Double Indemnity (1944) ☆ 👁

Gyilkos vagyok
Kettős kárigény

(Billy Wilder)

amerikai film noir, krimi, thriller

4,5
★★★★☆
296 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-07-21 23:13:11 csabaga (?) #53

Jó sokszor le is utánozták később, még a Test melege talán a legjobb.

Náhány klón már a nevetségesség határáig túl van bonyolítva, pl: Palmetto.

előzmény: Jereváni Rádió (#50)

2021-07-21 22:16:21 BonnyJohnny (5) #52

Egyébként a Colombo párhuzam sem itt, sem egy másik Edward G. Robinson noirnál nem véletlen szerintem. ;)

előzmény: Jereváni Rádió (#50)

2021-07-21 21:58:04 acidphase (5) #51

tényleg a műfaj egyik legjobbja, én is nemrég néztem meg már nemis tudom hanyadjára, megunhatatlan...

előzmény: Jereváni Rádió (#50)

2021-07-21 20:18:10 Jereváni Rádió (5) #50

Hibátlan film noir. Bár kétségtelen, hogy Bogart a nagybetűs noir színész, de amíg a Máltai sólyom és a Hosszú álom (különösen az utóbbi) sztorija az utolérhetetlen hangulata mellett is egy kissé zavaros, addig itt egy olyan kőkemény, pengeéles, fordulatos, egyszóval zseniálisan megírt sztorit kapunk, hogy az eredmény letaglózó. (Kissé nevetséges módon felhozva a példát, mint egy Columbo epizódban: tudjuk ki a gyilkos, látjuk is a bűntényt, és a lényeg a lebukáson van.)

A szereplők is nagyon ott voltak a spiccen, a zene, a fényképezés is non plus ultra, a rendezés pedig etalon.

Talán a legjobb film noirt láttam tegnap este, mindenesetre egy szinten van nálam az Aszfaltdzsungel és az Alkony sugárút mellett (természetesen az is Wilder).

100%

2021-03-16 15:35:58 Xuja (5) #49

A nagybetűs NOIR: éjsötét, fullasztó atmoszférájú, feszült, kilátástalan sorstragédia. A fényképezéstől kezdve a színészekig itt minden zseniális, és a sztori hiába válik egyre komplexebbé - belekötni nem tudok. Az évtized egyik legjobbja.

2021-02-11 20:54:22 betti (4) #48

Így van, Keyes-nek van az "emberkéje", nem Neff-nek. Rossz a tartalomleírás.

előzmény: wim (#47)

2021-02-11 14:36:09 wim (5) #47

Nem emlékszem, hogy Neffnek lett volna bármilyen "jómanója", ami itt a (port.hu-s) leírásban szerepel, szerintem itt Neff főnökének, Keyes-nek az "emberkéjére" gondoltak, aki mindig súg neki, ha valami nem stimmel - de javítsatok ki, ha rosszul tudom.

Sok év után újranézve még mindig 5-ös, számomra ez maga "a" noir.
Az expresszionista látványvilága pedig lenyűgöző.

2020-08-14 13:47:48 Raul (5) #46

Ha már a nap filmje, íme egy kis infografika arról, hogy miért is ez minden noir-ok legnoir-abbika:

2018-07-24 14:33:15 Rea (4) #45

Ma találtam rá erre a filmre. A maga nemében remek alkotás.

2018-03-01 01:48:02 tomside (4) #44

A záró jelenet a földbe döngölt. Csodálatos.

2017-11-27 21:21:39 Norbert Simon (5) #43

Elképesztő mű a film noiron belül. A műfaj ékköve. Zseniális öt csillagos alkotás. Engem is mindvégig lekötött. A sztorija valami fantasztikus egyáltalán nem uncsi kifejezetten izgi. Minden benne van ami csak egy film noirba kell. Borús, lehangoló légkör, antihős fiú, végzet asszonya, állandó feszültség, gyanakvás, vészjósló történések. Itt valóban nem a gyilkosságon van a hangsúly ( sőt nyilvánvaló ) hiszen a csaj férjéről meg sem tudunk szinte semmit sem a csattanót is megtudjuk már az elején. Viszont a Phyllis a Neff, és a Keyes karakteréről, személyiségéről nagyszerű képet kapunk. Ez az ami nekem különösen tetszett a filmben. És persze a feszültség mely nőttön nő. Szerkezetét tekintve olyan mint a Sunset Boulevard.

