Star Wars: The Force Awakens (2015) ☆ 👁

Star Wars: Az ébredő Erő
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

(J.J. Abrams)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,5
★★★☆☆
933 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6
2021-11-28 02:22:24 Doc (1) #568

Megnéztem újra, hátha csak annak idején moziban volt csalódás - de nem. Ez egy trágyadomb.
Az első rész sztoriját durván leegyszerűsítették, a látványelemeket felskálázták, oszt jó az a parasztnak.
Halálcsillag? Nesze egy Csillagpusztító!
Fénykard? Nesze, háromágú!
Csipogó robot? Itt egy kisgömböc!
Az első rész jelentős része a dokumentáció körül forgott, amiből ki lehetett találni a Halálcsillag gyenge pontját. Majd kellett egy jedi aki el is tudta találni.
Itt a néger exrohamosztagos - aki takarító? - pontosan tudja hol van az elpusztítandó gyenge pont. Nem kell szarozni, csak odamenni, szétlőni. Azt is tudja hova vitték a foglyot (a csajt). Azt is tudja, hogy a vadászgépeknek mi okoz nehézséget.
A pajzshoz nem kell kód meg hasonlók - csak fénysebességgel át kell szaladni rajta.
A csillagtérképes sztori meg egyszerűen minősíthetetlen.

Ez csak azért 1-es, mert 0-t nem lehet adni. Egy förmedvény.
Majdhogynem visszasírom Jar-Jar-t :(

2020-12-07 05:21:25 Fujimi (2) #567

Kronológiai sorrendben elkezdtem bepótolni a Star Wars széria kerek egészét ezekkel a Disney förmedvényekkel együtt. Kiszámítható volt az is, amit kaptam, a sztoriról pedig nem is beszélve. Minden második jelenet egy baki, konkrétan, nem is tudom, mivel kezdjem... Talán ami a legjobban zavar, hogy Finn az így mi a fasz. Elvileg a további két film alatt sem derül ki, hogy mi volt a motivációja, miért volt morálisabb, mint társai azon kívül, hogy fekete, és nyilván a pc nem engedi, hogy bármilyen negatív karakter fekete legyen. Ja, hát persze, egy jelenet utal rá, amikor megölték egy társát, ami már számtalan alkalommal megtörténhetett, hiszen velük nőtt fel, ezért bosszúból átáll az ellenséghez, és megöli több korábbi társát. Teljesen logikus. Akkor a csaj. Hát egy kis parasztlány, aki véletlenül kiváló pilóta, profin ismeri a történelmet és persze, hibátlanul használja az erőt annak ellenére, hogy a főgecivel való harc során hall róla először. Luke-nak mi a faszért kellett ennyi év képzés? Ja, igen. Hiszen egy ostoba és béna férfi. Teljesen földbe döngöli ez a szutyok azt, amit már korábban felépítettek. Biztos ütős nosztalgia lehetett a régi karakterek visszatérése egy olyannak, aki ezeken a filmeken nőtt fel, de nekem nagyon erőltetettnek hatott. Harrison Ford pl. olyan volt, mintha azt se tudná, milyen filmben játszik, hozzátenném, ez nem az ő szégyene. Nekem az is erős túlzás, hogy Mark Hamill a harmadik helyen szerepel a stáblistán. Iszonyú figyelemhajhász. A főgeci jól játszik, de abszolút nem hiteles szerencsétlen nyomorék. Ő az inverz Darth Vader. Random rajongó valós motiváció hiányában (Bár a filmben milliószor is elmondták, mit keresnek, hogy a hülye is megértse.), akiben ott a fény!!! But why..? Számtalan dolgot lehetne még felsorolni, de inkább felkészítem magam a következő kettőre.

2018-08-06 13:03:44 XERADERIN3 (1) #566

Az eredeti film remake-je más szereplőkkel.Sajnos leforgatni is kár volt,a címe nyugodtan lehetne SW.1,ha a készítők gerincesebbek volnának,így árulnák,nem,mint önálló alkotást.

2017-12-24 12:05:47 ender1112 (1) #565

Az Utolsó Jedire készülve, gondoltam újra megnézem ezt, nem sikerült. Na akkor biztos unom már az egész SW-t, de azért próbálkoztam a Baljós árnyakkal. Végignéztem, Jar Jar ellenére. Asszem itt az ideje az újraosztályzásnak ;)

előzmény: ChrisAdam (#558)

2017-12-24 09:08:09 paksiendre (1) #564

Az I II III lényeges sztorija iszonyat durván egybe van gyúrva, Lucas az agyában zseniálisan kiterveltve azt. Az más kérdes, hogy 15-18 év után mindenkinek a 15 20 perc jarjar és a 15 20 perc szerelmi szál a legerősebb ellenérve, beleértve a professzionális újságírókat is.
A baljós árnyak "szar" karaktereire 100 év múlva is jobban fognak emlékezni az emberek mint egy röhejes Maz Kanatara vagy egy Finnre vagy arra a lila hajú tudom is én milyen nőre.
Amúgy ha a zseniális forgatókönyveknél járunk azért az 5 6nál is erősen kilóg a lóláb csak azokat senki nem pedzegeti. A birodalomban az idő múlása egyszerűen nem egy síkon zajlik, összevissza telnek a napok, a távolságok meg nevetségesen rövidek. Imádom azt a filmet is de ezt ne mondjuk már rá hogy zseniális a forgatókönyve. A jedi gyengeségeibe meg bele se fognék.
Csak arra akartam kilukadni hogy az előzmény trilógia hatalom átvételi sztorija verhetetlen a Star Warsban minden szempontból.
Az új trilógiában meg konkrétan még a fő sztorit is alig lehet kihámozni 2 rész után, de ha lenne is neki valami normális, úgy elnyomná a sok bődület és olcsó favicc ahogy van.

2017-12-24 08:08:20 Tenebra (5) #563

"Gyenge az első két rész, persze, de csak a zenéjük önmagukban többet érnek, mint ez a disney vicc."

Nos, ezen nem fogunk összeveszni! :D Ami az I-II. részben mindenképp jó volt, az a zene és a látvány, de Lucas erre mindig is adott. John Williams remek zenei anyagot hozott össze, a Duel of the Fates szerintem simán a legjobbjai között van, és míg a Lucas-trilógiák zenéjét rongyosra hallgattam, addig az új részek esetében max. a Rey téma fogott meg, a többi annyira nem. A Zsivány egyesnek meg kifejezetten szar a Star Wars-imitáció zenéje.

Az 5-ösnek az a magyarázata amúgy, hogy nálam ez 4-es volt, de miután láttam a dramaturgiai és elbeszélés-technikai szempontból több sebből vérző Az utolsó Jediket, azt mondtam, ha arra a gyenge 4-est megadtam, akkor Az ébredő Erőnek jár a gyenge 5. :D De egyébként ha 10-es skálán értékelném, akkor ez 8.5/10, míg az új 7/10 lenne. A régiek közül az Ep. I meg 5/10, a Klónok 6/10.

előzmény: qmpp (#562)

2017-12-24 03:38:56 qmpp (2) #562

"Én mindig döbbentem álltam azon toplisták előtt, amelyek a Baljós árnyakat és a Klónok támadását Az ébredő Erő és a Zsivány egyes elé helyezték. :D"

Azért az se semmi, hogy erre 5-öst tudtál adni. Gyenge az első két rész, persze, de csak a zenéjük önmagukban többet érnek, mint ez a disney vicc.

"Szerintem a sokak által gyűlölöt Zsivány egyes is messze az előzménytrilógia fölött áll, beleértve a Sithek bosszúját, melyet "csak" Hayden Christensen vág tönkre, de amúgy nagyrészt rendben lenne. :D"

Hahaha. :)

2017-12-23 23:16:40 Tenebra (5) #561

Én mindig döbbentem álltam azon toplisták előtt, amelyek a Baljós árnyakat és a Klónok támadását Az ébredő Erő és a Zsivány egyes elé helyezték. :D Oké, azt meg tudom érteni, hogy van, akinek még mindig fáj, hogy a Disney egyszerűen kizárta a könyveket-játékokat a kánonból, ugyanakkor visszalopkod karaktereket és történeteket onnan. Én ezen már túltettem magam.

De azon túl, hogy az Ep. I-II. is Star Wars filmek, szerintem látni kell, mennyire gyengén vannak megrendezve, illetve milyen irtózatosan gyenge lábakon állnak a forgatókönyv és a karakterek. Mondjuk a Baljós árnyak még nagyon ígéretesen indul, igen erős az atmoszférája a nyitójelenetnek, melyben a két Jedi tárgyal a Kereskedelmi Szövetséggel. És hátborzongatóan jó, ahogy Qui-gon és Obi-Wan aprítják a droidokat. De miután elhagyják a föderációs hajót, és alászállnak a Nabura, az egész sztori mélyrepülésbe kezd az ostoba és felesleges karakterek, fordulatok, erőltetett dialógusok, és az igen gyenge karakterépítés miatt. Szegény Obi-Wan olyan, mint egy facsipesz, Qui-Gon még jobb, de a többi karakter úgy istenigazából sótlan. Jar-Jart meg már nem is oltom, mert minek. És hatalmas konfliktus van a film politizálása és a tipikus lucasos gyermeteg mese-mese-meskete jelenetei között.

A klónok támadását ezerszer jobban bírom manapság, de az is több sebből vérzik az erőltetett poénkodása, a totál langyi és életszerűtlen szerelmi szál, valamint Yoda béna jelenetei miatt. Soha nem értettem, miért van mindenki annyira oda meg vissza George Lucastól a stáb tagjai közül is, mert lehet, hogy jófej, de valahogy öreg korára elvesztette azt a kevés művészi ítélőképességét is, ami korábban volt. Azért valljuk meg, a klasszikus trilógián érződik, hogy a Lucasnál sokkal tehetségesebb Lawrence Kasdan írta a Birodalom és a Jedi forgatókönyvét.

Ezzel szemben Az ébredő Erő bár sok elemet újrahasznosít a régi trilógiából, de izgalmasak a karakterei, érdekesek és emlékezetesek a jelenetei, és pár marhaságot (pl. a bolygóromboló...) leszámítva az egész jól működik, és nincs telenyomva kínos jelenetekkel és sótlan, elherdált karakterekkel, mint a Baljós árnyak vagy a Klónok támadása. (Qui-gon és Darth Maul pedig igen jó hősök lehettek volna, de Lucas ezekkel sem tudott mit kezdeni...)

Szerintem a sokak által gyűlölöt Zsivány egyes is messze az előzménytrilógia fölött áll, beleértve a Sithek bosszúját, melyet "csak" Hayden Christensen vág tönkre, de amúgy nagyrészt rendben lenne. :D

előzmény: miraculum (#560)

2017-12-23 22:40:37 miraculum (4) #560

Második nézésre stabilizálódott a négyesem, rosszabbra emlékeztem, de így két év után már kezd megszépülni. A Baljós árnyaknál sokkal jobb, és most hogy az Utolsó Jedit is láttam, azt kell mondjam az új trilógia jobb eddig mint az EP. I-II. Picit most mégis megnyugodtam, Abrams nem fogja elrontani a befejező részt.

2017-12-16 22:21:48 BonnyJohnny (3) #559

Negyedik alkalommal néztem meg, és ugyanazt éreztem, mint harmadik alkalommal.
Az elején lévő Star Wars visszatért hangulat nagyon megvan (pedig J. J. mindent megtesz, hogy kizökkentsen a Lens Flare-eivel, de nem sikerül neki), Rey életének bemutatása nagyon hangulatos. A Jakku elhagyása után esik a film egy kicsit a Han Solos intermezzoval. Maz Katana kocsmája, és a harc (Poe egy snittes vadászrepülése még mindig kedvenc jelenet a filmből) megint felhúzza, aztán megint esik. (J. J. Abramsnek kurvára nincs érzéke a csillagközi távolságokhoz, ez már a Star Trekben is látszott, mikor Spock egy másik bolygóról nézi végig a Vulcan pusztulását.) Aztán a lejtmenet halad tovább önismétlések és logikátlanságok mentén. Aztán a záró képsorok megint felemelőek.
A film pontosan a hármas és a négyes határán táncol nálam. A sok megmagyarázatlan dolog (mi miért van úgy?), és nyitva hagyott kérdés (ki/mi ki/micsoda?) húzza le a gyengébbik osztályzatra. Pedig második (társasággal) és harmadik (egyedül) nézésre is úgy gondoltam, hogy minden hibája ellenére van olyan jó(l megcsinált) ez a film, hogy nem érdemel közepeset.

Számomra kevésbé Star Wars, mint az előzmény trilógia, vagy a Rogue One. (És ez független attól, hogy az előzmény trilógia egyik darabját és az első "Star Wars Storyt" is jobb filmnek tartom, mint ezt.) Ébredező erő. Remélem a második ... nyolcadik részben tényleg felébred.

