Macbeth (2015) ☆ 👁

(Justin Kurzel)

amerikai-angol-francia dráma, háborús film

3,6
★★★☆☆
183 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-05-31 12:28:31 Dió (4) #16

Szeretem, mikor valaki ilyen fontos dologba köt bele... Akárhogy is, 7 éve külföldön élve remélhetően nem az én angolommal volt gond, ültess le elé egy natívot akár és meglátod (mint ahogy én is tettem).
A filmet mindenesetre épp a napokban néztem újra, és jár neki egy igen erős négyes.

előzmény: hhgygy (#15)

2016-05-30 15:01:16 hhgygy (4) #15

("Jó" angollal persze, hogy nem érted Shakespeare-t.)

előzmény: Dió (#10)

2016-05-30 11:54:06 Domonkos (5) #14

Alul van értékelve szerintem...
Szükségszerű elvonatkoztatni a film "filmiségétől" bizonyos fokon. Az irodalomban senki nem akad ki egy elbeszélő költeményen pedig arra is fel lehetne tenni a kérdést, hogy akkor ez meg mi? vers? elbeszélés? líra vagy epika?
Ez a film korszerűen és tisztelegve, újítva, de nem rombolva nyúlt hozzá a drámához. Az eredeti szövegkönyv (újrafordítva, korszerűsítve) zseniális volt, és illő, modern, de nem rombolja le az esztétikumot.
A film látványa gyönyörű a színátmenet, a levegő, az égbolt tökéletes. A végén talán túlzó is... de összességében mind látványban, mind tartalomban zseniális volt.
Esztétikus minden értelemben!

2016-03-14 11:17:03 noresz02 (3) #13

Kétségen kívül hatalmas színészi alakítások, de a Macbeth akkor is színházi darab marad. Nem véletlenül írjátok többen is hogy a versmondás volt a nagy része, a darab úgy lett megírva. hogy a belső monológok építik össze. És ugye eközben mit vegyen a kamera?

2016-01-21 23:39:39 zsandar filip (4) #12

Végre egy korszerű Shakespeare adaptáció. Nem a túlburjánzó reneszánsz részleteken, hanem a lélekforduláson van a hangsúly. Erőssége a sötétség színeivel,puritán díszleteivel bemutatott - és ezért számomra még nagyobbat üt - évszázadokon, ezredeken ívelő gonoszság, ármány, boldogtalanság, keserűség átélhetősége.

Igazi XXI. századi remekmű.

2016-01-16 12:16:15 BonnyJohnny (3) #11

Az eleje lenyűgöző, a vége lenyűgöző, a közepe versmondófilm.
Látatlanban nem tetszett ez a vélemény, de most én is így érzem. Az eleje és a vége nem azért erős, mert ott van akció, hanem mert ott kép (és hang) nyelven beszél a film. Míg közben felolvasóestet tartanak az (amúgy kiváló) színészek.
Lehet, hogy a szinkron hibája, de ennél a filmnél ez érezhetőbb volt, mint az Olivier féle Hamletnél, ami perig konkrétan egy filmre vett színdarab. Amaz zsenialitása vélhetően pont ebben rejlik. Hisz az alapanyag és a színészek minősége mindkét filmnél hasonló.

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#3)

2015-12-15 20:18:08 Dió (4) #10

Mindenkit, aki felirat nélkül nézné, óva intenék tőle. Az egyébként jó angolommal egy k.rva szót nem értettem belőle.

Így ezt az osztályzatot egyelőre csak dísznek szánom, bár ezt a négyest - még ha némafilmként is kéne osztályoznom - már csak a példátlanul erős képek és kameramunka, a 2015-ös év (egyik) legjobb filmzenéje, illetve Fassbender lélegzetelállító, eddigi legjobb alakítása miatt is megérdemli. Ez elég sok "leg" volt egy mondatban, tehát akárhogyan nézve is kötelező a film.

2015-11-12 00:38:41 pracli (4) #9

Én eredeti nyelven láttam és irtó zavaró volt. Megerőltető. Olyan volt mintha két külön síkon mozgott volna, egy képi és egy nyelvi síkon, amik ütötték egymást. Nekem.
Pedig Fassbender és Cottillard is kiváló volt. És a látvány is. Bár kicsit az volt az érzésem, hogy túlságosan grandiózusnak lett szánva. Szerényebben jobban hatott volna.

2015-11-06 09:18:45 Schumacher (?) #8

Gladiátor film utánérzésem van ezzel kapcsolatban

2015-11-02 23:51:17 angel (4) #7

Hát, én nem ájultam el. ...és nem értem...hogy miért nem. Annyira el kellett volna..(?)

Ma már csak akkor lehet filmet eladni, ha csak feszültségből áll az egész?

The Hollow Crown sokkal jobb szerintem - érzékletesebb, finomabb.

