Drifter (2014) ☆ 👁

(Hörcher Gábor)

magyar-német dokumentumfilm, dráma, krimi

3,8
★★★★☆
41 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-04-28 22:46:16 sleepingdancer (4) #6

Nehezen felejthető, igen erős film, visszaidézi, továbbviszi a Budapesti Iskola dokumentarizmusát. Minden pillanata hiteles, intim közelséget teremt a kamera Ricsi és a néző között. 8,5/10

2020-02-06 06:01:25 dittike (5) #5

Kemény mozi nagy álmokkal és egy szebb élet reményével.

2020-02-03 14:45:38 hhgygy (?) #4
2017-04-17 13:41:25 noresz02 (4) #3

Nagyon erős dokumentarista film, egy intellektuálisan és anyagilag is lecsúszott család sarjáról valahol Baranyában, akit az különböztet meg a javítóból ki-be járkáló haverjaitól, hogy van egy álma amiért küzd. Csonka családban sérülten, apja szeretetéért harcolva gyalogol bele egyik zűrből a másikba családi háttér és támasz nélkül. Nagyon ajánlós a film.

2017-04-08 22:01:31 Rituska (5) #2

Nagyon jó dokumentumfilm ez. Reális képet kapunk Magyarországról, egy nehéz helyzetben élő fiatalról, aki nem hajlandó lemondani az álmairól. Van egy kérdés, ami motoszkál bennem ezzel kapcsolatban.... vajon hogyan alakult volna Ricsi sorsa, ha nem lép az életébe egy rendező, aki tulajdonképpen árnyékként követi.
Steinbach Richárd olyan természetességgel mozog, él, nevet és sír, hogy ez az, ami hátborzongatóan hitelessé teszi az egészet. Nagyon különleges arca van a főszereplőnek, egyszerűen "kívánja a kamerát", és viszont.
Én is néztem volna még tovább, akárcsak Tenerba.
Többször szembesít a szomorú valósággal, a szegénységgel. De érdekes módon nem éltem ezt meg fájdalmas drámának, sőt. Inkább irigyeltem egy kicsit ezt a fiút. Vannak vágyai, és ereje, hogy küzdjön érte. Talán ezek azok a dolgok amelyek életben tartják az embert, legyen bármilyen kilátástalan helyzetben is. A szenvedélyes álmok. Szerencsés az, akinek van.

2017-03-16 09:14:53 Tenebra (4) #1

Meglepően jó film lett ez, bár néha kicsit összecsapottnak éreztem a sztorit, bővebben elidőzhettek volna a "nagy versenyzés"-nél.

De persze ez nem is a versenyről szól valójából, hanem egy viszonylag pozitív életfilozófiát mutat be, miszerint a végsőkig ki kell tartani azért, amit szeretünk. Jóllehet, azért a happy end annyira nem happy, hiszen egy nemkívánt gyerek és egy szakítás lett a vége, így valószínűleg Ricsi életében is reprodukálódik az, ami a szüleiét tönkrevágta.

Mindazonáltal nagyon hiteles az egész, és mivel ismertem a film keletkezésének történetét, meg hátterét, így sokszor nem tudtam eldönteni, hogy ez most megrendezett vagy csak megfigyelt, amit a filmben láttam. Mert a főszereplő is roppantmód jól "játszik" annak ellenére, hogy köze nincs a színészethez, állítólag a valóságban is totál ilyen, tehát önmagát hozta. Egyedül a bebaszós jelenet volt meglehetősen béna - ha már az alkotók olykor több hetet is eltöltöttek a faluban Ricsiékkel, igazán rögzíthettek volna egy-két valódi garatra felöntős jelenetet is... :D

De egyébként meg végig jól egyensúlyoz Hörcher Gábor a fikció és a valóság között, így nagyrészt tényleg totál eldönthetetlen, hogy mi a megrendezett és mi a csupán megfigyelt jelenet.

Tényleg csak az volt a bajom vele,hogy néha-néha megbicsaklik a hitelessége, és lehetett volna kicsit hosszabb is, főleg ahhoz képest, hogy 4 évig dolgoztak rajta az alkotók.