Once Upon a Time in America (1984) ☆ 👁

Volt egyszer egy Amerika

(Sergio Leone)

amerikai-olasz dráma, krimi

4,4
★★★★☆
714 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-09-13 13:56:38 kistroglodita (?) #58

Pontosan. Már a neve se véletlenül Max. Ő a csúcsra akar eljutni, ez szóba is kerül a filmben. Amikor először megjelenik egy szekéren ül, mint egy király. Amikor már felnőttek, vesz egy trónt. Szóval, "király" akar lenni. És az is lesz.

előzmény: Doktorúr (#57)

2022-09-13 13:10:49 Doktorúr (5) #57

Max miért lett politikus? Szintet akart lépni, a HATALMAT akarta. Hát, meg is kapta...na de milyen áron?

előzmény: Csende Kristóf (#52)

2022-09-13 13:08:50 Doktorúr (5) #56

Lassú, nagyon lassú film ez, ami engem általában zavarna gengszterfilmnél - de itt nem! Ez voltaképpen egy gengszterköntösbe bújtatott dráma hűségről, barátságról és árulásról. Pazar színészi alakítások és fényképezés, a tökéletesen aláillő zenei aláfestés csak hab a tortán. 5/5.

2020-05-01 23:48:42 acidphase (5) #55

Hát ez a remekmű is olyan hogy minél többedszer nézem annál nagyobb élményt nyújt.. van amikor még a közel 4 óra is kevésnek tünik... Ja és olvastam egy teóriát amire nem tudom hányan gondoltatok akik látták, vagyisaz öregkori De Niro csak elképzeli az akkori eseményeket, vagyis az újratalálkozást Deborah-val, vagy Max-el (és akkor hogy ő életben maradt és szenátor lett az is csak a képzelete szüleménye). És ehhez a magyarázathoz még jól bele is passzolna az ópiummámora, meg mosolygása a végén...na szoval ezt nem kell ecsetelni
ki mit gondol erröl? :)

szerk: ja visszaolvastam és látom hogy ez már fel lett vetve korrábban critixx által, nemcsak én akadtam rá erre a magyarázatra :)

2020-01-05 14:17:23 VVega (4) #54

Nagy film, az biztos. Gyönyörűek a díszletek és a fényképezés, Morricone zenéje tökéletes, a sminkek jobbak, mint a The Irishmanben, a gyerekszínészek plusz De Niro és Woods pazarul játszanak. A történet azonban az elképesztő hosszúsága ellenére is sokszor zavaros, furcsa dolgokat tesznek a karakterek, hiába majdnem 4 órás, mintha a vágóasztalon maradtak volna magyarázatok. Amellett pedig mai szemmel nézve nem lehet elmenni (vagy nekem legalábbis nem sikerült), hogy mennyire elképesztően soviniszta az egész film. Undorító, ahogy a nemi erőszakot kezeli és ahogy arra a szereplők reagálnak, de amúgy is csak használati tárgyak, tulajdonok a nők végig. Nagyon kellemetlen.

2019-08-14 19:17:22 Leo_Stotch (5) #53

Nagyon kellett ez most.
Fiatalon láttam.. semmire nem emlékeztem. Na de most, nem feledem sose.
Klasszikus értelemben vett Nagy Mozi.
221 perc tömény mozirajongás.

2019-05-09 01:53:08 Csende Kristóf (5) #52

Újra néztem a filmet, ezúttal jobban tetszett. Azonban sok dolog most is zavart. Többek között, hogy rengeteg karakter felbukkan, azonban hamar el is tűnik. A leginkább zavaró dolog talán az, hogy még mindig nem értem, akkor most James Woods karaktere beleugrik a szemétszállítóba? Vagy mi történik? Továbbá nem igazán értem, hogy mit akarna jelenteni Joe Pesci karakterének felbukkanása a kórházban, amikor Noodlesék elhatározzák, hogy elmennek Floridába? Egyáltalán hogy adódott úgy, hogy Max-ből politikus lett? Ezt is jó lett volna azért legalább egy picit elmagyarázni.

További fájó pontok:
Moe-t nem is érdekli a húga és Noodles közötti románc? Nem is érdeklődik effelől?

Azontúl még az is fura nekem, hogy a másik két barátjának sorsa nem is érdekli Noodlest. Csak Max-szel van elfoglalva, csak miatta van lelkiismeret-furdalása. Legalábbis ez érződik.

Amilyen hosszú a film olyannyira nyitva hagy rengeteg, de tényleg rengeteg dolgot. Vagy legalábbis a számomra ezek fájó pontok, mivel egyébként a film igen cizellált. Részletgazdag és igényes munka, az említett fájó dolgok mellett.

Többet ki lehetett volna hozni még a rendőrfőnök karakteréből is szerintem, illetve Joe Pesci karakteréből is.

