Trumbo (2015) ☆

(Jay Roach)

amerikai dráma, életrajzi film

3,8
★★★★☆
68 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-08-30 11:59:31 budaik (4) #10

A Good Night and Good Luck jobban tetszett, de mivel nem ismertem Trumbo életét, így szórakoztató és elgondolkodtató is volt.

Nagyon érdekes az emberek viselkedése, amikor egy közös ellenségképet kapnak :)

2017-01-11 15:07:54 csabaga (?) #9

Most kérdeztem meg egy orvost.TBC-s volt vagy tüdőlövést(szúrást) kapott korábban?

előzmény: critixx (#8)

2017-01-11 13:57:34 critixx (?) #8

Én úgy tudom, hogy nem kérte a felmentését, sőt, minden vágya volt hogy harcolhasson, de egészségi állapota miatt (lyukas volt a tüdeje) nem engedték.

előzmény: csabaga (#7)

2017-01-11 13:47:35 csabaga (?) #7

Négy gyerekes apaként kérte a felmentését.A másik "nagy hazafi" és később szintén lelkes feketelistázó és feljelentgető James Stewart legalább bevonult.Ellenpéldájuk Bogart,aki a feleségével a listázás elleni "meneten" haladt az élen.Volt "szürke" lista is,ez a főszereptől fosztotta meg a színészeket.Pl. Edward G. Robinson,Melvyn Douglas.

előzmény: bambula (#6)

2017-01-11 10:42:17 bambula (5) #6

Nem értem,hogy ez a film miért nem tudott eljutni hazánkba,még akár egy tévébemutatóra sem futotta az illusztris színészek ellenére sem.

John Wayne tényleg ekkora szájhős lett volna?Papol arról,hogy megnyertük a háborút és még csak oda sem dugta azt a szép nagy fejét az európai frontra.

2016-05-23 20:22:15 BonnyJohnny (4) #5

sekélyes és rövid amerikai történelem
Rövidet még értem, de mitől sekélyes?
világviszonylatban érdektelen
A hidegháborút alapjaiban határozta meg az amerikai nép hozzáállása. Az amerikai filmművészetre (ami tetszik, nem tetszik, az egész világ fogyaszt) pedig igencsak nagy hatása volt.
amit ráadásul néhány filmben már megrágtak és ki is köptek
Sajnos máig fájóan aktuális maradt. Részben Amerikában is, de a világ más tájain is ítélnek meg embereket politikai hovatartozásuk alapján, és kerülnek helyzetbe (vagy el onnan) attól függően, hogy hova sorolják magukat. A közvélemény manipulálásról nem is beszélve, amit a filmben is bemutatnak.

Amellett érdekes kis szelet Hollywood aranykorából. Persze csak azoknak, akiket érdekel.

előzmény: noresz02 (#4)

2016-05-08 16:35:46 noresz02 (3) #4

Azért túlértékelt a film, mert mindenki Cranston -egyébként tényleg zseniális- alakítását pontozza, vagy értékeli. Én meg azt értékelem, hogy már megint a sekélyes és rövid amerikai történelem, világviszonylatban érdektelen mozzanatát ragadja ki a film, ami konkrétan unalmas. Ez a feketelista sztori, (amit ráadásul néhány filmben már megrágtak és ki is köptek) gyenge ahhoz, hogy végig fenntartsa az érdeklődésemet, belterjes.

2016-05-05 20:10:57 kaamir (3) #3

Átlagos hollywoodi életrajzi film, egy remek Cranstonnal a főszerepben. Sajnos nem ás különösebben mélyre se a figurában, se a korban, se a problémában. Erősen vázlatszerű az egész, és emiatt nekem bátortalannak is tűnik.

És amikor a film végén Trumbo arról beszél, hogy hány ember életét tette tönkre a fekete lista, hányan lettek emiatt öngyilkosok, akkor az emberben óhatatlanul felmerül, hogy OK, de akkor miért nem inkább róluk szól a film?!

2016-04-02 17:09:09 manuva (5) #2

Eddig ötöt láttam az idén legjobb film Oscarra jelöltek közül, és ez nem csak hogy jobb mindnél, de szerethetőbb. Minden potenciál megvan benne, hogy győztes legyen: nagyon jó életrajzi film politikai töltettel, az akadémia demonstrálhatta volna, mennyire elítéli a besúgókat és boszorkányüldözőket és mennyire együtt érez az ártatlanul meghurcoltakkal. Ráadásul a filmszakmáról szól, mint pl. a Birdman vagy az Artist.

2016-02-20 20:19:32 Adam Taylor (5) #1

Úgy látom én leszek az első, de magadom neki az 5-öst. Cranston egy-egy grimasza, dühöngése a film elején engem baromira emlékeztetett Walter White-ra, de ahogy haladt a cselekmény, ez szép lassan elmúlt; Cranston a legjobb egyébként pont a csendes jelenetekben, amikor semmi különös nem történik.
Ahogy a film sem egy hullámvasút - persze, ott vannak a szívszorító epizódok, a dráma, majd a katarzis - de szerintem azért zseniális, mert olyan mint egy Trumbo-könyv, legalábbis szellemiségében: remekül felépített, cicoma nélküli sztori, jó karakterek és remek szórakozás.
Cranston mellett Mirren is remekel, de a Douglast és Premingert játszó színészek is nagyon jók.