The Big Short (2015) ☆

A nagy dobás

(Adam McKay)

amerikai dráma, vígjáték

4,0
★★★★☆
535 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-03-21 19:18:49 Nordbright (4) #21

Sokan említik, hogy érthetetlen. Nos, valóban elég éberen kell figyelni, nehogy az ember elveszítse a fonalat. Pénzügyekben "egyáltalán" nem jártas ember számára pedig halálos lehet, az tény. Volt pár eset amikor csak utólag sikerült összerakni a képet és nem a filmben zajlott aktuális jelenetnél. De nagyon érdekes megismerni a válság hátterét, mert azért mi nem annyira vagyunk képben az USA pénzügyeiben. Így közelebb került a téma, és még ha tudat alatt sejtettük is, hogy disznóságok is lehettek a válság hátterében, így szembesülni a történtekkel kicsit sokkoló. Elképesztő és szinte hihetetlen, hogy EZ és ÍGY megtörténhetett, és személy szerint mi is áldozatai lehettünk a bemutatott intézetek játékainak itt, akár Magyarországon is.
Van egy-két lagymatagabb rész, de szerintem nagyon jól játszik és a 3 külön történeten keresztül váltogatva újra és újra fenntartja a feszültséget.

2019-03-21 18:57:22 Nordbright (4) #20

Érdekes, én kifejezetten utálom a "rángatózó" kamerázást, de valahogy nem vettem észre semmit ebből a filmben (vagy nagyon nem volt feltűnő - nem erre figyeltem).

előzmény: Gasz András (#1)

2019-03-14 09:59:02 zéel (5) #19

Komoly, fontos témáról - szellemesen, könnyedén. Azért ez nem túl tipikus a mai (filmes) világban.
Egyébként nekem az Alelnök hasonló jellemzői keltették fel ismét az érdeklődésem a rendező ezen, korábbi filmje iránt. Amely egyébként abszolút az érdeklődési köröm, de úgy voltam vele, hogy szinkronizálva mégsem nézem meg. No, persze abban sem nagyon bíztam, hogy erről a témáról jó filmet is lehet csinálni. Tévedtem.

2018-02-24 13:02:32 erasto (4) #18

Fél éve találkoztam A nagy dobással egy oktatáson, amit végül tegnap sikerült megnéznem. Sokat elmond a filmről, hogy bár álmosan kezdtem el, teljesen felvillanyozva néztem végig.

Bár sok a szakszó, amit igyekeztek az alkotók magyarázni és néhány vicces, de életből kiragadt párhuzammal szemléltetni, ezzel együtt tudd, könnyen el lehet veszíteni a fonalat. Érdekes, mindez az élvezeti értékéből semmit nem von le a filmből, mivel jó 10 éve a való életben sem tudták - a szakmán belüliek sem -, mivel állnak szemben, csak tényleg néhányan, jelen film főszereplői!

Nekem Brad Pitt karaktere tetszett a legjobban, de Christian Bale és Steve Carrel is zseniális!

Nézzétek meg, megéri!

7,5/10

2016-07-09 21:12:43 wicha (?) #17

Nos, nekem a 2008-as összeomlás az egyik kedvenc sztorim, úgyhogy ha nem is teljesen, de azért tudtam követni a dolgokat és ez a film minden szempontból hatalmas ha értő közegben figyelik. Két mondatban a sztori, annak aki még csak ezután nézné meg: 2000től a bankok ontották magukból a jelzáloghiteleket, de rövid időn belül elfogytak a jóadósok (AAA). Ezért becsomagoltak mindent amit találtak (ninjahitelek), mindenki kapott hitelt, annak ellenére, hogy még munkája se volt. Ezeket a csomagokat mások szintén becsomagolták, és eladták másnak. Az is átcsomagolta és így ment körbe körbe. A végén senki nem tudta hogy végül is mi is van a kezébe. Emellett kialakult egy szintetikus piac is (ez nem tiszta perpill, de ez ha jól sejtem már kimeríti a 7 főbűn egyikét - ezt jellemzik a fogadással), amiben 20x akkora lóvé pörgött mint az eredeti jelzálogpiacon.... És senki le se tojta a valóságot (hogy nem fizetik a felvett hitelt), ami végülis eljött. A pénzpiac minden egyes szereplője összejátszott egymással a bónuszért: bankok, brókerek, felügyelet, sajtó, még bizonyos szempontból a FED (amcsi jegybank) is. Külön ízt ad a sztorinak, hogy a legnagyobb nyugdíjalapok is ezekben a kötvényekben tartották a pénzüket, ami persze elszállt.. Arrogancia, szűklátókörűség, vakhit, kapzsiság, megtévesztés: kb ezek viszik a sztorit. Maga a film tök jó. Majd minden szereplő jól játszik, Carrell és Bale kiemelkedik közülük. Az operatőri munka, amit előttem lehúztak az első 5 percben picit fura, de aztán szokható, a kitekintések kellenek és jók is, abszolút az egyik kedvencem lett ez a film. Mindenkinek csak ajánlani tudom, még akkor is ha előtte illik egy picit érteni a körülményeket, anélkül bonyolult lehet.