Egyébként megköszönném, ha valaki tudna a feltett kérdéseimre válaszolni, hátha ezáltal jobban összeállna a kép a filmmel kapcsolatban.

2018-08-08 19:10:53 BalaKovesi (5) #51

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a 600. megtekintett filmem. A választás a Volt egyszer egy Amerikára esett, mert Leone munkássága nagy kedvencem, valamint már nagyon régóta szemeztem a filmmel, csak monstrum, közel 4 órás játékideje miatt mindig megtántorodtam, és inkább választottam valami "emberkímélőbb" játékidővel rendelkező filmet. Pár hete viszont rászántam magam, és megnéztem.

Ezúttal sem kellett csalódnom Leone-ban, a Volt egyszer egy Amerika valami hihetetlenül zseniális! Nagyszabású, egész életutakon átívelő a történet, mégis bensőséges, mélyen emberi a film, nem egyszer fordult elő, hogy elérzékenyültem, és por ment a szemembe. A rendező szokásos hosszan kitartott képei itt is jelen vannak, amik egyáltalán nem öncélúak, telítve vannak érzelemmel, beszélnek hozzánk, sokszor többet mondanak a szavaknál. Mindemellett profin megkomponáltak, bár ez a Volt egyszer egy vadnyugatot látva nem éri az embert meglepetésként.

A film három idősíkra van szedve, de a jelenetek nem mindig lineárisan követik egymást. Zseniális szerkezete van, kellett is ennek a 4 órás játékidő. A hangulata nagyon erős, a képek csak úgy beszélnek, mind a három idősík egy korrajz, az első talán a legerősebb.

De nem csak a képek beszélnek a filmben, hanem a zene is. Valahogy mindig pont jókor jön a megfelelő dallam, ami rátesz egy lapáttal a kilátástalanságra, a szépségre, esetleg nosztalgiára késztet, hogy visszaemlékezzünk a gyerekkorunkra. Morricone ezúttal is nagyszerű, sőt! Ki merem jelenteni, hogy ennek van az egyik legszebb és legérzelmesebb zenéje, amit valaha hallottam. Egyszerűen eléri a lelkemet, a végén a nyugvópont pedig maga a katarzisélmény, libabőr, hidegrázás.

A színészek is mind jók. A casting telitalálat, a gyerekszereplők nemcsak hogy hasonlítanak a felnőttkori énjükre, de jól is játszanak, a felnőttkori szereplők szintúgy, kiváltképp De Niro (a sminkesek pedig kitettek magukért, nagyon hitelesen öregítették meg a színészt) és Woods. A karakterek bűnöző mivoltuk ellenére azonosulhatók, értjük őket, közel kerülünk hozzájuk (tény hogy erre ad is időt a film).

Egyébként a végén talán nagyobbat ütött volna, ha akkor fedik fel hogy ki a kormányzó, amikor De Niro belép a szobába. Bár nem tudom hogy ezt fel kéne-e róni hibának, ez nem az a film ami a "nagy csavarra" van kihegyezve. :) Az ópiumos teóriát pedig nem akarom elhinni, túl szép ahhoz az egész hogy csak egy képzelgés legyen... :D

Összegezve a Volt egyszer egy Amerika egy zseniális, gyönyörű, grandiózus film barátságról, áldozathozatalról, emberi életutakról, a múltban elkövetett döntéseink mérlegeléséről. Leone az egyik kedvenc rendezőm, nagyon szeretem a stílusát, hosszan kitartott képei szinte életre kelnek, mesélnek. Sajnálom hogy ilyen hamar elhunyt, szomorú belegondolni hogy (valószínűleg) mennyi jó filmtől lettünk megfosztva. 4 órás játékideje ellenére egy percig sem untam a filmet, néztem volna még egy ideig. Annak ellenére hogy gengszterfilm, nem a menőséget keresi a dologban, egészen más hangot üt meg, az egész inkább egyfajta szomorkás, néhol vidám szépséget áraszt. A Volt egyszer egy Amerika egy olyan film, amitől eszembe jut hogy miért is szeretem a mozit, hogy mit jelent nekem, és bebizonyítja hogy mennyi minden kifejezhető és átadható ezzel a művészeti ággal. Kár, hogy nem nagyobb a nézettsége. :/ Ha meg kéne mondanom hogy ez jobb-e vagy a Vadnyugat, akkor talán az utóbbit mondanám, mert az hamarabb belopta magát a szívembe, de nem sokkal marad el tőle ez sem. Többszörnézős, nagy szerelem lehet még ebből... :)

