The Death of "Superman Lives": What Happened? (2015) ☆ 👁

(Jon Schnepp)

amerikai dokumentumfilm

?,?
 
4 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"Tim Burton Superman-filmje gyökeresen szembement volna az Acélember mitológiájával, bár a totális elszállás Jon Peters-szel, a Batman és a Batman visszatér producerével kezdődött. A Warner egy új Supermant akart, és az akkor a pályája csúcsán lévő Kevin Smith-t kérte fel a forgatókönyv megírására. Peters rögtön lefektetett néhány alapszabályt: Superman nem viselheti az ikonikus jelmezét, mert szerinte "túl buzis", és nem repülhet, mert az meg "baromság". De abból is látszik, hogy mennyire el volt tévedve a karaktert illetően, hogy a Ments meg, Uram! című filmet látva Sean Pennt akarta a szerepre, mert a "szeme egy erőszakos, ketrecbe zárt vadállaté. Egy kibaszott gyilkos!" E kettő mellett Petersnek volt még egy harmadik kikötése is: azt akarta, hogy a film utolsó harmadában Superman egy óriáspókkal bunyózzon, mert "a pókok a rovarvilág legvadabb gyilkosai". Később aztán jegesmedvés bunyót is akart, hiszen "a jegesmedvék az állatvilág legnagyobb gyilkosai". Óriáspók-fétisét a producer végül a Vadiúj Vadnyugatban élhette ki, a hatalmas, gőzmeghajtású Tarantulával." (port.hu)

"Smith végül egy olyan történetet írt, amiben Brainiac (magyar fordításban Agykeselyű vagy mostanában Agyzseni) összeáll Lex Luthorral, és egy óriási koronggal eltakarják a Napot, hogy Superman ne töltődhessen fel (ugyanis a Napból nyeri az erejét). Ez az ötlet azonban túlságosan hasonlított a Simpson család egyik epizódjának történetére, amiben Mr. Burns csinálja ugyanezt, így amikor Tim Burton képbe került, Smith-t lapátra tették (noha ő javasolta a rendezőt), és Wesley Strick, a Cape Fear- A rettegés foka írója állt neki, hogy megpróbáljon kiagyalni valamit értelmeset. Az ő változatát azonban túl drága lett volna leforgatni, emiatt Dan Gilroy-nak át kellett dolgoznia a forgatókönyvet. Végül valami olyasmi lett belőle, hogy Brainiac a Földre érkezik, egyesül Lex Luthorral, létrehozva egy hibrid kiborgot (az egyik változatban Luthiac, a másikban Lexiac), megalkotják a Batman Superman ellen - Az igazság hajnalában is látott Doomsday-t, aki meggyilkolja Supermant, ám az Acélember kis robot barátja életfenntartó öltözékké változva megvédi gazdáját. Végül hősünk visszatér a halálból, és megmenti a világot a nukleáris apokalipszistől." (port.hu)

"A szereposztás is érdekesen alakult: a pletykák szerint Tim Allen játszotta volna Brainiacot , de szóba került Kevin Spacey neve is - ő végül a Superman visszatérben alakította Lex Luthort, Burton azonban Christopher Walkent szerette volna. Lois Lane Courtney Cox lett volna, Jimmy Olsen Chris Rock, Superman pedig - Nicholas Cage. Michael Keaton is feltűnt volna a filmben, de úgy tűnik, nem Batmanként, pedig egy rövid cameo erejéig a Sötét Lovag is felbukkant volna.

Cage-et láthattuk is a szürreális (gagyi vagy formabontó, ki-ki döntse el) Superman-hacukában, ahogy számos concept artot, jelmeztervet is. Burtonnek egy éve ment rá az előkészületekre, de egyáltalán nem járt rosszul, amikor a Warner lefújta a filmet: a szerződése alapján így is járt neki ötmillió dollár." (port.hu)

"A Superman Wikin összefoglalták a film történetét, és annak különböző változatait, de aki a teljes forgatókönyvekre kíváncsi, az a Superman Homepage nevű weboldalon elolvashatja Kevin Smith és Wesley Strick szkriptjét, természetesen angolul. (Forrás: ScreenRant)" (port.hu)