Star Wars (1977) ☆ 👁

Csillagok háborúja
Star Wars IV. rész: Egy új remény

(George Lucas)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

4,3
★★★★☆
1438 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-05-26 12:55:53 csabaga (3) #276

Én 14-18 éves korom között láttam az eredeti trilógiát, az elsőt még alcím és szám nélkül.
Szerintem a korosztályom volt a célcsoport.
Egy ideig még rajongó voltam, majd az előzményfilmek igencsak megkoptatták az élményt, az átírt IV-VI. sem az igazi, emiatt ma már csak egy kamaszkori mozis emlék nekem.

előzmény: geminijan (#271)

2021-05-26 11:43:50 Kempesbaba (?) #275

Hááát…
Az én életem ahhoz rövid, hogy olyan filmekkel csesszem el az időm, amiről előre sejthető hogy nem fog tetszeni (persze nem vagyunk egyformák). Az persze normális embernél nyilván alap (kellene hogy legyen) hogy olyan filmről nem alkot véleményt, amit még nem látott.
Az pedig hogy valami alapmű, attól még nem fogom megnézni csak azért hogy utána megszívjam az orrom és egy jó nagyot turházzak rá.
De várom továbbra is a kolléga válaszát, hátha egy olyan számomra új nézőpontra világít rá, ami elkerülte a figyelmem.

előzmény: BonnyJohnny (#273)

2021-05-26 11:03:54 kaamir (3) #274

Sztem a SW-nál kulcstényező, hogy az ember hány évesen találkozik vele. Én is felnőtt fejjel láttam először, és hát én is csak lestem, hogy ez lenne az? Ezért vannak oda százmilliók? Talán ha 10-12 évesen látom, én is rajongó leszek.

Nekem pl. a A függetlenség napja ilyen. 13 évesen láttam, és akkor nekem ez volt a Nagybetűs Film. Minden percét imádtam, és ma is megnézem, ha adják valahol. Ha 23 évesen látom, alighanem hülyére röhögöm magam rajta.

2021-05-26 10:42:51 BonnyJohnny (5) #273

A Kritikus Tömeg tagoknál előfordulhat, hogy megnéznek olyan filmet is, amiről tudják, hogy valószínűleg nem fog tetszeni, de ahhoz hogy saját véleményt (kritikát) fogalmazzanak meg róla, meg kell nézniük. Meg különben is, mindennek jár az esély, hogy hátha jó, vagy legalább nem annyira rossz. A Star Wars meg elég alapmű. Mintha a Gyűrük uráról, vagy a Keresztapáról kérdeznéd meg, hgy miért nézi meg.

előzmény: Kempesbaba (#272)

2021-05-26 10:35:38 Kempesbaba (?) #272

Sokan voltunk akkori öt évesek, akik megőrültünk ezért a filmért (és megőrülünk azóta is).
Vettem a bátorságot és megnéztem, hogy mely filmekre adtál hármasnál jobb osztályzatot. Ezek alapján nem értem minek ültél le az Új remény elé, mire számítottál, milyen élményt fogsz kapni? Eddigi életed során nem is találkoztál ezzel a sztorival, hogy ilyen meglepetészszerűen ért a ,,bugyutasága"?
Az adatlapod alapján nem derül ki a korod, de gondolom nem vagy már öt éves, tehát felnőttfejjel milyen késztetés vitt rá arra, hogy bepróbálkozz egy az ízlésedtől elég messze álló filmmel?
Ezek után tervezed még megnézni a saga többi részét is, vagy több ilyen hibát már nem követsz el?

előzmény: geminijan (#271)

2021-05-26 09:37:46 geminijan (2) #271

A képek, a színek, a hangulat nagyon profi és meglepően időtálló, nem a "régi scifi" hatást keltik (szerencsére katódcsöves képernyőből is kevés van benne).
De a cselekmény és az izgalom fokozása CSAPNIVALÓ SZ@R. És erre nincs mentség drámaírás már a görögök óta van, nem mondhatja senki, hogy "ez akkor még új volt".

A Halálcsillagos fogócska a film mélypontja, mintha a Scooby Doo-ból látnék egy ajtónyitogatós futkározást. Obi wan bújócskázása a zegzugokban, majdem félórán keresztül, a Cartoon Networkben megállná a helyét, itt iszonyat súlytalan. Pedig egy beöltözős álcázós betörés simán tudna feszült, izgalmas lenni, legalább egy picit. És azok a terpeszállásos lövöldözések aah, hogy vegyem így komolyan a menő scifi lézerfegyvert, ha a szereplők se félnek terpeszbe eléállni.

Lények nagyon jók, változatosak: van egy wookie, aki úgy néz ki mint egy medve-majom, full adom, de miért viselkedik úgy is? Miért egy plüssmedve végig, akit meg is simogatnak:D Miért nem lehet értelmesebb, vagy bármi szerepet adni neki? (ugyanez Jar Jar Binksszel is)

Egyszerűen ez a cselekmény nem méltó ehhez a hangulathoz, érzéshez, amit megalkottak a díszlet-/zene-/designfelelősök. És nincs az a pénz, ami oltárán be lehetne áldozni ezt a szellemi bravúrt, valami alfőnöknek asztalra kellett volna csapni. Ez a sztori kb egy 5 éves gyereknek készült. De akkor meg minek vannak benne a szenátus, delegáció, politika, köztársaság stb. szavak? hmm smh

2020-05-01 20:20:04 almaspite (5) #270

Az egész star wars sorozat nagy butaság. Azt végképp nem szabadna odaírni hogy sci-fi.
De erre 5-öst adtam, mert kb. 1983-ban láttam, mikor 9 éves voltam.
És akkor ez a film volt a kedvencem. :-)

2017-12-09 23:12:31 qmpp (5) #269

Remélem, az eredeti változatot nézted meg és nem a CGI-vel tuningolt borzalmat.

előzmény: ChrisAdam (#268)

2017-12-09 21:23:31 ChrisAdam (5) #268

Tegnap újranéztem a filmet, de igazából nem volt hozzá affinitásom (igen, van ilyen). Kicsit féltem attól, hogy mivel az elmúlt két évben újranéztem a közelgő filmek előtt, mára unni fogom. De hát micsoda balga, naiv gondolat, de most halálosan komolyan mondom. Ahogy eltűntek a betűk és el lett fogva a Tantive IV, felzúgtak a szirénák és megszólalt C-3PO, hatalmába kerített az a mélyről feltörő izgalom és kíváncsiság, mintha csak először láttam volna. Érdekes, hogy kívülről tudom a szöveget, minden egyes jelenetet, mégsem tudom megunni, képtelenség. Kevés filmek egyike, ahol minden a helyén van, és minden snittben benne rejtőzik egy bizsergető érzés, hogy itt valami nagy dolog kezdődött.

2017-05-27 20:29:55 BonnyJohnny (5) #267

Nekem megvan. Bár lehet, hogy IV. rész felirat már ott van. Asszem videóra úgy adták már ki. De még a special edition előtti állapot. A későbbi DVD meg pláne a Blue Ray módosításokat pedig amúgy is csak YouTube-ról ismerem. "Élesben" nem találkoztam velük.

előzmény: csabaga (#266)

2017-05-27 18:05:03 csabaga (3) #266

Milyen kár,hogy az a film talán már nem is létezik.

A címe:"csak" Star Wars és nincsenek benne az utólag megváltoztatott jelenetek.

Bevallom,a maga idejében 1979-ben,egyszer nézhető filmnek gondoltam.Igazából a folytatás hozta meg az azóta elment kedvemet.:)

előzmény: ChrisAdam (#264)

2017-05-25 19:33:43 Ugor (5) #265

Hát ez nagyon nagy! Ezt meg is kell ünnepelni! De jó, hogy szóltál, legalább elmerengek rajta egy kicsit... 40 éve, az akkor még élő nevelőapámmal, csillogó szemmel a moziba! És megváltozott a filmművészet, meg a világ örökre! Attól kezdve hittük, hogy van remény!

előzmény: ChrisAdam (#264)

2017-05-25 19:20:40 ChrisAdam (5) #264

Legyen itt egy komment, mely megjegyzi eme nemes napon, hogy bizony, 40 éve, 1977. május 25-én csendült fel először John Williams témája, először lépett vászonra a "réges régen, egy messzi-messzi galaxisban...." mára szállóigévé vált szöveg, először szuszogott maszkjába Darth Vader, először láthatta a közönség mindazt, ami mára legenda, gyermekkor, egy egész univerzum, egy különleges hangulatvilág. Azt hiszem nem tévedek, hogy habár sok rosszat megélt a Csillagok háborúja, mégis ez az, ami a legtündöklőbb íveket járta be a filmtörténelemben. Nem hiába, fel sem lehet fogni, mennyivel kevesebb lenne ez a művészet nélküle. Az Erő legyen veletek hát ezen a negyvenedik születésnapon!

2016-12-10 17:58:15 noresz02 (5) #263

Imádom Leila arcpirosítóját, csavart haját és ruháit. Ő is olyan karakter, akiből a legújabb részek is folyamatosan építkezni tudtak-tudnak.
Imádom a Tatuin párakertész telepét, az ottani jeleneteknél szinte otthon érzem magam olyan nosztalgia-atombomba az egész.
És még sorolhatnám.