2016-04-10 17:19:34 zéel (5) #16

Igen, a Tőzsdecápák alapfilm. (Mármint az 1987-es.)

előzmény: csabaga (#15)

2016-04-10 17:01:02 csabaga (?) #15

Ezt a filmet ugyan még nem láttam,de ajánlom a Tőzsdecápák c. közérthető alkotást,erős szereposztással,a mohóságról.

2016-04-10 03:34:17 ChrisAdam (2) #14

Vagy én vagyok a hülye (meg a haverom, meg a fél nézőtér), vagy túl fáradtak vagyunk az ilyenhez, vagy tényleg ennyire érthetetlen az átlagember számára. A cél egyértelmű: lehúzni a leplet a világgazdagági válsághoz vezető mocskos folyamatról, hogy azt a néző meg úgy mindenki megértse, de ezzel a számomra káosznak tűnő cselekménnyel csak azt éri el, hogy felkiáltsak tizenhárom alkalommal a film közben, hogy "mi a fenéről beszélnek ezek". Egy jó ideig a saját hiányosságomnak éreztem azt, hogy sok mindent nem értek, de aztán rájöttem, hogy igazából ez a szintű fogalom- és folyamathalmaz egyáltalán nem befogadható így. Mert a forgatókönyv pörög, szakszavak, "becézőszavak" egymás hátán, a "magyarázások" picit közelebb viszik az értelmet, de nem ad megvilágosulást. A film 80%-át nem értettem, a többi húsz meg a káromkodások és beszólások, amin a nézőtér is jókat nevetett (miután lehámozta magáról az értetlen arckifejezést).
A másik, ami kifejezetten zavart, az operatőri munka. Teljesen szétszedte a filmet, folyamatosan pontatlan a fókusz, mintha imprózna a kameraman, hogy mit is kell venni. Szörnyű.
Christian Bale pedig nagyot játszik, a többi is elmegy habbal. Rendkívül nagy csalódás, de lehet, hogy tényleg én vagyok hülye. Erős kettes, de a kettes az fix.

2016-03-08 05:23:20 ifj. Ó. Posszum (5) #13

Friss, laza, a végén kicsit fejbe is basz a furkósbottal, zseniális. Bale, Carell meg... frenetikusak!

2016-02-07 02:47:36 St4nt0N (4) #12

A film a néző bevonásában, a figyelem fenntartásában nagyon erősen a humorra épít, mégis teljesen másfajta figyelmet kíván, mint egy vígjáték, mert hiszen nem is az. A szinkrontól ódzkodókat bátorítanám a mozizásra: a folyamatos szöveg miatt a történet akár rádiójátékként is működne, ezért határozottan jól jön a magyar hang.

2016-02-06 20:24:01 Jason13 (3) #11

Ugyan nem igazán vagyok jártas a bankok és a brókerek belső világában, mégis érdekelt ez a film. Egyrészt az impozáns színészi gárda, másrészt pedig a rendező személye miatt. Adam McKay-t leginkább pihent vígjátékai alapján ismerem ( imádom azokat), így kíváncsi voltam, mihez kezd egy ilyen komolyabb témájú sztorival.
A rengeteg pozitív visszajelzés és az Oscar-jelölések aztán még jobban felcsigáztak, ennek ellenére azért kissé tartottam is a végeredménytől, hiszen ahogy fentebb már írtam, nem vagyok jártas a pénzvilág dolgaiban.
Sebaj, végül jegyet váltottam az egyik vetítésre és kíváncsian vártam, hogy végül milyen élménnyel gazdagodom.
Sajnos, nem éppen jóval. Félelmeim beigazolódtak, egy idő után úgy süllyedtem el a számomra teljesen érthetetlen szakszavak tengerében, mint szerencsétlen túrázó a futóhomokban.
Az első percekben még azért kitartottam és próbáltam figyelni, de ahogy sűrűsödtek a magyarázatok és egyre szövevényesebbé váltak az ok-okozati összefüggések, egyszer csak elvesztettem a fonalat.
Ennek ellenére mégsem írnám azt, hogy unatkoztam. A kiváló színészi alakítások szerencsére le tudták kötni a figyelmem, ahogy a történet alakulása is. Leginkább Christian Bale alakítása fogott meg. Eddig is tudni lehetett, hogy egy kaméleon a fickó, de ezt ismét bebizonyította. Mellette még Steve Carrel-t éreztem kifejezetten erősnek, sőt, talán a szereplők közül ő tudott leginkább érvényesülni.
Maga a tempó se nevezhető laposnak, hiszen a párbeszédek kellően pörgősek és itt-ott még egész ütős poénok is akadnak. Arról nem is beszélve, hogy a téma komolyságát is kidomborítja a sztori és az eleinte még kifejezetten könnyed atmoszférát szép lassan leváltja egy jóval komolyabb.
Végül is, A nagy dobás egy remekül összerakott mozi, nagyszerű alakításokkal és gördülékeny cselekménnyel, de mégse tudtam szeretni. Hiába akadtak nézőre kikacsintós magyarázatok, én azokkal sem tudtam mit kezdeni. Egyszerűen elvesztem a rengeteg, általam egyáltalán nem ismert fogalom és információ áradatban. Így nálam ez az értékelést tekintve csak egy közepes darab, amit csak azoknak tudok ajánlani, akik tényleg otthonosan mozognak a pénzvilágban.

