Black Mass (2015) ☆ 👁

Fekete mise

(Scott Cooper (III))

amerikai-angol dráma, életrajzi film, krimi

3,4
★★★☆☆
289 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

2016-09-04 13:15:54 tomside (3) #8

Önmagában az is eredmény, hogy Johnny Deppnek értékelhető színészi vállalása volt ez a film. Nem túlságosan izgalmas darab, de vannak jó alakítások, hangulatos szólamok benne. És egészen szimpatikus, ahová kifut a film, hogy végül is miről szól. ...de még ezzel együtt sem ad semmi igazán kiemelkedőt.

2016-03-15 16:05:49 Bong (?) #7

Egy annyira ígéretes és izgalmas igaz történetből dolgozhattak a készítők, hogy átestek a ló túloldalára és azt hitték, hogy ez a sztori önmagában elbírja a vásznat. Szerintem akkor tud igazán jól működni egy igaz történetre épülő gengszterfilm, ha ahhoz itt-ott hozzáteszünk, itt-ott elveszünk, "filmesítjük" az anyagot, adunk egy ívet a történetnek, és kikerekítünk az egészből egy bukástörténetet. Ha a rendező csak visszamondja nekem Wikipédiát, nem tudom élvezni a filmet. Jó példa Henry Hill élete. Az is egy izgalmas történet, de Scorsesenek csak egy alapot/ihletet adott a saját filmjéhez. De ott van a Sebhelyesarcú aminek eredetijéhez Al Capone szolgáltatta az alapot, majd De Palma még tovább gondolta Howard Hawks filmjét. Nem értem, hogy egy játékfilmben a készítők miért nem akarnak elszakadni a tényektől. Miért nem csinálnak akkor egy dokumentumfilmet?

2016-02-24 16:28:25 kaamir (2) #6

Ugyanaz, mint a Legenda: unalmas, elcsépelt, egyetlen eredeti pillanat sincs benne. Még a helyszín is lerágott csont. Ha valaki látta mondjuk a Titokzatos folyót, akkor tudja, mi hiányzik ebből a filmből. Kb. minden, ami azt naggyá tette.

Depp ezt a szerepet fénykorában simán megoldotta volna maszk nélkül is, így viszont ez megint csak egy karikatúra. Ugyanolyan olcsó ripacskodás (igaz, valamivel visszafogottabb), mint amit az elmúlt 15 évben láttunk tőle. A többi - amúgy remek - színész is kárbavész az egysíkú figurákkal.

2016-01-20 10:19:51 ifj. Ó. Posszum (4) #5

Nincs ezzel semmi baj, Depp is tök jó, bár az Out Of The Furnace közelébe sem ér, de mint gengszterfilm, sarat áll.
Joel Edgerton pedig a többséget a Gift-be nyűgözte le, engem meg itt, kiemelkedően korrupt, béna féreg.

2016-01-19 12:48:08 Mizi (2) #4

Aludtam rá kicsit, és most már azon a véleményen vagyok, hogy ez istenigazából egy rossz film. Pedig ha az írók nem ragaszkodnak foggal-körömmel a szikár tényekhez, akkor igazán jó is lehetett volna, így viszont nem több, mint egy unalmas és rendkívül felületesnek ható dokumentarista gengszter mozi. (Egyébként a dokumentarista jelleghez sajnos nem társul kellő realizmus.) Én személy szerint például hiányoltam olyan flashback jeleneteket, amelyek a főszereplők múltjában játszódnak, és segítenek jobban megérteni a karakterek motivációit és rávilágítanak az egymás iránti viszonyuk eredetére és miértjére. Az is fájó, hogy a főkarakterek között is alig vannak igazi dialógok, a testvér páros például alig szól egymáshoz, pedig látszólag nincsenek haragban. Az ő kapcsolatuk is elég érdekes lehetett volna, ha jobban kibontják. De ez mind-mind kidolgozatlan maradt. A vége pedig annyira semmilyen, hogy nehéz szavakba önteni. Ezt most komolyan csak így tudták befejezni?
Egyedüli pozitívumnak talán a színészi játékot mondanám: Depp és Edgerton is nagyon jó, de pechjükre a karaktereik is felületesek, vázlatosak. A szenátor szerepére szerintem felesleges volt Cumberbatch-ot leszerződtetni, ő túl nagy név, ezzel a semmitmondó, nyúlfarknyi szereppel bárki megbirkózott volna, de végül is ő is teljesen oké. Dakota Johnson viszont rosszabb volt mint a "Szürkében"!
Ugyan először adtam neki egy közepest, de belegondolva a hiányosságokba, tulajdonképpen abba, hogy milyen is lehetett volna... így már nem érzem úgy, hogy megérdemelné a hármast.

2016-01-14 20:46:04 zetor (4) #3

Korrekt gengszterfilm, jó szövegek, nem túl bonyolult, de érdekes karakterek (egyedül a rendőr tolta túl az egy környékről, egy vérből dolgot), Depp is hozza a formáját. Klasszikus nem lesz, de nem is az egyszer nézhető kategória. Nekem tetszett, kár lett volna kihagynom.

2015-11-07 18:14:06 domanutd (4) #2

A sztori kicsit be van korlátolva az igaz történet miatt, de szerintem így is jó lett. Depp jól játszik, végre nem Jack Sparrow, különösen a fiával folytatott beszélgetése zseniális. Nagyszerű hasonlat.

2015-10-06 19:18:34 gringo (3) #1

annyira azért nem jó. és depp szerepe kevésbé érdekes, mint az edgertoné.