Utálom a kibővített verzió hozzácsapott, illetve feljavított jeleneteit, mert annyira kilógnak a filmből, hogy a szemem nyomják ki.

2016-12-10 14:27:59 ChrisAdam (5) #262

Természetesen ez elfogult kijelentés, beismerem, nem vitás, de az viszont tény, hogy a magyar sokkal bátrabban csűri-csavarja a szavakat, a régi részek szinkronjaiban pedig ez igen gyakran előfordul.

Egyébként sajnos a Blu Ray verziót néztem most, mert nem volt másra lehetőségem (még mindig az a fránya németországi antitorrentkedés), de már tervezem újranézni az eredeti 77-es verziót, életemben először azt láttam. :)

Ami a Blu Ray verziót illeti, Lucast néha irgalmatlanul oldalba veregetném egy malomkővel, nekem Han Solo jámborrá tétele kevésbé fáj, mint a szelíd, hangulatos Mos Eisley CGI-bomba metropolissá való átkonvertálása.

előzmény: BonnyJohnny (#261)

2016-12-10 08:13:43 BonnyJohnny (5) #261

Ha már ennyire autentikus vagy, megkérdezem, hogy melyik verziót láttad? :)
Mert az igazi élményt a '77-es adja. Azzal tudod igazán értékelni technikailag. Meg szerintem a bővítések nélkül jobb is. A híres Han shot first vita például értelmetlen... Han shot only! :)
Ha már itt tartunk, a magyar szöveg annál a jelenetnél valóban sokkal jobb: "Fenem fogam" és "Belém ne törjön." :)
De attól még ez az amerikaiak nem tudnak olyan jó szöveget gyártani, azért egy kicsit erős kijelentés. Mondjuk, hogy olyat nem. A műfordítás akár a nő, ha szép, nem hű. :D

előzmény: ChrisAdam (#260)

2016-12-10 01:45:48 ChrisAdam (5) #260

Most a Rogue One előtt nekem is illik újranézni az eddigieket. Tavaly Az ébredő Erő előtt egy vasárnap ledaráltuk a Machete Ordert, s habár ez az ötrészes módszer (4-5, 2-3, 6) remekül bevált és újféle aspektusait mutatta meg a sorozatnak, az egész napi, vég nélküli Star Warsozás nemhogy jó és új élményeket hozott, de inkább rosszakat (a 12. órában, sajgó, kényelmes pozitúrát kereső alsó féllel már nem olyan mókás A jedi visszatér bevezető, hosszú jelenete). De hát a bakancslistáról azt is le kell húzni, főleg, még mielőtt még lehet maratozni egy nap alatt, lassan olyan sok Star Wars lesz, hogy azt se lehet.

Most viszont a Rogue One miatt újfent a negyedik epizóddal kezdtem, a hetedikkel bezárólag, ahol visszaugrom az időben majd 66 évet a Baljós árnyakig. Igen, most nem hagyom ki a jó öreg Jar Jar Binks kalandjait, ideje már annak az osztályzatát is revideálni, elvégre moziban láttam utoljára, amikor háromdében futott a vásznakon.

Ennyi pofázás után rá is térek a lényegre: a Star Wars negyedik epizódja még mindig a legjobb. Általánosságban az a "hivatalosan elfogadott tény", hogy az ötödik rész lekörözi a negyediket, de ugyanakkor ha ezt nem is cáfolni akarom (mert minek?), hiszen tényleg rengeteg mindenben felülmúlja az első Star Wars élményt, de azt megerősíteni igen, hogy mindezek ellenére ugyanakkor az Egy új remény egy komplett, teljesen tökéletesen felépítkező sztori, ami egymaga teremt hangulatot, atmoszférát, izgalmat, humort, bájt, kalandot, karaktereket, egy új világot. A Birodalom visszavág ezeket felhasználva tette le az asztalra mindazt a zsenialitást.
Természetesen szándékom nem abban áll, hogy e két epizódot összehasonlítsam. Inkább csak ráébredés arra, hogy ez a film 1977-ben, jövőre 40 teljes éve (azért az nem kevés) olyan szintű technikai, műfajon belüli újdonságot mutatott be, hogy nem is lehet csodálkozni amiért az örök klasszikusok rangsorába emeljük.
Briliáns, ahogy felépíti a sztorit, az egyszerű, semmi bonyolult, túlcsavart történet pedig teljesen kielégít, egy cseppnyi hiányt nem érzünk a stáblista végeztével, pont ott van minden, ahol lennie kell.

S érdekes látni, hogy majd' 40 évvel később bizton mondhatjuk, hogy a legsikeresebb franchise a filmtörténelemben, amely bővül és bővül... Érdekes lesz ezt majd látni az elkövetkezendő években, a minap még csak hat, kerek epizód mesélte el a Star Wars történetét, holnap meg már hét virít ugyanezen a palettán. Holnapután már megint kettővel-hárommal több. Egy azonban nem változik: a Csillagok háborúja, az Egy új remény mindig ugyanolyan zseniális élmény marad, jöjjön bármilyen borús időszak a galaxisra.
(S most, hogy megnéztem a legutóbbi szpotot a stáblista után, elmosolyodtam, hogy már a trailer alapján sem érhet nyomába ennek a filmnek - amihez egyébként pozitívan állok hozzá. Reméljük, nem is akar.)

100% Ha tudnám, hányadszorra láttam ezt a filmet.

A filmet angolul néztem, angol felirattal, szándékosan figyelve a magyar és az angol közti különbségre. A magyar már csaknem a fülemben van, így nem volt gond az, hogy a híresebb, magyarban idézett, vagy egyáltalán csak Han Solo beszédei mennyire másak az angolban. Ebben sosem lesznek jobbak az amerikaiak, semelyik nyelv nem tud olyan remek szöveget gyártani, mint amit mi. Ez igaz arra az időkre, ma már ez kevésbé működik, de érdekes látni azt, hogy mennyire kreatívak voltak egy-egy beszólásnál a szinkronrendezők és fordítók. Well done. :)

2016-08-13 03:42:17 kritikuss (5) #259

Minden idők legjobb múvija.

2016-01-03 12:17:05 ChrisAdam (5) #258

Tulajdonképpen annyi történt, hogy ugye szélesvásznú kiadást készítettek LaserDisc-re, amin ugye jobb a hang, a kép: de képi restaurálást nem igen említ, szerintem nem is történt, csupán jobb minőséget adott a LaserDisc (ugye nem az a fakó VHS feeling, de ne tévesszük össze a LaserDiscet a DVD-vel, mert ez még nem az a minőség), plusz még voltak rajta bónusz finomságok: audiokommentár, plusz jelenetek és a többi. Ezt kiadták odakint 1993-ban, ami még 1995 apró kis módosításokat kapott és a '95-ös verzió került hozzánk újraszinkronizálásra, amit kiadtak ugye VHS-en itthon is, ezt az egységes szinkron érdekében tették többek között és persze a minőség kedvéért. Itthon nem került forgalmazásba LaserDiscen tudtommal.
A birodalmi lépegetőket konkrétan nem tudom, de szerintem nem nyúltak bele, csak két évvel később, a Special Editionben.

előzmény: Korben (#257)

2016-01-03 12:02:22 Korben (?) #257

Kösz! Csak ennyire nem tudok angolul:) Ok. vettem hangrestaurálás. A képrestaurálás: itt sima restaurálás volt csak, vagy pl. javítottak is rajta? (pl. birodalmi lépegetők járása erősen szaggatott az 1980-as változatban, mely a kor technikai színvonalának megfelelően teljesen érthető, DE a 1995-ös változatban a szaggatást is megszüntették?)

előzmény: ChrisAdam (#256)

2016-01-03 11:02:23 ChrisAdam (5) #256

Csupán THX remastering.

Itt bővebben.

előzmény: Korben (#254)

2016-01-03 10:45:04 peti0290 (5) #255

Ha jó tudom, ott a képet és a hangot restaurálták csak. De az eredeti verzióhoz képest nincs semmi plusz, mint a Special editionoknál.

előzmény: Korben (#254)

2016-01-03 10:17:26 Korben (?) #254

Valaki beavatna engem abba, h mi a különbség az eredeti 1977-es film, és az 1995-ben VHS-en kiadott (THX-változat) film között? Ugye itt még nem voltak bővített részek (az majd 1997-ben), és ugye kapott egy új szinkront, nyilván jobb hanggal...

2015-12-26 14:29:25 BruceStark (5) #253

A kedvenc részem az egész sorozatból.

2015-12-11 23:58:14 ChrisAdam (5) #252
2015-11-14 21:04:41 csabaga (3) #251

Visszaemlékezve,a maga idejében ez a film semmi különös hatást nem tett rám,egyszer láttam csak.A két folytatás(azokat sokszor megnéztem) után tekintettem meg újra moziban,néhány év eltelt,de akkor sem tetszett különösebben.

2015-11-06 08:47:35 BonnyJohnny (5) #250

Egy ideig nem voltam fórum közelben, ezért megdöbbenve szembesülök vele, hogy milyen vihart kavart egyetlen ártatlan(nak szánt) hozzászólásom. :) Amúgy szívesen. ;)
Sajnálom, hogy kimaradtam belőle, de az egyik dolog, amit állítottam, hogy összehasonlítható a két film, bizonyításra került. A másik, miszerint, melyiket tartom jobbra, az meg magánvélemény, nem vita tárgya.