10/10

------

És akkor itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az oldalért. Sokat jelent nekem a KT. 13 éves korom óta vagyok itt jelen, és bár nem mindig vagyok aktív (tavaly szinte végig az voltam, idén nem annyira), azért a regisztrációm óta eltelt 3 és fél év alatt majdnem minden nap felnéztem az oldalra. Nem mondom hogy a regisztráció előtt egy nagy Halálos iramban fan voltam, de azért elég sokat alakított az oldal az ízlésemen és úgy vélem hogy jó irányba, valamint a szókincsemen is jelentősen javított (érdemes beleolvasgatni a legelső kommentjeimbe... :D). Nagyon sok értékes filmet láttam a KT-nak köszönhetően, amiket lehet hogy mégcsak meg sem ismertem volna, ha nem vagyok itt jelen. Nem igazán tudnék mégegy olyan nívós filmes fórumot mondani mint ez, az egész oldalon érezni a filmszeretet, azt, ami bennem is lankadatlanul megvan. Remélem még sokáig fog működni az oldal, és lesz is rajta élet. (Ja, és köszönöm ChrisAdam, hogy anno ajánlottad nekem a KT-t!) :)

2017-01-31 18:22:04 Dezsmant (5) #50

Konkrétan azt hittem, hogy ennek a filmnek sose lesz vége, amikor először néztem, nagyon melankólikus hangulatú egész végig, a story is jó. Az első vágatlan verzió 10 órásra sikeredett aztán 4óra 29percre, majd végül 135percesre vágták szerencsére mivel úgy sok minden kimaradt volna született meg ez a 3óra 36perces verzió. Leone jól megrendezte ezt az első és egyetlen gengszterfilmjét.

2015-09-02 22:10:24 Csende Kristóf (5) #49

teljesen másra számítottam.. voltak benne jó dolgok de összességében elég felemás érzésekkel álltam fel a film megtekintése után. Leone stílusa sem nekem való.

2015-08-07 02:24:36 budaik (5) #48

Elképesztő film, nagyon lírikus. Libabőr gyakorlatilag az egész....

2014-01-05 18:11:08 Eglaronion (5) #47

Én egy hónapja láthattam körülbelül először, vagy esetleg kettő, de a DunaTV-set is majdnem a végéig néztem, talán túl sznob vagyok, de nem tűnt még este se soknak. Hozzáteszem, nem vagyok hozzászokva több mint három és fél órás filmekhez, de ennek van egy olyan melankóliája, ami magával ragadó. Az utolsó beállítástól még most is szó szerint megborzongtam.

előzmény: simijohnny (#46)

2014-01-05 15:34:54 simijohnny (4) #46

Az ünnepek alatt újra megnéztem (négy órás verzió) és lepontoztam, jóindulatú négyesre. Olyan ez a film, mint a "végtelen történet". Szép, monumentális, részletgazdag, de unalomba fullad. Vagy csak én akartam túl sokat a rendezői változattal?

2014-01-05 13:48:15 critixx (5) #45

Én most csak az utolsó 20 percet kaptam el, de Végvári tényleg jól hozta a figurát. A másik szinkront még sosem hallottam, eddig csak angolul láttam a filmet.

2014-01-05 00:03:13 kobretti88 (5) #44

Ehhez a figurához szerintem jobban illett Végvári hangja.

2014-01-05 00:01:18 Hannibal Lecter (5) #43

Belenéztem, és jó volt a szinkron. Végvári kitűnően hozta a karaktert, különös tekintettel az idős De Niróra. Kulka-verzióról nem is hallottam. Az szerintem olyan legenda, mint hogy A máltai sólyomnak létezett Kálmán György-szinkronja.

előzmény: lonecoyote (#42)

2014-01-04 23:56:54 lonecoyote (5) #42

Látta valaki tegnap a Duna TV-n? A régi Végvári-szinkronnal adták. Van, ami jobban tetszett ebben a magyar hangban, de az újabb mintha jobban visszaadná a film melankolikus hangulatát. (Vagy eredeti hanggal nem is olyan?)

Ja, és úgy tűnik, Kulka János-os szinkron mégsem létezik a filmhez.

2013-12-08 11:56:36 zozonagy (5) #41

Mikor először láttam azt szerettem volna, hogy sose legyen vége.

2013-11-15 20:02:23 lonecoyote (5) #40

"Hát, mert ezek ilyen utcagyerekek."

Mármint a főszereplők. Szeretnek marháskodni. Meg azért az a rész eléggé fontos abból a szempontból, hogy a rendőrségnek milyen szerepet szánnak ezután.

2013-11-15 19:56:45 lonecoyote (5) #39

"Egy gengsztereposzba minek a marháskodás?"

Hát, mert ezek ilyen utcagyerekek. Ettől szerintem csak életszagúbb az egész történet.

2013-11-15 17:14:05 csabaga (4) #38

Egy gengsztereposzba minek a marháskodás?

