The End of the Tour (2015) ☆ 👁

A turné vége

(James Ponsoldt)

amerikai dráma

3,3
★★★☆☆
49 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-22 23:06:43 dittike (5) #5

Soha ez előtt a film előtt nem hallottam erről a bizonyos íróról, akiről szól az alkotás, de úgy érzem, hogy nagyon bátor ember lehetett, ha így mert élni és alkotni.

2016-07-22 10:13:10 Kalevala (5) #4

Lehetséges ez?? Beleszerettem egy halottba.
Pedig a film készítői nem könnyítették meg nekem a dolgot. Amikor előszőr megláttam Jason Segelt, mint David Foster Wallace-t, megijedtem. Ez a visszataszító alak akarja eljátszani az én hőn imádott Wallace-omat? Még szerencse, hogy mérgemben nem kapcsoltam ki. Mert idővel Segel eltűnik és előbújik DFW, ahogy elképzeltem őt, ahogy olvastam róla és tőle. Jason Segelnek sikerült átalakulnia, játékában megjelent ez a magányos, szelíd teddy bear, ez az önmagával és depressziójával tusakodó zseni, ez a magasan szárnyaló elme, aki úgy szeretne beilleszkedni közénk, a mi kis középszerű világunkba, de aki sokkal többet lát, mint amit el tud viselni és ezért fel kell adnia a harcot.

Tényleg megtalálja mindenki a párját az élete során? Vagy kompromisszumot kötünk jó esetben 80 %-kal? És mi lesz azzal, ami bennünk reked? Amit nem tudunk megosztani senkivel. Ez a magány. Azt írják, erről szól DFW opusz magnumja, az Infinite Jest. A könyv évek óta ott áll a polcomon, nem mertem belevágni, féltem a több mint 1000 oldaltól és féltem DFW kimerítő szókincsétől. De most a film után elkezdtem. Nem könnyű olvasmány, sokáig fog tartani, mert nem az a fajta irodalom, amelyik könnyű szárnyon repíti az olvasót. De meg kell tennem, mert hogy állíthatnám, hogy szeretem DFW-t, ha még ezt a művét sem olvastam.
De vissza a filmhez: aki a film előtt nem ismerte DFW-t, annak, nem tudom, mit mondhat a film és mondhat-e valami lényegeset. Nekem rengeteget adott, olyan volt, mint egy szellemi fényképalbum, ahol bele tudtam lapozni egy kicsit DFW lelkébe. Holott pont ilyennek éreztem őt mindig, most már a képekkel és különösen a beszélgetésekkel alátámasztva tudom, hogy ilyen volt. És nagyon szeretem.

Aki még semmit sem olvasott tőle, talán egy kis ízelítőt ad az „Everything Is Green“c. novellája. Akárhányszor olvasom, mindig elérzékenyülök. Mert olyan szép.
http://harpers.org/wp-content/uploads/HarpersMagazine-1989-09-0059029.pdf

2016-01-25 11:39:37 bambula (3) #3

Ez csak kisebb megfigyelés a film közben történtekről.Nem tudom,hogy szándékos volt-e de kicsit meglepődtem amikor mondták,hogy a Demi Moore-os Az esküdt című film John Grisham könyvéből készült.Plusz érdekes volt látni a mozijegy árakat is 1996-ban:adult 4.50,children 3.00,senior 3.50.

2016-01-10 22:06:09 Dió (2) #2

Sikerült annyira unalmasra és megvetni valóra írni a két főszereplő karakterét, de még az őket körülvevő dialógusokat is, hogy ne sikerüljön végignéznem a végterméket (ami filmnél ritkán fordul elő). Jason Segelből pedig sajnos soha sem lesz színészóriás, pedig ebben a szerepben nagy kiugrási lehetőség volt számára.

2016-01-04 17:06:44 Adam Taylor (4) #1

Valószínűleg sokkal többet adott volna, ha már olvastam volna a könyvet - de így is szinte végig érdekes tud maradni, pedig hát nem áll másból mint másfél óra nettó beszélgetésből. Segel valami félelmetesen jó, és Eisenberg is remek - remélem előbbi bezsebel még valami komolyabb díjat is. Az Infinite Jest-et pedig muszáj lesz még a magyar fordítás előtt pótolnom.