2017-03-31 22:10:42 ChrisAdam (5) #42

Ez az a film, ami minden maradék világosságot bekebelez körülötted, sötét tónusa briliánsan lengi be a filmet. Hadd kezdjem már azzal, ami nagyon meglepett: még sose tetszett ennyire narráció egy filmben. Olyan szenzációsan meg van oldva, hogy kis túlzással szinte áhítoztam arra egy-egy narrációs blokk után, hogy láthatáron legyen a következő. Persze a film zsenialitása nem csak ebben rejlik: maga a történet rendkívül okos, intelligens, precíz. És valami hihetetlenül feszült. Már tudom, hogy mivel fogok példálozni azoknak az ismerősöknek, akik azt állítják, hogy a régi filmek unalmasak. Minden percében feszült film a Double Indemnity, komolyan mondom régen izgultam ennyire filmen. Pedig itt is, ahogy a Sunset Blvd.-nál is, a keretes szerkezet szinte elárulja a film csattanóját, mégis a történet alakulása olyan rettentően izomszaggató feszültséggel van leöntve, hogy képtelenség elaludni, unatkozni rajta. Pedig tegnap éjszaka, hajnal három felé néztem.
A főszereplő MacMurray prímán viszi a pálmát, de szólni kell Barbara Stanwyckről is, aki egyfelől rendkívül bájos, másrészről - ahogy alább is írták - kitűnő femme fatale. A sztori amúgy bravúros, nem győzöm hangsúlyozni, megirigyelheti a mai filmgyártás az ilyen jó kis krimiket. Amúgy említsük már meg, hogy Rózsa Miklós valóban remek zenét szerzett a filmhez.
Nagyszerű film - nem láttam sok noirt, de a legjobbak közt van. 100%

2014-11-06 00:21:58 Frank Tyrell (5) #41

Zseniális, tényleg az, de nehéz elvonatkoztatni a könyv tökéletes befejezésétől - ami itt kimaradt. Talán túl erkölcstelennek vagy felháborítónak találták volna, nem tudom.

A könyvben Walter és Phyllis az utolsó pillanatban elmenekülnek, méghozzá Keyes segítségével. És igen, Phyllis túléli.

2013-11-02 16:03:04 Szabó Dániel (5) #40

Nem vagyok nagy film-noir kedvelő, de ez a film szerintem a valaha készült egyik legzseniálisabb filmje. Pedig 14 évesen néztem meg.

2012-10-23 18:54:01 zéel (5) #39

Nem volt még említve, ugye, a filmzene. Pedig megérdemli, nagyon is. A zeneszerző neve pedig: Rózsa Miklós!

Ha valaki ezután a film után nézi meg Cassavetes Egy kis gubanc c. filmjét, ne lepődjön meg, ha deja vu érzése lesz.

2011-01-28 13:36:29 Adam Taylor (4) #38

A hangulat, a forgatókönyv, a színészek is kiválóak, rám mégsem gyakorolt akkora hatást...talán mert közvetlenül az Alkony sugárút után néztem meg, ami tényleg zseniális film, a Gyilkos vagyok nálam csak utána következhet (igazából a Kettős kárigény szerintem jobb cím, ráadásul én többször hallottam ezen a néven).
Keyes-hez (vagy épp Joe Gillishez) képest a főszereplő figurája elég szürke, a fordulatokat érzelmi síkon nem mindig éreztem kimunkáltnak, és bár a finálé szerintem nagyon jó, mégsem úgy álltam fel a fotelből, hogy ez igen, mehet az all time-listámba.