Amúgy én mindkét sagat szeretem (pedig sosem voltam igazán képregényes!). Lesújtó, hogy ezzel kisebbségben vagyok. :/

És, csak, hogy csatlakozzak Olórin egy elejtett félmondatához: az első Avengershez hasonlítottam a harmadik (hatodik) Star Warst. Saga szinten természetesen nincsenek egy súlycsoportban.

2015-11-05 00:38:04 kwzatz (3) #249

Most, hogy így előjött a Bosszúállók vs Star Wars vita, ráeszméltem, hogy mennyire hasonló a hozzáállásom a két franchise-hoz. A képregényeket is szeretem ugyanis, a film mégsem nyűgözött le annyira, mint amekkora hype volt(van) körülötte; a második részét pedig hajszálpontosan ugyanúgy untam néhol, mint a Star Warst. :D

2015-11-04 22:23:45 MicaHiro (5) #248

" attól, hogy egy karakternek van egy nagy, masszív múltja, a filmnek még mindig önmagában kell megállnia a helyét."
Persze, ezzel én is egyetértek, de úgy éreztem muszáj Hulk múltját megemlítenem, ha már a zöld óriást hasonlítottuk a Star Wars univerzum egyik legnagyobb hibájához :)

előzmény: Olórin (#243)

2015-11-04 21:44:50 Hannibal Lecter (5) #247

Olórin: magam is meglepődtem, hogy több kérdésben is egyezett a véleményünk. :D

Na, de hogy ON is legyek: a nyáron újranéztem ezt az epizódot (is), és továbbra is állítom, hogy a legegységesebb, legcsiszoltabb, legjobb mű az egész sorozatból, mondhatni a Star Wars esszenciája. És természetesen egészen más, új élményt jelentett az eredeti verzió megtekintése. Han lőtt először! :)

2015-11-04 21:41:36 ChrisAdam (5) #246

Jaa, értem. :) Úgy más. :)

előzmény: Olórin (#245)

2015-11-04 21:38:33 Olórin (5) #245

Én ezt a hosszára értettem (mert ugye említetted, hogy a rancoros jelenet csak két perc), nem a tartalmára:)

előzmény: ChrisAdam (#244)

2015-11-04 21:36:19 ChrisAdam (5) #244

A Thor-Vasember harc kb. ugyanannyi, mint az említett Luke-Rancor harc

Nanemááár. :D Ha jól emlékszem, lepusztítják a fél erdőt és Kapitány egy gigantikus mindenrészecskétszétszaggató közbelépéssel vet véget a harcnak. Azért ez kicsivel több mint az, hogy Luke kitámasztja a rankor száját egy csonttal, bebújik egy kő alá, majd egy újabb kővel ledobja a kapcsolót. :D

Na, de tényleg túl lett beszélve. :)

előzmény: Olórin (#243)

2015-11-04 21:31:42 Olórin (5) #243

Chris, Hannibal: A Thor-Vasember harc kb. ugyanannyi, mint az említett Luke-Rancor harc:) A Bosszúállókban is sok a felvezetés/dialógus stb. Na mindegy, szerintem eléggé túlbeszéltük, én csak azt akartam mondani az egésszel, hogy ugyanaz a kategória a két film, és igenis, simán egymás mellé helyezhetők.

Hulk-ügyben viszont egyet kell értenem Hanniballal (úristen, miket le nem írok:D), mármint: attól, hogy egy karakternek van egy nagy, masszív múltja, a filmnek még mindig önmagában kell megállnia a helyét. És ezt mondom olyasvalakiként, aki gyerekkora óta lelkesen olvassa a szuperhősképregényeket.

2015-11-04 21:22:27 ChrisAdam (5) #242

Egyébként felesleges ezen vitatkozni, felesleges összehasonlítani a két filmet... teljesen más tészta, más igényt merít ki a film... mindkettőnek megvan a jó oldala, még ha a Bosszúállóknak kevesebb. De ez szerintem parttalan lesz, de a KT talin még felvethetjük. hehe.

2015-11-04 21:19:04 Hannibal Lecter (5) #241

Hát, nem emlékszem már egész pontosan a Bosszúállókra, de úgy rémlik, a filmet elég erősen az akciójelenetek tagolják, és köztük csupán szusszanásnyi szünetek vannak. Ehhez képest a Jedi kb. első 15-20 percében szinte nincs is fizikai konfrontáció, helyette nagyon aprólékosan bemutatják nekünk Jabba palotáját. De említhetném az ewokos epizódot is, melynek során hőseink még egy lézerpisztolyt sem sütnek el, vagy Luke és Vader (meg Palpatine) drámai párbeszédeit. Persze azt aláírom, hogy még így is több az akció ebben a részben, mint az előző kettőben, de ennyi "üresjárat" (legszívesebben e szót gigantikus idézőjelek közé szorítanám) talán nincs a Bosszúállókban.

MicaHiro: látod, Thor és Hulk magánháborújára már nem is emlékeztem. :) Mindenesetre azt hiszem, a karakterek interakcióiról, csipkelődéseiről már elmondtam a véleményem. Egyébként igaz, Hulk egy sokkal régebbi - ha úgy tetszik, nagyobb popkulturális múlttal rendelkező - karakter. És ahogy írtad is, sokak számára már az revelációértékű, hogy ezek a képregénykarakterek egyáltalán megjelennek a nagyvásznon. Nos, azt hiszem, itt feszül a(z egyik) fő töréspont közöttünk: én ettől még önmagában nem alélok el (jelentem, gyerekkoromban kezembe vettem pár képregényt, melyben szerepelt Hulk, de nagyjából ennyi a "közös múltam" a karakterrel). Vagy csak nem érem fel ésszel mindennek a popkulturális jelentőségét - mindenki döntse el maga. :) Bár utóbbi feltételezés eléggé lenéző volna! ;)

Egyébként örültem ennek a beszélgetésnek. Nosztalgikus érzések kerítettek hatalmukba, jó volt engedni nekik. :)

előzmény: Olórin (#239)

2015-11-04 21:13:00 ChrisAdam (5) #240

a Jedi is szinte az elejétől a végéig akció, nem hiszem, hogy kevésbé, mint a Bosszúállók.

Naneee, van benne akciójelenet, igen: Luke rövid harca a rankorral (2 perc), Luke és csapata akciója a Jabba felszíni siklóin a Sarlacc felett (5-7 perc), utána már csak a vége csata van, ami jó, kb 40-45 perc Luke és Vader harcával együtt, de a Bosszúállók ezzel szemben tele van akciójelenetekkel, azt most kevésbé tudom felidézni (Loki elszökése, aztán megállítása, Vasember-Thor párbaj, és persze a vége zúzás, nem beszélve az akció intenzitásától... ami a Jediben elég szolid akció, az a Bosszúállókban robban, de persze ezt nem lehet felróni manapság), de azért ez erős túlzás hogy ugyanannyi akció van, de nem akarok ezen annyira fennakadni. ;)

Itt le is lehet csekkolni egy exkluzív változatban, most találtam: YouTube link.

előzmény: Olórin (#239)

2015-11-04 21:00:29 Olórin (5) #239

"ez nélkülöz minden kontextust és ésszerűséget"
Hát, enyhén szólva nehéz elfogadnom, hogy ez (vagy Loki leverése akár) bárkinek ugyanaz a kategória legyen, mint Jar-Jar egy random hasra esése, de oké:)

"Csakhogy a Bosszúállókban majdnemhogy maguk az akciójelenetek jelentik a cselekményt, tehát ez azért nem olyan nagy érdem. :)"
Hát, a Jedi is szinte az elejétől a végéig akció, nem hiszem, hogy kevésbé, mint a Bosszúállók. De az igaz, hogy a drámai szál ad neki egy súlyt, ezt már megbeszéltük.

A "Hogy beszélsz" amúgy egész jópofa a (megintcsak) maga kontextusában, és pl. egy Jar-Jarral szemben elmond valamit a karakterről (Kapitány) is. De a Bosszúállók 2-t amúgy nem fogom nagyon a védelmembe venni.

előzmény: Hannibal Lecter (#237)

2015-11-04 21:00:22 MicaHiro (5) #238

Na jó, de
1, A Hulk-Thor közti kis "magánháború" szinte az egész film folyamán dúlt, és teljesen illett ez a poén kettejük addigi viszonyához. Az meg, hogy ilyen szituációkban poénkodnak, szerintem egyáltalán nem baj. Alighanem te sem voltál még ilyen helyzetben, én őszintén el tudom képzelni, hogy normál emberek is poénkodnak valami katasztrófa közepén, egyszerűen azért, hogy saját szemükben próbálják bagatellizálni a helyzet súlyát, hogy megnyugtassák magukat.
2, Hulk egy baromi régre visszanyúló, jól felépített, sok helyen szereplő, komplex karakter. Jar-jar meg egyenesen a McDonalds menük mellé lett kitalálva.

előzmény: Hannibal Lecter (#237)

2015-11-04 20:43:36 Hannibal Lecter (5) #237

Hát... számomra az, hogy New York kellős közepén dúl egy csata, Hulk és Thor vállvetve küzdenek, majd az előbbi hirtelen, minden átmenet nélkül lebasz egy akkorát az utóbbinak, hogy a fal adja a másikat, nos, ez nélkülöz minden kontextust és ésszerűséget. És ez a poénkodás végigvonul a filmen, a legakciódúsabb, legfeszültebb jelenetek közé is beékelődik. (Éppen ez az, ami igazán irritál a Bosszúállókban és a Marvel-filmek többségében: mindig, mindenütt poénkodni kell, akkor is, ha közben felhőkarcolók omlanak össze, esetleg embertömegek halnak meg, szökőár, tűzvész, ebola vagy valamilyen más, általában világméretű katasztrófa pusztít).

