The Atticus Institute (2015) ☆ 👁

Múltbéli démonok

(Chris Sparling)

amerikai horror

2,4
★★☆☆☆
34 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-09-10 07:40:29 BonnyJohnny (2) #4

Egyet értek. Rövidsége ellenére is unalmas. A jó ötlet, és helyenként működő feszültségkeltés miatt legfeljebb erős kettes lehet.

előzmény: Leo_Stotch (#3)

2016-01-24 00:24:49 Leo_Stotch (2) #3

Jó ötlet, gyatra megvalósítás. Elfogadhatatlan, h egy mozifilm fele interjúkból és képekből álljon.
Egy jó kis parás 70-es években játszódó horror lehetősége veszett el.

2015-11-09 18:40:16 Jason13 (3) #2

Chris Sparling neve 2010-ben robbant be a köztudatba, mikor bemutatták az Élve eltemetve című mozit, amely egy rendkívül hatásos thriller lett. Két év múlva érkezett is az ATM, melynek szintén ő felelt a forgatókönyvéért és én pont ezért vártam. Azt gondoltam, ez a fickó ért a zárt helyen játszódó mozikhoz, biztos ez is jó lesz. Sajnos, tévedtem, a film egy kifejezetten gyenge eresztés lett, amire még visszagondolni is rossz.
De úgy tűnik, Sparling nem adta fel és most itt van a legújabb alkotása, melynek már nem csak a szkriptjéért felelt, de a rendezői munkákat is magára osztotta.
A történet 1976-ba repít vissza minket, mégpedig egy olyan laboratóriumba, ahol a dolgozók "különleges képességekkel" rendelkező egyéneket vizsgálnak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ilyen Uri Geller szerű fazonokat tesztelnek naphosszat. Azonban egy nap hozzájuk kerül egy nő, aki jóval többre képes a kanálgörbítgetésnél és miután az ereje fenyegetővé válik a tudósokra, bekapcsolódik egy kormányügynök is a buliba.
A film elé mindenfajta előismeret nélkül ültem le, azt gondoltam, így legalább nem érhet csalódás. És tényleg! Ez az alkotás egy teljesen átlagos szösszenet, ami semmi eget rengetőt nem tartalmaz. Oké, az alaptörténet egész jó, de abból alig sikerült kihozni valamit.
Egyrészt a cselekmény néhol elég hosszú üresjáratokba fullad. Hiába futnak az események két szálon (a jelenben és a múltban), igazából egyik se valami érdekfeszítő. A '76-os történések nem elég hátborzongatóak, míg a jelenben játszódó felvételek túlságosan szájbarágósak és ezen felül szerintem csak azért készültek el, hogy minél jobban húzzák az időt.
Aztán itt vannak a szereplők. A film próbálja elhitetni velünk, hogy a kísérletekben résztvevő figurák milyen traumákon estek át, de ezeket sajnos nem sikerült érzékeltetni. Ez azért lehet, mert a jelenben megszólaló emberkék többsége a múltbéli eseményekben alig vett részt. Kedvencem a néger katona volt, aki percekig taglalja, mennyire félt és hogy megrázták a történtek, viszont mi ebből csak annyit látunk, hogy áll a sarokban és szigorúan néz.
Értem én, hogy ezzel a módszerrel próbáltak az alapvető sablonszereplőknek több teret adni, de ebben a formában ez inkább vicces, mint drámai.
Még nem is említettem, de ez egy kézi-kamerás alkotás, szerencsére a nézhető fajtából. Így az események aránylag jól követhetők és az epilepsziás rohamot okozó operatőri megoldások a minimálisra lettek redukálva.
Összesítve a dolgokat, ez egy totálisan átlagos alkotás, ami a gyakorlott horror nézőknek semmi újjal nem szolgál. Az érdekes történetből sikerült kihozni egy sablonos ijesztgetést, amin a gyengébb idegzetűek még szórakozhatnak is, de ennyi. Sebaj, legalább most Sparling nem süllyedt olyan mélyre, mint az ATM esetében.

2015-05-03 13:39:12 flake (2) #1

Van az érzés bizonyos remekbe szabott horror filmek esetében, mikor maga a film léte képes megijeszteni, elhiteti veled, hogy hatással lehet a te valóságodra. Ez a film nem éri el ezt, de azért kimondatja(!!!) egy szereplővel... Borzalmasan rossz film. Még arra sem méltó, hogy haverokkal némi alkohol kíséretében végigröhögjük két Golden Harvest remekmű között :( Annyit azért hozzátennék, hogy a film azt hiszi magáról, hogy mockumentary.