2011-01-07 14:13:46 manson84 (5) #37

A biztosítási ügynökök, a világ egyik legnépszerűtlenebb munkahelyének szorgos méhecskéi. Az életük a legritkább esetben tűnik a külsős ember számára izgalmasnak, netán fordulatosnak. Billy Wilder mégis képes volt egy ügynök történetéből egy olyan klasszikust faragni, amely a film-noir műfaj egyik meghatározó alkotásává vált. A forgatókönyvet Raymond Chandler író-forgatókönyvíróval közösen készítették. Chandler nevéhez olyan munkák kapcsolódnak, mint az Idegenek a vonaton forgatókönyve, illetve A hosszú álom története, saját novellája alapján. Walter Neff (Fred MacMurray) biztosítási ügynök, egy átlagos napon megismerkedik egyik ügyfele bájos feleségével Phyllis Dietrichsonnal (Barbara Stanwyck). Kettejük közt gyorsan beindul az a bizonyos kémia és mire Walter észbe kap, már közösen tervelik ki Phyllis férjének meggyilkolását, összekötve egy biztosításai csalással, melyből a férj halála után boldogan élhetne ez a romlott kettős. Wilder a nála gyakran előforduló flashback megoldással bontakoztatja ki az egyre komorabb történéseket. További drámai hatást ér el a tárgyak hosszúra nyúlt árnyékának létrehozásával, mely jól kifejező eszköze a főszereplők sötét énjének kivetítésére és a baljós hangulat megteremtésének. Külön ki kel emelnem Barbara Stanwyck karakterét, ami a gonosz számító fame fatale esszenciáját magában hordozza. Szexi, ravasz, intelligens és mérhetetlenül gonosz. Ezt a nőtípust azonban csak 1950-ben az Alkony sugárút Norma Desmond őrült vamp alakjába emeli az abszolút tökéletesség szintjére. Nem meglepő, hogy Hitchcock mellett Wilder volt az a rendező, aki közel 30 évig uralta Hollywoodot. Ők azok a művészek, akik a szigorú stúdiórendszer és cenzúra hatására sem engedtek elképzeléseikből, ezáltal komoly elismerést és hasznot hoztak az amerikai filmművészet gyakran kritizált teljesítményének.

2010-10-05 11:52:45 BonnyJohnny (5) #36

Viszonylag későn a 18 éves korhoz képest, vagy az egyetemre járás kezdetéhez képest (ami nálam 19-nél volt). Persze két év nem sok, ezért is írtam azt, hogy viszonylag. Hozzá kellett volna írnom, hogy kicsit.
Egyébként a csúszás egyáltalán nem baj, mert egy fokozatosság része: Az azt megelőző két évben meg a 60-as évek óta készült filmeket néztem (Ott a Bonnie és Clyde volt a mérföldkő nekem). Azelőtt a gimiben meg nem nagyon néztem 80 előtti alkotást (Kivéve Star Wars, Cápa, Keresztapa, meg ilyen TV-ben gyakran adott dolgok).
Egy évvel ezelőtt Chaplin munkásságán evezve eljutottam 1921-ig. Idén meg megnéztem Griffith két klasszikusát, és olyan rövidfilmeket, mint az Utazás a Holdba-tól kezdve, vissza a Vonat érkezésén át, az elsőig, a Roundhay Garden Scene-ig. He-he, ennél nincs korábbi. A fokozatosság itt megszakad, és megfordul, innentől előrefelé megyek, pótolandó a közben kihagyott filmeket... na az el fog tartani egy darabig...

előzmény: acidphase (#35)

2010-10-05 11:13:41 acidphase (5) #35

haggyad mar ezt a kesei dolgot, en kb most 25-27 evesen ismerem meg ezeket a regi klasszikus filmeket, nekem konkretan tizen evesen at se jottek volna ezek, pont megfelelo ez a kor hozzajuk.

előzmény: BonnyJohnny (#34)

2010-10-05 09:45:24 BonnyJohnny (5) #34

A lezárást én sem érzem annyira erősnek, mint az Alkonysugárútét. (Már hogy maradjunk egy Wilder noirnál.)
Ettől függetlenül nálam ez a film a zseniális felső felében foglal helyet. Nem különben azért is, mert annak idején ez a film győzött meg róla, hogy érdemes 60-as évek előtt készült filmeket is nézni. Ez a film első nézésre annyira lenyűgözött, hogy beleszögezett a fotelba, és addig fel sem álltam, amíg az imdb-n fel nem térképeztem Billy Wilder munkásságát. Ez a film volt a kulcs a kapuhoz, ami Wilder, Hawks, Huston, Ford, és bizony Hitchcock mester alkotásaihoz vezetett, olyan filmekhez, amelyek ismerete nélkül ma el sem tudnám képzelni az életem, meg persze sokan másokhoz, ahogy mondani szokás, de nincs értelme folytatni a felsorolást, mivel bitang hosszú lenne. Ráadásul viszonylag későn (20 évesen), de azóta rohamosan hozom be a lemaradást. Nagyon örültem, hogy évekkel később, második megtekintésre is ugyan azt a hatást el tudta érni nálam. Számomra ezért egyértelmű a zseniális osztályzat.
A film objektív értékeit már felsorolták előttem, így engedtessék meg ez az erősen szubjektív, és kissé érzelgős hozzászólás.