2017-12-13 23:12:04 ChrisAdam (5) #558

Ötödik alkalommal moziban, amúgy meg hetedszerre is működik Az ébredő Erő. Pedig azért ez már az a megtekintési szám, amikor javában unni kéne a filmet, de messze nem így történik és habár ez a jól bevált recepteskönyv miatt van így, amit Abrams leemelt a polcról, sikerült neki jól összegyúrni és kisütni a tésztát. Úgyhogy Az ébredő Erő csak egy lépésnyit veszített erejéből az első élmény óta.

2017-04-27 09:27:01 Locke(d) (3) #557

Áhá, akkor Tom Hardy ezt a rohamosztagost fogja játszani a VIII. epizódban! :D

előzmény: ChrisAdam (#553)

2017-04-27 09:23:31 Locke(d) (3) #556

Nekem egy két centivel szürkébbnek tűnik, de ki tudja! :)))

előzmény: tomside (#552)

2017-04-26 22:21:32 ChrisAdam (5) #555

Elég ha hozzászóltok valamelyik Star Wars filmhez és bárhol legyek kerek e világon, a következő másodpercben itt leszek. :)

előzmény: tomside (#554)

2017-04-26 21:49:28 tomside (4) #554

Tudtam, hogy te leszel az igazságtevő! :D

előzmény: ChrisAdam (#553)

2017-04-26 19:27:55 ChrisAdam (5) #553

Balgaság mindez, mit mondtok! Snoke eredete hivatalos.

előzmény: tomside (#552)

2017-04-26 14:13:15 tomside (4) #552

Dehát Snoke
az Yoda, nem?! Onnan tudom, hogy ugyanakkora színűek! ;)

előzmény: Locke(d) (#551)

2017-04-26 08:53:36 Locke(d) (3) #551

Snoke kapcsán:
A minap volt egy furcsa megérzésem, hogy mi van akkor, ha Max von Sydow karakterének e film elején történt meggyilkolása valójában csak egy nagyobb terv részét képező színjáték volt, és az állítólagos Snoke valójában ő? Ha jól emlékszem, Snoke-kal csak Kylo, és Hux lépett kapcsolatba, ők pedig akár be is lehettek avatva. Ami egyedül sántít, azok Snoke sebhelyei, mivel Lor San Tekka "halála", és Snoke első jelenése között nem telik el elegendő idő olyan szintű gyógyuláshoz. Hacsak nem az Erő...
Persze, az is lehet, hogy csak nem tudtam feldolgozni a jó öreg Merrin atya villámgyors kiiktatását... és csak Palpatine úszta meg valahogy az elmorzsásodást... :)

2017-04-17 12:44:36 terika (3) #550

Tenebra kommentjén felbátorodva megnéztem újból ezt a filmet (bevallom, először nem nagyon figyeltem oda, mikor megnéztem vagy 1,5 éve).
Aztán elolvastam az itt lévő többi kommentet is és elhalt a szürkeállományom egy része. Főként az elvetemültebb tézisektől halhatatlanság, meg új test, meg izé, teljesen értelmetlen elképzelés szerintem, az Erő nem tehető egy testtől függővé. Természetesen tudom, hogy vizsgáltál pl. Anakin vérét, meg midikloriánszám meg ilyenek, de akkor ezen az elven ahogy sérül a jedi teste úgy veszne el az ereje is. Vagy nem?
Az én értelmezésemben az Erő inkább = Lélek vagy Szellem, nem kifejezetten testi adottság, hanem spirituális szintű, aminek vannak fizikai megnyilvánulásai, midikloriánok ide vagy oda.

Egyébként meg régen rossz szerintem, ha egy ilyen szériát, mint az SW csak úgy ért meg az ember, ha még napokon keresztül böngészget és utána olvas dolgoknak...
A favorit kérdésre visszatérve, kicsoda Rey? Mivel Han és Leia minden párbeszédében elhangzott az, hogy milyen sokat veszekedtek és hányszor lépett le Han és hagyott ott csapot papot, részemről simán elképzelhető, hogy az ő lánya. Leia egyszerűen nem mondta el neki. Ben meg nem tud róla, mert addigra már fellázadt Luke ellen. Bár az homály, hogy ki rakta ki azon a bolygón kislány korában. Lehet maga Luke volt, hiszen Rey elég jó kardforgató, valamilyen előképzettsége van még ha nem is emlékszik most rá pontosan ki tanította. Bár Maz Kanata utalása inkább Luke-ot jelöli meg apjaként, de neki a Jedi kódex szerint nem lehetne gyereke - szerintem nincs is, bár tényleg ki tudja? - egyszerűen mester-tanítványa viszony miatt és mert a nagybátyja, örökli a kardot Rey.
Én azon filóztam még, hogy vajon mire gondolhatott, amikor azt mondta Kylohogy befejezi azt, amit a nagyapja elkezdett. Mert elég sok mindenbe belefogott az öreg végül is. Pl. elkezdte kiirtani a jediket vagy leigázni az egész univerzumot vagy visszatérni a jó útra....szóval nem tudom eldönteni, mi a célja végül is. Az őrjöngésen és a hisztin kívül nem igazán mutatták be Kylo egyéb tulajdonságait - így a céljait sem igazán.

szerkesztve

2016-12-18 11:06:46 Tenebra (5) #549

Miként tegnapelőtt hirtelen felindulásból újranéztem a III. részt (illetve nem is annyira hirtelenül, hiszen kedden nézem /újra/ a Rogue One-t), tegnap, illetve ma éjjel pár sör után hazaesve azt mondtam félrészegen, akkor most jött el az idő Az ébredő Erő újrázására.

Bevallom, féltem azért. Mert én egy éve láttam utoljára, a premierkor. Azóta csak a legjobb jeleneteit néztem újra (a kardpárbajok, Rey "ébredése", az utolsó jelenet). Szóval azt hittem, majd leromlik a szememben, főleg, hogy azért így távol kerülve a filmtől egy év alatt, jóval kritikusabb lettem amiatt, hogy a játékok-könyvek világát egyszerűen figyelmen kívül hagyták az alkotók. Hiszen itt, aki ismeri a játékok sztoriját vagy a Thrawn-trilógiát, tudják, hogy Kyle Katarnnak kellett volna akcióznia. Sőt könyörgöm: ezt a sztorit NEM ÜTÖTTE VOLNA jelentős mértékben a Jedi Knightok kanonikus létezése, mivel egész egyszerű a dolog: a játékok pár évvel a Birodalom felbomlása után játszódnak, Az ébredő Erő sztorija pedig 30 év múlva veszi kezdetét. Csesszék meg szóval, igazán bent hagyhatták volna legalább a Kyle Katarn-sztorit, és akkor meg lehetett volna csinálni azt egy előzmény-trilógiaként.

De mindegy, nem is ezt akartam írni. Hanem azt, hogy újranézés után azt kell mondjam, ez a része annyira már nem is érdekel. Mert ez a film jó. Nagyon is jó és nagyon is működképes. Annyi hiányzott, hogy a moziban a hangeffektek nyilván ütősebbek voltak a hangtechnika miatt, gépen nézve kevésbé volt zsigerig hatoló a fénykard felsercenése.

Egyszerűen minden a helyén van ebben az alkotásban, s bár tisztelettel viszonyul a Star Wars-filmekhez, mégis sokkal "talajközelibb" hangulata és karakterei vannak, mint korábban. Remek ötlet volt egy rohamosztagosnak személyiséget adni, és nekem most az is nagyon működött, hogy Reyben felébred az Erő és tulajdonképpen magától kezdi el tudni használni. Mindez persze egy tökéletes "geekfantázia" megvalósulása, de pont ezért jó. Mert mindenki úgy vágyik a jedilétre a Star Wars megtekintése után gyerekként (is), mint ahogy a kukázó "I am nothing" Rey is ábrándozik a jedik mítoszáról a filmben. Jól ismeri a történeteket, melyeket ugyanúgy fikcióként él meg, mint mi a Star Warst, ezért azt is tudja, hogy kéne használni az Erőt. Csak nem hisz benne. De amikor megtapasztalja, megérzi, hogy tényleg létezik - na, akkor képes lesz használni is. S én azt is totál elfogadtam most, hogy jól bánik a karddal. Ez meg abból következik, hogy a bottal is jól bánt már a film elején. Tehát ezen már nem akadtam fenn. Nagyon is átgondolt koncepció ez is.

És így második megtekintésre jöttem rá arra is, hogy Kylo Ren NEM egy elbaszott karakter. Egyáltalán nem. Őt is nagyon tudatosan alakították ki az alkotók. Hiszen az Első Rend nem a Birodalom, csak annak egy "ripoff"-ja, ahogy Hux tábornok sem egy Moff Tarkin, s Kylo Ren sem Darth Vader. Itt mindenki direkt ilyen "wannabe"-ra van megcsinálva. Itt mindenki álmodozik, ábrándozik valamiről a fiatalok közül. Rey ugye Skywalkerről és a jedikről, Finn a lázadásról és az Első Rendtől való megszabadulásról, Hux a hatalomról, Kylo Ren pedig a nagyapja személyiségéről. S Kylo pont azért egy remek tragikus karakter, mert képtelen megfelelni annak az ideálnak, amit üldöz, és valószínűleg üldözni fog az új trilógiában végig. Hát nem ez a posztmodern ember alapélménye is? Hogy szeretné megérteni és átlátni a világot, szeretne identitásokat felölteni, de sokszor kudarcot vall, mert a káosz nem érthető, az identitás pedig "cseppfolyós", ahogy Zygmunt Bauman is írja. Kylo valóban vívódik, és mikor nincs rajta a maszkja, láthatóvá válnak Adam Driver kicsit karikaturisztikus vonásai. Emiatt eleinte abszolút nem tudtam hová tenni Kylot, az alkotókat kérdőjeleztem meg, hogy miért pont egy ilyen színészt kellett választani egy sötét jedi megformálására. Hát pont azért, mert a koncepció része az, hogy Kylo Ren képtelen felnőni a feladathoz, és csak teper, de előre nem jut. Így dühkitöréseit is megértettem most, és azt is, hogy miért veszítette el a küzdelmet két amatőr kardforgatóval szemben. Hát azért, mert egyfelől megsérült, másfelől totál szétcsúszott. Már Han Solo megölése is egy olyan hirtelen mozzanat volt, ami lelki labilitásáról tanúskodik. Kylo Renben EZERSZER jobban sikerült ábrázolni a vívódást, a Sötét Oldal és a Világos Oldal közti átmenetet, mint a III. részben Anakinban. Valahogy pont így képzelem el, ahogy Az ébredő Erőben látjuk: egy "még nem - már nem" állapot a Sötét Oldalra sodródás folyamata. "Még van benne jó", de "már erősebb benne a Sötét Oldalhoz tartozás akarata".

S amúgy igencsak jól működik továbbra is a legtöbb jelenete. Az X-wingek érkezése és a kardpárbajok a sztori csúcspontjai.

A "Halálbolygó" viszont továbbra sem tetszik, a finálé csatározós része továbbra is összecsapott a Kylo vs. Finn, Rey viszont zseniális és katartikus, és a bolygó felrobbanásától a Luke-os záróképig a film kicsit összecsapott érzésem szerint. De ez csak pár perc persze.

5-öst nem adok neki továbbra sem, mert azért na, a klasszikus trilógia darabjainak szintjét még nem éri el, de nagyon erős a 4-esem. És a film varázsa ezúttal is magával ragadott. Mint 1 éve a moziban, most újranézéskor is végig mosolyogtam, és elégedettség töltött el, hogy össze bírtak hozni egy igaz Star Wars-filmet a rosszemlékű előzmény-trilógia után. Nagyon remélem, hogy a VIII. részről hasonlóan jókat tudunk majd mondani jövőre.

Ja, és a 4-es mellett szólnak még, amiket kihagytam, negatívumok, számomra:
- az erőltetett "fanservice" momentumok, melyek nem biztos, hogy kellettek a sztoriba - pl. a droidok behozása, és egyelőre én Leia szerepét sem tartottam túl fontosnak, habár ugye Kylo Ren miatt kellett ő és Han Solo is. Han Soloval egyébként már jobban ki vagyok békülve, most erősebbnek éreztem
- Han Solo halála viszont extrém gagyi továbbra is, és nem igazán értem, miért kellett megölni, azon kívül, hogy Harrison Ford valószínűleg nem vállalt be több Star Wars-filmet.

2016-12-14 19:34:49 ChrisAdam (5) #548

Hát a hatodik alkalomra kicsit megkopott és igazad van, ez is közrejátszhatott, de ha egyszer valami olyan, mint a drog, akkor nem mondhatod azt, hogy nézek inkább Star Treket, hogy nézne az ki.

előzmény: acidphase (#547)

2016-12-14 10:12:58 acidphase (4) #547

nemár hogy egy év óta, amióta bemutatták 6szor láttad ezt a filmet??? nincs az a remekmű amit én akárcsak 3szor is megnéznék éven belül:P elkopna a varázs vagy mittomén..

