The Gift (2015) ☆

Az ajándék

(Joel Edgerton)

amerikai-ausztrál thriller

3,6
★★★☆☆
287 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-11-07 19:04:50 The Cortez (5) #18

Egy teljesen szerzői alkotás Joel Edgertontól. 3 tényező miatt számít igazán különleges filmélménynek: egyik az izgalmas, rejtélyes sztori (ami hát ki tudja, lehet simán személyes indíttatásból íródott), a másik a baszott erős hangulat, a harmadik pedig az, hogy Jason Bateman színészkedik (!), méghozzá nem is szarul.
A rendezés kiváló. A főszerepet is játszó Edgerton végig fenntartja a feszültséget, így ennek meg a zéró közeli üresjáratnak köszönhetően, fél percre sem fullad unalomba a cselekmény. A jól felépített mozi nem csak egy érdekes thriller, hanem egyben egy elgondolkodtató dráma is (mindezek mellett ez az egyik legokosabb bosszúfilm).
A finálé szintén zseniálisra sikeredett. Az alaposan átgondolt, csavaros történetben ugyan akad 1-2 kiszámítható fordulat, de közel sem annyi, mint a hasonló műfajú, sokkal több pénzből készült alkotásokban.

2017-07-13 00:41:18 Proxyi (2) #17

igen ám, de ha vérvizsgálatot akar Simon, mivel magyarázza feleségének az okot? el kéne mondani, hogy lehet hogy nem ő az apa, mert stb stb, ezért is duplán gonosz a bosszú

Ígéretesen indult, de unalomba fullad, nem tudja fenntartani a feszültséget, mindemellett még szinte végig sablonokból is építkezik. Egyetértek az előttem szólókkal, nem igazán tudja a film se, hogy mi szeretne lenni, idegen motívumokat dobál ide oda Edgerton.

előzmény: tomside (#15)

2016-05-26 02:11:19 kwzatz (4) #16

Elgondolkodtató film, tetszett. A vége kapcsán felmerülő kérdések is érdekesek, minél tovább gondolkoztam rajta, úgy cikáztam 3-as értékeléstől 5-ösig oda-vissza, így egyelőre legyen a középút, azaz egy 4-es. Egy olyan film, amit érdemes megnézni az egyedisége és a színészi alakítások miatt is.
Nekem is ez volt az első gondolatom, apasági teszt és pont. Aztán tovább elmélkedtem mik ennek az esetleges implikációi:
Ha kiderül, hogy az övé a gyerek, az még csak a probléma egyik része, ettől még a (volt) feleségét megerőszakolhatták. Ez nem javít a helyzeten, miszerint a felesége el akar tőle válni, miközben van egy gyereke. Ráadásul kit hibáztatna a felesége az erőszak miatt? Ha Simon elmondja a gyanúját, akkor 100%, hogy a család szétszakad (bár így is úgy nézett ki). Ráadásul a kétely azért marcangolja egy darabig, Gordo ezt szerette volna látni rajta elsődlegesen.
Ha kiderül, hogy nem az övé a gyerek és a feleségét megerőszakolták, ugyanúgy ő lesz a bűnbak a szörnyűség és összeomlás mellé.
Simon élete romokban van így is, úgy is. Összességében nem mondhatjuk, hogy Gordo műve ez, mert a munkahelyi dolog független tőle, inkább ahhoz van köze, amit Gordo mondott neki a "bocsánatkérős" jelenetnél, vagyis lehet, hogy Simon végzett a múltjával, de a múltja nem végzett vele. A személyisége változatlan, ugyanazt a szemétséget követi el még mindig (és valószínűleg ezt tette másokkal is a Gordo és Danny közötti időszakban, az előmenetele során). Ez a film központi témája, mondanivalója. Simont ugyan lassabban érték utol, mint a sánta kutyát, de amikor megtörtént, akkor gyorsan, jó nagy adagokban kapta meg érte a büntetését.

előzmény: tomside (#15)

2016-04-01 19:23:12 tomside (4) #15

Egy vérvizsgálat, és fix az eredmény. Szart se számítanak a szemek.
Nagyon jó kis film, kecijou a szereposztás is. Edgerton átlagban tízből nyolc hollywoodi arctól szimpatikusabb a szerepei és egyáltalán a munkássága miatt. És főleg azért, mert nem tolja túl. Ez már a harmadik olyan filmje nálam, ahol habár nem őt mutatja legtöbbet a kamera, egyértelműen ő a film legjobbja.