Igen, igaz, hogy Lando sematikusabb A Jedi visszatérben (bár számomra a pálfordulása is eléggé összecsapott A Birodalom visszavágban, szvsz ő mellékszereplő lévén sosem volt igazán mély, rétegzett karakter a sagában), de az előbb azt írtad, hogy jelentéktelen, szürke senkivé degradálódott. Hát épp hogy hőstettet hajtott végre a többi lázadóval közösen, kvázi bekerült az intergalaktikus történelemkönyvekbe - míg A Birodalom visszavágban tényleg egy senki, egy törvényenkívüli, számító kis gazember. Igen, tudom, miért hoztad fel a Jabba-szálat, és igazad van abban, hogy a Bosszúállók minden akciójelenete építi a cselekményt. Csakhogy a Bosszúállókban majdnemhogy maguk az akciójelenetek jelentik a cselekményt, tehát ez azért nem olyan nagy érdem. :)

Amúgy bekukkantottam a Bosszúállók második részének idézetei közé, és a tekintetem megállapodott egy ellenállhatatlan gyöngyszemen: "Baszki!" "Hogy beszélsz?" Shakespeare utánérzésem van! :) És még a legendás "Szeretlek!" "Tudom." vált ki máig fanyalgást egyesekből. :) (Ha már SW kontra Marvel-filmek a téma, akkor ez most kikívánkozott belőlem.)

előzmény: Olórin (#236)

2015-11-04 20:23:53 Olórin (5) #236

Jar-Jar teszetoszasága soha, semmihez és senkihez képest nincs kontextusba helyezve. Az egész karakter kizárólag arról szól, hogy ügyetlen balfasz, ezért mindig, mindenhol ügyetlenül balfaszkodik, függetlenül attól, hogy éppen eszik, vagy egy csatában vesz részt. Hulk ennél azért jóval többről szól, és az ő poénjai (illetve a Bosszúállók vagy akár a Galaxis őrzői egyéb poénjai) általában interakciók, van kontextusuk, függenek az adott szituációtól, esetleg bizonyos toposzokat figuráznak ki. Ez nem érdemi különbség?

"szerintem Lando ugyanolyan funkcióval bír, mint az előző részben, sőt még aktívabban részt is vesz az ellenállásban"
Azt a Falcont akárki vezethette volna (mondjuk maga Han, miközben az Endoron Leia vezeti az akciót), nincs jelentősége, Lando pedig a Birodalom árnyalt, izgalmas karakteréből visszafejlődött egy sótlan papírmaséfigurává.
A Jabba-szálat csak azért hoztam fel, mert a Bosszúállók értelmetlen zúzásnak van beállítva, miközben ott minden akciójelenet előremozdítja a cselekményt, a Jedi esetében meg ez csak egy funkciótlan kitérő.

előzmény: Hannibal Lecter (#235)

2015-11-04 20:06:21 Hannibal Lecter (5) #235

Objektíve döbbenetes? Mitől objektív a döbbenet? :) Miért ne lehetne összemérni Hulk és Jar-Jar bumfordiságát, ha a Bosszúállókat és A Jedi visszatért mérlegre lehet helyezni? :) És mitől több az esetlen és behemót Hulk erőfitogtatása, mint az ormótlan Jar-Jar bukdácsolása? Mindkét esetben ugyanarra épül a poén: a fizikai tulajdonságokra és a figurák ügyetlenkedéseire, együgyű természetére. Egyébként a vizuális jellegű humor természetesen nem minden esetben gyerekes. De amikor egy nagy zöld ogre palacsintává lapít egy fickót, majd elhajítja, és utána dörmögi, hogy "Nyikhaj istenke!", az számomra eléggé gyermeteg. Nyilvánvalóan Jar-Jar teszetoszasága is. A kettő között nemigen látok érdemi különbséget. Legfeljebb annyit, hogy Hulknak vannak komoly(abb) pillanatai is.

"ettől függetlenül ott is megvannak a karakterekre koncentráló apróságok, mint hogy a jelenben elveszett Amerika Kapitány megtalálja a célját, Bruce Banner viszonylagos kontrollt nyer a Hulk fölött stb"

Valóban, bár ezek emlékeim szerint kevéssé hangsúlyosak, talán csak egy-két mondatban említik e problémákat a karakterek. Ráadásul számomra Amerika Kapitány adaptálódása a modern, 21. századi közegbe mindig is álprobléma volt a filmekben. Szubjektív vélemény, de sosem tudtam igazán azonosulni ezzel a konfliktussal, és a tétjét sem igazán éreztem. (Egyedül az volt hatásos valamennyire, amikor a második rész elején meglátogatja hajdani, azóta matrónává öregedett szerelmét.) Az a baj a karaktereket árnyaló konfliktusokkal, hogy coelho-i szinten rekednek. Kimerülnek egy-két tételmondatban. A karakterdinamikát sem igazán éreztem soha. Robert Downey Jr-nak tényleg volt egy vagy két vicces benyögése, de ezen felül a csipkelődő párbeszédek engem kifejezetten álmosítottak, a többi figura pedig szinte csak felskiccelt vázlat maradt, semmiféle életet nem éreztem bennük. Mintha idejekorán keltek volna ki papírsírjukból.

A Jabba-féle epizód egyébként tényleg elüt a cselekmény fősodrától, de ez nem csorbítja A Jedi visszatér tétjét, mégpedig a trilógia méltó lekerekítését. A szálak elboronálásában pedig verhetetlen a Jedi - ráadásul szerintem Lando ugyanolyan funkcióval bír, mint az előző részben, sőt még aktívabban részt is vesz az ellenállásban.

"persze itt még adott a lehetőség, hogy lenézel mindenkit, aki 5-6 év fölött is szórakozik ezeken, de azért ezt nem feltételezném"

Nem, egyáltalán nem nézek le senkit, inkább úgy mondanám, kissé értetlenül állok az ilyen dolgok előtt. De ez nemcsak a Bosszúállókra vagy a Marvel-filmekre igaz, hanem (az általam látott) mai hollywoodi blockbusterek kb. 90%-ára.

előzmény: Olórin (#234)

2015-11-04 19:34:17 Olórin (5) #234

Oké, nem szereted a Marvel-féle poénokat - világos, no problem. De az még objektíve is döbbenetes, hogy ezeket Jar-Jarhoz méred. Azt sem értem, miért kell a vizuális jellegű humort gyerekesnek titulálni (ilyen erővel akkor leírhatjuk a csetlő-botló Buster Keatont is), illetve, hogy miért gondolod, hogy a Bosszúállók/Galaxis őrzői poénjait csak 5-6 évesek élvezhetik - ez ugyanis nyilván nem igaz (persze itt még adott a lehetőség, hogy lenézel mindenkit, aki 5-6 év fölött is szórakozik ezeken, de azért ezt nem feltételezném).
A Bosszúállók szerkezete annyiban nagyon más, hogy A Jedi visszatérrel ellentétben nem egy adott hős útjára koncentrál, hanem egy csapat összeállását mutatja be, így egy afféle drámai ívet is nehezebb belevinni (a második részben megkísérelték, nem is nagyon sikerült) - ettől függetlenül ott is megvannak a karakterekre koncentráló apróságok, mint hogy a jelenben elveszett Amerika Kapitány megtalálja a célját, Bruce Banner viszonylagos kontrollt nyer a Hulk fölött stb. És ha már csapat: a Bosszúállók karakterdinamikája sokkal elevenebb, élettel telibb, mint a Jedié. Utóbbiban Lando jelentéktelen, szürke senkivé silányul, Han és Leia is szinte funkciótlanná válik - mindenki csak asszisztál a Skywalker-saga lezárásához. Sőt, a Jabba-szál egy dramaturgiai kátyú, semmi szerepe nincs, sehogy sem kapcsolódik semmihez (ezt a Bosszúállók egyetlen akciójelenetéről sem lehet elmondani), ha kihagyjuk belőle (már Han Birodalombeli elrablásával kezdődően), a történet egyáltalán nem szenved semmilyen csorbát.

előzmény: Hannibal Lecter (#233)

2015-11-04 19:15:55 Hannibal Lecter (5) #233

Nos, nézd, ami a Bosszúállók humorából számomra megmaradt így 3 év után, az annyi, hogy röpködtek az élcelődő beszólások, de még inkább az, hogy rengeteg kifejezetten gyerekkorúakra szabott vizuális poén volt benne. Jó, a párbeszédek sem voltak tökéletesre csiszoltak ("Hulk, zúzzon!"), bár azt hiszem, két alkalommal talán elmosolyodtam, de a zsigeri vizuális gegek kifejezetten fárasztóak. Pl. amikor Hulk hatalmas maflást ad Thornak, vagy beleveri a betonba a gőgös Lokit. Az efféle poénokat egy rajzfilmben nem találnám furcsának, itt igen. És ezek éppen 5-6 éves gyermekek szellemi szintjéhez igazított megoldások. (Ennyi idős korban a gyerek még sokkal inkább a vizuális, mintsem a verbális ingerekre figyel.) Egyébként A galaxis őrzőiben is jól tetten érhető ez a fajta bárgyú infantilizmus. Ott is azon kellett (volna) röhögni, hogy a fegyveres rosszfiú sarokba szorítja a hősöket, fenyegető nagymonológot mond, mindenki megdermed, erre előbukkan az egyik protagonista a semmiből, és egyetlen jól irányzott lövéssel a levegőbe röpíti a gonosztevőt. És ez a mechanizmus ismétlődik abban a filmben is, meg emlékeim szerint ebben is.

