Szerdai gyerek (2015) ☆ 👁

The Wednesday Child

(Horvát Lili)

magyar-német dráma

3,8
★★★★☆
107 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-10-05 14:21:36 somogyireka (3) #15

Afféle gyakorlatfilm, edzés a Felkészülésre, s mivel ott kezdtem, csak onnan tudok ránézni erre a mozira. Pontosan kivehető, honnan válik a film igazivá, égetővé, melyik az a pont, ameddig a főszereplőlány játszik, és honnan teremt meg egy valódi alakot. Az van, hogy Horvát Lili,legalábbis a Felkészülést látva, legotthonosabb területe a szerelem témája. Talán a film szerelmes jeleneteinél tudott úgy és olyan erővel színészt instruálni, hogy az tényleg beleégett a mozivászonba is. A film majdnem háromnegyed része pedig egy rettentő jó szándékú film, de bőven kihallatszik azért belőle, hogy a rendezőnő a partvonalon áll és csak mesél, és, hogy ez nem az ő története. Persze felmerül az állandó kérdés, az alkotó csináljon csak művet a saját életéből? Vagy dokumentálhat számára idegen történetet is...Talán jobb, ha egy filmen belül nem keveri a kettőt, mert akkor nem válik ily élesen két részre a mozi, s lesz hirtelen az utolsó harmada sokkal fajsúlyosabbá..
Ám azt gondolom, mindazt, amit a Szerdai gyerekben még csak óvatosan simogatott, azt a Felkészülésben a keblére ölelte és megmutatta nekünk...Imádom, és ez pedig a szerelem.

2020-09-24 22:35:01 hhgygy (5) #14

Mivel 26-an akarják megnézni, itt is ajánlom a Cinego-t, ahol kemény 650 forintért megnézhető.
És a tegnapi Fliegauf Bence filmmel szemben ezt mindenkinek ajánlom, mélyen emberi, szép film

2019-01-16 13:45:50 Fonghi (5) #13

A rendszerváltás utáni magyar film (a Kontroll után) második olyan darabja ez, amelyik kiérdemelte az ötöst.

2019-01-15 02:15:12 Fonghi (5) #12

Basszus, ez hiteles. Tulajdonképpen ez önmagában elég kellene legyen az ötösre, és nyilván nem független a színészi teljesítményektől, a sztoritól, a párbeszédektől, stb. Például azt az életérzést is nagyon jól visszaadja a film, ami annyira jellemző ezekre a fiatalokra, hogy minden inkább úgy történik velük, hogy küzdenek is, meg nem is, nem egyértelműen sajátja a cél, és végképp nem világos, hogy ki vagy mi az ellenség. Egy kicsit mindenki, még inkább önmaga. Közben azért ezt az árvaságot valahol mindenki megéli a posztmodern világban. Próbálom megfejteni, hogy miért nem érzem mégsem teljesen egyértelműnek, hogy zseniális...
Addig is reagálnék zéel gondolatára a "kitűnő" digitális képminőségről. Szerintem tekinthetjük ezt akár szimbolikusnak is. Merthogy ez egy ilyen világ. Ahol van fancy digitális képminőség, csak éppen attól még minden szar. (Itt most a film által ábrázolt mikrovilágról írok, kiterjesztés kinek-kinek saját gusztusa szerint...)
Mindezekkel együtt sem gondolom, hogy a film tobzódna az egyedien mai helyzetekben, jegyekben, annál ez a sztori és a karakterek általánosabb érvényűek.

2018-02-15 08:41:26 dittike (5) #11

Intézetisekről szóló filmek régen is készültek de a mai a korhoz megfelelő életstílus ebben a filmben van igazán jól bemutatva. Ez a film is jól bizonyítja hogy mindenkinek jár egy esély aki mélyről kezdi de valahova tart és vanna céljai , álmai amik reálisak.
A film nyitott befejezése továbbgondolásra készteti a nézőt.

2015-12-17 20:15:55 Ugor (5) #10

Honnan is kezdjem… Uránia. Magyar film. Totális érdektelenség. Nagyterem. Csak hatan, azaz 6-an ülünk az egész szépséges palotában. Film. Várakozom, de nem olvastam róla semmit. Direkt nem szoktam. Én akarom látni, és nem akarom, hogy előre befolyásoljanak. De ezt már írtam.
Megy, nézem, nézem, közben mélázok, hogy hát igen, a kilátástalanság, szegénység, társadalmi hasadék, alsó rétegek, mit lehet velük kezdeni, újratermelődik az egész, meg vannak ilyen szociominták is, meg minden. Hármas, vagy négyes. Nem. Négyes, vagy hármas. Van akkor most ez is. Amúgy nem is rossz.
Persze, később meg valami beleerősödik, függetlenül attól az irtózatos hülyétől, aki két sorral hátrébb szinte hangosan végigröhögte ezt a filmet, később már mindegy volt, hogy röhögött vagy nem, ki tudtam zárni a külvilágot, megfagytam belül, mélykétségbe estem, bezúzott, mint a bazaltot. Hóóóó, mekkora film kerekedett ebből! Igen, vannak benne recsegő-ropogó eresztéket, meg még sablon is, a fenébe is, de akkor is! Igen, elhiszem. Ilyen ez. Brutális kor. Hiszen itt élek én is.

