Mon roi (2015) ☆ 👁

Az én szerelmem
My King

(Maïwenn)

francia dráma, szerelmi történet

3,9
★★★★☆
64 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-27 18:23:27 Channá (5) #14

Remek film, remek színészekkel. Komoly téma, nagyszerű feldolgozása. Bár kicsit lehetett volna hosszabb, személy szerint nem éreztem egyenletesnek a nő fejlődését, nekem elfért volna még pár árnyalat a folyamat bemutatására, persze a férfi szemszögét, és pláne a gyerekkel való "játszmát" még jobban kidolgozhatónak tartom, de ez már legyen az én személyes problémám, ettől függetlenül kijár a maximum. Hangulatvilágban is jó volt a képvilág és a zenék is. Eredeti nyelven néztem, ha ez hozzátesz valamit, vagy elvesz az értékelésből.

2021-10-05 14:26:20 szandika99 (3) #13

Egy közepes filmet láttam jó színészekkel egy érdekes és fontos, de nem eléggé kibontott témáról (toxikus párkapcsolat). A belinkelt kritika jól összegzi a film hiányosságait, a ritmustalanságot, meg hogy keveset tudunk a szereplőkről. Ha pszichologizálni akarunk, a férfi talán bipoláris, esetleg valami cluster B személyiségzavara lehet, viszont a nő sem stabil. A rehabilitációs intézetben játszódó szálat üresjáratnak éreztem. Gondolom, meg kellett mutatni, hogy milyen felszabadult és kiegyensúlyozott a nő, amikor nincs a közelében a pasi, meg adja magát a párhuzam a fizikai és érzelmi sérülések gyógyulása közt, de ettől még lapos volt.

2021-10-04 00:16:54 Joeker81 (4) #12

Köszönöm az ajánlást! A film, mint keret és alkotás nem egy remekmű, viszont amit elmesél, na az viszont tényleg megragadja az embert és rádobja egy olyanfajta érzelmi hullámvasútra, ami a film végéig egy percre sem ereszti szabadon a nézőt. Tony hasonlata az EKG-görbére vonatkozóan tökéletesen szimbolizálja kapcsolatukat, a két ember eltérő vibrálását, és a nézőket is arra kényszerítik a szereplők, hogy kövessék ezt a görbét, ne maradjanak kívülállók. Konkrétan a nevetéstől a dühös kiakadásig képes a nézőből érzelmeket kiváltani (pl. részemről "veszekedés" a TV-n keresztül a szereplőkkel, meg az időnkénti kommentárjaim a történések kapcsán :D). Szóval nehéz érzelmi reakciók nélkül és csendben végignézni ezt a történetet. Mivel nem Georgio szemszögéből látjuk ezt a kapcsolatot, nehéz megmondani, hogy ő most a világ legnagyobb önző, hazug és manipulatív szemétládája, vagy egy mentálisan beteg, pszichés problémákkal küzdő szerencsétlen. Bármelyik is a kettő közül, Tony számára sajnos mindegy is, mert a végeredmény ugyanaz. Tony az átlagos, normális nőt reprezentálja hétköznapi élettel, a szokásos problémákkal, gátlásokkal, vágyakkal és reménnyel. És akkor belépdel egy mâle fatal, a herceg az életébe fehér lovon és neki adja a szerelem minden kincsét és ígéretét...majd ez az egész szertefoszlik. Tony valójában nem kapott semmit, csak adott és adott mindent egy "vámpírnak", amibe majdnem belehalt, de az utolsó pillanatban rájött, hogy mi az igazi "karó a szívbe", rájött, hogy mi történt vele, megúszta egy sérüléssel, szerencsés..sok-sok hasonló spirálban ragadt sorstársával ellentétben, ő végül meggyógyul. És megmarad neki egy nyugodt szív szerelmi emlékének EKG-görbéje és egy sebhely, ami örökké emlékeztetni fogja arra, hogy mitől menekült meg.

előzmény: zéel (#11)

2021-09-30 20:21:31 zéel (5) #11

A film eredeti nyelven, magyar felirattal ITT megtekinthető.
Kíváncsian várom a véleményeket, és nem csak a filmről, a színészekről, hanem, hogy mit gondoltok Giorgioról (Vincent Cassel) és Tonyról (Emmanuelle Bercot), a kapcsolatukról.

2021-09-30 19:17:46 Lady Ópium (?) #10

Imádom a saját verseket, engem is érdekelne....naaaa lééééciiii Mimó!:)

2021-09-30 17:17:54 mimóza (5) #9

Nem is színvonalas és nem is publikus. :D
A filmhez elég a címe is.

előzmény: zéel (#8)

2021-09-30 17:10:00 zéel (5) #8

De hol az a vers? (Vagy nem publikus?)

előzmény: mimóza (#5)

2021-09-30 13:24:20 mimóza (5) #7

Igen! :)

előzmény: offerus (#6)

2021-09-30 12:41:13 offerus (?) #6

Tipp: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre ?

előzmény: mimóza (#5)

2021-09-30 12:32:00 mimóza (5) #5

Igen, a színészek nevét jó kiemelni.

Dolgozik bennem, bizony, amit itt láttam.
Ám, hogy ne vegyem olyan halálosan komolyan a dolgot, két könnyedebb megjegyzésem lenne még.
Az egyik: írtam régen egy verset (nagyon régen!), az volt a címe, hogy "Szabálytalan gondolatsor - szabálytalan rólad". Ez frappánsan összefoglalja a film esszenciáját (mondom én).