A Jedi visszatért szintén nyugodtan ajánlanám 6 éveseknek, de egyúttal idősebbeknek is, mert az a film túlmutat ezen a szinten. A Bosszúállókban viszont szerintem nincs semmi olyasmi, amivel jogot formálhatna a felnőtt közönség figyelmére. Érdekes, hogy a Baljós árnyakat mindenki utálta Jar-Jar Binks miatt, tizenvalahány évvel később pedig simán lenyelik az éppoly ostobácska és gyermeteg poénokat, amiket most épp nem Lucas, hanem a Marvel szállít nekik. Egyébként a Jedi visszatérben is idegesítőek az ewokok, de maga a film sokkal több óvodás poénok láncolatánál. A Bosszúállókról ezt már nem állítanám.

Abban egyébként egyetértek, hogy mind a Jedi visszatér, mind a Bosszúállók nagyjából ugyanaz a látványcentrikus blockbuster-kategória. Bár a Jedi visszatér története tagadhatatlanul intelligensebb. Van egy határozott íve, a hős eljut A pontból B pontba, a negatív hős beteljesíti misszióját (végzetét), a film végpontba juttatja az előző epizódok által megindított cselekménysorozatot. A Bosszúállókban viszont ilyesmiről még szó sincs, ott semmilyen karakterfejlődésről vagy sztoriívről nem beszélhetünk.

előzmény: Olórin (#230)

2015-11-04 18:49:43 MicaHiro (5) #232

Amúgy nekem is szívem csücske mind a kettő, mondanivalóm lényege annyi, hogy arra a kérdésre, hogy "Jedi visszatér vagy Bosszúállók?", nincs objektíven jó válasz, ezért amellett is kár kardoskodni, hogy ne lehetne őket összehasonlítani.
Sok szempontból igenis lehet, az egyik szempont eredménye szerintem is az, hogy a Jedi jelentősen mélyebb, viszont például a szereplők közti dinamikát én a Bosszúállókban jobbnak érzem.

És igen, elfogult vagyok, és jól érzem így magam :D

2015-11-04 18:46:36 Olórin (5) #231

Én nem mondtam, hogy a Bosszúállók jobb, mint a Jedi:) Sőt, még csak nem is elsősorban a Jedi vagy a Bosszúállók színvonaláról beszélek. Pusztán amellett érvelek, hogy mindkettő ugyanaz a blockbuster-kategória.

előzmény: Hannibal Lecter (#229)

2015-11-04 18:44:57 Olórin (5) #230

Hannibal részletesen kifejtette* azt, amiben amúgy is mindenki egyetért. Nem az a kérdés, hogy a Jedi drámaibb/mélyebb-e. Hanem az, hogy attól még ugyanúgy mainstream és zúzás. Nem is értem, ezt hogy lehet cáfolni:) Attól, hogy van benne drámai szál, még nem lesz kevésbé mainstream és zúzó (a Jediben több a látványelem/akció, mint az előző két SW-ben együttvéve, és sztorija is alig van azokhoz képest).
És de, nagyon is hasonló a két film, nem csak műfajilag. Mindkettő a maga korának egy tipikus terméke, mindkettő a Jó és a Gonosz mitikus harcáról szól (ráadásul különleges képességekkel felruházott szereplőkkel), mindkettő egy saját, különbejáratú univerzumban játszódik stb. Csak az SW neked a szíved csücske (jó-jó, nekem is:)), szent és sérthetetlen, és nem szívesen teszel mellé egy mai trendeknek megfelelő blockbustert (szerintem).

* azért azt megkérdezném, hogy ez: "Az egész kb. egy hatéves szellemi horizontját és absztraháló készségét követeli meg a befogadótól". Vajon nem igaz a Jedire? Ahhoz már hétévesnek kell lenni? Vagy tíznek, esetleg tizenötnek? Mert én talán még 6 se voltam, amikor láttam, befogadtam, imádtam.

előzmény: ChrisAdam (#228)

2015-11-04 18:35:37 Hannibal Lecter (5) #229

Olórin azt írja, hogy ChrisAdam elfogult a Star Warsszal szemben. Most nem kötekedésből, de Olórin, MicaHiro és a többi képregényrajongó vajon cseppet sem elfogult a gyermekkoruk ikonikus hőseit mozivászonra álmodó Bosszúállókkal szemben? :)

2015-11-04 18:26:24 ChrisAdam (5) #228

ugye úgy nevezted mainstream zúzásnak a Bosszúállókat, mintha a Jedi nem lenne az - pedig az.

Pedig nem az! :) Mit értünk mainstream zúzás alatt, persze ez az első kérdés. Nem akarom átfogalmazni alattam megszólaló Hannibalt, jól megfogta a lényeget, csak idézném: A Jedi visszatér egyszerre látványos és drámai, izgalmas és megható. A Bosszúállók ebből kettőt teljesít, ettől függetlenül nem is vállal többet, amit várunk tőle, azt hozza és ezért én szeretem is (Hanniballal ellentétben. :D).
És hogy miért nem lehet összehasonlítani? Pont ezért, amit fent megfogalmaztam. Messze nem hozza azt, amit a Jedi, de nem is gáz, ez így van, ezt vállalja. Na meg teljesen más közegben készült, más igényre, más stílus és a többi. Az "Engedj be!" meg a "Ragyogás" sem összehasonlítható, hiába zseniális mindkettő (egyesek szerint) és horrorok. :)
Lehet, hogy ugyanaz a műfaj, de a műfajon belül is van rengeteg árnyalat. És azért is, mert szerintem ha önmagában a két filmet nézzük, a Bosszúállók (az általam és Hannibal miatt felsorakoztatott érvek miatt) labdába sem rúghat.

előzmény: Olórin (#224)

2015-11-04 18:17:22 MicaHiro (5) #227

"Valljuk be őszintén, hogy messze nem ad annyit az a film, mint akár a Jedi akár elődei. :)"
Én bevallom őszintén, hogy egyrészt ez nyilván tök szubjektív, másrészt meg de, én úgy érzem nekem adott annyit.
Nyilván ez egyéni beállítottság kérdése, de nekem mint régi, lelkes képregényolvasónak iszonyatosan nagy élmény volt a mozivásznon látni a karaktereket. Persze teljesen más értelemben nagy, mint a Star Wars, mégis most, hogy belegondoltam a beszélgetés kapcsán, bizony úgy érzem, nekem talán többet jelent.

2015-11-04 18:13:18 Hannibal Lecter (5) #226

A Bosszúállók egy látványos, de rettentő agyatlan monstrum. Az egész film egyetlen, fokozódó intenzitású és időbeli-térbeli kiterjedésű akciójelenet. Karakterek tulajdonképpen nincsenek benne, a viccesnek szánt egysorosok pedig még egy óvodában is kínosan hatnának. Az egész kb. egy hatéves szellemi horizontját és absztraháló készségét követeli meg a befogadótól. Egy mérnökien megtervezett, de szív nélküli adrenalinlöket. A Jedi visszatérben is egymást érik a látványos jelenetek (melyik Star Wars képez kivételt ez alól?), és az ewokok eléggé irritálóak, de annak a filmnek vannak tisztességesen megírt karakterei és emocionális csúcspontjai is, pl.: Luke és Yoda, illetve Luke és Obi-Wan párbeszéde a Dagobah-n, Luke és Leia beszélgetése az Endoron, Luke, Darth Vader és Palpatine közös jelenetei, a végső összecsapás az Uralkodóval, Vader megtérése. Ezen szcénák közül nem egy valósággal katartikus erejű. Hol vannak ilyen momentumok a Bosszúállókban? Az a film a nevetségesen nonszensz "történetét" és "karaktereit" csak ürügynek használja egy gigászi látványdemostrációra. Jó, elismerem, látványosnak tényleg látványos, de ennyiben ki is merülnek az érdemei. A Jedi visszatér egyszerre látványos és drámai, izgalmas és megható. A Bosszúállók pedig csak egy technokrata erőfitogtatás, amiben nagyjából annyi és olyan mélységű dráma van, mint az Árpád hídi aluljáró nyilvános vécéjében.