2016-02-04 20:31:13 Killjoy (5) #10

Ugyan olyan középiskolában tanítok (infót), ahol van közgazdasági szakoktatás is, de soha nem merültem el komolyabban a témában. Anno a fősulin kerültem a legközelebb a közgazdaságtanhoz két ok miatt: Szigorlatozni kellett belőle második félév végén, de semmire nem emlékszem. Meg volt pár jó csaj a közgázosok közt :D Na szóval azon kívül, hogy tudtam a gazdasági válságról, mint olyanról, meg szenvedő alanya is voltam, mert engem is a válság beindulása után építettek le az előző munkahelyemen, köszönhetően többek között annak, hogy egy adott gyártmányból az átlagos napi 3000 darabról napi 150 darabra esett vissza a termelés a válság hatására. De nem sok mindent tudtam a témáról úgy egyébként.

Ehhez képest teljesen beszippantott a film. Érdekes volt, lekötött, szinte észre sem vettem az egész hosszú játékidőt. Nagyszerű színészi játékok (bár a marketingben emlegetett nagy négyesből csak Steve Carell és Christian Bale alakítottak nagyobbat szerintem, Pitt és Gosling elveszett a többiek között), pörgős rendezés és az igen szomorú, sőt sokaknak húsbavágóan keserű témát egészen humorosan tudták tálalni, rengeteg kiszólással a nézők felé és egy-két igazán vicces megoldással. A szakszó magyarázatok pl. zseniálisan voltak kitalálva, és úgy összességében többé-kevésbé értettem is a miérteket és a hogyanokat. És ami nekem végül feltette az i-re a pontot, az a zárás volt, ahogy a "nagymenők" életét megmutatták a válság után, és a néger család sorsának bemutatása minden magyarázat, vagy szirupos giccs nélkül, csak pár képkockával, ami tökéletesen megmutatta, hogy miről is szólt ez az egész. Ami még érdekes volt, hogy a halasi mozi földszintjén KETTEN voltunk, az emeleten meg pár idióta szórakoztatta magát (Ezúton is üzenem nekik, hogy máskor apuka bekapcsolt körfűrészének élét nyalogassátok moziba járás helyett!), szóval nem mondanám nagy közönség sikernek nálunk. Bezzeg a múlt héten a Creed után csak úgy tolultak az emberek De Niro és Efron baromságára, most pedig jött utánunk a Fekete ötven árnyalata, amin szintén több, mint a fél nézőtér már foglalt volt a pénztári monitor szerint. Ez a tendencia egy kicsit elkeserítő, de én határozottan örülök annak, hogy ezt a filmet láthattam, és nem valamelyik magasröptű "vígjátékot".

2016-02-04 17:55:13 carmine (3) #9

Nem is tudom hol kezdjem az értékelést, bár aki követ engem az tudja, hogy nem összefogott esszékben szoktam fogalmazni. Inkább csak úgy csapkodóan, mezei mozinéző szemmel. A legnagyobb bajom, hogy a film 80%-át nem értettem és a maradék 20-at sem biztos, hogy jól. Ez egyértelműen rontott az élvezeti értéken, de ez nem feltétlenül a film hibája, hiszen még szómagyarázatok is voltak. (Bár azokhoz is elfért volna plusz magyarázat.) Illetve nem tudom, hogy az átlagnéző számára lehetett-e volna ezt a témát közérthetőbben tálalni. Mert ha igen, akkor kicsit a film hibája is, hogy nem értettem. De ez biztos olyan, mint az Újoncok napja vagy a Pénzcsináló, amihez szinten benne kell lenni a témában, hogy érthető és élvezetes legyen. Talán azok pont emiatt tetszettek jobban.
A rendezés tetszett és a színészi játékok is hibátlanok voltak, még így szinkronosan is érezhetően. Amúgy a szinkronhangok nem zavaróak és talán feliratosan még kevésbé követhető a film a rengeteg szakkifejezés miatt.
Szóval nem rossz a film, csak rengeteg kérdést vetett fel bennem, de ezeket le se írom, mert itt írásban úgysem érteném ha jönnének is válaszok.

