Urok (2014) ☆ 👁

A lecke
The Lesson

(Kristina Grozeva - Petar Valchanov)

bolgár-görög dráma

4,0
★★★★☆
72 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-12-10 22:46:18 mimóza (5) #14

Ez a lecke hatos.
Aki látta, érti. :)

2020-09-08 12:12:21 Ugor (4) #13

Azért nehéz a nő fejébe illeszkednünk, mert nem ez az életünk. Igaz, hogy erős párhuzam vonható a bolgár meg a magyar viszonyok közé, történelmi háttér, kényszer meg minden, ezért felszínesen azt lehetne mondani, hogy na, ez a Kelet-Európa, meg ez ugyanaz, de nem. Ok, a korrupció, mint jelenség, benne van abban a társadalomban is, meg a miénkben is, a bolgárok meg a magyarok igen nagy része azt gondolja, hogy nincs ezzel mit tenni, ez az élet velejárója, így működik minden, mióta élünk, a demokrácia meg a társadalmi igazságosság, jogállam valami nyugati huncutság. Szóval, túl az azonosságon, azért az ott balkánabb Balkán, mint a miénk. Sokszor nem is értem, mitől lehet az Unió része, ha ennyire nem dobott rajtuk semmit a csatlakozás. Ez a tanárnő a két világ határán, féllábbal a nemzeti foszló múlt, féllábbal a európai civilizált jövő, mégiscsak a művelt értelmiséghez, szélesebb látókörű kisebbséghez tartozik a környezetében, de mint balkáni nő, szálegyedül van. Ebbe részben bele is törődik, mert furcsa módon nem lázad, ott meg, ahol nem kéne, viszont túltolja a lázadást. A mi értékítéletünk szerint, de lehet, hogy az övében ez így pont jó. És a megpróbáltatások dacára a kiszolgáltatott helyzete nem változik, sem a szűkebb, sem a tágabb világában. A csapások sűrű sorozata nyilván a filmes adalék, a való életben ez már börleszk lenne, de itt még a nevetségesség határát sem éri el, csak a drámai közeg masszásodik össze keményebbé. A lényeg az egyedüllét. Az összes létező bajával. Megdöbbentő, hogy nincs senkihez semmiféle viszonya. Kollégáihoz sem, kis családjában is inkább a lánya és az apa állnak egyoldalon, a saját apjától is menthetetlenül elszakadt, az utcán sem jár szinte senki, amikor megy valahová. Néha bozótban, néha az új, urbánus díszletben, amit szintén bozót, mint rájövünk később. Amúgy az egész őszintén kétségbeejtő.

2018-07-09 18:16:20 zéel (5) #12

Most (még) itt (is) megnézhetitek: ITT!

2018-05-23 20:28:45 bambula (4) #11

Nagyon jó film az egyszer fix.
Csak az nem fér az én kispolgári agyamba,hogy az apjának nem tud megbocsátani (amit megértek végülis,mert hasonló sztori van a rokonságban),de a lusta tapló férjére,akit nem is érdekel a ház sorsa,szinte egy perc elteltével már nem is haragszik?

2018-05-19 02:18:03 Szívtiproimi (5) #10

A Dantei poklok körei Bulgáriában, avagy Oidipusz király az elődje gyilkosát keresi és meg is találja- saját magát.
Néhány példa az irodalmi hagyományból, amiből a film építkezik.
Lassan indul a mozi, egy nyomozással, de aztán magával ragad az örvény, és majdnem belefojt a szökőkútba, amibe a turisták szokták dobálni az aprót.
De van lejjebb is a kleptokráciában!
Ha van egy pisztoly a színpadon, akkor az...a dilemma melyik testrészünkre húzzuk a harisnyát.
Megnyugodhatunk a film végére, megtudjuk, ki a rabló, a tolvaj, folytatódhat az angolóra, irány Európa!
Még egy párhuzam a magyar valósággal: a rendszerváltáskor volt egy botrány nálunk is. Egy kommunista fejes megzsarolt egy tanárnőt, hogy adjon a debil gyerekének ötöst. A tanárnő kényszerből mindenkinek jelest adott, aztán később kitálalt a sajtónak. A zsaroló,azt hiszem, öngyilkos lett.
Így mentek és így mennek a dolgok azóta is.

2017-06-13 20:23:23 Mikkey (4) #9

remélem idővel a Slava is bejárhat hasonló utat :)

előzmény: zéel (#8)

2017-06-13 20:09:18 zéel (5) #8

Elérhető itt még ma - jó minőségben!

2017-01-08 16:37:38 berto (4) #7

Bulgáriában is ugyanúgy mennek a dolgok, mint nálunk. A mutyizás, a kéz kezet mos hozzáállás ott is mindennapos. A film hősnője egy vidéki iskolában angolt tanít, az egyik gyerek pénzt lop. A tanárnő megpróbálkozik a gyerekek etikai nevelésével, de közben a magánéletében súlyos megpróbáltatás, vérre menő kihívás éri. Meg tud-e egyedül birkózni a gondokkal, vagy rákényszerül az erkölcsével homlokegyenest ellentétes megoldásra? Több helyen olvastam, hogy nem összehasonlítható a Dardenne testvérek „Két nap, egy éjszaka” című filmjével, pedig szerintem egyben nagyon hasonlítanak; az elismert sztár, Marion Cotillard játéka nyugodtan összevethető az ismeretlen(?) Margita Goseva alakításával, mindketten a színjátszás magasiskoláját produkálják.