2016-12-14 01:55:44 ChrisAdam (5) #546

A Rogue One előtti újranézés újabb állomása, avagy az Erő számomra már hatodik alkalommal ébredt fel számomra az elmúlt egy évben.
Nos, hát minél többször lát egy filmet az ember, annál több hibája tűnik fel, az első három megtekintés még moziban történt, ott még a fanboy, az izgatottság és rózsaszín felhők miatt nem állítom, hogy teljesen tisztán láttam volna a The Force Awakens mivoltát. Aztán a márciusi mozizás már levette ezt a rózsaszín fátylat, egyre inkább láttam azt, hogy a The Force Awakensnek azért csinos listányi hátránya és hibája van. Aztán az ötödik alkalommal, májusban már ezzel a szemmel néztem, láttam is ezeket az apró botlásokat, de ugyanakkor lenyűgözött még mindig a film.
Most azt várod, hogy azt mondjam: és hatodik alkalommal azt kell mondjam, szörnyű fércmű, okádék, hármast neki. De nem, azért ennyire nem. Ugyanakkor most, hogy az elmúlt napokat a 30-35 évvel ezelőtti Han, Luke és Leia társaságában töltöttem, legyintenem kell arra a kijelentésemre, amit korábban mondtam, hogy a The Force Awakens az eredeti trilógia nyomába ér. Sőt, a toplistámon a negyedik helyet foglalja el, háta mögött csak a prequelek gyengébbik kétharmadát és A jedi visszatért hagyva. Pedig ez nem így van, A jedi visszatér - habár a minap kielemeztem a hibáit - még mindig mérföldekkel hagyja le Az ébredő Erőt. Na jó, a mérföldek az a Star Wars világában nem sok, ha fénysebességet mondanék, akkor lenne igazán sok. Csakhogy, van egy alapvető különbség abban, hogy miért gyengébbik ötös Az ébredő Erő és A jedi visszatér. A jedi visszatér a túltolt gyermeteg elemekben, elhúzott jelenetekben bukik el (ewok harc leginkább) és néhány apróságon, míg az Az ébredő Erőnek nincs egy épkézláb sztorija, igen, kérem az első követ, tessék csak tessék, beismertem. De A jedi visszatérnél még mindig kevésbé észrevehető, plusz a sztori ott remek, a tempó remek, szinte másban nem is hibádzik. Most így közvetlenül az eredeti trilógiát végigjárva döbbenek rá igazán, hogy bizony, szinte egy önálló eleme sincs Az ébredő Erőnek, mind a karakterek és a sztori folyása gyönyörűen össze van ollózva a negyedik, ötödik és hatodik epizódból. A látomás, a vége harc, a lézerkard párbaj, a Jakku, Maz Katana és még folytathatnám, mind-mind a régi szériából kifordított epizódok, elemek, amik ugyanakkor tökéletesen össze van forrasztva. És tulajdonképpen ez a lényege, működjön, legyen lendülete, hatodik alkalommal is odaszegezzen és mindez megvalósul. Mérges lehetnék Abramsre és Kasdanra, amiért hanyag (?) módon a Ctrl+C gombot nyomogatták a Ctrl+V előtt, de felesleges, hiszen a film működik.
Na persze miért működik: Rey. Sokadjára is el kell mondjam, hogy Daisy Ridley, hiába van oldalában egy Harrison Ford, viszi a filmet, rettenetesen jó. Természetesen érződik - főleg így sokadjára nézve -, hogy a színésznő még úgymond amatőr, sokat kell neki fejlődnie, de Rey karaktere és Daisy tökéletesen összeforr. John Boyegáról nem mondható el ugyanez, Finn sajnos lutri módon nyeri el tetszésemet, most például kifejezetten idegesített, de múltkor még úgy bírtam. Sajnos Finn karaktere és története, személyes változása és a filmbeli lényeges szerepe korántsem olyan fontos, mint bárkinek. Sokszor érezheti az ember, hogy töltelék.

Hihetetlen, hogy hatodik megtekintés után is mennyit tudok pofázni, főleg éjjel kettőkor, de azért még el kell mondjam, hogy a fent leírtak ellenére még mindig remek élmény Az ébredő Erő. Hamarabb kopik jóval, mint elődei, az eredeti, szent trilógiához nyújtózkodva se ér fel. De még mindig olyan remek, zseniális jelenetekkel van tele, mint a libabőröztető látomás, vagy a vége párharc, a Falcon elkötése, vagy Poe magánszáma, amiktől igen, emlékezni fogunk Az ébredő Erőre, én biztosan, eléggé belém égett ez év alatt minden jelenete - no meg leginkább az a sokkos élmény, amit semelyik másik film soha nem adott, amikor összerándulva, felkiáltva ugrottam fel Han halálakor az IMAX teremben, majd utána egy éjszakát ocsúdtam fel abból a sokkból, amit ez a trauma okozott. Azóta már elfogadtam, megbékéltem.

Marad az ötös, de azért már az olcsóbbik fajtából.

2016-12-13 21:53:12 noresz02 (4) #545

A tavalyi premier után most láttam először újra.
Éhes lesz tőle a szemem és nem tud vele jóllakni. Csak nézem ámulva az előző 6 részben megismert világot és minden apró részlet kiteljesedik a díszletben. Az ezeréves sólyom, vagy a lázadók-birodalmiak gépei úgy néznek ki repülés-harc közben ahogy mindig is ideálisan megvalósítottnak gondoltam volna.
Rey nagyon nagyot játszik végig, még ezt a nyomorultan összelopkodott történetet is képes megtölteni. De más pozitívumot nem találok, minden más csak csalódás.
A hármastól nálam tényleg csak a lenyűgöző látvány mentette meg.

2016-10-28 14:11:19 Charlie O'Brian (3) #544

Tisztes iparosmunka, a maga közepesét megkapja, de nem sok újdonságot hordoz. A forgatókönyvíró(k)nak ki volt adva, hogy húzzanak párhuzamosokat az "Új remény" c filmmel? -Sikerült.
Meg lehet nézni, szórakoztató, de ebben aztán újdonságot nem látok. Még csak átlényegülés sincs nagyon az Új reményhez képest. Az efféle látványfilmek tipikus hibája itt is előjön, nem is iogazán izgulunk hőseinkért, úgysem lehet bajuk.
Az egyetlen megrázó jelenet 'Hangszóró' halála, hirtelen jön, de gyakorlatilag Obi Wan halálával tökéletesen analóg.
Az Új remény földhözragadtabb, realistább éppen ezért valóságosabb, izgalmasabb volt a maga idején.

2016-09-26 15:54:38 dikalosz (1) #543

Hulyeseget irtam

előzmény: HejjaX (#541)

2016-09-26 15:44:42 ender1112 (1) #542

Igen, tényleg rosszabb újra megnézve, a legrosszabb az SW filmek közül. Régenmindenjobbvót :(

előzmény: dikalosz (#540)

2016-08-10 16:07:28 HejjaX (3) #541

Újranézve elég egyértelmű utalások vannak benne, hogyRey Luke lánya és így Leia és Luke gyermekei, azaz Vader unokái harcolnak a jó és a rossz oldalon egymás ellen. Persze lehet, hogy csak én értelmezem félre.
Viszont Kilo Gram karaktere egyre rosszabb. Egy bohóc a csóka. A castingja meg az utóbbi idők legnagyobb baklövése.
Bár néha kedvem lett volna kettesre rontani, azért vannak benne jobban sikerült jelenetek, amik többé-kevésbé mentik a filmet.

2016-06-21 20:17:55 dikalosz (1) #540

Ez ahogy telik az idő egyre borzalmasabb. Erős egyes!

2016-05-17 13:51:35 tomside (4) #539

Sőt, innen nézve
engem inkább az zavar, hogy X-Y-ok olykor még azt is megérzik, ha Z-ZS éppen ugyanazon a bolygón landol, de amikor ugyanezek fizikailag sokkal közelebb vannak egymáshoz, nem mindig érzik a másikat.

előzmény: deniro2 (#537)

2016-05-17 12:53:10 tomside (4) #538

Egyetértenék, de túlságosan kívülről nézed. Én is utálnám az effajta véletleneket, de az SW-univerzumban nem értelmezhető a "véletlen" kategória. Legalábbis nem azok körül, akiket átjár az erő. Őket az erő vezérli, irányítja, sodorja, nem a véletlen. Okos kis univerzum ez! :)

előzmény: deniro2 (#537)

2016-05-17 11:30:14 deniro2 (3) #537

Én nagyon nem szeretném, ha kiderülne, hogy Rey Luke lánya, mert egyrészt baromira unom már, hogy a szélesnagy világegyetemben állandóan rokonok futnak össze, másrészt ezzel a húzással totálisan nevetségessé válna a film eleje. Gondolok itt arra, hogy picit túl sok az egybeesésből, hogy pont Rey találja meg véletlenül, a teljesen véletlenül pont arra a bolygóra lepottyant droidot, ami pont az ő apjának a lelőhelyét rejti, majd szintén teljesen véletlenül pont a nagybátyja űrhajójával pattan meg, akivel véletlenül nettó 2 perc múlva személyesen is összefutnak...:) Ez a helyzet annyira nonszensz, hogy, ha a következő filmekben megpróbálják megmagyarázni, akkor sanszos, hogy valami irgalmatlan baromság kerekedik a dologból. Egyszerűbb és értelmesebb lenne, ha Rey és Luke nem lennének rokonok, mert ezzel a hihetetlen véletlenek száma is jelentősen redukálódna.

előzmény: ChrisAdam (#532)

2016-05-10 12:33:42 Havierez (4) #536

Nem volt rossz ez a film de azért csalódtam benne nagyon nagyot. Olyan volt mintha az eredeti trilógia filmjeiből összeszedték volna a klasszikus, eredeti ötleteket és egy új filmet gyúrtak belőle arégi és új főszereplőkkel. Abrams egy iparos szerintem és mint ilyen jól csinálta meg ezt a filmet de valahogy az egyéniség és újdonság nagyon hiányzott belőle. Nem mondom hogy nem jó film mert gyorsan letelik a játékidő meg vannak benne jó harci jelenetek de ami nagyon megfogott volna benne na olyan nem nagyon volt Kylo Ren karakterét leszámítva. Neki a dühöngései mindent vittek na az tényleg kiváló volt.

2016-05-08 10:48:48 Marla Singer (3) #535

Meggondoltam magam, utálom, amiért ez a film nem bontotta ki azt a néhány szálat, amit kellett volna. A karakterek meg a viszonyaik lógnak a levegőben és Finn jelleme idegesítően valószerűtlen ilyen gyerekkor mellett. A 2 óra ennél több háttere elég lett volna, összezsúfolt. Olyan mű volt nekem az egész, olyan tenyésztett valami. Mintha szépen lespecifikálták volna, hogy legyen benne űrcsata, fénykard, rohangálás, elhagyott gyerek, rossz apa gyerek kapcsolat, titkos szuperfegyver, Han Solo, droid, jó zene, a lázadás hagyatéka, nosztalgiaelemek, Erő stb, stb, stb, de ez mind! Kapkod a film ideoda. Nincs kibontva, nincs idő semmit megélni, átérezni. Emlékeztek Ben halålára? Ott is rohanni kellett Lukenak, de volt idő árérezni. Itt semmi. Nincs lelke az egésznek.
Aminek a legnagyobb az utóhatása, az Kylo Ren karaktere, ő a legösszetettebb a filmben.
És a filmnek számomra dícséretes pontja a régi karakterek helyzete. Teljesen a realitás talaján kezeli Hant és Han és Leia kapcsolatát. Eltérő életutak, jellemek, utálatból lett szerelem - így indult anno. Mi lesz egy nagydumás csempészből, ha megöregszik? Ugyan milyen jövő várhat rájuk és hogy tudnak ezek majd gyereket nevelni a nagypolitika mellett? Most láttuk, mi lett belőle.

2016-05-08 10:02:07 Marla Singer (3) #534

Amikor félidős terhesen először láttam a trailert, tudtam, hogy nekem erre a filmre nagyon sokat kell várnom. Igyekeztem kerülni a témát, hogy maradjon nekem is meglepetés, mire eljutok addig, hogy újra filmeket nézzek. Hát rossz nem volt, voltak benne nagyon hatásos pillanatok, de nagyon beleerőltették a régi triológia elemeit. Ez tetszett is, meg nem is. Nagyon a felszint karcolgatta ez a film, másra számítottam.