2015-11-04 18:12:32 MicaHiro (5) #225

Akkor már ne hagyjuk ki a Flash Gordon-t se, amit emlékeim szerint maga Lucas jelölt meg inspirálóként :)

előzmény: ChrisAdam (#221)

2015-11-04 18:08:06 Olórin (5) #224

Miért ne kerülhetnének egymás mellé? Mainstream sci-fi/fantasy mindkettő. Szerintem te csak túl elfogult vagy az SW-vel szemben:)
A drámai vonal tényleg ad mélységet a Jedinek (bár a Birodalomban ez is jobb volt), de ugye úgy nevezted mainstream zúzásnak a Bosszúállókat, mintha a Jedi nem lenne az - pedig az.

előzmény: ChrisAdam (#223)

2015-11-04 17:59:42 ChrisAdam (5) #223

Nemár. Na, nemár. :D

ne csináljunk már úgy, mintha olyan nagy különbség lenne a Jedi és a Bosszúállók között

Hát, szerintem rohadtul nagy különbség van. És nem mainstream zúzás, korántsem. Én szeretem a Bosszúállókat, pont azért ami: mainstream zúzás. Tökös, pörgős, de semmi több.
Az apa-fiú viszony viszont igencsak nagy mélységet ad neki, mélyebbet mint bármelyik részben van (jó, a Sith-ek még talán), szerintem a végső párbaj Luke és Vader között hihetetlen király, nem csak egy látványelem vagy holmi párbaj.
A Bosszúállók meg egy tökös akciófilm, tele szuperhősökkel, akikkel nem is lehet annyira azonosulni. Hihetetlen jó cuccokat vonultat fel, eléggé újszerű volt nekem annak idején, de a nagy éterben egy erős közepest kapna, ha egy Jedi, Birodalom vagy Aliens, vagy akármelyik akkori akciófilmhez kéne hasonlítanom.
Valljuk be őszintén, hogy messze nem ad annyit az a film, mint akár a Jedi akár elődei. :)
Hiába csata, csata hátán, hiába van benne zúzás, azért nem olyan mértékű és nem olyan végeláthatatlan mint a Bosszúállókban. Hanem mellette van egy dráma vonal, Luke részéről, ez a könyvben még mélyebbre ás, és ez nem egyenlő azzal, hogy magasművészet lenne. Nem. De miközben írom ezt, csodálkozok, hogy ez a két film egymás mellé került összehasonlítás végett...

előzmény: Olórin (#222)

2015-11-04 17:49:32 Olórin (5) #222

"egy mainstream zúzás"
És a Jedi nem az?? Összefoglalom: az elején kiszabadítják Hant (akció), aztán mennek, hogy egy nagy fináléban lenyomják a Birodalmat (akció akció után). Persze az apa-fiú szál ad neki némi mélységet, de ne csináljunk már úgy, mintha olyan nagy különbség lenne a Jedi és a Bosszúállók között, vagy mintha előbbi valami magasművészet lenne. Egyébként is, az a legkevésbé jól sikerült darabja a trilógiának, már itt is sokat beszéltünk róla, hogy az ewokok kb. előrevetítik a prequelek infantilizmusát.

előzmény: ChrisAdam (#218)

2015-11-04 17:46:26 ChrisAdam (5) #221

Nem elsősorban a történetre értettem az eredetiséget, ezt rosszul fogalmaztam. Hisz az olyan mint a bot.
Inkább a karakterek, hangulat, világ teremtésben nagyon ügyes. És igen, mindezt ötvözte Lucas, de mégis újat mutatott fel, olyat ami még korábban nem volt. Hiszen volt-e korábban Vader vagy Yoda, a Jedi és a Sith. Azért ezek a fogalmak máig unikumok, egy teljesen külön elszeparálható világ, éppen ezért lesz egyedi és "eredeti", ha érted. :) És még ott van Indy, Ripley, Terminátor meg egy rakat karakter és velük a világ és hangulat - amik máig unikumok, akárhányszor el próbálták cseszni.
Ma meg itt van velünk az éhezők viadala, ami habár jó, meg szórakoztató, de messze nem vonultat fel olyan jó és egyedi világot, mint bármely más sztori anno. Még a Gyűrűk Ura is hasonló, meg a Harry Potter ugye, csak az megint más tészta, azok adaptációk.

A Marvel-széria is eredeti lenne, ha a képregény és az univerzum nem született volna meg már X évvel ezelőtt.

előzmény: Tenebra (#220)

2015-11-04 17:26:08 Tenebra (5) #220

Azzal maximálisan egyetértek, hogy a Bosszúállók csúnyán elvérzik a Jedi visszatérrel szemben (de még mondjuk a korabeli butább látványpornókkal, pl. a Conan, a barbárral szemben is). De azzal nem, hogy a Star Wars kapcsán az eredetiséget emlegessük. :D Abban nagyon is hasonlít a Bosszúállókkal, mely gyakorlatilag ötvözi a mítoszokat. Lerágott csont, de Lucas Kurosawától, az Artúr-mondakörből, a távol-keleti harcművészeti filmekből, a Gyűrűk Ura-könyvekből, az Alapítvány-regényből, a klasszikus westernekből, az Akarat diadalából és persze a Star Trekekből vett át rengeteg mindent. Persze ezeket ügyesen ötvözte, de hiba lenne eredeti ötletként felmutatni a Star Wars-franchise-t. Inkább egy kiváló pastiche.

előzmény: ChrisAdam (#218)

2015-11-04 17:15:09 csabaga (3) #219

Ne haragudj,de a klasszikus 70-es éveknek sokak szerint pont ez a film vetett véget.
Ekkor tért vissza szépen lassan Hollywood a rég bevált sémákhoz,csak alacsonyabb nívón.
(A másik film,amit a vég kezdetének mondanak,a T1.)

A viszonylag olcsó,történetközpontú,emberi alkotások helyett megjött ez a mese,sok-sok trükkfelvétellel.

Én ezt a filmet elve nem egy trilógia részeként,hanem önálló alkotásként kezelem,annak is készült.Van eleje,közepe és vége.Hogy utána kitalálták a szerelmi szálat és hogymindenki mindenkinek a rokona vagy legalább az ismerőse...

A 60-as évek második felében,a Hayes kódex megszűnésekor szabadult fel a filmezés igazán,bár addig is már egyre enyhébb volt,és sok friss alkotó jött.Én ezt tartom mérföldkőnek.
A 80-as években már megint itt voltak az eposzok.

előzmény: ChrisAdam (#218)

2015-11-04 16:42:10 ChrisAdam (5) #218

Végigfutott a hátamon a hideg... Bosszúállókat a Jedihez mérni. Itt már megbukik az összehasonlítás, teljesen felesleges összehasonlítani, hogy melyik jobb, melyik nem... a régi filmek vagy az újak.
A Bosszúállók egy lelketlen akciófilm a Jedihez képest, egy mainstream zúzás, ami a technikai adottságok miatt tud látványos és pörgős és élvezetes lenni. Meg vannak benne jófej arcok, akiknek ugyanakkor semmi tétjük nincs.
A Jedi pedig egy hatalmas saga befejező opusza, melyben a sorozat legjobb fénykardpárbaja játszódik le Vader és Luke között és zseniális véget ér a harc és a csata.
Két külön világ, 35 év is van közöttük.

És ha már itt vagyunk, ennyiben gyengék a mai filmek, a mai filmművészet - régen mindig eredeti ötleteket találtak ki, arra törekedtek, hogy új szereplőket találjanak ki és ezért is volt olyan zseniális a 70-80-as évek, mennyi klasszikus született akkor, amihez ma vissza akarnak nyúlni. Ma viszont két dolog lehetséges: (félig)üres karakterekkel zúzott akciófilm, kalandfilm, vagy a régi jól bevált dolgokhoz való visszanyúlás. És közte vannak a gyenge próbálkozások. :)

előzmény: BonnyJohnny (#217)

2015-11-04 12:49:28 BonnyJohnny (5) #217

Én huszonévesen láttam az Avengerst. Nem esett nehezemre rajongani érte. Szerintem jobb, mint a gyerekkoromban látott, és azóta rajongott Jedi visszatér.
(Igaz én ahhoz a kisebbséghez tartozom, aki nem néz le/értékel túl filmeket, koruk, műfajuk, alkotóik, stb... alapján.)

előzmény: banana (#216)

2015-11-04 12:35:27 banana (5) #216

Szerintem függ. Gyerekkorban fogékonyabb az ember. Rengeteg film van gyerekkorunkból, amivel szemben elfogultak vagyunk. A mai tiniknek viszont semmit sem jelent. De igaz ez fordítva is. A mai filmkínálatra meg a veteránok legyintenek nagy ívben, ami viszont lehet, hogy a mai tiniknek lesz 20 év múlva hivatkozási alap. :)

előzmény: BonnyJohnny (#215)

2015-11-04 12:02:15 BonnyJohnny (5) #215

Egyébként nem hiszem, hogy a Star Wars értékelése függene attól, hogy hány évesen látod, illetve az milyen régen volt.
Ez inkább beállítottság kérdése. Aki szereti az űr fantasyt, annak a Star Wars az etalon. Aki nem, annak a Star Wars legfeljebb egy "egész jó" kategóriáig mehet.

előzmény: banana (#214)

2015-11-04 11:32:54 banana (5) #214

A lényeg, hogy megadtad az esélyt a filmeknek. :)

A Star Warst először az általános vége felé, délutáni videóvetítéseken láttam kb. '94 tájékán. Egyáltalán nem fogott meg. A Birodalmat és a Jedit kölcsönkaptam VHS-en. Előbbit az első szinkronnal, amit Yoda nyivákolásáig bírtam. A Jedi egy hangalámondásos verzió volt, abba már csak belepörgettem.

