Vojna i mir (1965) ☆ 👁

Háború és béke
Война и мир

(Sergey Bondarchuk)

szovjet dráma, háborús film, szerelmi történet, történelmi film

4,3
★★★★☆
50 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-01-26 23:49:00 sleepingdancer (5) #4

Elképesztő megaprodukció, ami az első pillanatban megfogott: milyen lelassult, idegen, gyönyörű világ ez, mint valami fordított sci-fi, időutazás a múltba. De olyan múlt ez, ami hozzánk is szól, mert mindaz, amit látunk valójában időtlen és rejtélyes, az élet értelmére kérdez és mutat rá. Sikerült Tolsztoj regénye alapján nem valami lebutított giccset összehozni, hanem egy szépséges és okos filmet, ami minden pillanatában képekben beszél, ezért gigászi hossza és az elbeszélés kényelmes tempója ellenére sem vontatott. Olyan könnyű lett volna elrontani és olyan nehéz jól adaptálni egy ekkora regényt, Bondarcsuknak sikerült, le a kalappal előtte. 9/10

2017-04-17 21:28:38 proteus (4) #3

Lenyűgöző képeskönyve és bölcselkedő idézetgyűjteménye ez Tolsztoj nagyregényének. Bondarcsuk kellő alázattal nyúlt a műhöz, bár helyenként és idővel (a játékidő 7 óra 7 perc!) túlzónak, dagályosnak, szentimentálisnak és ismétlődőnek érezhetőek megoldásai, persze az alapanyag is ilyen már mai szemmel. Igazi 19. századi orosz nagyvilági és falusi atmoszféra, gyönyörű terek és díszletezés, melyben a színészi játék és a cselekmény másodrangú. Hogy hibája, vagy erénye-e ez a műnek, azt mindenki döntse el maga.

2011-03-07 02:07:14 -senki- (4) #2

Valóban hatalmas mű Háború és béke 1968-as szovjet filmváltozata - minden szempontból.

A film először szembetűnő és szerintem legfontosabb ismertető jegye hogy a egyáltalán nem egy hosszúra nyújtott, hagyományos történet központú dráma (szereplők közötti intrikák stb.) ahogy minden bizonnyal a legtöbben várnánk. Sőt ellenkezőleg! Sokall elvonatkoztatottabb... A gigászi játékidő alatt leginkább nem a szereplőkön van hangsúly, hanem egy nehezen körvonalazható, az egyedi filmnyelvi kifejezőeszközökkel ábrázoltakon. Talán az azonos évben készült (!) 2001. Űrodüsszeia-ra hasonlíthatnám legegyszerűbben a stílusát, bár másra is emlékeztethet a korból, vagy a szovjet (abszolút) filmes hagyományokra is gondolhatunk...

Jellemzőek a hosszan kitartott képekből összefűzött, szuggesztív jelenetek, szabadon mozgó kamerával, jelentést sugározó egymásba áttűnő képekkel, az erőteljes zene használat. Így tudnám röviden, ám meglehetősen szárazan összefoglalni. Amitől igazán működik az egész azaz általam látott egyik legfantasztikusabb operatőri munka. Egyszerűen hihetetlen, sosem látott gyönyörű képek, rendkívül erőteljes.

Így, bár valóban meglepő de egyáltalán nem untam a filmet, pedig jellemző rám hogy ott hagyok filmet a közepén, de itt nem esett meg a hosszú órákon át. Mert ugyanis bizony ez az egyik leghosszabb film amit láttam. 6 és fél órát számláltam, és bár négy filmre van szétosztva, volt hogy az egyik után már is belekezdtem a következőbe is.

Ám még ha sok oldalról lenyűgözött is, nem lehet eltekinteni számos gyengeségétől sem. Egyik az hogy hiába az óriási játék idő, amiből az következne hogy részletesen ábrázolva vannak a karakterek és indítékok, erről szó sincs. Az elején igen csak figyelni kell, hogy ki kicsoda, de én még a végén se éreztem hogy főszereplők jellemét ismerném, legalább a máshol a szokásos mértékben. Ez a stílusból következhet... kissé szerkesztetlen, ki-ki döntse el hogy ez művészi kép, szándékos távolságtartás hogy, ide-oda csattangunk a világban vagy csak nehezen tartja kézben a történetet.

Sajnos könyvet még nem olvastam, ép az Anna Kareninat forgatom, de meg jött a kedvem hozzá. Nem tudom a film egyedi stílusa mennyire akarta az eredeti megragadni, de minden bizonnyal jóval részletesebb. Talán a készítők építettek a regény ismeretére.

Vagyis aki csak a könyv olvasását szeretné kibekkelni, az találhat sokall gyorsabb megoldásokat... A háborús filmekért rajongóknak is érdemes belenézni, leginkább a 3. részbe, ugyanis általam mozgóképen valaha látott legvalósághűbb, legmonumentálisabb csatajelenetét találhatja közel 45 percben. Nem csak az elképesztő számú statiszta miatt, de a csatatér "díszletezése", a füst, a fények mind példaértékűek.

A művészi igényű filmeket keresőknek pedig mindenképp, különleges képsoraiért.

4,5/5

2011-02-27 05:11:43 -senki- (4) #1

Van valakinek valami ötlete hogy láthatnám? Köszi