2016-05-04 19:51:16 MicaHiro (4) #533

Sok szempontból tényleg értelmetlen, de szerintem néha vicces ilyeneken gondolkozni :) Sőt, én pont szeretem olvasni, hogy milyen nyakatekert ötletei vannak egyeseknek.
Azt viszont én sem hiszem, hogy ez lesz az igazság. Nekem az a megérzésem, hogy Snoke nem is "rendes" Sith, hanem valami más, sötét erőt használó figura, mint akiket sokszor használtak már a (most már talán nemhivatalossá vált) SW univerzumban. És szerintem Maz Kanatához lesz valami köze, de lehet, hogy ezt csak azért gondolom, mert mindkettőnek rejtélyes kapcsolata van az erővel, és mindkettő csak lóg a levegőben egyenlőre, és mindkettő animált :D
szerk.: A Rey Luke lánya-dolgot én sem szeretném, túl egyértelmű húzás; inkább legyen vmi tragikus sorsa a szüleinek, amely sorshoz Luke-nak valamilyen módon köze van, pl. nem mentette meg őket

előzmény: ChrisAdam (#522)

2016-05-04 19:27:44 ChrisAdam (5) #532

Messze elkerültem a "kiszivárgott forgatókönyvet", de hallottam egy-két dolgot, hogy Rey igazából Luke apja (valami reinkarnáció miatt). :D Meg ilyenek. Az kicsit már nagyon valószínűtlen. Egyébként Kylo biztosan vissza fog térni, Snoke pedig biztosan kapcsolódik valakihez, valamihez, mert olyat nem csinálnak, hogy egy éppen most kitalált főgonoszt tesznek Kylo mesterévé. Rey Luke lánya... Szeretném, ha nem lenne az, mert akkor nem lenne nagy meglepetés, mert mindenki erre számít. (Meg hát kitől van a gyermek? Rey is valami Jon Snow, akit lepattint az apa, mert fatty? :D Kylo testvére szerintem azért nem lehet, mert Han felismerte volna, reagált volna rá, mikor találkoztak. Most direkt figyeltük húgommal, de semmi ilyen jel nincsen, ezzel szemben biztosan van valami kapcsolódása velük, akár Kylo is tudja, kicsoda Rey.

Na, de tovább nem megyek, mert tényleg felesleges.

előzmény: Tenebra (#530)

2016-05-04 19:14:22 purplerain (1) #531

Ezt még elolvasnom is több időbe telt mint negyed óra... :)

előzmény: ChrisAdam (#529)

2016-05-04 19:10:37 Tenebra (5) #530

Ez túl bonyolult szerintem ahhoz, hogy valóban így legyen. :D Szerintem sokkal szimplább ennél a dolog, tekintve azt, hogy a VII. rész gyakorlatilag a klasszikus trilógia történetelemeit variálta.

Én több dologban biztos vagyok:

1. tuti Kylo Ren vissza fog térni a "jó" oldalra...
2. Snoke biztosan egy Sith nagyúr, és tuti van köze Palpatine-hoz, de tuti nem Plaeguis. :D
3. Rey biztosan Luke lánya. Vagy másik esetben unokahuga, és akkor Kylo Ren testvére. :D
4. A kiszivárgott "forgatókönyv" valószínűleg ugyanúgy nem áll kapcsolatban az igazi sztorival, mint a VII. rész valószínűleg direkt "kiszivárogtatott" "sztorija", melyben egy lebegő karral és egy fénykarddal indult volna a sztori... :D

előzmény: ChrisAdam (#522)

2016-05-04 18:57:39 ChrisAdam (5) #529

A szabadidőm hasznosan telik, ha néha van, de amúgy nem kell aggódni, nem szokott úgy elúszni. Ez pedig, hogy ezt elolvastam és leírtam, nem volt több negyed óránál. :)

Olórin: Elhiszem, mert amúgy én sem kajálok mindent be és nem ütögetem ki a teóriák kulacsából az utolsó cseppeket is, hogy aztán azon csámcsogjak egy ideig, egyszerűen csak tegnap találtam a neten és láttam valami új dolgot benne, ami megfogott - míg a többi ezer nem. Szóval megértem az véleményedet, nem is azzal volt a baj, csak hogy kicsit hirtelen ugrottál. :)

2016-05-04 18:53:22 Olórin (3) #528

Bocsánat, ha kicsit erősen fogalmaztam, de tényleg borzalmasan unom ezt a rongyrázását, és szomorú lennék, ha itt is mindenféle légből kapott teóriákkal lenne tele a fórum. De mint mondtam, ez csak az én véleményem (ami nem kevésbé releváns, mint a tiéd, és ugyanúgy elmondhatom, mint te:))

előzmény: ChrisAdam (#526)

2016-05-04 18:52:32 purplerain (1) #527

Nem falra mászunk, ez itt egy közösség segítjük egymást. Mi az idősebbek megosztjuk veled az élettapasztalatunk, terelgetünk, hogy a szabadidőd hasznosan teljen. Nem most érzed haszontalannak, majd 30+ évesen fogod :)

előzmény: ChrisAdam (#526)

2016-05-04 18:46:13 ChrisAdam (5) #526

Lehet, hogy téged nem érdekel, de rajtad kívül még van sok ember, akit érdekelhet. (Három emberrel beszéltem eddig csak a szűk baráti körömből, akik kifejezetten érdekesnek találták, ezért gondoltam, hogy megosztom itt.) Szerintem nem az első ilyen eset, amikor különbözik az emberek érdeklődési köre. Ezt el lehet fogadni, ahelyett, hogy itt kikelsz magadból.

purplerain: Honnan tudod, hogy nincs csajom? :) (És hogy nem Star Wars rajongó! :D)

Még egyszer mondom, nem azt mondom, hogy ez tökéletesen igaz és így lesz, hanem ez egy - számomra! - érdekes teória, amiben látok egy király mindfuckot. Ennyi. Nem kell falra mászni, atyaég.

előzmény: Olórin (#523)

2016-05-04 18:44:20 purplerain (1) #525

Tényleg nem a film minőségének szól amit írok, neked akarok jót. Én láttam az összes részt, olvastam pár Star Wars könyvet, köztük a Darth Plagueis-ről szólót és egyet tudok tanácsolni. Inkább csajozz be, hasznosabb :) (és a SW témát kerüld csajozáskor :))

előzmény: ChrisAdam (#522)

2016-05-04 18:23:03 Rorschach (4) #524

+1.

előzmény: Olórin (#523)

2016-05-04 18:07:54 Olórin (3) #523

"érdekes feszegetni ezt a szálat"
Ez természetesen csak az én véleményem, de bocs, nem, rohadtul nem érdekes, sőt, a tököm tele van már a neten széltében-hosszában terjedő elszállt, hagymázas, mindenféle baromságot összehordó, mindent megmagyarázni akaró, attention whore nerdteóriákkal. Ez a geektársadalom egy rákfenéje, olyan, mint a "trailer review", teljesen értelmetlen hülyeség. És persze kb. sosincs alapjuk - Az ébredő Erővel kapcsolatban is volt vagy ezer népszerű teória, aztán hogyhogy nem, egyik sem bizonyult igaznak

előzmény: ChrisAdam (#522)

2016-05-04 17:57:38 ChrisAdam (5) #522

Nos, hogyan máshogy kapcsolnám össze a kellemest a hasznossal: a töriérettségit kiheverve, a Május 4-ét megünnepelve készültem az angol érettségire úgy, hogy angol hanggal és felirattal tettem be a filmet, immáron ötödik alkalommal. :)
Mondanom sem kell, hogy az osztályzatom nem változott, még mindig nagyon király a film, még sosem volt olyan film, amit ennyiszer ilyen kevés idő alatt megnéztem volna és valószínűleg ha a hétvégén valaki felajánlaná, hogy nézzük meg újra, nem húznám a számat.

Mindenesetre, hogy ne csak tespedjek a kanapén, azért még jobban figyeltem a filmre: az apró kiszólásokra, sok-sok ismeret és teória születéséhez vezető kis momentumra. Pont tegnap éjjel olvastam egy érdekes kommentet a Redditen, amiben kifejezetten érdekes teóriát állít fel az egyik nagyon lelkes fanatikus. A lényegét röviden leírom, de vigyázat, nagyon keményvonalas és szélsőséges. :)

A teória tulajdonképpen Snoke-kal foglalkozik és rajta keresztül Kylo Rennel, aki előbbiről ugye az a hírhedt találgatás terjedt el, hogy ő maga Darth Plagueis, vagyis Palpatine mestere, akiről a harmadik epizódban Anakin Skywalkernek mesél. De ha nem is ő az, akkor is valamilyen kapcsolatban áll vele.
Ez a teória ezt tovább szövi. A Star Warsban minden névnek van valami jelentősége, így Darth Plagueisnek is, s lefordítva a "plague" szót pestist, dögvészt kapunk, ami lehet a járvány szinonimája, amely testről testre költözik és mindig új lakosa lesz egy testnek.
Hogyan? Darth Plagueis megoldotta a halhatatlanság kérdését. A sötét oldal erejének csábításával ráveszi áldozatait, leendő gazdatesteit, hogy a sötét oldalt válasszák. Olyanokat választ ki, akik közel tökéletesek mind az Erőben, mind fizikailag.
Darth Sidious és Darth Plagueis a halhatatlanság megoldásán dolgoztak, ami által valószínűleg megszületett Anakin Skywalker - megfogant Shmi Skywalker méhében -, ő volt a tökéletes gazdatest. Palpatine teste - amiben Plagueis is lakozott - kezdett kiöregedni. Palpatine ugyanakkor rájött, mire megy ki a játék, így szembeszállt vele, de a párbajt elvesztette, Plagueis felülkerekedett. A csavar itt kezdődik, hiszen akkor Palpatine halott, Plagueis mégis él benne, s amikor a Jedi Tanács megbízottai Mace Winduval az élen megkísérlik a letartóztatását, a harc során igencsak megrongálódik a teste, hiszen saját maga által kibocsátott villámokat Windu kardja visszaveri. A megsárgult, beesett arcú, ráncos bőrű öregember ezután egyértelműen Anakin testére pályázik, amit meg is kap, ám nem számol azzal a ténnyel, hogy Anakin szintén erősen megrongálódik, habár életben marad, de a test kellett neki, így egy ormótlan bádogdobozt kreált neki, hogy életben maradjon. Anakin fia, Luke viszont időközben rendkívül erős lesz, s ő már sokkal jobb gazdatestnek tűnik, mint a félig gép Vader.
Egy pillanatra ugorjunk előre, egészen a hetedik epizódig: a hatalmas Snoke hologramon egyértelműen látszik az, hogy egy megcsonkított lényről van szó - sebhelyes arca, hiányzó fülé és orra arról árulkodik, hogy valami történt vele. Persze megint a kérdés repdes fejünk felett: honnan jött és kihez kapcsolható Snoke?
Igencsak érdekes észrevenni azt, hogy Snoke koponyáján szinte tökéletesen ugyanolyan a sebhely, mint amilyen Vader koponyáján volt a hatodik rész végén. Ennek viszont nincs semmi értelme, ha nem vesszük figyelembe a fent leírt teóriát, hiszen Anakin halála után nem térhetett vissza a sötét oldalra - vagy csak véletlen egybeesés lenne?
Nem így történt. Darth Plagueis megoldotta a halhatatlanság problémáját, tanítványainak hazudva elfoglalta az ő testüket.
Luke volt a következő célpont, viszont nem számolt azzal, hogy a fiú nem enged a Sötét Oldal delejes csábításának és Anakin is visszatér a fény oldalára. Így annyit tud tenni, hogy mikor Anakin meghal, az Endoron levő testet felhasználja arra, hogy klónt készítsen abból és az legyen a gazdateste - ha nincs test, Plagueis elpusztul.
Ami viszont egyensúlyt hozna az Erőbe - Plagueis maga a sötét oldal manifesztációja. De ki pusztítja el? Luke eltűnt, Leia pedig diplomata. Rey?
Itt jön a képbe Kylo Ren. Ahogy több teória is tartja, Kylo kettős ügynök, mégpedig a Jediknek dolgozik. Nem az első eset, hogy a Star Warsban valaki kettős ügynök: Palpatine is egyszerre volt a Köztársaság kancellárja és az ellenség szeparatisták fő parancsolója.
Miután Kylo Ren közel kerül Snoke-hoz, megöli a testet és valószínűleg önmagát is, hogy ne tudjon újabb testbe költözni Plagueis. Így egyensúly lesz az Erőben. Erre utal a "Befejezem, amit elkezdtél" mondat, hisz miért ne tudná Kylo Ren azt, hogy nagyapja visszatért a világos oldalra. Befejezi azt, hogy megöli Palpatine testét, ezáltal egyensúlyt hozva az Erőbe.