előzmény: dikalosz (#14)

2016-02-25 20:06:54 dikalosz (3) #14

Na erről megfeledkeztem, valóban. Akkor viszont a szemek elárulják az igazságot mondat felesleges

előzmény: yesname (#11)

2016-01-10 01:36:28 GregoryG (4) #13

Nézzétek meg ennek a filmnek a borítóját! Elképesztően jó: sötét, középre egy sokat ígérő mondat került, sőt a The Gift felirat is piszkos, tépett betűkkel van felvésve. A dobozban pedig… ki tudja mit rejt. Látszik az ötlet, a kreatív gondolkodás. Ha a szemed kiszúrja ezt a plakátot a mozikban található több tucat közül, jó eséllyel megragadja a szemed és kíváncsivá tesz.

DE!

Mivel a film már nincs mozikban, így az átlag néző csak két szót fog látni a hosszú listán, amin az esti filmet keresi: Az ajándék. Ez pedig, valljuk be, nem egy magával ragadó cím. Nagyon kár, hogy nem jut el több emberhez ez a film, de ilyen lírai címmel (persze egy thrillernek nem lehet szemet kiütő címet adni) nem lehet a rétegeket megfogni. Valószínűleg a cél nem is ez volt, hanem az, hogy aki rátalál erre, az egy jól felépített művet nézzen meg, ne pedig egy tömegterméket. Sikerült. Aki ezt megnézi, majd újra végiggörgeti ugyanazt a listát, amin a filmet kereste, akkor akarata ellenére is ismét látni fogja ezt a két szót. Mert ez a film érzelmeket fog kiváltani belőled, amik beégnek egy darabig a fejed egy elrejtett zugába és csak akkor jönnek elő onnan pár pillanatra, ha valami előhívja őket. Az utcán nem fogsz rajta agyalni, de ha valahol meglátod az „ajándék” szót, akkor eszedbe fog jutni, hogy mit láttál itt.

Egy nagyon egyszerű történetet vázol fel, az első 45 perc valószínűleg mindenkivel meg is történik legalább egyszer élete során. Mindenkinek vannak ismerősei, akiket nem szível, szeretne levakarni magáról, de sehogy se tud. Ezen túllépve a film átmegy thrillerbe, ahol nagyon jól használják a csendet, a színek annyira hidegek, hogy fel kell öltözni a film mellé és az egész hangulat átfordul sötétbe és te figyelni fogsz, mert érdekel, hogy mi lesz ebből. Ahogy elkezdenek a szálak kibontakozni és kialakul az üldöző-üldözött viszony (ezt a szerepet egy ponton a két főszereplő felcseréli, ami nagyon jól van így és a meghunyászkodás pszichológiailag teljesen indokolt) aggódni kezdünk a karakterekért. Működik a suspense. A végén viszont túl élénkké vált Edgerton fantáziája, talán egy lépéssel kevesebb is elég lett volna. A kamera már inkább pszichopata vonásra utal, nem pedig egy „most megmutatom neked”-re. Azonban ez a lépés a szükséges rossz ahhoz, hogy átérezzük a múlt súlyát, így bele kellett rakni a filmbe.

Esti mozinak ez a film kiváló, csak ajánlani lehet. Ha valaki kérdezi a környezetedben, hogy van-e valami kevésbé mainstream film 2015-ből, akkor ez legyen az első, ami eszedbe jut. Az egyszerű történet ellenére nagyon sok mindenről lehet beszélni a végén. (zaklatás, felejtsük a múltat és lépjünk túl? megérdemelt-e ilyen bosszút, a nő miért állt szóba vele egyáltalán a kórházban, tényleg ennyire súlyossá válhat egy iskolai bántalmazás? vajon Simonnak mi oka lehetett, hogy így bánjon Gordoval stb.)
Akik pedig most készülnek új lakást venni és családot alapítani mindenképp adjanak egy esélyt a filmnek. A végén talán megbeszéltek régi sérelmeket, amiket jobb időben elsimítani, minthogy később robbanjon és taroljon le mindent, amit addig felépítettetek. :)

2016-01-07 00:55:25 ifj. Ó. Posszum (3) #12

Szép darab, bár sok újat nem ad a csattanóig (ami kifejezetten jó és hátborzongató, főleg a végső magyarázat, hidegfutkosósabb, mint maga a tett), kár, hogy mindent erre tesz fel ennyi nincs a sztoriban, a feszültségteremtésben és a formanyelvben sem. Viszont Bateman veszett jó!