2016-10-22 23:09:59 floatingbonsai (4) #6

Eszméletlenül kegyetlen, csontig hatoló film. Nem csoda, hogy sokaknak a román újhullámos darabok ugranak be, itt is nagyon szűkös a perspektíva, meg a kamerakezelés, képi világ is nagyon hasonló + egy rohadt betétdal sincs, ami aláfestene egy kicsit a busz zötykölődésének vagy a sóhajoknak. Annyiban talán eltér egy picit, hogy itt nagyon végletesre van kihegyezve minden, szándékoltan groteszk sokszor, meg az emberi tapasztalat, tűréshatár olyan mélyésgeire visz el, ami (főleg ilye rövid idő alatt) már-már nem is emberi. És akkor a végén ott állunk a jövő generáció előtt, és mi a francot mondjunk nekik? Azt, hogy a szabadság az, hogy eldöntheted, hogy a seggeden hagyod vagy a fejedre húzod azt a kurva harisnyát?
Mondanám, hogy zseniális ez a film, de nem az. Mert valszeg nem "filmművészetként" akar ez bódítóan csodálatos, meg mély lenni. Egyszerűen csak az arcodba üvölt. Dermesztő.

2016-06-13 09:21:40 ryood (4) #5

nekem is a két nap egy éjszaka jutott erről a filmről eszembe, csak én pont fordítva vagyok vele: szerintem az a film jobb. pedig itt nagyobbnak tűnik a tét. viszont marion cotillard karakterét mégis nagyobb hősnek érzem, akivel jobban lehet azonosulni.
nem szerencsés dolog hasonlítgatni ezeket a dolgokat amúgy sem, hogy aki nagyobb nyomorban él, és másért küzd, más szinten, akkor annak nehezebb, és keményebb minden. ez nem így működik. a "jobb-léti" társadalmakban becsavarodó emberek "pokoljárását" valahogy mélyebbnek érzem legtöbbször, és ez a két film közötti különbség is tulajdonképpen számomra. ott a mániás depresszióból éppen kilábaló hős egy igazán árnyalt "sokdimenziós" karakter, a pszichés állapota bivalyerősen ábrázolva, itt viszont utóbbi elmarad, egyszerűen nem érzem a tanárnőt alakító színésznő "játékát" kellőképp szuggesztívnek. pedig hiteles, és ügyes, de valami plusz mégis hiányzik belőle, és talán pont ennyivel kevesebb a lecke a két nap egy éjszakánál.
ettől függetlenül egy nagyon jó filmről van szó, és tényleg felér egy gyomorszájassal a totálisan elanyagiasult világról, bulgáriáról.

2015-12-06 22:04:41 hhgygy (5) #4

Erkölcs, tisztesség? Pénzt, pénzt, pénzt. Ennyi.

2015-11-23 17:05:02 szigiri (4) #3

Vedd a legszarabb napodat, amikor tényleg semmi nem jön össze, vegyítsd ezt egy kis feszültségkeltéssel, adj hozzá jó sok kézikamerás operatőri munkát, válaszd külön a filmzenét a háttérzajoktól és a filmzenét dobd ki a kukába. Ha ezzel a nappal kész vagy, akkor szorozd meg hárommal-néggyel és kész is ez a bolgár film. A film története egy bővített mondatban összefoglalható: egy tanárnő megpróbál egy iskolai lopási ügynek a végre járni az iskolájában és ezzel párhuzamosan megpróbál a saját létbizonytalanságából is kilábalni. Ami elég jó, ahogyan ezt a két szálat összeakasztja, néha egymástól függővé teszi és megvezet minket, hogy végén mi is egészen mást érezzünk, mint amikor beültünk a moziba. És a gyomrod valóban görcsben van végig.

Ha valaki azt olvassa, hogy ez a film olyan, mint a Dardenne-fivérek Két nap, egy éjszaka című filmje, akkor ne higgyen az ott leírtaknak, mert ez a film valóban hasonló, de sokkal jobb. Harcos nő, na de ennek a bolgár amazonnak mennyi életerő-pontja van már?! Nyilván az is kellett ehhez, hogy a film ne Belgiumban játszódjon, az ottani közepes nyomorban, hanem Bulgáriában, Szélső-Közép-Európában, ahol nem 1000 eurós bónuszról való lemondás a kérdés, hanem az, hogy egy gombóc (gömb?!) kézműves fagyi árán múlik a lakásod, jövőd és a becsületed is.

2015-11-09 19:17:45 zéel (5) #2

A rideg, tőkeéhes kapitalizmus megalázó, kiszolgáltatott helyzetek sorába löki filmünk főhősét, aki "csak" egy egyszerű értelmiségi.
Remek látlelet erről a szép új világról. Bulgáriából! (Annyira remek, hogy nekem kb. a film felénél görcsbe rándult a gyomrom. És aztán úgy is maradt.)

2015-08-24 17:45:05 Kalevala (4) #1

Lám, a bolgárok is nagyon tudnak, mint a románok. A rideg, tőkeéhes kapitalizmus kicsalja a rendezőkből a realista témákat: milyen könnyen veszítheti el a középosztály a talajt a lába alól és csusszanhat a létbizonytalanság útvesztőibe. Jó film. Lassacskán indul be, de aztán lendületet vesz, az események rohanvást követik egymást, fokozódik a tempó, kézzel fogható a feszültség, a főszereplő tanárnő pedig hiába kapaszkodna józan higgadtságába, a sodrás erősebb. Aki az új román hullám produkcióit kedveli, annak ez a film is csemege lesz.