Southpaw (2015) ☆ 👁

Mélyütés

(Antoine Fuqua)

amerikai-hongkongi dráma, sportfilm

3,4
★★★☆☆
274 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-27 08:12:04 dittike (4) #11

Nem adja könnyen magát ez a film, többször kezdtem neki megnézni, de megérte, mert tartogat azért meglepetéseket is.

2018-03-03 21:11:51 tomside (2) #10

Zseniális módon jár a kettes ennek a fostarisznya közhelyparádé szarkupacnak, amiért van benne két valamire való színész. Ám, ha a szívemre teszem a kezem, épp azért kellene egyest adnom a filmnek, mert ez a két tök jó színész igenis tudta, mit ír alá, amikor leigazolt erre a filmre. Elhiszem, hogy ki lettek fizetve vastagon, azért csak pusztuljon az ilyen, ha donidárkó, ha nem!

Elindul a film, az első pár kocka alatt várod, hogy ez jó lehet, aztán alább ad, de te reménykedsz, hogy jó lesz, de nem, ez egy igazi plágiumparádé, amely a valaha létezett összes boxfilm közhelyeit jelölés nélkül adja elő mint sajátját. Na, ez a film a tipikus példája annak, miért utálom a sportfilmeket. Mert az összes egy romantikus olcsójános irtózat nagy pofával.

Ennek a filmnek van egy 3 soros scriptje, de közben végig nagyképű, ráadásul feleslegesen hosszan. Igazából azért néztem végig, mert nem szoktam semmit félbe szakítani, hanem az utolsó kockáig megszavazom neki a bizalmat - nyilván sokszor feleslegesen. (Néztem is vagy másfél évig, mire be tudtam fejezni.)

Az utolsó percek cselekményét nem hittem el. Egy mondatban leírható romantikus, romantikus sztori. Egy rakás szar. Két másik színésszel kettes sem lenne.

2016-05-01 20:56:07 Horváth Szabolcs (2) #9

Tragédia történt... Két remek színészt , és egy tehetséges rendezőt gázolt halálra egy ámokfutó tolvaj forgatókönyv.

2016-01-03 01:24:28 GregoryG (3) #8

Kíváncsi lennék, hogy miért pont a box a legjobb a nagy karakterdrámák bemutatására. Rengeteg rendező nyúlt már ehhez a témához, jobb, esetleg rosszabb filmeket kidobva a közönség elé. Értem én, hogy vívás közben nehéz a vívódást bemutatni, meg mégse olyan mellkasdöngölős férfiműfaj, mint a box. A film egyébként kihozta a maximumot, amit ebből a témából ki lehet hozni. Ha érdekelnek a sportfilmek, akkor ezt már láttad, teljesen fölösleges megnézni (kivéve persze, ha Jake rajongó vagy), ha most ismerkedsz a műfajjal első osztályú választás.

A korábbi hozzászólóktól eltérően én nem döngölném bele az iszapba véglegesen. Egyet értek, hogy láttuk már ezt a filmet, de ebben az évben ez említésre méltó film. Nem lesz belőle legenda, ez egyértelmű, de 1-2 jelölést érdemel az Oscaron. Valószínűleg nyerni nem fog, de annyit megérdemel a film, hogy legalább megemlítsék a gálán és néhány emberhez még eljusson, mint Oscar-jelölt.

50 Cent menedzserét pedig valaki fejbe lőhetné. Nem hiszem el, hogy 2008 óta minden évben látom a fejét, teljesen indokolatlanul. Ráadásul nem is cameo szerepekben, hanem az elviselhető 5 percnél rendszerint többet rajol a képernyőn. Szeretném azt hinni, hogy ő fizet a filmszerepekért csak azért, hogy ne felejtsék el a nevét.

2015-10-18 14:03:26 BonnyJohnny (3) #7

Szerintem Antoine Faqua legjobb filmje a Training Day óta. Igaz ez nem nagy dícséret, elnézve a filmográfiáját, főleg, hogy még ez is messze esik a 2001-es műtől, de összeségében pozitívan csalódtam.
Jake Gyllenhall persze kiváló, de Forest Whittaker még nála is jobb, és egy kicsit a film is csak akkortól indul be igazán, miután ő felbukkan. De szerintem Oona Laurence-re is érdemes lesz odafigyelni a jövőben.
A történettel kapcsolatban amúgy nagyjából egyetértek Tanebrával, csak nálam ez még a giccshatáron belül van, néhány olyan jelenettel, ami sikeresen vadászta le a rám mért hatást. :D
Szóval tőlem megkapja a négyest.