2015-12-20 19:52:39 yesname (4) #11

Minden újszülött szeme kék. :)

előzmény: dikalosz (#8)

2015-10-28 16:45:16 Rorschach (4) #10

Bírom Joel Edgertont. Itt-ott feltűnik kisebb-nagyobb szerepekben, amelyekkel maradéktalanul megbirkózik, emellett ír és rendez, igényesen valósítja meg a saját kreatív ötleteit, de nem a tipikus körülsztárolt üdvöske, ennek megfelelően nincs is fenn a feje a saját seggében (most egy pillanatra bevillant Angelina Jolie).

Az ajándékról is süt az alázat és a precizitás, az ordító közhely "pszichopata a múltból megtalálja átlag Johnny-t, mikor annak már rég fasza élete van" koncepciót úgy kifacsarja, hogy öröm nézni, de sajnos a pontlevonás is ebből fakad.Az utolsó csavar már kicsit sok volt nekem, olyan így, mintha a szegény ember Sevenjének szánták volna. Szerintem nem illett ide az, hogy a Zaklató a Feleséget használja bosszúja eszközeként, mikor az pont nem tehet semmiről. Sőt, én úgy éreztem, hogy kettejük kapcsolata valahogy felette állt ennek az egész múlt-eltemetős-kirobbanó-gyűlöletes játéknak, erre a végső csavarral a Zaklató kb. bemocskolta ezt az egészet, és lesüllyedt a Férj szintjére.

A Hetediknek ez bejött, Az ajándékban nekem nem tetszett.
Ezen kívül nagyon jó film, tele feszültséggel, jó alakításokkal (nem szólhat elég komment arról, hogy Jason Bateman mennyire távol merészkedett a komfortzónájától, és hogy ez milyen kurva jól áll neki, Edgerton pedig természetesen lubickol a saját maga által írt szerepben). Csak én máshogy fejeztem volna be, ennyi.

2015-10-06 19:49:15 Dió (5) #9

Az év meglepetése, egyben a Gone Girl óta a műfaj talán legjobbja a The Gift, ami egy egyszerű történetet csavaroktól nem mentesen, vasököllel kézben tartott rendezői sztorifonással, és váratlanul jó alakításokkal mesél el, mindezt egy olyan fináléba torkoltatva, hogy fentebb említett műfajtársához hasonlóan itt is csak azért nem esel ki a székből, mert addigra már 2 méter mélyre beledöngölt mindaz.

2015-09-07 15:00:30 dikalosz (3) #8

Ahogy én láttam, a
"szemek elárulják az igazságot". A kissrácnak kék volt a szeme, akárcsak az apáé, szóval nem történt meg az aktus, és a gyerek saját. Véleményem szerint.
Meglepően jól sikerült darab!

2015-09-02 16:39:46 The man who laughs (4) #7

Az idei év legkellemesebb mozis meglepetése. Remekbe szabott, zaklatós suspense thriller. Edgerton rendezőként nagyszerűen építi a feszültséget, és sikerül úgy használnia (és alakítania) a műfaj toposzait, hogy egy percre se érezzük unalmasnak, vagy klisésnek a filmet. Az izgalom végig a székbe szögezett. Színészileg is remek darab. Nemcsak Edgerton jó a zakkant zaklatóként, de Jason Bateman is meglepően jó, egy tőle igencsak szokatlan szerepben. (Apró Spoiler: Nekem nagyon tetszett, hogy a film végére szinte teljesen sikerült elmosnia a határt jó és rossz fiú között, a nyitva hagyott végkifejlett pedig így igazán ütősre sikeredett). Számomra ott van az év legjobbjai közt.

2015-08-14 21:27:09 BonnyJohnny (3) #6

Én valahol félúton vagyok a két vélemény között. Egyrészt a színészek kiválóak szerepeikben, Edgerton rendezőként is odateszi magát (bár az az egy két hangos hirtelen mozdulós ijesztés nem hiányzott a film stílusából), de a történet nekem valahogy a dráma és a thriller széke között, ha nem is a padlóra esett, de félreült, valahogy egyiknek sem működik igazán számomra. Hangsúlyoznám, hogy szerintem egyik aspektusában sem gyenge, csak nekem nem lépett ki az erős közepes kategóriából. Talán csak nem voltam eléggé ráhangolódva, talán csak nem azt kaptam, amit vártam... Mindenesetre, most első nézésre ez a véleményem.

