Les Acteurs (2000) ☆ 👁

Színészek

(Bertrand Blier)

francia vígjáték

3,4
★★★☆☆
33 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-24 06:47:26 Jereváni Rádió (1) #3

Benne van a francia színészet színe-virága, de kimondom: ez a film egy kalap szar.

2013-06-28 21:26:44 sztacska (?) #2

2009-02-06 01:04:57 operett (5) #1

Úgy gondolom, hogy az utóbbi évtizedek legérvényesebb - a művészet mibenlétét boncolgató - filmje. És nem az a lélnyeg, hogy mennyi itt az egy képkockéra eső zsenik száma (ez sem haszontalan), hanem, hogy mit tud ez a rendező..

Micsoda fogatókönyv van itt, s milyen bátor szürrealitás, ami az elmúlt 20-30 évben nem a francia (európai) film sajátja. Akár Fellini vagy Bunuel is rendezhette volna.

Elképesztő, mennyi film hány és hány karaktere ugrik be egy-egy olyan arc láttán, amihez név, esetleg, nem is társul az ember fejáben - a karakterszínész megdicsőülése. És ahogy végig Piccolit keresik, mintha Godot-ra várnának, fantasztikus afilm minden másodperce.

Egyszerűen elképesztő, milyen színészeik vannak ezeknek a franciáknak, s akkor még ki lehetett volna hagyni egy-két sztárt, s bevenni egy-két megkerülhetetlen arcot helyettük, szóval, van még tartalék is.

Különösen varázsos, ahogy Brasseur személyén keresztül (apja, a "nagy" Brasseur, aki a végén hívja telefonon "fentről"), a film tiszteleg Montand, Signore, Gabin stb. emléke előtt is, nem utolsó sorban - bár igen jó ízléssel nem említik meg - ezáltal, persze, a feledhetetlen, a "nagy" Blier, az öreg emléke előtt is.

Hát, ilyen egy film, ami a művészetről szól, ilyen egy ország, ahol nem feljetik el a színészeket, mert ők sem felejtik el egymást, s ilyen egy nemzet, ahol van folytatólagosság a filmgyártásban (művászetben).

Elképezstően nagy film, nemcsak az említett tények miatt, hanem mert a Nagy zabálás óta a legérvényesebb fr. értelmiségi megnyilvánulás. Minden ízében tökéletes, lecsorog a vászonról, és csak imádni lehet. Nem lehet elégszer megnézni.