2015-12-12 20:03:11 zéel (5) #9

Nem csoda, hogy nem ismerted meg Nagy Ervint. Én is csak a hang alapján kezdtem el gyanakodni.
Az előzetesben itt látható egy pillanatra (1.20 után): "Van jeled?" - kérdezi.

előzmény: ryood (#8)

2015-12-12 19:16:18 ryood (5) #8

köszi...hát ez kemény, h nem ismertem meg...színházban láttam eddig szinte csak és kizárólag, és ott valahogy nagyon más volt..

előzmény: bambula (#7)

2015-12-12 17:12:01 bambula (4) #7

Nagy Ervin alakította a tolvaj banda vezérét,aki a lány barátját Kriszt irányította.

2015-12-12 16:53:13 ryood (5) #6

olyan ciki, de nem emlékszem nagy ervin karakterére? (talán mert tényleg nagyon "átalakult") pontosan ki is volt ő, és mikor volt látható?

2015-12-12 16:02:27 bambula (4) #5

Rám nagyon nagy hatással volt a filmben főszerepet alakító Vecsei Kinga.Főleg úgy,hogy a filmet múlt hét szombaton láttam egy közönségtalálkozós vetítésen és előtte nem láttam egy riportot se vele a tévében.Én teljesen elhittem ,hogy ő a való életben is így beszél és így jár.Aztán amikor megjelent a film végén és beszélgettek vele teljesen meglepett,hogy amatőr létére (számomra legalábbis),mennyire hitelesen tudta eljátszani ezt a szerepet.
Mellesleg nem nagyon értettem az origo lehúzását a filmmel kapcsolatban nyár óta,most meg hirtelen már dicsérő szavakat is tudnak nyílatkozni vele kapcsolatban.
Egyébként az amatőr szereplők közül szerintem csak a Kriszt alakító srác volt gyenge,a Gyufát alakító amatőr szereplő és a többi amatőr szereplő szerintem rendben volt.
Azt se értem,hogy egyes helyeken miért van az hogy szinte ujjonganak hogy megbukott egy újabb magyar film.
Ez a film szerintem már eleve gyengébben indult,mivel reklámilag nem volt szerintem úgy megtámogatva mint mondjuk a Veszettek(óriásplakát).
De a film mindenképpen tetszett,és őrülök,hogy pénzt rááldozva moziban néztem meg,nem pedig mondjuk jövőre valamelyik tévécsatornán.

2015-12-12 13:13:32 zéel (5) #4

Nekem Vecsei Kinga (is) abszolút hiteles volt. Végig. Még az egyes kritikusok által kifogásolt beszéd-módja is tetszett.
Attól is csak hitelesebb lett a figura, hogy nem színésznősen artikulált.
Ráadásul tud jobban is artikulálni, mint a filmben tette. Lásd pl. ezt az Alinda interjút!
A színészek közül én is Thuróczy Szabolcsot emelném ki. De bravúros volt (az alig felismerhető) "szépfiú", Nagy Ervin is.

2015-12-10 20:40:26 ryood (5) #3

gondolom anyagi okai is vannak annak, hogy nem filmre forgatták a szerdai gyereket.
mi öten néztük amúgy.. nem csodálkozom (sajnos?) hogy ennyire keveseket érdekel ez az alkotás.
meg a hasonyszőrűek se száímthatnak sokkal nagyobb közönségre.
elkeserítő ez valahol, de én most már úgy vagyok vele, hogy inkább örülök annak a pár embernek, akik beülnek a moziba egy ilyenre.
presser zenéjére vágott lassú montázsok a néma kisfiúról nagyon líraiak, és a végére vecsei kinga is belerázódott.
thuróczy szabolcs pedig az egyik legjobb mai magyar színész.

előzmény: zéel (#2)

2015-12-10 18:36:56 zéel (5) #2

"Ez egy igen-igen kemény világ" - ahogy még az Európa Kiadó énekelte anno.
Azóta meg még keményebb. Ráadásul azóta magyar néző elgondolkodtató filmet már nem néz meg.
Ez a film is biztos bukás. Bármennyire is jó!
Egyetlen dolog idegesített: a "kitűnő" digitális képminőség. Nagyon igaza van Nemes Lászlónak!

2015-12-04 21:35:31 ryood (5) #1

nagyon szép film.