Nagyon merész, nagyon meredek gondolat, ugyanakkor tényleg szépen átgondolt, ám nem tudok hinni abban, hogy ez valós, kicsit bonyolult és erős lenne. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez a teória csupán teória marad, de érdekes feszegetni ezt a szálat. Egészen biztos vagyok benne, hogy Snoke-Rey-Kylo-Han-Luke ötösfogat valahogy összefügg, Han és Leia egészen biztosan ismerik Reyt, s persze Luke is. Nemrég egy kép került fel az internetre, ahol kikockázzák a látomásjelenetet, melyben Rey felett elhúzó gép Luke Skywalker gépe. Nos... nem is tudom elmondani, mennyire várom az új részt.

2016-04-30 06:35:01 BonnyJohnny (3) #521

Érdekes, hogy neked olyan tulajdonságok tetszettek benne, amiktől hasonlóvá vált a Marvel filmekre, nekem éppen azok nem (pedig szeretem a Marvelt), ChrisAdamnek meg annak ellenére tetszett, hogy unja a Marvelt. :)

előzmény: kwzatz (#520)

2016-04-30 00:12:19 kwzatz (4) #520

Szórakoztató popcornmozi volt. Eddig erre adtam a legtöbb pontot, de tény, hogy ha a gyerekkori megtekintést nem vesszük figyelembe (érdemben a lényeges, meghatározó történéseken kívül amúgy sem emlékeztem már rá), akkor az eredeti 1-2. részt tavaly láttam, és mai szemmel azokat már kissé döcögősnek, unalmasnak találtam helyenként. Ennek az is lehet az oka, hogy a történet nem tudott meglepetést okozni, ettől függetlenül elismerem az érdemeit, és a George Lucas által kitalált világ tényleg zseniális. Furcsa kettősség ez számomra, hogy ennek ellenére számomra az eredeti trilógia (majd az előzmény - amiből a 3. részt szintén nem láttam, de nyilván elkerülhetetlen volt, hogy ennek ellenére ne tudjam, mi történik benne) sem az "igazi".

Ez az új film pörgős, látványos, helyenként vicces, és C-3PO nem szerepelt benne többet 2 percnél, ami óriási pozitívum. A légi csaták tetszettek a legjobban, a kardpárbaj viszont még nagyon szolid volt (de ez érthető, sokan így is túl erősnek érezték Rey-t, nem lehetett ennél jobban cifrázni még), de ez elfogadható. A fényképezés, az egyes helyszínek, a roncsok mind-mind lenyűgözőek voltak. Valóban nagyon sokat merítettek a IV-ből, volt benne bugyutaság is szép számmal, valamint az egy filmre eső elképesztő véletlenek száma is még mindig a Star Wars-ban a legnagyobb (tudom, az Erő...). Őszintén remélem, hogy egyszer készül majd az univerzum sokszínűségéhez igazán méltó, minden tekintetben zseniális Star Wars film (mindig az jut eszembe, hogy Nolan - főleg, hogy nagy rajongója az eredeti trilógiának - mit tudna kihozni ebből az alapanyagból...), de valami ezt súgja, hogy ez még nem ebben az új trilógiában fog megtörténni. Ennek ellenére mindenképpen megnézem a következő két részt, mert a kíváncsiságom azért sikerült felkelteni, és persze okozhatnak még meglepetést.

Egyébként érdekes volt olvasni azt, amit ChrisAdam az 514-es hsz-ben fejteget, mert szerintem így, hogy a Disney szárnyai alatt futnak, jellegükben (humor, akció, látványvilág és egyéb, nehezebben definiálható alkotóelemek) ez a két franchise már most elképesztően hasonlít egymásra és a jövőbeni sorsuk is valószínűsíthetően hasonló. Nehéz pontosan megfogalmazni, de olyan érzésem van, hogy ha úgy láttam volna az Avengers-t és Az ébredő Erőt, hogy nem tudok semmit a hátterükről, meg tudtam volna mondani, hogy van valami közös bennük. Ettől függetlenül én is amondó vagyok, hogy vannak az MCU filmek között is jók és rosszak, ami adódik az eltérő rendezők/forgatókönyvírók/színészek kombinációjából, így láthatunk még nagyon jó és nagyon rossz SW filmet is. Az MCU-nál is azt sajnálom, hogy előreláthatólag nem fog olyan stílusban mozifilm készülni, mint mondjuk a Daredevil sorozat és gyanítom, hogy egy ideig ilyen komolyabb hangvételű SW sem lesz. Viszont nem fogom bánni, ha Rian Johnson mégis ad egy pofont másfél év múlva.

2016-04-17 10:56:49 BonnyJohnny (3) #519

Eszembe jutott még valami. Ha valaki megunta az F&F szériát a negyedik résznél, pont "megfosztotta magát" az ötödiktől.
Aki megunta a Marvelt a Thor 2 után, lemaradt a Winter Soldierről.

Ez csak azoknak szól, akik szerint az F&F5 és a Winter Soldier jó film. Akik szerint nem, azoknál nem az unalom volt a baj, hanem, hogy nem jön be a stílus (ezek a filmek, ilyen stúdiónyomás alatt ennyit tudnak). Amivel nincsen baj. (Ismétlem sokadszor.)

előzmény: BonnyJohnny (#518)

2016-04-17 10:41:13 BonnyJohnny (3) #518

Mert a filmnek nincsen lelke. Csak a készítőknek van. Nincs semmilyen természettudományi akadálya annak, hogy egy film sokadik része legyen a sorozat csúcspontja. (khm... F&F)
Persze értem én, hogy legtöbbször esik a színvonal... De ez nem a mennyiség hibája, csak egy gyakori (és hosszútávon elkerülhetetlen) velejárója.

Nincs olyan, amit ne akarnék életem végéig csinálni / nézni, ha az jó. Ha meg nem jó, akkor meg egyszerre sem jó.

Egyébként lehet, hogy azért sem unok meg semmilyen film döppinget, mert SOK filmet nézek, és annak csak töredéke lehet BÁRMILYEN film széria. Évente egy Star Wars és Fox film, két Marvel és DC. Ez évente hat "unható" film... évente hatszázat nézek... pfff

előzmény: Dió (#510)

2016-04-17 10:35:01 BonnyJohnny (3) #517

Ettől függetlenül az egy kalap alá vevésüket nem igazán értem.
Pont ez az. Aki egy kalapalá veszi őket, eleve nem érdekli, nem tetszik neki, annak mindegy, hogy mennyi van.

előzmény: Olórin (#515)

2016-04-17 10:30:35 BonnyJohnny (3) #516

Biztos azért nem értem, mert nem vagyok rajongó. Nekem a Star Wars semmivel sem esik más megítélés alá, mint az éppen aktuális DC film. Ezért is vágom rá arra a kettest, ahogy írtad is. Mert ugyanazzal a mércével mérem, és... hát... szar. :D A Marvel filmeknél szintén megy a szórás kettestől ötösig. Több film jön, hát többet nézek, de egy jó filmet nem fogok lepontozni csak azért, mert sokadik rész (Winter Soldier), sem pedig felpontozni, csak mert más, mint a többi, de annyira mégsem (Deadpool).
És én ezt magyarázom tegnap óta: a minőséget nem befolyásolja a mennyiség. Ahogy írtad, a nutellás bukta nem lett rosszabb. Megunni persze meglehet, és akkor egy ideig hanyagolod. Oké. De ugye nem döntözted el, hogy életedben többé nem eszel nutellás buktát, és pláne nem mentél oda a pékhez, és panaszkodtál neki, hogy meguntad.
Ha esetleg megunnám a Marvel / Star Wars filmeket (mindkettő Disney), akkor sem járnék a film topicjába nyavajogni, hogy meguntam. Ez Origo hozzászólások színvonala.

előzmény: ChrisAdam (#514)

2016-04-17 10:21:16 Olórin (3) #515

"...semmi újat nem tudott mutatni... A sztori íve is ugyanaz, ugyanazok a fontosabb fordulatok csattannak el, a vége sem okoz egyiknek sem meglepetést"
Itt nem csak a Marvelről beszélsz, hanem Az ébredő Erőről is, ugye?:D
Én értem, ha valaki unja a szuperhősfilmeket, ez valahol természetes - amiből dömping van, az így jár (és ugye a dömping szóban az is benne van, hogy azért nem remekművek sorozatáról beszélünk). Ettől függetlenül az egy kalap alá vevésüket nem igazán értem. Amerika Kapitány, Tél katonája, Hangya, Galaxis őrzői, Bosszúállók - ezek mind tök más jellegű, stílusú SŐT műfajú filmek.
A Star Warsban egyébként, ahogy írod is, végtelen lehetőségek rejlenek, csak el kellene szakadni a Skywalker-érától és annak karaktereiről - minél több folytatás és spin-off készül e keretek közt, annál inkább felhígultabb lesz, a "nem megy egy bizonyos szint alá" meg azt is jelenti (vagy inkább azt jelenti), hogy biztonsági játékot játszanak majd. Ahogy Az ébredő Erő esetében is tették. (Van egy olyan érzésem, hogy a - látszólag és az ígéretek szerint - más jellegű Rogue One színvonalán és fogadtatásán nagyon sok múlik majd, mármint olyan értelemben, hogy mennyire mernek a jövőben eltérni a már bevett formuláktól.)
Amúgy egyáltalán nincsenek értékes képregényeim. Meg pincém se:)

előzmény: ChrisAdam (#514)

2016-04-17 09:37:11 ChrisAdam (5) #514

Én régen szerettem a Marvel filmeket, ott voltam a legtöbbön moziban, a Man of Steelt is vártam. A Marvel filmeknek egyébként egyáltalán nem rossz a "minőségük", a Bosszúállók kifejezetten jó, a Vasember filmek is helyt állnak, a Vasember 3. remek, stb. Persze van otrombán rossz is (Thor). Működtek, mint egy akciófilm. Hiszen szerethető karakterek, király effektek, zúzások, még a gyengébb darabokban is egészen élvezhető akciójelenetek, látvány van, mert egyik se olyan hihetetlenül szar. A Man of Steel is brutális látványorgia, ami ebbe a képbe beleillik, mert aki vevő lesz erre, az ebben se fog csalódni - persze aki már értelmes akciót és forg. könyvet vár, az lehet kettest ad neki, mint ahogy te is, BonnyJohnny.
Ha nem is a filmtörténelem remekei, vagy éppen egyáltalán nem "jó" filmek, csak úgy "elmennek", de szerettem őket nézni, mert hát jó kikapcsolódásnak véltem, meg tényleg még egyszer mondom: egyik sem amatőr, B-filmes, szóval ilyen szempontból jó a "minősége". Profin megcsinált iparosmunka, a forg. könyv és rendezés egyes esetben nem biztos, hogy így jellemezhető.
S egyszer azt mondtam, talán tavaly az Ultron kora után, hogy igen, ez is egy pörgős akciófilm, remek látvánnyal, benne van Johannson, tehát miért ne lenne ez rossz (most ne menjünk bele a hiányosságokba), de kérdem, hogy "minek". Számomra semmi újat nem tudott mutatni. És itt a bökkenő. Hiába jó a minősége, hiába jó a látvány, zene, ánblokk, stb. Ha még tényleg jól is sülnek el a további filmek (Polgárháború, Strange), egy idő után unalmas lesz NAGYON. Mert oké, mindegyik karakter eredettörténete más, de valahol meg ugyanaz. A sztori íve is ugyanaz, ugyanazok a fontosabb fordulatok csattannak el, a vége sem okoz egyiknek sem meglepetést - ezt az eddigi Marvel-özönből le lehet szűrni. Habár engem a Doctor Strange mondjuk pont érdekel (Cumberbatch miatt), előre látom, hogy ebből sem mérföldkő emelkedik a szuperhős- vagy filmtörténelemben.
Egyszerűen nem a minőség itt a probléma csupán, hanem vele együtt a mennyiség. De ha a minőség jó is, a mennyiség agyonvágja.
Körülbelül másfél hónapja nyílt egy pékség itt Veszprémben, a pulton nutellás buktával. Azonnal vettem is egyet, s evése közben a mennyekben jártam, olyan finom. Aztán a héten mindennap betértem, meg a következő héten is, s ma már azt mondhatom, hogy majdnem 2 hete nem ettem nutellás buktát, előtte se sűrűn. Meguntam, pedig a minősége nem változott.
Szóval szerettem, de meguntam. A Marvel-filmeket is valahogy így. Nolan nem csupán szuperhősfilmeket készített, az kemény politikai dráma volt, thriller. Ha majd ilyen hozzáállással készítenek filmeket, mint ahogy anno Nolan (és ilyen hozzáértéssel), újra megnyernek a Marvel-mozik. A DC mozikat annyira nem mondom most, mert azok még csak most startoltak, bár a BvS és a Man of Steel szépen hasalt egyet, de ott még jöhet egy jó Affleck és csinálhat egy jó Batman-filmet.