A másik, röpke gondolat, ez már tényleg a súlytalanabb kategória, idézet egy másik filmből.
NEM OFF. Esküszöm, illik ide. :)

Dr. : - Minek jött maga haza? Menjen vissza Amerikába! De gyorsan!
A nő: - Magánéleti okból jöttem haza.
Dr. : - Valami pasi?
A nő: ----
Dr. : (homlokráncolva) - Istenem, de hülyék a nők! Még az okosak is!

*_*

[Nem a filmes játék része, tehát nem jár érte pont, de örülök, ha valaki kitalálja, melyik alkotásból való. :D]

előzmény: zéel (#4)

2021-09-30 09:38:10 zéel (5) #4

Akkor említsük meg a két nagyszerű színészt, név szerint is:
a női főszerepben a zseniális Emmanuelle Bercot, a férfi főszerepben a nem kevésbé zseniális Vincent Cassel.
No, de akkor mit mondjak ennek a zseniális filmnek a rendezőjére?
Mindenesetre jegyezzük meg a nevét: Maïwenn. Rászolgált!

P.S.: Látom, nem hagy nyugodni a film. Akárcsak engem.
Ritka öröm ilyen nyugtalanító, elgondolkodtató filmre rátalálni.

előzmény: mimóza (#3)

2021-09-29 18:32:19 mimóza (5) #3

Ez a film felkerül a vad és gyors érzelmi hullámvasút toplistára. Utoljára ilyen szédülésben a Betty Blue esetében volt részem. Félelmetes. Benne lenni, kisodródni, visszajönni újra meg újra meg újra.

Az előző kommentben feltett kérdésre egy bizonytalan válasz(ka): úgy gondolom, Georgio nem pszichopata a szó klasszikus értelmében. A film végére határozott, pozitív életmódbeli- és jellemfejlődést mutat, ami valódi pszichopaták esetében kizárt. Ők nem változnak. De laikus vagyok! :) Aztán következik a másik gondolat: mivel oly sok álarca van, és annyiféle módszert használ Tony manipulálására, ez is lehet csak egy átejtés, egy újabb szakasz, amelynek viszonylagos nyugalmát célja érdekében használja fel. Nem tudhatjuk, valóban felhagyott-e a droggal, és/vagy a modell "felvigyázásával". Tony számára a gyógyulás az egyetlen reménység, hogy engedje magát kivezetni a másikból, és visszatalálni önmagához. Ez bizonyos szintig sikerült neki, de végig kellene mennie az úton a szabadságig. Mindenesetre az irány jó. Másrészt viszont: a film végén már megdolgozottság érzékelhető, vagyis nem volt hiába az a hosszú gyógyulási folyamat, amit bemutat a film. És teljesen reálisan ábrázolta, hogy aki egészségesen kötődik (a nő) és megvan a szeretetképessége, az természetes, hogy örül amikor viszontlátja azt az embert, akit régen szeretett (ez a kötődés), hogy köszön neki, ránéz, automatikusan kapcsolódni próbál, mint egy kedves ismerőshöz (már nem haragszik rá, ez is a feldolgozottságot mutatja). Ez nem jelenti, hogy sosem lesz rajta túl igazán, mert közben látjuk azt is, hogy mosolyog minden egyes nárcisztikus megnyilvánuláson és elkönyveli magában, hogy nem igaz mennyire tapló ez az ember (a férfi szándékosan levegőnek nézi, majd észreveszi, hogy még mindig a tőle kapott órát viseli, ekkor egy kárörvendő vigyor jelenik meg az arcán, elhinti, hogy talán mégis lesz esély vele egy normál emberi kapcsolódásra, aztán ismét tüntetően faképnél hagyja a nőt, úgy viselkedve, mint egy idegennel, mintha sosem lett volna hozzá köze). Most már ezeket a pillanat törtrésze alatt felismeri a nő és helyreteszi magában. Ez a valóságban pont így zajlik, ennyit jelent a gyógyulás. Attól egészséges valaki, hogy kötődik, pont ezért nagyon nehéz kilépni az ilyen mérgező kapcsolatokból sokszor egészséges személyiségek számára is, és pont ezt használják ki a nárcisztikus predátorok. Tényleg egy pillanat műve visszaesni, de itt a nővel ez már nem történt volna meg. A férfi is érezte ezt, hogy már túl erős a nő, ezért nem is próbálkozott be újra, hanem inkább kiejtette a pixisből.


A filmet két nagyszerű sziporkázó alakítás teszi életszerűvé, átélhetővé és emlékezetessé. Örülök, hogy rátaláltam erre az elgondolkodtató kapcsolati drámára. Aki elfogadja, annak tükröt tart.

2021-09-29 11:03:51 zéel (5) #2

Ez a film teljesen bevonzott, megfogott, megragadott.
Nem is tudtam csak filmként nézni Mintha én is ott kóvályogtam volna a szereplők közt. Akikben eszembe sem jutott, hogy színészeket lássak.
Végig az járt a fejemben, hogy én mit tennék a helyükben. Lehet-e egy ilyen helyzetben jól dönteni?
Ilyen a szerelem? Vagy ez valami más?!

Vincent Cassel (Georgio) egy elbűvölő férfi és/vagy egy pszichopata?
P.S.: a rendezőnek (vietnámi, francia és algériai ősökkel) eddig két filmjét láttam. Két ötös!

2019-01-18 02:33:02 dittike (5) #1

Médiaklikken van fent a film így sikerült megnéznem.
https://www.mediaklikk.hu/cikk/2019/01/09/az-en-szerelmem/
Maiwenn a kedvenc rendezőim közé tartozik így voltak elvárásaim a filmmel kapcsolatban melyek szerencsére teljesültek nagyon is komoly és összetett alkotásról van szó ajánlom jó szívvel.