Az Legjobb film Oscar-jelöltekből hatot láttam (a Room és a Brooklyn egyelőre nem keltette fel az érdeklődésem) és személy szerint a Kémek hídjának és a Spotlight-nak szurkolok. A Mad Max-szel kapcsolatban kettős érzésem van. Egyrészt faék egyszerű akciófilm, remek látvánnyal, de ennyi. Viszont ha egy ilyen film nyer, talán teret nyit a közönségfilmeknek az Oscar-on.

2016-02-03 17:48:17 kobretti88 (5) #8

:(

előzmény: nightrace (#7)

2016-02-03 14:24:40 nightrace (?) #7

Nem tudja átvenni a Bontonfilm, mivel a cseheknél se ők gondozzák a Paramount filmeket.

előzmény: kobretti88 (#6)

2016-02-03 13:28:04 kobretti88 (5) #6

Remélem mire jön a DVD addigra a Paramount filmeknek lesz egy normális DVD/BD-forgalmazója. Személy szerint örülnék ha a Bontonfilm átvenné a forgalmazási jogokat a Select Video-tól.

előzmény: zéel (#5)

2016-02-03 13:21:53 zéel (5) #5

Gondolom, hogy a filmek iránti tisztelet csak utoljára jut eszébe a nagy forgalmazóknak. (Ha egyáltalán eszükbe jut!)
A szomorú valóság az lehet, hogy ma már üzleti kockázatnak számíthat egy feliratos film moziba küldése.
A jó magyar néző ma már a szinkronos filmeket preferálja. Nyilván az olvasással is gondjai vannak.
Remélem, hogy a DVD azért hozza még a feliratot.

2016-02-03 11:03:02 Singularity8 (4) #4

Nem kellett volna felhoznod, már épp megbékéltem vele. :(

(Amúgy a kulcsszó a UIP-Duna, de tényleg, akik képesek egy Sorkin-forgatókönyvet (Steve Jobs) és egy Coen-filmet (Hail, Caesar!) szinkronosan behozni, azokból nem hiányzik valami nagy adag tisztelet a filmek iránt?)

előzmény: zéel (#3)

2016-02-03 10:27:44 zéel (5) #3

OFF és UFF! Nagyon vártam, de szinkronizálva nem fogom megnézni.
Miért nem lehet feliratosan is moziba küldeni?

2016-01-25 20:19:00 wayage (5) #2

Pár hete láttam rögtön az Aljas nyolcas után (másnap) moziban. Míg Tarantino új filmjét próbálom kedvelni, a Big Short kapásból, szó nélkül magával ragadott. Dokumentarista jellegű, nézőknek kikakacsintós, megmagyarazzák nekünk a "bankos" dolgokat. Ez nem zavart, mint ahogy az általában zavaró, rángatózó kameravétel sem. Kivételesen. Vicces is, könnyedebb stílusú, de közben elgondokoztató kritikus dráma. A végén nyugtalanul keltem fel a székből. Színészek mind remekelnek, Christian Bale megérdemli az Oscar jelölést. Steve Carell karakterét kedveltem még igazán. Elégedett leszek, ha ez a film,viszi, az Oscar fődíjat.

2016-01-06 11:08:12 Gasz András (3) #1

Jó téma jó színészek, de kérdem én miért kell ilyen egy helyben össze-vissza mozgó, ál dokumentarista rángatózó és zoomoló (jó hogy nem egy mai kapkodó kamerás akciószekvenciát látunk) kamerát használni végig a filmben??? Szemgolyó kifacsarodást okoz hosszú távon.... A rendezés is nagyon nagyon átlagos. Most ez a szezon tele van olyan filmekkel (Carol, Spotlight és ez is) melyekben a nagy kritikusi hype után csalódtam mert vagy a kameramunka, az unalmas vontatott forgatókönyv vagy a rendezés vagy a téma (Dán 'lány') nem jött be, de nagyon. A színészi játékok még egész jók, de a színészi játékok is messze vannak az elmúlt évektől. Sok-sok ismerősöm van most így ezzel a díjszezonnal.

Bizakodok még az Aljas nyolcasban és a Visszatérőben viszont.