És igen, akit nem érdekel, elkerülheti a filmet és nézhet dán drámákat. No, pont ezt tettem, nem is különösebben birizgálja a csőröm a Marvel filmek unalmassága, egysíkúsága, vagy a BvS hasalása, nézek jó kis régi filmeket stb.

Ami már jobban izgat: a Star Wars filmek sorsa. Szédítő azt felfogni is, hogy minden évben új Star Wars film lesz vásznon. Egészen brutális, hisz 6-7 éve még azon fohászkodtam, hogy legyen Star Wars film, amit moziban nézhetek, előre várhatok, merthát zsenge korom miatt a Sith-ek bosszújánál is még csak "ébredegetett" bennem az Erő.
Isten rendkívül jól működik - ez esetben túl jól. Nos, abban egészen biztos vagyok, hogy a Star Warshoz sokkal óvatosabban nyúlnak hozzá minden esetben, mint a Marvel filmekhez, hiszen sokkal nagyobb értéket képviselnek a régi részek pl. mint bármelyik szuperhősfilm, így bátorkodom kijelenteni azt, hogy ha nem is csúcsminőséget kapunk (mint 30 éve az akkoriak), de biztos lesz egy szint, ami alá nem süllyed egy ideig a sorozat (persze ezt mondom purplerain egyes szavazatának).
Azért gondolom ezt így, mert itt sokkal "mérgesebb" a rajongótábor és "régebbi", mint a fent említett szuperhősfilm esetében. A szuperhősfilmeknél is vannak a keményvonalasok (Olórin a pincényi képregényével, amit ha 20 év múlva elad, még a KT-n is arannyal lesznek írva a kommentjei), de a mai filmek "rajongói" a tinik, a huszonévesek, akik nem Vasember-Vasemberbe szerettek bele, hanem Robert Downey-Vasemberbe. Itt a Star Wars viszont már világra fogantatott kerek 39 éve, ami már egy apuka-kor, és akik akkor rajongtak érte és az előzménytrilógiánál sárral kenték a mozivásznat, azokban most tán az Erő felébredt, de ha fel is ébredt, el is aludhat egy gyenge, mai "popcornmozi" szintjén készített film esetében. Persze mit se nekik - ha el is vesztik, ott a mai ecsethajú, Starbucksban nevelkedett generáció, akik 2,4 agysejtjük egészen biztos kajálni fogja még 2024-ben a Stat Trek: Nemezis szintjére lecsúszott Star Warsot (Olórin meg fog ölni). Szóval bevétel lesz, mert fiatal lesz és mert a Star Wars menő, de. De talán - naiv ésszel nézek fel a nagy Disneyre - úgy lesz ez, hogy a Star Wars minőségét gondosabban megírt szkriptek alkotják majd, hozzáértő szakemberekkel, akik szeme előtt nem a zöldhasú lebeg, mert ők is Star Wars rajongók - a Han Solo film rendezői, Rian Johnson, Gareth Edwards, mind-mind nagy fanok és ha a hitüket és lelkesedésüket nem pukkasztja ki semmi, ezzel fognak dolgozni.
DE.
Ennek ellenére, hiába készülnek majd remek Star Warsok, remek spin-offok, egy idő után, mint a nutellás bukta, ellaposodnak - unalomba fullad. Nem lehet mindenki mindenkinek az apja/lánya/testvére, nem lehet mindenki igazából a "másik" oldalon, stb. Egy idő után ismétlődni fog a sztori, persze ne legyen igazam, el tudom képzelni, hogy olyan sztorifolyamot találtak ki, amivel el tudnak árasztani még 5-6 fővonalbeli részt. Rey karaktere pl. képes lenne erre. Az aggodalmam talán az, hogy inkább nagyot akarnak majd szólni ezek az epizódok, minthogy esetleg egy karaktert vigyenek keresztül egy jó kis, izgalmas, de kicsiben történő sztoriban. Pl. tök jó lenne régi titkok után kutatni - ahogy Rey felfedezi a Régi Köztársaságot, vagy egy rég elveszett flottát - ahogy a Katana-flottát, vagy a Kirajzásban és A túlélők keresésében az elveszett társadalommá kinőtt csoportot. A regények bizonyítják, hogy lenne sztori - a Baljós árnyak előtt is mennyi király dolog van a Legenda szerint -, a Disney egyik apró baklövése, hogy ezekhez nem nyúl, pedig a fent említett két könyv több, mint zseniális. Vagy a Thrawn-trilógia is király, új dolgokkal, bolygókkal, különlegességekkel ruházza fel az univerzumot.
Egy szó mint száz - hiába lesz jó a minőség, a mennyiség eltiporja azt, ha be is ülünk 2024-ben az ecsethajú srác mellé a moziba, nem azzal a lelkesedéssel fogjuk várni az új Star Wars mozit, főleg, ha addig túl leszünk egy pár zseniálisan nagy csalódáson.
Valahogy az vigasztal, hogy a hat Star Wars rész, Baljós árnyakkal együtt azért megmarad a hat igazi Star Wars résznek. Ez már kicsit külön univerzum, az az "igazi". Persze, lássuk majd meg azt a 2024-et.

2016-04-17 07:57:03 BonnyJohnny (3) #513

Végignézted, és utána "untad". Oké. Ezt eddig is értettem, homályos szemmel is. ;)
De te magad írod, hogy nem szeretted őket. Ha szeretted volna, nem unod meg. Ha meg nem szereted, akkor mindegy mennyi jön. Ennek nincs köze a mennyiséghez.

Amit a Star Warshoz írsz, pedig továbbra is fanboy rugdalózásnak (he-he, ha már kisbaba :D) tűnik. Sértődés, amiért már mindenkinek a "szájába adják" a világot, amiért eddig "megkellett küzdeni" (bár, mint írom, továbbra is jönnek játékok, regények, képregények, és majd sorozat is szerintem). Az is irreleváns, hogy mainstreamből csak fővonal volt. Ez is rajongói elégedetlenkedésnek hangzik.

Minden jót a babaúsztatáshoz! :) Én megyek F1-et nézni. :)

előzmény: purplerain (#512)

2016-04-17 07:44:21 purplerain (1) #512

Nézd, eddig már az összes Marvel filmet láttam a Hangyáig bezárólag. Mindet végig tudtam nézni, a Hangyát már nem, egyszerűen a felénél kikapcsoltam. Ha te jobban tudod, hogy miért mint én, akkor ok.

A következő mondatodban is félrebeszélsz, úgy látom ma homályos szemmel keltél. Én láttam mindet, az eddigi képregényfilmekből, ez alapján mondom, hogy a végén már untam őket, tehát nem fogom megnézni azokat amik ezek után jönnek. Remélem így most már érthető számodra is a kronológia. Megnéztem--->unom. Remélem a folyamatábra érthető :)

Lehet, hogy a Star Wars filmekből a mainstream két évente jön továbbra is, viszont a mainstream alatt a filmeket értettem, amikből anno csak a fővonal volt semmi más. Onnantól, hogy jön a sok spinoff, számomra értelmetlen fővonalról beszélni. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja még hány része lesz a 'fővonalnak'... Nem biztos, hogy megállnak háromnál...

Az utolsó résszel egyetértek, ha a látvány van előtérben a sztorival kapcsolatban, az valóban a minőség. A mennyiség ott lép be a képbe, amikor ezekből évente több is jön, egy kaptafára (DC, Marvel egy kutya ilyen szempontból, a saját világán belül).

Megyek babaúszásra a gyerekkel, légy rám tekintettel, mert ha valami veszekedésbe megyünk át (mondjuk erre az én hangnemem belátom predesztinálhatja a beszélgetést) dühömben lehet lenyomom a gyereket a víz alá :)

előzmény: BonnyJohnny (#511)

2016-04-17 07:27:48 BonnyJohnny (3) #511

Ultron néthetetlen, Man of Steelt imádtad... oké... jobb is, ha nem nézed őket. :P
Viszont, ha nem nézed, akkor hogy unhatod? Én például nem unom a sok hülye, táncikálós indiai filmet. Pedig évente több jön belőlük, mint Marvel filmből, és kb. annyian is nézik őket (igaz azt a nézettséget egyetlen ország hozza össze :P).

A Star Warsos dolgot megint csak nem értem. Ezek után is készülnek játékok, regények, képregények (csodálom, hogy sorozat még nem) a mozifilmeken kívül. Sőt, a mainstream szál az most is két évente jön. A többi az érdekesség, háttértörténet lesz.

ráadásul a látványon is lesz hangsúly a sztori helyett
Ennek megint csak nem a mennyiséghez van köze, hanem a minőséghez.

Szóval mégiscsak arról van szó, hogy nem a mennyiséggel van a baj, hanem a minőséggel (illetve Star Wars esetében egyfajta bennfentes rajongói érzés elvesztésével) azzal egyébként többé-kevésbé egyet is értek. De akkor ne írj olyat, hogy sok jön, és megunod, mert nem az a baj, hogy sok jön.

előzmény: purplerain (#509)

2016-04-17 07:19:52 Dió (3) #510

Nem teljesen értem, miért ne lehetne az a véleményünk, hogy ha 1173 bőrt húz még le erről a nyereségvágy, akkor abban már a lelke veszik el, anélkül, hogy neked "trollkodnék"? Általában szimpik a hozzászólásaid, de ez elég szépen "megmondóra" sikeredett részedről.

Amúgy még nem tartok ott, hogy annyira zavarjon, hogy ne nézzem meg a következőt, de igen már közel járunk, és azért volt már most ennyire előre mutató a kommentem, mert már most még kettő készül, amit még egy trilógia követ majd, stb. És biztos vagyok benne, neked is van olyan kedvenced, amiből nem bánnád, ha nem készülne 12 rész.

előzmény: BonnyJohnny (#505)

2016-04-17 06:57:18 purplerain (1) #509

Nézd, Vasember 3, A tél katonája, Avengers. Ezeket a filmeket imádtam, baromi jó szórakozás mindhárom. Ráadásul a Vasember 3-at képes voltam úgy megnézni moziban, hogy az első kettő számomra kukába való. Tehát az, hogy nekem mindegyik egy színvonal azt azért nem feltétlenül mondanám, bár az igaz, hogy a végeredmény ugyanaz, nem nézem őket :) Láttam a két Thor filmet, az első kapitány sztorit meg az Ultront. Mindegyik nézhetetlen szörnyűség. Pedig esküszöm, hogy lelkesen ültem be rá/tettem be itthon a filmet. Ugyanez a DC. Még a Man of Steelt imádtam, imádom a mai napig. De innentől kezdve azt látom, hogy a nagy semmi jön... Valahogy nem érdekel a Wonder Woman (a huszadik eredettörténet...) az Affleck féle Batman se igazán.

Az évenkénti Star Wars filmekkel meg egy gondom van. Nekem mindig is az volt a SW világának a varázsa, hogy a 'mainstream' vonal az 3, aztán 6 film. Ezt mindenki ismerte, viszont az igazi érdekességek, azok a játékokban, könyvekben voltak és egy kis zárt világ volt hardcore rajongókkal. Érdekes és izgalmas volt a Valhalla Páholy könyveit gyűjteni, olvasni és figyelni ahogy az univerzum kitágul. Az ember azt érezte, hogy energiát feccöl bele, a hobbijába (úgy értve, hogy 1-2-3 napig vagy akármeddig, leül könyvet olvasni, most ez az érzés nem lesz meg szerintem).

Ehhez képest most a szánkba fogják rágni az egészet (igen, demagógia, de a könyvolvasás helyett a filmet lehet szájbarágásnak tekinteni, mint akár egy kötelező olvasmány esetén), ráadásul a látványon is lesz hangsúly a sztori helyett (mint jelen film esete, aminek a topikjában vagyunk). Én valami űberkurvára vártam ezt a részt, szétfolytam a trailertől, nos látható az értékelésemen, hogy mi lett a vége. Nem érdekelnek a kapaszkodók, nem próbálok meg jó dolgokat keresni benne, amikor kijöttem, azt éreztem, hogy ez egy nulla szar és ez azóta se változott. Nagyon sokat védtem Abramst más fórumon ahol támadták, de most már én is belátom, nem ért máshoz, csak ahhoz, hogy innen-onnan összelopkodjon mindent és trendi lufivá gyúrja.

előzmény: BonnyJohnny (#507)

2016-04-17 00:40:12 Mizi (5) #508

ébredegetett.

Hogy mi' csinált? :D

Amúgy tényleg sokan úgy csinálnak, mintha kötelező lenne megnézni az SW/DC/Marvel... etc. filmeket. Pedig az ember azt gondolná, hogy aki eleve úgy áll hozzájuk, hogy "silány-buta popcorn mozik, amelyekkel már amúgy is tele a tököm", az meg se nézi, hanem inkább megnéz valami dán drámát vagy tudomisénmit a mozikban helyette.

előzmény: BonnyJohnny (#507)

2016-04-17 00:18:29 BonnyJohnny (3) #507

Szerintem nálad (és sokaknál) az a baj, hogy szerintetek egy Marvel film sem hoz minőséget. Ezzel a véleménnyel semmi baj nincs. Csak éppen semmi köze ahhoz, hogy mennyi van belőle.
Ha zseniálisnak találnád őket, nyilván nem zavarna a mennyiség. Ha viszont valami nézhetetlen, akkor az folytatások nélkül is az.