2015-10-31 21:45:37 Ugor (5) #6

Arra gondoltam közben, hogy Skócia a történelemben csupa vér, hegy, tűz és köd. De ez nem áll rosszul Skóciának. Ahogy a történelemben mindig, templomokat építenek akár képtelen helyeken is az emberek, és onnan kiindulva hitszegő módon össze-vissza gyilkolják egymást a hatalomért. De ez nem skót, ez már az egész világ jellemzője, de neki meg nem áll jól. Brutális színek és hangulat, szervesen hozzáöltött zenével. És még arra gondoltam, hogy korunk sárprimitív, ötszáz szavas szókinccsel bíró netősembere talán megérti végre az irodalom szavait is ezekkel a képekkel, hangulatokkal, és talán épít is valamit benne. Persze, ha hajlandó beülni erre a filmre.

2015-10-31 18:23:16 norberto182 (5) #5

Rég volt már részem ilyen moziélményben! Nagyon tetszett! Meg kell majd néznem eredeti hanggal is, mert nekem ez a Balsai Mónis Lady Macbeth rettentően illúzióromboló volt, habár a Nagy Ervin-féle Macbeth telitalálat!
A képek és a helyszínek gyönyörűek voltak. A film színvilága fantasztikus volt! A hangulata pedig teljesen magával ragadott, egy percig se volt unalmas.

2015-10-30 08:51:21 kt (3) #4

Csak úgy rákerestem, hogy van-e már új filmje Justin Kurzelnek, akinek zseniális és eddig általam és a KT által is egyetlen ismert alkotása a Snowtown.. El sem hiszem..! :D Most már érdekel a Macbeth.

2015-10-29 20:30:01 ifj. Ó. Posszum (3) #3

Az eleje lenyűgöző, a vége lenyűgöző, a közepe versmondófilm. Fassbender-Nagy Ervin páros zseniális, Cottillard-Balsai Móni furi, de működik.
30 perces, moziba nézős látványfilm, ami közé befurakodott a 80 perces gonosz szöveg. Justin Kurzel pedig Tarkovszkij és Refn csecsén lógott. Szripp.

2015-10-21 13:10:25 Tenebra (4) #2

Nahát, ez egy igen különleges és jó Macbeth-adaptációra sikeredett.

Eleinte féltem, hogy egy konvencionális kosztümös filmmé degradálják, és majd Macbethet egy szuperhőssé alakítják, mint Akhilleuszt a 2004-es Trójában, aki "jó ember, csak rossz oldalon áll". Szerencsére nem így lett.

Vannak benne persze csaták, szám szerint 2, de ezek csak annyiban idézik a konvenciót, amennyiben vannak benne lassítások ala 300. De ég és föld a két film között a különbség. Az alkotók itt a lassítást dekonstrukcióra használják, azaz megtörik a hősies akciót, és megmutatják, mi zajlik Macbeth fejében. Így szép fokozatosan bontakozik ki az őrület és a hatalomvágy.

Én már Welles Macbethjét is egyfajta film noirként fogtam fel - s tulajdonképpen az egész Shakespeare-sztori is egy "noir", egy gengsztersztori. Tipikus felemelkedés - bukás történet, melybe a femme fatale-szerű Lady Macbeth taszítja bele a főhőst. Persze őt sem kell sokáig biztatni, Macbeth megrészegül a hatalomtól. A király iránti hűség és tisztelet és a hatalomvágy tépik szét.

A film nem sokban tér el a tragédiától, inkább stílusban tesz hozzá Shakespeare művéhez, akárcsak Welles. De abban nagyon. Különleges, szubjektív képekkel mesél Justin Kurzel, és a ködös, realista, mocskos középkori képekből szürreális atmoszférát teremt. Amire Welles díszletekkel volt képes, arra itt Kurzel a természeti tájjal reagál. Gyönyörű, amit a fénnyel, a fénytöréssel, a köddel művelnek ebben a filmben.

A negatívum számomra az, ami már végülis az eredeti műben is benne van, és ami Shakespeare-re jellemző volt: a főhős király és a királyné kivételével azért mindenki "jó ember", áldozat. Egydimenziós. És azért elviseltem volna, ha legalább annyit hozzátesznek az eredetihhez, hogy jobban, mélyebben kifejtik Macbeth zsarnokká válását. Számomra túl hirtelen lett őrült és diktátor, bár kétségtelenül iszonyat erős jelenet a vacsora és a reggeli kilovaglás egy szál hálóingben.

Az utolsó jelenet viszont feledteti a jellemfejlődés elnagyoltságát. Az olyan ütősre sikeredett, hogy bármelyik látványpornó megirigyelhetné - pedig csak ketten küzdenek benne, és pár kardcsapás csattan el. Mégis a fény, a vágás, a komponálás, a harci koreográfia - lehengerlő. És ahogy Macbeth dacosan odaszól az ellenségnek a végén... Az is zseniális. Itt tényleg A sebhelyesarcú jutott eszembe. És valószínűleg, egy kevésbé szöveghű feldolgozásban Macbeth azt ordította volna, mint Tony Montana: "aki velem baszakszik, a legjobbal baszakszik!"

S bár Welles műve marad számomra a kedvenc Macbeth, ez is emlékezetes lesz számomra. (Ja, és Fassbender és Cotillard is kiváló munkát végeztek! Mindketten remek színészek, és nagyon illettek a szerepre, már csak korábbi karaktereik alapján is.)

2015-10-16 22:29:13 Veres Szilárd (3) #1

moziünnepen volt hivatalos premier előtti vetítése, szavazhatóvá lehetne tenni lécci?