előzmény: Jason13 (#5)

2015-08-13 20:02:49 Jason13 (2) #5

Be kell valljam, Joel Edgerton filmje az előzetesek alapján egyáltalán nem hozott lázba, de mikor szivárogni kezdtek a pozitív visszajelzések, már érdekelt a dolog. Azt gondoltam, ha végre mozikba kerül egy izgalmas thriller, akkor azt nekem mindenképp látnom kell. Így nagy elvárásokkal indultam el a közeli multiplex irányába, hogy kiderítsem, mit is rejt Az ajándék.
A történet főszereplője Simon, egy sikeres férfi, aki feleségével Los Angeles külvárosába költözik. Új lakóhelyén azonban összehozza a sors egyik régi ismerősével, Gordóval, aki látványosan barátkozni kezd a nejével és egy idő után ajándékokkal kezdi bombázni őket. Simon ezt viszont nem sokáig nézi jó szemmel és miután kiosztja Gordót, kiderül, a férfi közel sem olyan kedves, mint amilyennek első látásra tűnt.
Nem húznám feleslegesen az időt, így gyorsan rá is térnék a lényegre. Nekem nem igazán tetszett Az ajándék. Kezdjük ott, hogy az ígéretes történet, hamar unalomba fullad, emiatt a feszültség is elhal. Pedig a karakterek alapvetően érdekesek és maga az alapötlet se rossz, de az Edgerton által írt forgatókönyv egyszerűen nem tud mit kezdeni velük. De ezzel a "furcsa fickó ajándékokat küld és később bedurvul" témával se jutott egyről a kettőre. Talán ezért dobott be a film közepére egy teljesen érdektelen drámai szálat, ami jó időre ki is öli a thriller-jegyeket a játékidőből.
Mondjuk ettől még működhetne a sztori, de az érzelmesebb részek meglehetősen kidolgozatlanok és laposak. Aztán a fináléban megint elkezdenek pörögni az események, addigra viszont már nem tudtam izgulni a szereplőkért és különösebben a fordulat se döbbentett le. Sőt, azok, akik már láttak néhány hasonló típusú alkotást, nem igazán lepődhetnek meg.
Én azt is negatívumként könyveltem el, hogy bizonyos információkat a szőnyeg alá sepert a cselekmény. Akadnak olyan elemek a sztoriban, melyeket részletesebben is ki lehetett volna dolgozni és akkor sokkal érthetőbbek lettek volna bizonyos momentumok. Értem én, hogy az se jó, ha a néző arcába beleerőltetik a legjelentéktelenebb morzsákat is, de itt azért pár kérdést illett volna tisztázni.
A fentebb említett negatívumok együttesen húzták le nálam Az ajándékot. A moziban ülve úgy éreztem, mintha két, teljesen különálló filmet néznék: egy kidolgozatlan thrillert és egy lapos, elnagyolt drámát. Ezen pedig az is súlyosbított, hogy a sztori hamar érdektelenségbe fulladt, így a légkondi hűs levegője mellett az unalom szele is többször megcsapott.
De azért nem egy nézhetetlenül rossz eresztés ez. A színészek játékát például nem érheti panasz. Ugyan Jason Bateman nem az ilyen komoly alakításairól híres, de jól állt neki ez a szerep. A prímet viszont Joel Edgerton vitte, akit mondjuk a rendezésért és a forgatókönyvért nem tudtam dicsérni, viszont Gordo karakterét remekül formálta meg.
És ahogy fentebb említettem, maga a sztori se kukába való, akadnak benne érdekes gondolatok, mint például az, hogy a múltbéli bűneinket lemoshatjuk e magunkról és hasonlók. Kár, hogy sikerült beesni a két szék közé és végül egy felejthető alkotás lett a végeredmény.

2015-08-11 17:55:28 Ubul (?) #4

örvendetes ezt olvasni :)

előzmény: Zalaba Ferenc (#2)

2015-08-11 15:57:56 Singularity8 (3) #3

Áh, köszönet! :) Reménykedtem valami meglepetésben az augusztust illetően, ha már biztos pont nincsen.

előzmény: Zalaba Ferenc (#2)

2015-08-11 15:35:31 Zalaba Ferenc (4) #2

Tegyetek magatoknak egy szívességet, és nézzétek meg ezt a filmet. Az év egyik legnagyobb meglepetése.

2015-08-06 18:25:24 Ubul (?) #1

rotten idáig elég pofásra osztályozta...remélem marad így :)