Én szeretnék sok Marvel filmet. Csak mind legyen olyan jó, mint az Avengers. Sőt, DC filmeket is szeretnék, csak mind legyen olyan jó, mint a Dark Knight. Amúgy a két gyártó a két különböző stílussal jól megfér. Pedig még a FOX is ott van az X-Menekkel. Abból is jöhet, mert ott tartják a szintet (Wolverin film ugyan nem jött eddig össze, de mindegy, csapatban a 3. részt leszámítva jók.)

Persze ebből látszik, hogy az unom/nem unom dolog a hozzáállástól függ. Akinek nem tetszik, nyilván unja. Bár mondjuk a szuperhősfilmek nagyrésze nekem sem tetszik. Csak én nem úgy állok hozzá, hogy eleve ne tetszen.

És, hogy témánál maradjunk, évenkénti Star Wars is jöhet, csak ébredjen fel az az erő, ami ebben a filmben csak ébredegetett.

előzmény: purplerain (#506)

2016-04-16 23:02:32 purplerain (1) #506

Ha így kívülről beleszólhatok :)

Tudod (nálam) az a baj azzal, hogy "ha hoz egy minőséget", hogy ha mindig ugyanazt a minőséget hozza (akár jó akár rossz értelemben, kinek mi) akkor egy idő után semmi nem inspirál arra, hogy megnézzem...

Persze én úgy értem ezt, hogy a minőségben benne van nálam a szórakoztatási faktor, a zene, a sztori, az esetleges csavarok, a látvány, úgy ánblokk minden. Persze az is igaz, hogy azért érthetek egyet Dióval, mert én például valószínűleg egy jó ideig nem nézek se Marvel se DC filmet, mindkettő sok lett kicsit az elmúlt időszakban...

Elnézést a közbeugatásért :)

előzmény: BonnyJohnny (#505)

2016-04-16 22:46:06 BonnyJohnny (3) #505

Továbbra sem értem ezt a megunom a Star Warsot / Marvelt / etc. dolgot. Amíg hoz egy minőséget, addig nem mindegy?
Amúgy nem kötelező nézni, pláne nem nézés nélkül trollkodni.

előzmény: Dió (#503)

2016-04-16 20:49:53 o0o (3) #504

Na jó, megadom az 5-öst - azért, mert én egyszerűen nem értem ezt a filmet. Nem értem, hogy lehet, hogy úgy 3-5 percenként szaladunk bele egy-egy fölöttébb kínos mondatba / gesztusba / félre-szinkronizálásba / logikai bukfencbe, mégis bőven vállalható, szerethető a film?! A SW-fíling teszi? A cuki karakterek, vagy a remekül megrajzolt helyszínek? A sztori? - mert lehet ugyan kritizálni, de itt legalább van valami történet, vagy arra kisérlet, szemben ugye egy halom más popcornmozis kolléga munkásságával... Szóval, mitől olyan jó ez a film, miközben ezer sebből vérzik?!

PS. Akkor most ez az új trilógia abból fog állni, hogy a klasszikus főszereplő trióból filmenként egyet-egyet kinyírnak?

2016-04-14 23:54:56 Dió (3) #503

A komolyság a kulcsszó nálam is: bár miért akarnám komolyan venni, mert mese, de ez most máshogy lett komolytalan, mint az eredeti trilógia... Eleve sok múlott a szereplőkön, akiket - a női főszereplőn kívül - szerintem rosszul választottak ki. Imádom pl. Adam Drivert, de amikor lekerül róla a maszk, nevethetnékem van. Emiatt, és más okból kifolyólag sem tudtam mit kezdeni pl. Ford utolsó jelenetével, meg úgy a film egész második felével kb. Egyébként akár négyest is adhatnék neki, mert korrekt kis cucc... de valahogy szíven ütni már nem tud. Merthogy most akkor 3210-ig csinálják majd az újabb és újabb Star Warsokat? Nem sok azért ez egy idő után? "Kevesebb néha több", pl.?

előzmény: o0o (#499)

2016-04-14 11:27:58 Spirit (1) #502

nézhetetlen, ostoba, felszínes. szép a zenéje. 2/10

2016-04-13 11:23:02 R2d2 (3) #501

Nem rossz,de hogy a J.J Abrams féle lens flare-ből halálcsillag sugár lesz arra nem gondoltam.

2016-04-12 21:07:37 simijohnny (3) #500

Korrekt remake ízű folytatás lett "Az ébredő Erő". Vannak benne érthetetlen dolgok (pl. instant jedi wtf), a közepe felé nagyon untam, ettől függetlenül azonban várom a folytatást. Az erő legyen veletek! :)

2016-04-12 12:10:41 o0o (3) #499

Elkövettem azt a szarvashibát, hogy a film megnézése előtt nem sokkal, mintegy bemelegítésképpen, megnéztem még egyszer az Új reményt is. Na most ugye ne csodálkozzak, hogy szíven ütött a két film kontrasztja – komolyságban!

Megtörténhetett volna az eredeti trilógiában, hogy a film elején – remélem ez még nem számít spoilernek! – az egyik szereplő a főgonosz maszkján gúnyolódik, ráadásul szemtől szembe vele? Lehetett volna Darth Vader az aki, ha mondjuk körülötte mindenki csak vödörfejűnek becézi?! Nem, ilyesmi még az elátkozott prequel trilógiában sem fordult elő!

Utóbbiban, minden hülyesége ellenére, legalább megmaradt a Star Warsnak az a tisztelettudó és tiszteletet parancsoló alaphangja, ami ezt az egész "mesét" komolyan vehetővé tette annak idején – igen, még a bugyuta Jarjarral, meg a többi hülyeséggel együtt is! Fúúú, nem gondoltam volna, hogy egyszer még én fogom védeni és értékelni az egyébként általam is utált Árnyak-Klónok-Sithek filmeket! (Természetesen nem csak Poe filmeleji gesztusa, hanem csomó más zavaró apróság, pl. Finn és Rey gyerekességei, Kylo nyegle gesztusai, a régi szereplők ernyedtsége stb. is mondatják velem mindezt.)

Persze lehet, hogy túlzóak voltak az elvárásaim, éppen ezért még nem is merem pontozni a filmet, várok, hogy kicsit leülepedjenek a dolgok. Aztán majd megpróbálom még egyszer megnézni 21. század eleji, posztmodern szemmel, hátha úgy jobban csúszik...

PS. érdekes, én pl. azt, hogy Rey végül beült Han Solo helyére, Star Wars-rajongóként is kifejezetten jópofa és dögös fordulatnak találtam, annak ellenére, hogy a Daisy Ridley által játszott karakter így elsőre nem győzött meg teljesen. És hogy ismétlés volt az egész? Hát, a Jedi visszatér is ismétlés volt anno, és kit zavart?

2016-04-11 13:25:31 Mizi (5) #498

Korrekt vélemény, bár egy kicsit ellentmondásos. Felrovod a filmnek, hogy nem újít eléggé, ám az újításaira mégis fanyalogsz, pl a spoileres dologra is azt írod, hogy szentségtörés. (miért lenne az?)
Pont ezért csinálta azt a Disney, amit. Ezért nem mertek annyira újítani.

előzmény: korig (#497)

2016-04-11 13:08:25 korig (3) #497

Tulajdonképpen Az ébredő erő nem egy rossz film, sőt azoknak, akik nem ismerik az eredeti trilógiát még akár zseniális is lehet. De éppen itt van a bökkenő, ugyanis a film egy az egyben az Egy új remény remake-je, persze úgy, hogy azért (minimálisan) bővíti az univerzumot és új (szerethető?) karaktereket hoz be az eredeti, elöregedett szereplőgárda helyébe, kielégítve ezzel az új rajongói bázist.
Szóval, ha nem csak a 40 éve megalkotott:
- történetet
- karaktereket
- látványvilágot
- zenét
másolta volna Abrams, hanem egy kis hozzáadott értékkel is megdobta volna a filmet, akkor nem szólnék egy szót sem.
Jó-jó, a megfiatalított Darth Vader, az általa megállított plazmanyaláb (wtf), a dezertáló rohamosztagos története és a remek színészgárda, azért hozzáad valamicskét az örökséghez. Ezen túl azonban az újdonságok inkább fanyalgással, mintsem elégedettséggel töltöttek el.
Emiatt hiába nyúlnak (látszólag) alázattal a filmhez, hiába teremtik meg a nosztalgia hangulatot, észrevétlenül és kíméletlenül mindent elvesznek a régi rajongóktól (nem vagyok az a keményvonalas Star Wars fan, de amikor:
Rey, a megmagyarázhatatlan módon mindenhez értő, jött-ment karakter – persze majd később kiderül, hogy valamelyik Skywalker lánya - elfoglalja Han Solo helyét az Ezeréves Sólyomban, maga mellett Chewbacca-val
azt eléggé szentségtörésnek éreztem)
átadva azt az új fogyasztói rétegnek, akik (rossz esetben) azt fogják gondolni, hogy sokkal különlegesebb az, amit kaptak, mint amit a 40 évvel ezelőtti fiatalok. (Ugye azért az tiszta, hogy a mostani 12-18 évesek ismerik és szeretik ugyan a Star Wars-t a karaktereket, de csak a hype miatt, és nem azért mert, teszem fel, beleszerettek az Egy új remény-be?)

Szóval minden rajongó vonja le a következtetéseit a filmről, de ha én, mint fanatikus Vissza a Jövőbe fan ilyen folytatást kapnék imádott filmemhez, nem lennék túlságosan elégedett.

65%

2016-04-06 01:15:28 slawter (2) #496

A régiTeljesen igaz. Az egész film egy ismétlés, más nevekkel és arcokkal. Végig az járt a fejemben, hogy tényleg? Ennyire futotta? Ennyi év alatt ezt sikerült kihozni ebből?

előzmény: ZoLeEe (#495)

2016-04-05 20:34:41 ZoLeEe (3) #495

nekem úgy tűnt hogy az egész cselekmény csak töltelék és kizárólag a nosztalgiajelenetek alapját/összefűzését szolgálja. Ez a konstans dejavu teljesen elnyomott mindent,talán még azt a (márha van benne)csepp originalitást is.

remélem a következő más lesz, nemszeretek látni egy filmet még mielőtt egyáltalán megnézném.

2016-04-05 20:27:46 ChrisAdam (5) #494

Az hát, nem hallottad még? :D Mifelénk így mondjuk.

előzmény: BonnyJohnny (#493)

2016-04-05 19:49:18 BonnyJohnny (3) #493

A tasler az a tasli és a saller keveréke? :D

előzmény: ChrisAdam (#492)

2016-04-05 19:15:23 ChrisAdam (5) #492

Ebben egyetértünk, lehet tőlem is kapna egy két taslert.

előzmény: Olórin (#490)

2016-04-05 19:01:50 BonnyJohnny (3) #491

Én meg tudnám verni Abramst és társait pl. azért, ahogy a Han-Kylo szálat odakenték.
És, ha esetleg megremegne a kezed, csak gondolj a Star Trekre. :D

előzmény: Olórin (#490)

2016-04-05 18:57:18 Olórin (3) #490

Egyébként ez meg már szubjektív, hogy kit mennyire zavarnak a kérdések, kit mennyire gátolnak a műélvezetben. Én elfogadom, hogy valakit semennyire, még ha furcsállom is.
Én meg tudnám verni Abramst és társait pl. azért, ahogy a Han-Kylo szálat odakenték.

előzmény: BonnyJohnny (#489)

2016-04-05 18:52:35 BonnyJohnny (3) #489

S abban sem, hogy ilyen szempontból hiba összehasonlítani a negyedik résszel, mert teljesen más helyet foglalnak el a szériában.
Azzal nem értesz egyet, hogy hiba összehasonlítani, ergo össze lehet hasonlítani; vagy nem értesz egyet, mert hiba összehasonlítani? :)

Amúgy nem idegesítően sok a kérdés, de te magad is és Mizi is elismeritek, hogy több, mint a negyedik részben, mivel mindketten azzal jöttetek, hogy "Ha Lucas tudta volona, akkor abban IS több lett volna." Tehát, mivel nem tudta, nem volt benne annyi.
Tekintetbe véve, hogy Olórin is és én is csak ennyit állítottunk, nem értem, min vitázunk.