2015-10-12 22:20:00 Tenebra (3) #6

Rágyúrt a szerepre, na. :D

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2015-10-12 13:21:10 BonnyJohnny (3) #5

Jake Gyllenhall persze rutinból hozza a szerepet
Meg egy kis gyúrásból. :D

előzmény: Tenebra (#4)

2015-10-12 13:00:34 Tenebra (3) #4

Ehhh... Azt hittem, ez valami jobbfajta film lesz, de majdnem 2-est adtam rá.

Gyakorlatilag Antoine Fuqua (akitől eddig szerintem csak a Training Day értékelhető valamennyire) a legpofátlanabbul másolta le a boxfilmes klasszikusokat: a giccses melodramatikusságot a The Champből, az "elveretem magam, mert bűntudatom van" klisét a Dühöngő bikából, a "visszatérek a gödörből" klisét meg a Rocky-filmekből. Elképesztő, hogy mennyire semmilyen eredetiség nincs benne.

Ráadásul tényleg annyira giccses, annyira undorítóan hatásvadász, hogy még.

Azt meg szimplán alig hittem el, ami itt történt. A "kibukó" bokszolók közül biztos van, aki így istenesen elcseszi, de azért ennyire nem tűnnek el a süllyesztőben egy "szabálytalan meccs / vereség" miatt. Mármint elég vicces, hogy a főhős az abszolút nulláig süllyed, miközben amúgy meg előtte még pár héttel kurva nagy sztár volt. A Kokó - Chacon mérkőzés egy hatalmas nagy majomparádé volt, ahogy Kokó visszatérési kísérletei is annak idején, de még a szerencsétlen Kovács Istvánt is nyomták a médiában, utána meg edző lett. Persze ez kevésbé filmszerű téma, elismerem, de sokkal izgalmasabb lett volna, mint egy ilyen velejéig kiszámítható valamit lesni.

De ez nem is lényeg annyira, végülis a Rocky sem bokszfilm igazából, hanem egy amerikai mese. De annak nagyon jó volt. Ez a film viszont rohadtul klisés, és meg sem próbál a Rocky-sémához hozzátenni.

Jake Gyllenhall persze rutinból hozza a szerepet, Forest Whittaker is jó. De ez a Billy Hope mint karakter rettenetesen arrogáns, unszimpatikus volt, mondhatni megérdemelte, hogy oda jutott, ahová. Abszolút nem érdekelt a sorsa.

Szóval a film tipikus amerikai giccs, amit tényleg csak Jake Gyllenhall jelenléte ment meg a 2-estől, de őbenne ennél sokkal-sokkal több van, amúgy. Jellemző ez a mai filmekre, hogy a "sztárok" nem method actinggel készülnek a szerepükre, hanem... gyúrnak.

Fuquára amúgy is jellemző ez a túlcsordult érzelmesség, de itt még magához képest is bohóc. Kár érte, pedig reménykedtem, hogy ez valami különlegesebb darab lesz.

2015-10-08 09:24:23 Mizi (3) #3

Igazság szerint ez a film olyan egyszerű, mint egy pofon. Szinte kizárólag sablonokból építkeztek a készítők, és bár egész jól használják fel őket, nem érdemli meg a jó értékelést, mert nem ad semmi pluszt, amire azt mondanám, hogy "igen, ezért igazán érdemes volt megnéznem". Az egyetlen igazi kemény ütést már a meccs elején megkapjuk, és utána már nem is marad benne több szufla, inkább csak cirógat minket, ahelyett, hogy a földbe döngölne. Tehát szó sincs K.O.-ról, sőt még pontozással sem tudott megnyerni, pedig a színészek - és főként Jake - beleadnak apait-anyait.

2015-09-06 11:31:55 Amokh (4) #2

Jake Gyllenhaal hihetetlenul eros alakitasa teljesen beszippant, egy igazi "duhongo bika "a film elejen :), a zene is lekot mar az elso kepkockak alatt, de miert kell egy filmet meggyalazni 50 Cent boduletes bamba tekintetevel??Ennek ellenere is egyik legjobb film, amit iden lattam...

2015-08-29 15:32:05 VMVKWA (4) #1

Kicsit klises,de a jobbfajta bokszfilmek koze tartozik. Mondjuk az eles bunyonak itt se volt koze nagyon a valosaghoz.