A Volt egyszer egy vadnyugatban nincsenek gügye jelenetek...

előzmény: lonecoyote (#37)

2013-11-15 02:05:04 lonecoyote (5) #37

Ti itt most amikről beszéltek, azok nem egy bővített rendezői változat jelenetei, hanem alapból benne voltak a filmben. Mellesleg nekem pont a felnőtt részek tetszettek legjobban. A klasszikus gengszterkorszak, az utcák, a ruhák, a díszletek, az arcok, a nők, minden. Imádtam a helyét nem találó, egyre inkább kiábránduló Nudlit, aki körül minden és mindenki megőrült (vagy ő őrült meg?), é ahogy az egész életét emlékképekből próbálja összerakni...

Ja, és ne legyetek már ilyen karótnyeltek, hogy az ilyen alpári dolgokon ne tudjatok szórakozni! A marháskodás is az élet része. Na jó, nem minden volt vicces, de ami nem volt az, annál nem is az volt a lényeg...

2013-11-13 17:14:52 Tenebra (5) #36

Igen, ezért írtam én is, hogy az első fele tetszett a legjobban, a gyerekévek. Az a kevés lövöldözős rész, ami van benne, pont nem sikerült annyira erősre, mint a gyerekkori részek.

Viszont szerintem a Deborah-Noodles kapscolatot bemutató jelenetek ütősek nagyon. Abban benne van minden, évek alatt felgyülemlett frusztráció és vágyakozás, s persze annak tragédiája, hogy két, teljes mértékben inkompatibilis ember egymásba szeretett. (Mármint státuszukat tekintve inkompatibilisek, hiszen a csaj színésznő akar lenni, nem gengszterfeleség, Noodles meg magához szeretné kötni, nem akarja elengedni színészkedni Hollywoodba.) Szerintem mikor állati módon megkúrja a nőt a film egyik legsokkolóbb, legemlékezetesebb jelenete.
Na, meg azért szerintem hatalmas poén és hangulti elem az első rablás a börtön után. Mikor álarcban kirabolnak valami bankárt, és a felesége együttműködik, majd Noodles jól megtossza őt is. És abban a jelenetben is tulajdonképpen Deborah van ott, nem Max leendő neje.

De kétségtelen, hogy a legjobb részek a gyerekkor + a "jelen" (vagy, ha úgy tetszik: a vízió a jövőről).

előzmény: csabaga (#34)

2013-11-13 16:58:09 critixx (5) #35

Na igen, a rendezői változatok egyik hátránya meg éppen ez, hogy felesleges részek is visszakerülnek a filmbe. A csecsemős jelenet szerintem is kilóg, meg az összes kissé alpári szórakozás, amit felnőttként, gengszterként művelnek sem jött be.

előzmény: csabaga (#34)

2013-11-13 16:47:16 csabaga (4) #34

Leone esetében Leningrád blokádja érdekes téma lehetett volna,de őt valahogy nem tudom elképzelni rendezőnek.
Az Elfújta a szél remake teljesen felesleges lett volna.

Erre a filmre rátérve,a felnőttkori részt nem éreztem elég érdekesnek,összeszedettnek.

Nudli gyerekként,öregként érdekes,szinte szimpatikus,felnőttként unalmas és taszító.
Szerintem az a "csecsemős humor" sem kellett volna bele,nem illik a filmbe.

előzmény: Tenebra (#31)

2013-11-13 16:42:38 csabaga (4) #33

Lehet,hogy pont Bokor Pál volt,mivel a filmes könyvében ő is megemlíti a Missziót,mint bukást,és ezért ugye rossz filmet.

Gondold meg,a régi hollywoodi élet,sztárok,filmek,Oscar iránt érdeklődők az ő könyveiből kell hogy tájékozódjanak.
Még ott van Návai Anikó is,el ne feledjem a nyilvánvaló kitalációival...

Bokor Pál még azt sem tudja eldönteni,KIng Vidor kapott-e Oscart egy filmért.Egyik helyen igent ír,máshol nemet.
Gondolom két különböző forrást használt,és észre sem vette.
Egyébként nem kapott.

előzmény: critixx (#32)

2013-11-13 15:14:57 critixx (5) #32

"A 80-as éveket általánosságban de Niro pályafutása mélypontjának mondja.A szerző pénzzel mér mindent."

Egyszer láttam a tévében valami műsort, ahol azt mondta egy okos, hogy De Niro legrosszabb filmje A misszió, mert nagy bukás volt a mozikban. Pfff.

előzmény: csabaga (#29)

2013-11-13 13:53:05 Tenebra (5) #31

Tegnap újranéztem ezt a remekművet.

