Que Horas Ela Volta? (2015) ☆ 👁

A második anya
The Second Mother

(Anna Muylaert)

brazil dráma

3,9
★★★★☆
41 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-03-14 11:41:48 andraas (5) #3

Szerintem az unoka miatt mondott fel Val.

előzmény: Tenebra (#2)

2015-06-26 16:19:05 Tenebra (4) #2

Egyedül az zavart a filmben, amit a végén behoznak. Semmi pluszt nem rakott hozzá, hogy kiderült, Jessicának van egy gyereke már... Ezt én szükségtelennek éreztem, mert ettől a szememben nem lett se jobb, se rosszabb a csaj.

2015-06-26 16:17:02 Tenebra (4) #1

Remek groteszk-realista film, mely elképesztően intelligens és földhöz ragadt, finom poénokkal, egy nagyon egyszerű társadalmi, hétköznapi szituáción keresztül mutatja be, kritizálja a brazil "kasztrendszer"-t. Már mikor az első képeket láttam a filmből, tudtam, hogy ez a brazíliai erősen hierarchizált társadalomról fog szólni, ahol a 200-300 évvel ezelőtti formák még mindig életben vannak.

A komikum alapját az adja, hogy a becsületes cselédanya "gazdagék"-at arra kéri, hogy a nyárra engedjék meg, hogy a lánya ott maradjon náluk, míg el nem kezdődik az egyetem, albérletet nem talál magának. Illetve még az egyetemi felvételi zajlik (ezt annyira nem értettem - nem tudom, milyen a brazil oktatási rendszer). Csakhogy a lány itt nem cseléd, hanem vendég, így a gazdagéknak aszerint kell, bánjanak vele a saját erkölcsi érzületük miatt. Így vendégszobába megy, sőt egyik jelentben vicces módon az arisztokrata asszony ad neki reggelit, teljesen megfordítva így a szerepeket.

Vicces, kínos, hétköznapi szituációk ezek, de mégis mesterien modellezi ezt a társadalmi közeget, illetve azt, hogy a fiatal generáció már nem akar ebbe a "kasztrendszer"-be betagozódni.

Szóval nagyon tetszetős film, egy másodpercig sem untam. Ilyen őszinte, visszafogott, sokrétű alkotásból kéne több a mai filmkultúrába.