Majd '97-ben jött a mozikba a SE és valamiért azt gondoltam 17 évesen, hogy adok egy újabb esélyt a filmeknek. Akkor valahogy hihetetlenül elkapott az egész. Azóta is szeretem ezeket a filmeket és nálam a SE illetve azok a szinkronok az alapok.

Az általad felsorolt filmeket én is szeretem. :)

előzmény: kwzatz (#213)

2015-11-03 22:18:10 kwzatz (3) #213

Olyan régi filmek vannak az abszolút kedvenceim között, mint a Tizenkét dühös ember, A vád tanúja, Casablanca, A Jó, a Rossz és a Csúf, és mellé még nagyon sok került az igazán tetszett kategóriába, mint az Aranypolgár, Alkony sugárút, Gyilkos vagyok vagy A nagy szökés, és szerintem ezeken az idő sem fog. Tehát én abszolút nem vagyok "ellenséges" a régi filmekkel szemben, mint sokan manapság. A Star Wars pedig pont azért csalódás, mert közel sem nőtt fel az évek során bennem kialakult (az előző hsz-emben említett módon) képhez. Egyedül a zene, és a kreatívan megalkotott univerzum az, amit abszolút pozitívumként tudok elkönyvelni, a karakterek véleményem szerint borzasztóak, C3PO az egyik legirritálóbb szereplő, akit valaha láttam, Han Solo és Leia szenvedését a saját szenvedésemnek (erre a "szerelmi szálra" szerintem ez a legmegfelelőbb szó) is éreztem stb. Két tesóm nem látta korábban egyiket sem, és így unták halálra magukat, mindenféle előítélet nélkül, lelkesedéssel indulva.

előzmény: banana (#207)

2015-11-03 16:24:35 Leo_Stotch (5) #212

Én is ezt érzem a 2010 utáni filmekkel (meg a kicsivel előttikkel is).
Az ébredő erőt (és az utána következő filmeket is) már bőven az újabb generációnak szánják,akiket meg kell fogni,ki kell kicsit billenteni a Marvel álomból.
Én meg csak hátradőlök és élvezem az újabb kalandot. Rosszul nem járhatok :)

2015-11-03 14:58:26 csabaga (3) #211

Úgy érzem,a "a fiatalabb korosztály"számára készült filmeken könnyebben fog az idő.

előzmény: Leo_Stotch (#210)

2015-11-03 12:50:22 Leo_Stotch (5) #210

Igen..a hatás. De más ha egy 50 éves filmet most látsz először és tetszik, megszereted, vagy láttad harminc éve és azóta is többször és úgymond a részeddé válik, nem tudod milyen az élet nélküle. Lehet ez most hülyeség, de csak értitek :)

Mondjuk a Jurassic park. Ha most látnám először, konstatálnám, huhh, mérföldkő, jó kalandfilm, látvány, izgalom. De én 93-ban láttam, 7 évesen.. Úgy nőttem fel, azzal az élménnyel, amit akkor adott. Dehát természetesen nem lehet mindent a gyártási évében megnézni...

előzmény: csabaga (#208)

2015-11-03 12:43:58 Leo_Stotch (5) #209

Én 97-ben láttam a trilógiát. Akkor voltam 11. Két évre rá jött a Baljós árnyak és a többi. Látom az Episode 1 és 2 gyengeségeit, de szeretem annyira ezt a világot, elkap mindig az a hőn áhitott hangulat, hogy megnézzem bizonyos időközönként, mind a hatot.
Nem alszom jedis pizsamában, meg ilyenek..de mikor meghallom a zenét, jelenetek jutnak eszembe, ez a világ..akkor elkap a gépszíj.
De ha mondjuk két éve ismerkedtem volna meg ezekkel a filmekkel, akkor csak filmek lennének.

2015-11-03 12:37:33 csabaga (3) #208

Igen,és ezért nagy dolog,ha egy 50-100 éves film ma is képes hatást kelteni,ezek az igazi nagy klasszikusok.

előzmény: Leo_Stotch (#205)

2015-11-03 11:48:42 banana (5) #207

Lassan 40 éves filmről beszélünk...

Aki most látja először, akár felnőttként ezer és ezer látott filmmel maga mögött vagy kiskamaszként, de már az aktuális filmes pörgésen (effektek, vágás, stb) felnőve... nos nekik nyilván nem adhatja ugyanazt az élményt. Mindenesetre kell egyfajta nyitottság vagy alázat a régebbi filmek iránt.


2015-11-03 11:37:45 kwzatz (3) #206

Igen, én is a Star Wars univerzum iránti rajongással nőttem fel (ez talán túlzás, de az a kép élt bennem, hogy én ezt bizony szeretem), mert mikor kicsi voltam, láttam az eredeti trilógiát, valamint az azt követő években játszottam egy-két klassz Star Wars játékkal. Aztán amikor kijött a Baljós árnyak és A klónok támadása, megnéztem azokat is, de hát egyáltalán nem nyűgöztek le, A klónok támadásánál konkrétan gondolkoztam, hogy kijövök a moziból, ami rám nem jellemző. Így a harmadik résznek esélyt sem adtam, de majd valamikor pótolom, mert elvileg az jó. Az eredeti trilógia első két részét újranézve viszont (tehát lényegében a Star Wars csúcsáról beszélünk), egyelőre nem sok kedvem van hozzá. És itt nem arról van szó, hogy régi film, és ez okoz problémát, mert vannak 20-30 évvel régebbi filmek, amiket még 10-szer is bármikor meg tudnék nézni anélkül, hogy 1 percig is unatkoznék. A legmeredekebb talán az, hogy számomra a karakterek egyáltalán nem szerethetőek, és ez általában nálam megöli a film/sorozatélményt.

előzmény: Leo_Stotch (#202)

2015-11-03 08:34:10 Leo_Stotch (5) #205

Persze,de szerintem a filmek 90%a életkor függő. Csak most,29 éves fejjel látom csak igazán,hogy ítélek meg most egyes filmeket. Amit mondjuk tíz éve láttam,most meg újráztam vele.

előzmény: csabaga (#203)

2015-11-02 23:45:27 Tenebra (5) #204

A Birodalom visszavág az igazi, minden szempontból.

előzmény: deathcode (#198)

2015-11-02 22:48:08 csabaga (3) #203

Ez mutatja,hogy erősen életkor függő,jobban mint a Disney mesék.

előzmény: Leo_Stotch (#202)

2015-11-02 22:25:45 Leo_Stotch (5) #202

Fura ezt így olvasni. Szerintem lehetetlen megítélni ezt a filmet,ha most, 2015ben látod először. Minden idők egyik legismertebb filmje, ha nem is láttad, tudod miről van szó.
El se tudom képzelni, milyen lehet. Ezzel a rajongásssl nőttem fel.

2015-11-02 21:46:33 csabaga (3) #201

Sarkítva:Mindenhonnan összelopott gyerekmese,náci befejezéssel.:)

előzmény: ChrisAdam (#200)

2015-11-02 21:38:56 ChrisAdam (5) #200

Ritkán lehet olvasni nem színtiszta pozitív véleményt a Star Warsról. Azta.
Még csak most láttad... Annyira a helyedben lennék. Újranézni mindegyiket úgy, hogy nem tudom mi a fene történik. El se tudom képzelni! Azta!

előzmény: deathcode (#198)

2015-11-02 20:40:55 kwzatz (3) #199

Ugyanígy voltunk vele. Sőt, a másodikkal is. A továbbiakhoz egyelőre nem sikerült "Erőt" gyűjtenünk.

előzmény: deathcode (#198)

2015-11-02 20:24:39 deathcode (3) #198

Júj, mit sikerült bepótolnom végre valahára!
És júj, de nem dobtam hátast. Azt hiszem semmitől. Elég unalmas volt.
No de sebaj, meg lesz nézve a másik kettő is, nem csüggedek. Ha az első trilógiától nem kap el az éxíj, a másiknak végképp neki sem állok. A Baljós árnyakat szerintem félig láttam, és az sem volt túl okés.

2015-11-01 21:38:26 Hannibal Lecter (5) #197

Magam is az eredeti változatot ajánlom. Ugyanakkor az urakkal ellentétben úgy vélem, a klasszikus magyar szinkronnak is érdemes adni egy esélyt. Az Új Remény és A Jedi visszatér magyar változata kifejezetten színvonalas, A Birodalom visszavágé viszont már egyenetlen, de mindenképpen hozzáad a nosztalgikus élményhez, ha legalább az előbbi kettő esetében megpróbálkozunk a szinkronnal. Én így (eredeti verzió, eredeti szinkron) abszolváltam a trilógiát még a nyáron, és egészen újszerű élménnyel gazdagodtam. Többé már nem is igen szándékozom a Special Edition-t választani, a legfrissebb verziót pedig egyenesen gyűlölöm.