Ugyan már 5-öst adtam rá legutóbb is, bár akkor csak emlékezetből. Vagy 2007 körül néztem, kb. A keresztapával és a Sebhelyesarcúval együtt. És hát ezekkel összevetve AKKOR nem tudott versenyezni. A zene miatt túl nyálasnak találtam, meg A keresztapa és a Sebhelyesarcú komor hangulata akkor közelebb állt hozzám.

Most viszont irtó nagyot ütött. Most jobban tetszik, mint az említett két örök kedvenc. Beraktam olyan 11-kor a lejátszóba és hajnal 2-ig ezt néztem. De nem tűnt fel, hogy eltelt majd 3-4 óra. Sőt, kevésnek is éreztem a játékidőt. Magába szippantó, főleg az 1900-as évekbeli részek (azaz a film eleje). De persze az egész sztori is kiváló.

Nagyon komplex film. Már a forma miatt is. Leone ezzel megmutatta, hogy nemcsak szórakoztató filmekhez ért, hanem egy klasszikusabb művészfilmet is képes csinálni, kissé modernista formában. Ez az időfelbontás ide tökéletesen passzolt, hiszen a film a mérlegelésről, az elcseszett élet visszafordíthatatlanságáról szól. Vagy elcseszett volt az élet? Nem is annyira, mert hatalmas "fun" volt minden, amit Noodles csinált. Talán csak egyvalamit sajnálhatott végig: hogy nem maradt örökké gyerek, az 1900-1910-as években, és nem nézhette örökké Deborah-t. Azt a pillanatot akarta konzerválni, lelassítani - ahogy az Ópiumbarlangban is láthattuk. (Én is egyetértek amúgy azzal az értelmezéssel, hogy akár ópiumos vízióként is értelmezhető a film.)

És hát igen: ugyanolyan szép elégia ez a gengszterromantikáról, mint amilyen a Volt egyszer egy Vadnyugat a westernromantikráól. Csak hát tényleg, szerintem itt Leone áttörte a műfaji korlátokat, itt a gengszterfilm csak egy váz, valójából ez egy nagyon komoly, kiérlelt, epikus karakterdráma. (Nincs is benne túl sok lövöldözés.)

Kár, hogy Leone szíve közbeszólt, ki tudja, milyen remekmű következett volna még ezután. Bár lehet, nem tudta volna megismételni ezt a filmet.

2013-11-05 18:08:29 lonecoyote (5) #30

Az állítólagos Kulka-szinkronról nem tud senki semmit?

2013-11-05 17:26:06 csabaga (4) #29

Szerintem sem.
Innen-onnan összeszedett félinformációkból írt három könyvet Hollywoodról.Kellene mellé egy negyedik,mint hibajegyzék...
A 80-as éveket általánosságban de Niro pályafutása mélypontjának mondja.A szerző pénzzel mér mindent.

előzmény: critixx (#28)

2013-11-05 17:15:46 critixx (5) #28

lonecoyote: Tudom, hogy azokról beszéltél, csak hozzátettem, hogy az "eredeti" mozis változat ez a megcsonkított volt és évekig csak így láthatták a nézők Leone filmjét.

csabaga: Akkor Bokor Pál nem látta mondjuk a Rocky és Bakacsin kalandjait vagy a Vejedre ütök-et. De szerintem ezt a filmet sem.

2013-11-05 16:57:49 csabaga (4) #27

Igen,időrendi sorrendbe rakták az eseményeket.És jó sokat vágtak.
Így kell tönkretenni egy filmet,bár ez szerencsére ritkaság.

Sokan még ma is arra emlékeznek,ez a film bukás volt és ennyi...Bokor Pál is így van vele,és a könyvében de Niro pályafutása mélypontjáról ír ez a film kapcsán.

előzmény: critixx (#25)

2013-11-05 12:58:23 lonecoyote (5) #26

critixx: Igen, volt még ez az agyonvágott 2 órás változat, de ez már szerencsére régen elfelejtődött. (Bár érdekességképpen megnézném, csak hogy tudjam hogyan lehet tönkretenni egy mesterművet. :) Viszont én másik két verzióról beszéltem.

2013-11-05 12:30:28 critixx (5) #25

Eredetileg egy 139 perces durván megcsonkított verzió került a mozikba, miután a producerek unalmasnak és hosszúnak találták Leone 269 perces verzióját. Ebből a változatból állítólag a flashback szerkezetet is teljesen kiszedték. A kritikusok nem is értékelték túl nagyra a filmet, aztán mikor évekkel később megjelent a rendes, 229 perces változat, hirtelen mindenki megdöbbent, micsoda remekmű is a Volt egyszer egy Amerika. Én sem vagyok a rendezői változatok híve, de ezt a filmet soha nem tudnám a kétórás csonka változatban elképzelni. Vannak esetek, mikor a 4 vagy akár 5 órás hossz egyáltalán nem felesleges.