2016-04-05 18:39:56 ChrisAdam (5) #488

Alapból nem látom a porhintést problémának. Nem idegesítően sok a kérdés, ami miatt nem érthető ennek a filmnek a sztorija, vagy nem élvezhető... Már itt nem értünk egyet. S abban sem, hogy ilyen szempontból hiba összehasonlítani a negyedik résszel, mert teljesen más helyet foglalnak el a szériában.

2016-04-05 18:35:33 BonnyJohnny (3) #487

Tolkien sem ágyazott meg semmilyen folytatásnak, Shakespeare sem a cliffhangareiről volt híres.
Ez csak az utóbbi 10-20 évben lett divat. Valaki néha át is esik a pacin, és addig bonyolítja, kuszálja, húzza a könyveit, hogy már lehet be sem fejezi soha... De nem baj, majd sorozatban megnézzük, mi lesz a vége. :P

előzmény: Mizi (#486)

2016-04-05 18:11:06 Mizi (5) #486

Ha anno Lucas tudja, hogy majd jöhetnek a folytatások, mert akkora siker lesz az első rész, biztos vagyok benne, hogy akkor ő sem ragaszkodik a kerek történethez, és megágyaz a karakter-titkoknak. :)
Szóval itt van a titok nyitja elásva.
Én nem tudok és nem is akarok ebbe belekötni.

előzmény: BonnyJohnny (#485)

2016-04-05 16:54:32 BonnyJohnny (3) #485

Az a baj, hogy sokan nem tudnak elvonatkoztatni a későbbi filmektől, és annak tükrében, mintegy "visszafelé" ítélik meg az első részt (mármint a negyediket... :P).

előzmény: Olórin (#484)

2016-04-05 15:17:34 Olórin (3) #484

Figyelmen kívül hagyod a kommentem messze legfontosabb részét: mindent tudsz a világról és a karakterek múltjáról, viszonyáról, amit a sztori megértéséhez és élvezéséhez tudnod kell.
Az első SW-ben semmit sem számít, ki az uralkodó, milyen múltja van Vadernek stb., ezeknek semmi szerepük a cselekményben, mert ezek a szálak még nem ott érnek csúcspontjukra - ellentétben pl. a Han-Kylo szállal Az ébredő Erőben. Az első SW-hez semmit sem tenne hozzá, ha többet tudnánk a karakterekről. Ehhez rengeteget hozzátenne.

előzmény: Mizi (#483)

2016-04-05 14:48:49 Mizi (5) #483

Lehet, hogy akkor emiatt most kicsit ismétlő leszek, de én még nem írtam a témában.
Szóval... nos szerintem nagyjából ugyanannyit tudunk meg Az ébredő erőből, mint anno az első SW filmből. Nézzük csak a szereplőket:
Az antagonisták: Kylo Ren/Darth Vader
Kylo-ról megtudjuk, hogy Luke tanítványa volt, de Snoke vezér átcsábította a sötét oldalra, és ezért elárulta a mesterét, és végzett az összes többi tanítvánnyal. Ezenkívül pedig Han Solo fia, és Ren lovag. (+ erős érzelmi szálak fűzik a főhőshöz)
Vaderről kb fele ennyit tudunk meg: elárulja a mesterét, mivel enged a sötét oldal delejes csábításának, de hogy ki a (sötét) mestere, mi köze van Luke-hoz, arról még akkor semmit sem árulnak el és még a Sith szócska sem került elő.
A "főgenyók": Snoke/Palpatine
Snoke nevét ismerjük, és még ha csak a hologramként is, de láttuk a külsejét, és tudjuk róla, hogy áthatóan ismeri az erőt. ezzel szemben "az uralkodó" egy félmondatban van csak megemlítve, mondván, hogy feloszlatta a szenátust.
A protagonisták: Rey/Luke
Egyikük szüleit sem ismerjük, bár Anakint megemlíti az öreg Obi, de csupán egy nevet kapunk, meg azt, hogy jó pilóta meg jedi volt. Szóval ahogy Rey eredetét is csak a következő részben tárják fel nekünk, úgy Luke-ról is csak a Birodalomban tudjuk meg, hogy Vader az apja.

A Cliffhangerrel meg nem értem mi a baj, anno Lucas is megjátszotta a Birodalom visszavágnál, mert már tudta, hogy lesz folytatás, nem úgy mint az első filmnél, amikor még csak álmodozhatott arról, hogy folytatást is készíthet a filmhez majd.

előzmény: Singularity8 (#482)

2016-04-05 13:56:50 Singularity8 (3) #482

Ez a beszélgetés nem folyt már le hónapokkal ezelőtt is? Látom egyik fél sem engedett azóta az álláspontjából, hátha most majd kialakul egy közös konszenzus, vagy legalább lesz valami előrelépés, kíváncsian várom.

2016-04-05 13:01:37 BonnyJohnny (3) #481

A negyedik rész azért volt kerek és egész, minimális kérdéssel, mert mint tudjuk, habár Lucas tervezett hozzá folytatásokat, úgy írta meg, hogy később érthető legyen
Ezzel megmagyaráztad, hogy miért van úgy, ahogy mondtam. Köszi! ;)
Amúgy irreleváns, amit írsz. Az Avengersnek is terveznek folytatást, mégsem hagynak lógva semmit.

A többit meg Olórin leírta.

előzmény: ChrisAdam (#479)

2016-04-05 12:11:20 Olórin (3) #480

A Birodalom visszavág egy cliffhangerrel ér véget, de közben mindent tudsz a világról és a karakterek múltjáról, viszonyáról, amit a sztori megértéséhez és élvezéséhez tudnod kell. Ezt Az ébredő Erőről nem lehet elmondani, itt minden egy nagy homály. Az eddigi SW-filmekben összesen nincs annyi rejtély, mint ebben az egyben, mert sosem porhintésekről meg előreutalgatásokról szóltak. És ez jó volt így.

előzmény: ChrisAdam (#479)

2016-04-05 12:02:17 ChrisAdam (5) #479

Egyáltalán nem szabad a negyedik részhez és a Prometheushoz sem hasonlítani.
A negyedik rész azért volt kerek és egész, minimális kérdéssel, mert mint tudjuk, habár Lucas tervezett hozzá folytatásokat, úgy írta meg, hogy később érthető legyen, ha a film elbukik és nem készülnek el a folytatások. A Prometheusban pedig tényleg irreálisan sok kérdés merül fel, amit ugyanakkor még mindig át lehet bőven ugorni (szerintem).
Ezek a kérdések, amik pedig egyáltalán nem nagy számban felmerülnek ennél a filmnél, teljesen normális - mert biztosan tudjuk, hogy 2017-ben a legtöbbjükre választ kapunk és ez egy egyértelmű folytatásfilm első epizódja. Ezt nem lehet ennyire önállóan kezelni. Ha így gondolkodunk, akkor A birodalom visszavág nagy fináléja is önmagában rendkívül rossz lehetett, mivel még három évet kellett várni - akkor az önmagában csak négyes/hármas/etc.? :)

előzmény: BonnyJohnny (#478)

2016-04-05 06:20:52 BonnyJohnny (3) #478

Szerintem ez már csak azért sem igaz, mert az egy önmagában kerek történet, ez meg folytatásnak és karakter titkoknak ágyaz több ponton is.
Egyébként valóban nem annyi, mint a Prometheusban. :P Az csak egy hasonlat volt. :)

előzmény: Mizi (#477)

2016-04-05 00:17:48 Mizi (5) #477

Érdekes, én egyre inkább úgy érzem, hogy kevés a megválaszolatlan kérdés, legalábbis nem sokkal több, mint anno a IV. résznél.

előzmény: BonnyJohnny (#476)

2016-04-04 23:09:55 BonnyJohnny (3) #476

Újranéztem otthon, nyugott körülmények között, egyedül, tudva, hogy mire számítsak, feliratosan, 2D-ben. Továbbra is jó filmnek tartom... De továbbra sem többnek annál. Őszintén szólva az első harmad zseniális: a tempó, a felépített díszletek, valódi maszkok és praktikus effektek hangulata, az életre keltett miliő, a történet korai szakaszának remek felvezetése, és kiváló karakterek bemutatása (jó színészekkel). Han megjelenésétől kezdve a középső harmad döcögni kezd a túlírástól, de azért még jó. Aztán Maz kocsmája utáni harmadik harmad (időben inkább 2/5-öd) az összecsapott, következetlen és fájóan önismétlő... az önmagában hármas lenne. Aztán az utolsó perc megint zseniális, amitől összessögében jó érzéssel kelsz fel a székből, de mire kiérsz a teremből, a film rengeteg átgondolatlan és megmagyarázatlan kérdést hagy maga után. Ez utóbbi típusra lehetne mentség a folytatás. De arra sem az (ahogy a Prometheusnál sem...). Ha megmagyaráznak sok dolgot, az majd a második rész értékét fogja növelni. Ennél a filmnél még hátrány. Összeségében akár erős hármas is lehetne, de a karakterek és a színészek húznak egyet a filmen, meg pár emlékezetes jelenet. Összesítve csak ugyanazt tudom mondani, mint anno a vetítés után. Ez a film túl jó ahhoz, hogy ne jó osztályzatot kapjon, de annak az alsó fele.

2016-04-04 17:34:50 slawter (2) #475

Újrahasznosítás rulez - majdnem.

2016-03-30 22:58:57 ChrisAdam (5) #474

Roncsvadász viselet. :)

Egyébként belegondoltatok abba, hogy Hanból lehetne egészen biztosan klónt csinálni? Kaminon mondjuk! :) Reméljük Hollywood nem olvassa.

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#473)

2016-03-30 22:54:36 ifj. Ó. Posszum (4) #473

"Hajléktalan külsejű" :D
szómiszó, tényleg volt a csajban egy jó adag sztk-szökevény jelleg, két havi vizeletmintával

előzmény: iiglo (#472)

2016-03-30 22:45:24 iiglo (?) #472

Ez a folyosón bujkálás egyenesen fáj már, komolyan, egy átlag munkahelyen nehezebb lenne kávét lopni mint itt meghekkelni egy bármit bárhol bármikor. A legszebb amikor a csaj (nem tudom a nevét, a hajléktalan külsejű) egy 50 méterre lévő falon mászik, majd egy pillanat múlva összefutnak vele a "srácok" egy sarkon, basszus, volt egy rövidebb út...

2016-03-24 18:53:46 ChrisAdam (5) #471

Kétségtelen, hogy például senki más nem tett ilyet az előző részekben - Yoda se, Palpatine se, Anakin/Vader se, mint ahogy Kylo ki tudja szedni az elméből az infót - amit Vader nem tudott, hiszen akkor nem kínozta volna Leiát.

A dolog szépsége itt az, hogy a forgatókönyvíróknak ez jutott eszébe, mint látványos, menő képesség, így ezt írták bele, felemelve ezzel Kylo erejét, ami ugyanakkor simán helytállhat, sőt, helyt is kell hogy álljon, ha az írók így álmodták meg, s végül is nem lehetetlenség ez (ilyet meg számon kérni hiba), meg hát Skywalker-vér folyik benne is - amiben az Erő hatványozódhat (na, csak a midikloriánokig ne jussunk el).
A legegyszerűbb magyarázat egyszerűen az, hogy mindenkiben máshogy jelenik meg az Erő. És mindenkiből mást látunk. Kylo egyébként erős lehetne, de a saját gyengesége - a Fény hívása - teszi gyengévé, amit Solo meggyilkolásával helyretett magában - vagy nem, erre a sejtelmes Snoke mondat utal "be kell fejeznem a tanítását". Így lehet hullámozó, amit látunk. Nem tud bánni az erejével.

előzmény: Mizi (#470)

2016-03-24 18:27:01 Mizi (5) #470

Szerintem egyedül te vagy az, aki szerint a lövedék megállításhoz, meg a bénításhoz olyan hú de nagy erő kellene... mintha valami "ősmester" lenne ezekre képes. Miért is?
Úgy van, ahogy a spoilerben írtad.

előzmény: HejjaX (#469)

2016-03-24 17:25:49 HejjaX (3) #469

Olvastam a magyarázatokatKylo Ren nem sith, nem nagyúr, nem jedi, nem fejezték be a kiképzését, lövést kapott, az előbb nyírta ki fatert, ezért lelkileg maga alatt van, és egyébként is instabil, etc... Meg is győztek, lehengerlő érvek. Nemrég még lövedéket állított meg és embereket bénított le, most viszont már nem nagyúr, nem képezték ki és amúgy is instabil, ergo kikaphat egy erő és lézerkard használatában egészen pontosan nulla tapasztalatú nőtől. No problem, legközelebb majd biztos leütöm a barnaöves haverom, mert nem sokkal előtte sírta el magát a Hachiko-n és a hasa is csikar a túl sok csokitól, amit magába tömött.
De a legjobb érv, hogy nem láttam a filmet, mert nem azonos a véleményem :)

előzmény: McCl@ne (#468)

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6