2010-06-29 01:05:41 Hannibal Lecter (5) #33

Nagyszerűen felépített történet, kiváló rendezés, zseniális színészi munka (Robinson simán ellopja a show-t, ellenállhatatlan a személyisége és a szerepalakítása), mély és aprólékos konfliktuskezelés, kellően borongós hangulat jellemzi a Kettős kárigényt. Talán a finálé csúszott el a banánhéjon, de mindennek ellenére valahogy ez nálam csak erős 4-es. (Bár az utolsó dialógus hihetetlenül jó, mégsem érzem elég hatásosnak és elegánsnak a lezárást.) Furcsa, de ez is, meg az Alkony sugárút is csak egy paraszthajszállal maradnak el az 5-ös osztályzattól.

2010-06-03 02:52:35 Cesare Gonzago (5) #32

Megtekinthető tizenhárom részre bontva.

2010-05-24 16:51:48 Édouard (5) #31

sztem is kettős kárigény

2010-02-27 11:02:34 critixx (5) #30

Mindkét címváltozat ismert.

előzmény: emőke (#29)

2010-02-27 11:01:09 emőke (4) #29

Hmmm, ennek mióta nem "Kettős kárigény" a magyar címe?

2010-01-06 20:28:23 Norman (3) #28

Nekem nem annyira jött be lehet azért mert régi de ettől függetlenül a Forgatókönyvet jól megírták! :)

2009-12-26 20:48:01 Cesare Gonzago (5) #27

Meg egy Hosszú álom is. :) Vagy olyan, itthon kevésbé ismert noir-ok, mint A levél és Az átkozottak nem sírnak.

előzmény: JeszKar (#25)

2009-12-26 20:46:34 Cesare Gonzago (5) #26

Nincs, pedig igazán eszelős tervet szőtt a csábító pókasszony... SZÉGYEN, hogy magyar DVD-kiadása e filmnek máig sem létezik!

előzmény: ronin07 (#24)

2009-12-26 20:46:13 JeszKar (5) #25

Talán, de azért van egy Máltai Sólyom is :)

előzmény: Cesare Gonzago (#23)

2009-12-26 20:42:33 ronin07 (?) #24

"Végigmegyünk az úton." és "A kisember megszólalt.", avagy nincs tökéletes gyilkosság.

2009-07-27 20:50:00 Cesare Gonzago (5) #23

Remek, ötvenegy szavazattal listán, ezüstéremmel. Méltán. Talán a legzseniálisabb film noir.

2009-07-27 20:45:51 acidphase (5) #22

telleg meglett az 50 szavazat most latom:P

2009-07-23 18:50:18 mchn (5) #21

tippre julius 23-ara :o

előzmény: acidphase (#20)

2009-07-04 00:03:29 acidphase (5) #20

jha ertem, csakhat ki tudja h az a 2 szavazat is mikorra fog osszejonni:) a 12 duhos ember is teljesen megerdemelten vezet ha mar szobajott:)

2009-07-03 23:53:19 mchn (5) #19

50 ember kell az alltime toplistara keruleshez, jelenleg a 12 duhos ember az elso, 4,77es atlaggal, a Gylikos vagyoknak 48 szavazat utan van 4,81es atlaga.
Do the math. :)

2009-07-03 23:31:12 acidphase (5) #18

lehet h en vaok laikus de mi ez a toplista meg milyen 2 ember?

2009-07-03 23:00:36 Raul (5) #17

én is ezt várom :)

2009-07-03 22:57:45 mchn (5) #16

Na meg 2 ember nezze meg, aztan irany a toplista :)
Megerdemli.