Amúgy maximálisan egyetértek, kevés ennyire szép és lírai film készült, pláne ebben a műfajban. Elizabeth McGovern pedig tényleg gyönyörű. :-)

előzmény: lonecoyote (#24)

2013-11-05 12:20:04 lonecoyote (5) #24

Szerintem az egyik legszebb film, amit valaha készítettek, pedig erőszakos, bűnös, kegyetlen világban játszódik. Rendesen le kell hozzá lassítani, meg aki olyan módon szórakoztató filmet vár, mint a Dollár-trilógia, az nagyot fog csalódni. Ez felnőttebb film, ami nem azt jelenti, hogy nem "szórakoztató", csak egész máshogy. A színészek remekelnek, kár, hogy a gyönyörű Elizabeth McGovern vagy a dögös Tuesday Weld nem sok emlékezetes szerepet kapott, mert itt egészen kiválóan játszanak. A zene is isteni, Morricone megint nagyot alkotott. A pánsíp legalább annyira illik a ködös-gőzös New York-i utcákhoz, mint a Volt egyszer egy vadnyugatban a szájharmónika a végtelen pusztához. Jaj, de szépeket írok! :)

A 229 perces verzió (PAL rendszerben 220) volt az, amit a legtöbb helyen bemutattak, DVD-n is így jött ki nálunk, meg valószínűleg BD-n is. Pedig a rendező eredeti változata, amit '84-ben Cannes-ban bemutattak, még ennél is hosszabb (269 perc) volt. Általában nem vagyok híve az ún. rendezői változatoknak, de ebben az esetben ez az eredeti, úgyhogy nagy öröm lenne, ha egyszer megjelenne. Leone gyerekei és Scorsese próbálják állítólag megszerezni a jogait a hiányzó részeknek, de eddig "csak" egy 251-perces verzió látott napvilágot BD-n. Ezt Extended Edition néven árulják. Volt szerencsém látni, és nagyon tetszettek a visszaillesztett jelenetek. Annyira, hogy ezek nélkül nekem már nagyon csonkának is tűnik a film. A kiadás képminősége viszont sajnos nem a legjobb, de bízzunk benne, hogy idővel a teljes verziót is láthatjuk egy jó minőségű BD-kiadáson. Akit érdekel az említett bővített változat, itt talál róla infókat, meg képeket: http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=898776

Volna még egy kérdésem is. Úgy tudom, hogy létezik a filmhez egy Kulka János-os szinkron, aminek iszonyúan örülnék, mert szerintem nagyon illik a hangja De Niróhoz. Az ISzDb-n viszont csak 2 szinkronról írnak. Az újabban Reviczky, a régebbiben Végvári volt De Niro hangja. Most akkor mi az igazság? Van még egy harmadik szinkron is, vagy csak ez a kettő? (Azért kérdem, mert az ISzDb adatbázisa még elég hiányos.)

2013-04-27 10:28:59 Szaracén (5) #23

Oda vagyok a gengszter filmekért és nálam ez a number one! :D A végén még sírtam is annyira szerettem a szereplőket! Egy olyan gengszter film, ami mer érzelmes lenni! Tojok rá, hogy négy órás, bármikor végig tudom nézni! :D

2013-03-10 10:13:08 Prüstü (5) #22

Igazi amerikai-olasz keverék film, hozza az olaszok brutális, realisztikus ábrázolását, és persze a pőre, naturalisztikus jeleneteit, másrészt a letisztultabb amerikai rendezőkre jellemző lírai hangvételű, érzelmes képsorokat, mindezt úgy, hogy nem csap át giccsbe és ez nagy szó.

Érdekes a film elbeszélés módja, és tényleg előfordulhat, hogy azért nem áll össze a kép, mert elfelejtesz valamit ami a film elején történt 200 perccel korábban, és a végére nagy jelentőséggel bír, de ezt nem tartom hibának, talán inkább új megnézésre ösztönöz, hogy még jobban át tudjon bennünk szellemülni ez a grandiózus filmeposz.
Legelsőnek 5 éve láttam körülbelül, akkor simán ráadtam egy 4-est, most újra nézve megérett bennem 5-re, hogy is ment még el akkoriban a fülem mellett a film gyönyörű zenéje, és hogy nem vettem azt észre, hogy lírai módon képes bemutatni Gengszterek életét a film, ami nem igazán jellemző erre a stílusra, sőt talán már-már összeférhetetlen lenne, de itt mégis együtt lehet érezni De Niro-val.
Tényleg igazi klasszikus, a kedvenc jelenetem pedig "megcsúsztam rész, ott ütött a legnagyobbat a zene is, westerneket kenterbe ver 5

2012-05-29 12:26:47 Szőke Dávid Sándor (5) #21

Voltak előítéleteim a filmmel kapcsolatban. Aztán elkezdtem nézni, és teljesen megfogott a hangulata. Fő kedvenc.

