Good Kill (2014) ☆ 👁

Arctalan ellenség

(Andrew Niccol)

amerikai dráma

3,4
★★★☆☆
77 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-21 20:31:24 dittike (5) #6

A katona is csak ember és nem mindig engedelmeskedik, pláne ha a körülmények is olyanok, ezért szerintem Ethan Hawke játéka jól leképezi azt, hogyan is kattanhat ki valaki, aki lélektelen gépként kénytelen öldöklést "játszani".

2018-08-29 14:26:43 Vajay Attila (3) #5

"Mennyire izgalmasabb lenne szemtől szemben ölni, érezni, ahogy testedben szétárad az adrenalin , emelkedik a vérnyomás. A félelem, hogy téged érhet a következő golyó, ugye feljogosít, hogy védd önmagad, hogy ölj. De így, a képernyő mögé bújva szinte gyerekjáték az öldöklés."

Aha. Nyilván az is nagyon korrekt amikor a "hős" terrorista "szemtől szemben" beszabadul egy koncertterembe és mészárol akit ér. Aztán felrobbantja magát. Hogy még több embert tudjon kinyírni.
Én úgy emlékszem, hogy az ikertornyokkal kezdődtek a dolgok és nem a drónokkal.
Az egészben az a szomorú, hogy az aljas terroristák ártatlan emberek közé vegyülnek, őket használják élő pajzsként.
Szóval hogyan is van ez a szemtől szemben dolog?
Én nem tudok haragudni a drónpilótákra. Ez még sokkal precíziósabb eljárás mintha lebombáznak egy fél országot. Elég ha saját maguk megteszik ezt saját országukkal.

előzmény: Kalevala (#3)

2017-08-23 20:07:13 zéel (4) #4

Bombákat dobálok a világ túlsó felére egy légkondis vagonból...gyávának érzem magam - fogalmazza meg a lényeget erről a gyilkos "videojátékról" a film főhőse, egy gondolkodó amerikai katona, a kitűnő Ethan Hawke. (U.S. Air Force has become the "U.S. Chair Force" - olvasható az IMDb-n.)
Ennek a háborúsdinak sohasem lesz vége - mondja (kérdezi ?!) egy másik.

Jó film, sőt, fontos film!

2016-12-29 12:38:10 Kalevala (4) #3

Good Kill - hogy lehet ezt értelmezni? Hogy hú, de jót öltünk? Piszok cinikus egy cím! Ha van good kill, van bad kill is??
De hát ilyen a modern hadviselés. Ott ülnek a katonák a joy stickkel a kezükben több ezer kilométer távolságban és ölnek. A parancs az parancs, egy katona ne gondolkozzon, hajtsa végre a parancsot, és vagy zsebre vágja a lelkiismeretét, vagy meghasonlik önmagával, a munkaadójával, talán az ország nemzetvédelmi politikájával is. Mennyire izgalmasabb lenne szemtől szemben ölni, érezni, ahogy testedben szétárad az adrenalin , emelkedik a vérnyomás. A félelem, hogy téged érhet a következő golyó, ugye feljogosít, hogy védd önmagad, hogy ölj. De így, a képernyő mögé bújva szinte gyerekjáték az öldöklés.

A film tárgygilagosan mutatja be, hogy is működik ez a fajta hadviselés, csak áttételesen kérdőjelezi meg, de nagyon hatásosan, egy katona szemszögéből, aki kényelmes munkahelyén, komfortos életkörülmények között megy át a háború poklán. Ez a modern drónháború, így kíméljük katonáinkat és mégis maximális eredményt érünk el az emberölésben. Akciófilmek kedvelőinek a Good Kill biztos unalmas. De ez a látszólagos egyhangúság tele van feszültséggel, mert nem játékról van szó. Az akció nem a csatatéren zajlik, hanem a szereplők fejében. A drónháború annyira elidegenítheti az embert az emberöléstől, hogy talán idővel, a “munka” rutinjában már nem is annak fogja fel.

2016-02-04 10:58:04 Leppard (4) #2

Arctalan ellenség - ez a film magyar címe.

Erről jut eszembe: most nincs olyan opció, hogy "Üzenet a szerkesztőségnek"?

2016-01-20 08:37:03 BonnyJohnny (4) #1

Legutóbb megdőlt a minden második filmje jó teória. Ezt a filmet látva viszont új elmélettel állnék elő: Andrew Niccol azon filmjei jók, amiben Ethan Hawke szerepel. :)
Aki egyébként itt is kiváló, January Jones sem idegesített, Bruce Greenwoodot meg amúgyis csípem (különösen a hangját. :D).
A téma érdekes, és a háború poklát quasi háború nélkül bemutatni, zseniális. Azzal, hogy zömében Hawke van minden kép középpontjában, egyfajta arcot ad a háború emberének, kicsit még a Saul fia is eszembe jutott. Na persze ez nem annyira van a főszereplőre kihegyezve.