2009-04-11 21:27:50 sztich (5) #15

Nagyon nagyon jó film. Szinte tökéletes.
Billy Wilder, the master. :)

2009-04-04 23:21:20 acidphase (5) #14


ezek a regi filmek nekem is tobbnyire letoltes soran vannak meg.. nem vaok annyira hiperszuperigenyes h dvd minosegbe szerezzem meg oket.. :)

2009-04-04 23:19:34 Cesare Gonzago (5) #13

Pest néhány aluljárójában megveheted. :) A kiadás joglejárt, és nincs remény arra, hogy a Warner újra kiadja.

előzmény: Raul (#12)

2009-04-04 23:02:19 Raul (5) #12

Azt még nem láttam...

Én isohunt-on találtam ...:)

2009-04-04 22:57:02 Cesare Gonzago (5) #11

Nálad a pont! Így van. A femme fatale-ok versenyében ha csak egy hajszállal is, de megelőzi - időben is - Lana Turner Coráját Tay Garnett A postás mindig kétszer csenget (1946) című filmjéből.

Egyébként megvan valakinek a Gyilkos vagyok? Nekem egy amerikai duplalemezes digipack kiadvány van a birtokomban, igaz, R1-es. Nagyon várom a hazai megjelenést! Többször beharangozták, végül semmi sem lett a szép tervekből...

előzmény: Raul (#10)

2009-04-04 22:52:50 Raul (5) #10

Számomra ez a film azért kiemelkedő mert itt jelenik meg legtisztábban a femme fatale prototípusa.

2009-04-04 22:48:12 Cesare Gonzago (5) #9

Nem lehet eldönteni, mert Humphrey Bogart a film noir színészkirálya volt. Az ő filmjei (A máltai sólyom, Hosszú álom, Sötét átjáró, Gyanúba keveredve, Magányos helyen) méltán öregbítették a műfaj hírnevét. S akkor még nem is beszéltünk sem Kertész Mihály Mildred Pierce című krimijéről, sem John Huston remekművéről, az Aszfaltdzsungelről, sem Alfred Hitchcock sötét filmjeiről (A gyanú árnyékában, Notorious, Idegenek a vonaton, A tévedés áldozata).

előzmény: VVega (#7)

2009-04-04 21:51:34 acidphase (5) #8


igazabol csak ebbe a filmben meg a szinten wilder féle legénylakásban láttam jack lemmon oldalán.. de tudom h vannak még filmjei majd potolom elobbutobb a hianyossagokat:P

előzmény: Cesare Gonzago (#6)

2009-04-04 21:48:55 VVega (5) #7

Talán nekem is ez a kedvencem. Talán. Bár ott a Máltai sólyom...áhh, nem lehet dönteni :)

előzmény: acidphase (#3)

2009-04-04 21:34:25 Cesare Gonzago (5) #6

Azért akadt néhány, amelyben szerepelt, és nem is említésre kevésbé méltó alkotásokban. Nézz körül az adatbázisban! :)

előzmény: acidphase (#5)

2009-04-04 21:25:52 acidphase (5) #5


nemtom nekem valahogy ez a legsotetebb mind kozul, es Fred MacMurray narracioja talan filmtortenet egyik legjobbja. kar h keves filmben szerepelt o..

2009-04-04 19:37:47 Cesare Gonzago (5) #4

Így igaz, bár én nehezen volnék képes eldönteni, melyik a film noir a legjobb. Voltaképpen alkategóriákat kellene alkotni.

előzmény: acidphase (#3)

2009-04-04 19:34:38 acidphase (5) #3


az egyik, ha nem a legjobb film noir... ez telleg 10/10 !

2008-11-06 19:43:28 Cesare Gonzago (5) #2

Dehogynem! Valóban, a Gyilkos vagyok a negyvenes évek egyik legjobb filmje. A mű alapja James M. Cain regénye, amelyben szerző saját korábbi történetét (A postás mindig kétszer csenget) dolgozta fel sajátos nézőpontból.

A vonatbalesetnek álcázott gyilkosság Billy Wilder-féle kivitelezése egyszerűen zseniális; a femme fatale-szerep kedvéért élénkszőke parókát viselő Barbara Stanwyck pedig soha nem sugárzott olyan romlott érzékiséget, mint ebben a filmben.

10*/10

előzmény: mrfaktor (#1)

2008-11-06 18:51:25 mrfaktor (5) #1

Nincs vélemény a '40-es évek legjobb filmjéről? Érdekes. Billy Wilder mestermű..