2012-02-10 10:08:05 Lil Martin (5) #20

én, amikor megszólalt a telefon, és csak csörgött és csörgött, azt hittem hibás a film. belepörgettem, még mindig csöng. megint belepörgettem, hát még mindig. második nézésre tudtam csak végigülni a telefoncsöngős részt, olyan szinten felhúzta az agyamat mint nem sok minden. a gyerekkoros rész a legjobb, bár minden gengszterfilmben a felemelkedés időszakát szeretem legjobban. 5-ös nem lehet, nem is tudom miért, de nem. 78%. ja, és a hossza egyáltalán nem volt gáz, simán végig lehetett ülni. Mondjuk az sem lett volna baj ha kettészedik az egészet, és jeleneteket raknak még hozzá.

2012-02-02 15:29:54 Dynast Grausherra (5) #19

Az a legcsodálatosabb ebben a filmben (ez Leone többi munkájára is igaz), hogy hiába három és fél óra, mégis úgy álltam fel utána, hogy elnéztem volna még pár óráig.

2011-09-28 13:28:51 lazadio (?) #18

Tény hogy lassú a film, és sok értelmetlen hosszúságúnak tűnő jelenet van benne, de én ezeket gondolkodási időknek értelmeztem. Amúgy a telefoncsengős részen kívül egyik sem volt idegesítő, segített elmélyülni inkább.
Jó film volt, 8/10.

2011-07-03 13:10:05 BonnyJohnny (5) #17

Szerintem az első fele a jobbik része a filmnek a szegénygyerekcsapat felemelkedéstörténetével. Ahogy az időskori DeNiro (tényleg úgy öregítették, mint ahogy végül megöregedett, lenyűgöző) visszaemlékezései alatt bontakozik ki a felemelkedéstörténet kicsit a Keresztapa 2-re emlékeztetett. A felnőtt gengszterévek magánéleti és baráti nehézségei pedig a Goodfellast juttatták eszembe. Csak ez a film sokkal líraibb hangvételű, mint azok.
A film igencsak hosszadalmas, de nem igazán tartalmaz felesleges jeleneteket, vagy üresjáratokat. Bár a jelenetek leonésan elhúzottak, de ő nem a filmidő kitöltése miatt teszi ezt. Érzelmi többletet visz a jelenetekbe, és művészi képekkel ajándékozza meg a nézőt.
Ez egy élet, és a hozzá szorosan kötődő embereknek a története.
Nagyszerű filmeposz.

2011-01-01 11:15:27 arylacee (?) #16

Hát én elkezdtem nézni, de azok a belassult jelenetek, kamera szögek, meg amennyiszer megszólalt a telefon, ami nagyon idegesített, azután kezdtem érezni, hogy elalszok és félóra múlva ki is kapcsoltam. Ez van.

2010-07-06 11:35:35 mchn (4) #15

Nekem a vege alapjan ez tunt a legvaloszinubbnek.
A filmbol viszont nekem vmi hianyzott az otoshoz. Tul sokat vaghattak ki tippre.

előzmény: critixx (#12)

2010-01-10 13:43:13 critixx (5) #14

És a maszkmester is tökéletesen öregítette meg De Nirót. Mintha kiköpött mása lenne mostani, hatvanéves önmagának az 1968-ban játszódó jelenetekben.

előzmény: Bruce94 (#13)

2010-01-09 22:01:29 Bruce94 (5) #13

Érdekes megközelítés, de helytálló.
Az egyik legjobb gengszterfilm, ami valaha készült.
Mintha csak Robert De Nirónak írták volna a főszerepet.

előzmény: critixx (#12)

2009-12-22 22:47:09 critixx (5) #12

Érdekes Leone egyik értelmezése, miszerint
a film nagyrésze voltaképp Noodles ópiumos hallucinációja. Miután beárulta a társait, elment az ópiumbarlangba és behaluzta a múltat, majd egyszerre vele az általa elképzelt, hallucinált jövőt. Erre lehet bizonyíték az, hogy Deborah harminc év elteltével sem öregedett semmit, mert ugye Noodles szemében ő "örökre fiatal és örökre szép". És a film flashback szerkezete is ezt jelezheti.

2009-03-20 00:51:03 acidphase (5) #11

1 perc sem felesleges ebben a filmben.. maga a tokeletesseg.