2015-11-01 21:26:06 csabaga (3) #196

Szerintem is az eredetit,amibe még nem nyúltak bele,és angolul,felirattal.Sajnos ez DVD-n itthon nem jelent meg és most sem fog.

előzmény: Korben (#194)

2015-11-01 21:03:37 ChrisAdam (5) #195

Ha már láttad sokszor a special editiont, akkor szerintem most próbáld meg az eredetit, azt is szerintem inkább eredeti hanggal, az a magyar szinkron annyira azért nem jó némely esetben.

Az a The Lost Cut érdekes, valószínűleg elveszett. :D De nagyon kíváncsi lennék rá.
Update: közben itt találtam egy ilyet: LINK.
Érdekes, hogy ezt feltünteti az IMDb, mert nekem ebből az derült ki, hogy ez közel sem végleges verzió, csak egy inside editon. De persze nem elveszett, csak egy "rough cut"-nak nevezett változat. :)

A többi esetében ugyanez: ha a specialt láttad sokszor, akkor szerintem az eredeti mindenképpen. ;)

Aztán osztályozz is! :)

előzmény: Korben (#194)

2015-11-01 20:23:19 Korben (?) #194

Star Wars rajongók véleményére lennék kiváncsi!
Újra szeretném nézni a régi részeket (4-5-6. rész).
A 4. rész kapcsán szerintetek melyik verziót nézzem:
- az eredeti változatot(121 perc), eredeti-első magyar szinkronnal (állítólag ngyon jó)
- az eredeti változatot(121 perc), eredeti hanggal(magyar felirattal)
- 1997-es digitálisan felújított változatot(mely 4 percel hosszabb), új szinkronnal (állítólag gyenge)
- 1997-es digitálisan felújított változatot(mely 4 percel hosszabb), eredeti hanggal(magyar felirattal)

És hogy ne legyen olyan 1szerű helyzetem, imdb szerint van olyan változat is, h 'The Lost Cut' 150 perces! Az mi?!
A digitálisan felújított változat (special edition) esetében a plusz 4 perc játékidő tényleg hozzáad vmit az eredeti részhez, vagy csak felesleges toldások?

Hasonló a helyzet:
5. rész(+3 perc)
6. rész(+1 perc), De itt van 164 perces 'laserdisc-változat'

szinkronváltozatok:
http://iszdb.hu/?szinkron=810

2015-10-24 10:22:50 zetor (3) #193

A Buci-félét láttam. Ha ezt nem is, majd a második részt valamelyik másikkal nézem, kösz a tippet.

2015-10-23 14:28:20 banana (5) #192

De az nem derült ki, hogy melyikkel látta. :)

előzmény: BonnyJohnny (#191)

2015-10-23 14:17:35 BonnyJohnny (5) #191

Én is elvoltam velük, ameddig szinkronosan néztem, de zetor nyilvánvalóan nem. ;)

előzmény: banana (#190)

2015-10-23 14:13:30 banana (5) #190

Szerintem Buci kiváló mint Luke, remélem az új részekben is ő lesz. Darth Vader esetében nekem az összes verzió tetszik: Kristóf, Lőte, Hollósi, Kránitz. A többiek esetében szerintem jobb a 97-es verzió.

előzmény: BonnyJohnny (#189)

2015-10-23 14:01:01 BonnyJohnny (5) #189

A Hollósi féle Darth Vader és a Stohl Buci féle Sywalker mínusz egy jegyet hoz a filmen, úgyhogy nézd meg az eredeti szinkronnal (vagy eredeti nyelven), és adj rá egy négyest! :)

előzmény: zetor (#187)

2015-10-23 13:25:22 csabaga (3) #188

Egy darab szórakoztató filmnek tervezték ezt,kerek egészet alkotva,leginkább nagykamaszoknak.

előzmény: zetor (#187)

2015-10-23 13:11:18 zetor (3) #187

Nekem eddig kimaradtak a Star Wars-ok, sosem ajzott föl maga a sci-fi műfaj sem, no mindegy, tegnap megnéztem ezt az első részt. Igazából tetszett, Harrison Ford pl kifejezetten vicces volt, meg a bádogember-prüttyögő tampon páros is aranyos. A látvány is tök rendben van, még mai szemmel sem azt a régi filmek megmosolyogtató megoldásait használja, bár a kocsmajelenetnél feltűnt egy-két abszurd alak. Az akciók királyak, a falösszeszorítós jelenetnél eléggé ki voltam. Amit viszont furcsálltam, hogy előzetes várakozásaimmal ellentétben alig volt benne politika. Azt hittem, többet megtudunk a világról, a rendjéről, ilyesmikről, közben meg egyik (kiváló) akció jön a másik után. Persze lehet, hogy majd a többi részben jobban belemélyednek, de itt kevés volt. Nemtom a fanok mit mondanak a szinkronról, de Vader nagyúr hangja komikus volt, Skywalker-é meg na.. Nagyjából ennyit róla.

2015-08-05 23:45:17 ChrisAdam (5) #186

Persze, de ez a Star Wars világa, ne felejtsd, mások a törvények, szabályok, szófordulatok, mint a mi világunkban. Egy példa: ki az, aki úgy öltözködik, mint Padmé? Na látod...

előzmény: BonnyJohnny (#185)

2015-08-05 23:28:53 BonnyJohnny (5) #185

Kicsit túlgonolkodod. :D

A "nem szolgálunk ki", egy szófordulat. Jelen esetben pont az a baj, hogy nem kell kiszolgálni őket. Nem fogyasztó (és fizető) vendégek. Az ilyeneket nem szeretik (a valóságban sem) a tulajok.
De, ha feltétlenül analógiát akarsz, akkor inkább ahhoz hasonlítanám, hogy kutyát sem szabad bevinni a kocsmákba.

előzmény: ChrisAdam (#184)

2015-08-05 22:49:08 ChrisAdam (5) #184

Egy érdekes kérdés fogalmazódott bennem meg ma.
Azt mondja a barista Mos Eisley kantinjában, hogy "Hé! Ilyeneket nem szolgálunk ki! A droidokat, vidd innét!" Majd Luke teszi a kötelességét.

Droidokat kiszolgálni? A droidok, ahogy elmélyítettem hosszú éveken keresztül Star Wars tudásomat, nem isznak alkoholt. Habár nincs benne semmilyen szabályzatban, hogy tilos lenne inni, sose szorulnak rá egyik részben se. Avagy mégis, csupán Lucas titkon szőtt mondanivalót tett a filmbe? Lehet, hogy egy alkohol-propaganda a film, az egész saga? Ha a droidok valójában többet igényelnek holmi olajfürdőnél, akkor itt komoly változások lehetnek a filmsorozat arculatán. Droidrészegség.
A másik, miért nem szolgálnak ki? Talán büdösek? Mert bennük elektronikai berendezések találhatóak? Mert aranyszínű? Mert olyan mint egy centrifuga? Talán bevándorlók és gondot jelentenek a városban? Talán rasszista, droidfasiszta nézeteket vall a Star Wars és ezt próbálja közvetíteni?...
Erősen gondolkodom a négyesen.

2015-07-26 01:14:16 critixx (4) #183

Újranéztem. Legutóbb teljes terjedelmében 2002 őszén láttam. Bővebben holnap.

2015-05-24 19:41:13 ChrisAdam (5) #182

Ámen. Szerintem is amúgy a 2001 nyer, ha ennek a háromnak versenyezniük kell. Viszont szerintem az Új reménynek összeszedettebb a látványvilága, egységesebb, letisztultabb, mint a TMP-nek, nem mintha nekik szégyenkezniük kéne. ;) (Sőt, most belegondolva milyen király film, de megnézném most.)

előzmény: csabaga (#180)

2015-05-23 16:50:59 critixx (4) #181

Szerintem ott a rendezői változat csak ront az effekteken, a CGI nagyon nem illik a filmbe. Dramaturgiailag viszont jobb az új verzió mint a régi. Ha egy évvel korábban vagy egy évvel később mutatták volna be, a TMP elvitte volna az Oscart az effektekért, sajnos '79-ben erős volt a verseny. Végül Gigerék szörnye vitte haza a díjat.

előzmény: csabaga (#180)

2015-05-23 16:36:39 csabaga (3) #180

Szerintem is,bár ott is van egy feljavított változat.
De egyik sem jár a közelében Kubrick 2001-ének.

előzmény: critixx (#179)

2015-05-23 15:56:25 critixx (4) #179

"Te jó ég. 1977-ben hogy tudtak ilyen jó látványú filmet csinálni?"

Az eredeti verziót vagy a szpessöledissönt nézted? Nem mindegy. :-)

Nem elfogultságból mondom, de szerintem az első, '79-es Star Trek film effektjei felülmúlták az Új reményben láthatóakat. Nem mintha nekik szégyenkezniük kéne. :-)

2015-05-23 13:02:57 Bong (?) #178

Vicc volt haver.

előzmény: Mizi (#177)

2015-05-22 20:19:11 Mizi (5) #177

Mivel a Csillagok háborúja nem tudományos fikció, hanem egy fantasy kalandfilm, így ezen fölösleges kiakadni.

előzmény: Bong (#175)