The Country Girl (1954) ☆ 👁

A vidéki lány
Une fille de la province

(George Seaton)

amerikai dráma

4,2
★★★★☆
38 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-11-12 19:52:36 csabaga (5) #8

Ott volt neki a Vad banda, Bridge on the River Kwai, ez is hozhatott volna valamit, de sajnos nem.

előzmény: JcWh (#7)

2018-11-12 19:28:45 JcWh (5) #7

Hát igen, Holden-nek nem igazán volt szerencséje az Oscarral. Ahol nyernie kellett volna (Sunset Blvd. 1950, Network 1976) ott nem nyert és ahol kevésbé érdemelte meg (Stalag 17 1953) ott elvitte a díjat. És ezen kívül voltak még olyan erős alakításai, amik a jelölésig sem jutottak (Golden Boy 1939, Executive Suite 1954, Picnic 1956 stb.).
Természetesen Bing Crosby alakítása is jelölést érdemelt, és maga a film a három főszereplő kitűnő játéka nélkül nem működne.

előzmény: csabaga (#6)

2018-11-12 18:07:38 csabaga (5) #6

Mindenki Judy Garlandra számított, bár az igen drága Csillag születik nem lett igazi siker, a stáb ott is volt a kórházi szobában (gyereke született) ,de Grace Kelly élete legjobb alakítását hozta össze.
Nagy kár, hogy ilyen hamar felhagyott a filmezéssel.

Ha Holdent jelölik, az előző évben volt egy kandidálása, akkor két ember is ott lett volna a versenyben ugyanazzal a filmben, egy díjért. Ez nem szokott " bejönni". Egymás elől viszik el a szavazatokat.

Crosby támogatása mellett döntöttek, Holden balszerencséjére a szerep túl nagy volt, hogy mellékszereplő lehessen.
Más kérdés, a díjat Marlon Brando kapta végül...

előzmény: JcWh (#5)

2018-11-12 15:50:05 JcWh (5) #5

Így Grace Kelly születésnapjának és William Holden halálának évfordulóján gondoltam újranézem egyik közös filmjüket (a másik a Toko-ri hídjai ugyancsak 1954-ből van). Alakításaikat tekintve Grace Kelly-nél ez az első kedvencem, míg William Holden-nél Top 5 kedvenceim közé tartozik. Ez egy tipikusan olyan film, amit ezredjére újranézve is ugyanúgy élvezek. Ez elsősorban a bravúros színészi alakításoknak és a film hangulatteremtésének köszönhető, és kevésbé a történet izgalmainak vagy tartalmának. Grace Kelly ezért a szerepért kapott Oscar-díja az egyik legvitatottabb a díjátadók történetében, de szerintem megérdemelten kapta meg (habár Judy Garland is pazar alakítást nyújtott a Csillag születik-ben). Viszont kérdéses, hogy Bing Crosby jelölése mellett vajon Holden-t miért nem jelölték a díjra, hiszen élete egyik legjobb alakítását nyújtotta a filmben. Ajánlom mindenki figyelmébe ezt az alkotást, de csak eredeti nyelven felirattal.

2018-03-19 18:19:00 Norbert Simon (5) #4

Én igazán élveztem ezt a régi klasszikust. Eddig nem volt szerencsém behozni ezt a lemaradásomat de most megtettem. Úgy vélem mind a három színész fantasztikusan hozza a legjobb formáját. Grace Kelly egyszerűen csodálatos. Nem is tudnék rá jobb szót. A William Holdent én magam is nagyon kedvelem. Én szerintem oscar díjas az alakítása. Bing Crosby szintén nagyon jól játszik. Kellemes hallgatni a dalokat is. Filmbarátnak a film abszolút kihagyhatatlan.

2013-07-17 16:25:58 csabaga (5) #3

Továbbra is melegen ajánlom minden filmbarátnak.Remek alkotás,ennél nagyobb ismertséget érdemel.

2010-08-31 16:30:19 csabaga (5) #2

Grace Kelly remek alakítása.
A Hitchcock filmekben nyújtott szerepei (sokszor csak díszlet), ehhez képest jelentéktelenek. Jogos az Oscar. Alighanem sok jó film benne maradt.

2009-07-28 15:49:27 Cesare Gonzago (5) #1

Mi tagadás, Grace Kelly-ből Alfred Hitchcock faragott hercegnőt. A Délidő szürke kisegere fejedelmi (kis)asszonyokat játszott a Suspense-mester idegborzoló filmjeiben, hogy végül a nem különösebben jelentős rendező, George Seaton "keze alatt" érdemesüljön Oscar-díjas színésznővé. Nem véletlen, hogy Hichcock méltatásával ütöm fel A vidéki lány laudációját. E kissé melodramatikus zenés film - amolyan "egyszer fenn, egyszer lenn" Broadway-karriertörténet - legjobb színésznői teljesítményéért Grace Kelly-t illeti a köszönet. Ezúttal csak az utolsó jelenetben alakul át dámává, addig egy sorsüldözött, ám erős, és ingatag férjéhez mindvégig lojális asszonyt játszik. William Holden - akit mindig nagyon kedveltem (Alkony sugárút, Sabrina, Stalag 17, Híd a Kwai folyón, Vad banda, Pokoli torony) - ezúttal sem hibázik: a megszállott rendező realista megformálása felülmúlja Bing Crosby alkoholista-szerepét. Tán nem véletlen: Crosby az idősebb generáció tagja, ő biztosan mást értett realizmuson.

A vidéki lány Seaton képességeihez mérve is egy első rangú stúdiófilm, bár nem hibátlan.

9/10