2009-03-08 06:12:50 -senki- (2) #10

Igen, végülis kezdem kapisgálni, mondjuk hogy érdekes és egyedi a rendezés, de 5-öt akkor se hoz nekem :(

előzmény: Xaxofon (#9)

2009-03-07 18:24:01 Xaxofon (5) #9

Annyira sajnálom, hogy nem adott neked semmit ez a film… Lehet az a baj, hogy túl nagy volt vele szemben az elvárásod. Így nem tudott elragadni magával a történet, a karakterek. Esetleg adhatnál neki valamikor még egy esélyt :)
A süti evéses részről annyit, hogy az az egyik legjobb! Abban a kiskamaszban éppen egy harc dúl (ezért a zene), nem egyszerűen sütit eszik! Éppen akkor dől el, hogy erősebb az éhség az ébredező férfiasságnál! Furi ezt így megmagyarázni, de rengeteg ilyen rejtett érzés, gondokat van a filmben.

előzmény: -senki- (#8)

2009-02-23 16:26:51 -senki- (2) #8

Előre is tisztázásul a lent leírtakban nem kívánom a filmet "objektív módon" értékelni, nem akarom meg mondani hogy ez a film milyen értékű. Csupán a saját szubjektív benyomásomat írnám le, ez a film valahogy biztos jobb... :) De őszintén
vállalom, mert szerintem jó az őszinteség.Mert már én sem hiszem el, hogy ennyire rossz legyen egy film nekem, amit ennyire értékelnek! :D Na de mindegy. Keményen végig néztem a majdnem 4 órát, de egyszerűen hihetetlen az egész történet alatt alig fedeztem fel valami mondanivalót, de még a történetet is alig lehet kisilabizálni, annyira szét van vagdosva. A 4 óra ellenére úgy látszik, hogy még így is egy csomót kivágtak belőle és inkább csak utalnak rá (a végén pl.). Vagy annyira az elején van hogy a végén már nem is emlékszek rá...

Temérdek felesleges, semmitmondó képsor, sokszor teljesen elütő zenével. Ennio Morricone zenéje persze gyönyörű, ez talán az egyetlen igazán értékelhető része a filmnek számomra (még a díszletek talán), de sokszor annyira oda nem illő, hihetetlen társítások az ilyen szép, sokszor pátoszos zene hogy kerül a filmbéli eseményekhez. Kedvencem "csodálatosan pátoszos" padlóról sütievés. Vagy a kriptás mauzóleumos jelenet - valószínűleg ritka az olyan jelenet a filmtörténetben ahol ekkora figyelmet szenteltek (feleslegesen) arra hogy egy ajtót kinyitnak, becsuknak és még egyszer kinyitnak...

Felejthetetlen még az elején a telefoncsörgős rész, ami nincs messze attól hogy nagyon idegesítő legyen.

Persze van pár szép része a rendezésnek, de ezek csak pillanatnyi megoldások...

2008-08-19 02:12:33 Cesare Gonzago (4) #7

Elfelejtetted értékelni. :D

előzmény: Daveedxxx (#6)

2008-08-19 00:49:25 Daveedxxx (?) #6

A film összességében 100%. Kiráz a hideg ha rágondolok:D

2008-08-17 09:58:48 opposition (5) #5

Valóban zsenilis film. Talán a legnagyobb. Ráadásul azon ritka művek közé tartozik, amikor a film sokkal-sokkal jobb, mint a könyv.

2008-08-05 03:45:58 Corleone01 (5) #4

Olvastam,láttam! Le a kalappal!

Hatalmas gengszterfilm!

10/10

2007-12-08 15:02:30 Xaxofon (5) #3

Még a zenéjét is imádom! Meg tudnám nézni 1000+1-szer, és még akkor is találnék benne új érzelmi megnyilvánulást, új talányt. Remekmű, a szó legvalódibb értelmében. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

2006-02-18 22:24:06 Hannibal Lecter (5) #2

Sergio Leone remekműve nemcsak ötven évet ragad ki Amerika történetéből, hanem a rendkívül precízen megírt és emberközeli főszereplők révén igazi érzékeny dráma lesz belőle, gyermekkori barátságokkal, szerelmekkel és hazugságokkal átszőve - jó arányérzékkel váltakoznak a humoros, illetve a tragikus jelenetsorok. Füstös nyomornegyedekben, rikító színű csehókban, fojtott levegőjű italboltokban bolyongó története a mindenkit porba sújtó végjátékával, az ízlésesen megválogatott zenei felhozatalával, korrajzával és nagy hangsúlyt kapó karaktereivel letehetetlen, megunhatatlan bűnös, vérben gázolós élmény. Az a fajta film, amelyet különösen hosszú játékideje ellenére az ember egyhuzamban, ültében néz meg, hiszen Leone nemcsak a spagetti-westernnel képes megbéklyózni az embert.
A film a legmonumentálisabb gengsztereposzokkal egyenértékű.

100%

2004-03-08 15:20:43 stanleykubrick (5) #1

de Niro Rules!