A Letter to Three Wives (1949) ☆ 👁

Egy levél három asszonynak

(Joseph L. Mankiewicz)

amerikai dráma, szerelmi történet

4,5
★★★★☆
20 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-28 01:16:52 Hulla88 (5) #2

Azért itt a flashbackek nem hiánypótló részek, hanem konkrétan a történet lényege. Karaktermélyítés, remek párbeszédek, sőt maró társadalom és fogyasztókritika. Bár nem a hasonlókorú európai neorealista filmek szemszögéből, itt a középosztályról van szó, de például akár mai szemmel nézve a tanárok fizetése itt is kritikus pont.

Ahogy itt a valóban ügyesen hozott titkos "femme fatale" csak katalizátor, úgy vannak szépen elrejtve a karakterek is. Sokáig azt gondolnánk, hogy ez főleg Deborah és Brad vagy Rita és George filmje. Aztán mégsem annyira, ez igazából Lora Mae és Porter filmje. Ez főleg a közös mellékszereplőkből derül ki, akik megadják a szociális alaphangot.

A végét lehet érezni egy kicsit amerikai álomnak de a jól megírt karakterek miatt, éppen valósághű.

2013-12-13 22:59:31 Hannibal Lecter (4) #1

Nem egy remekmű - a rendező életművében sem mérföldkő -, mégis kellemes meglepetés az Egy levél három asszonynak. Néhol kiemelkedően jó ötletek jellemzik (nagyszerű húzás például, hogy a "femme fatale" típusú nőalak, Addie Ross mindvégig csak szimbolikusan szerepel a történetben, karaktere vizuálisan nem jelenik meg), és a flashbackek megvalósítása is kifinomult ízlésre vall. A színészi játék pedig már csak hab a tortán - a fiatal Kirk Douglas különösen emlékezetes alakítást nyújt.