Rapháború (2014) ☆ 👁

(Ács Dániel - Botos Tamás)

magyar dokumentumfilm

3,4
★★★☆☆
55 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-12-31 19:45:30 DenDo (4) #21

Underground az Süti, viszont tőle még mindig nem hallottam solo számot :c

2014-12-29 19:08:15 Bong (?) #20

Mivel a legtöbb ember őt hallgatja, gondolom a legnagyobb lemezeladása is neki van, annyi, hogy nem látod a tévébe és nem hallod a rádióba, de mivel a magyar hiphop tér kicsi simán azt mondom, hogy mainstream, mert aki hallgat magyar hiphop zenét az biztos, hogy ismeri a csávót.

Majka nyomta a szokásos dumát és verte a mellét a hatalmas nézettségére, mert ugye az a mérvadó, e logika mentén a Gangnam Style a legjobb szám ami létezik. Egyébként van rendes beef nóta is, csak ez az ember nem tud olyat írni.

@tommasso NKS-nek azt elnéztem, a valóvilágos ürgével nagy haverok, azt hiszem ők is küldték be. Hősök az már nagyon nem underground, Essemm zenéit nem szeretem. Tényleg nézőpont kérdése az egész ha igazi mély underground arcokat hasonlítunk össze közismertebbekkel akkor nehezebb eldönteni, hogy mikortól is mainstream.

előzmény: Olórin (#18)

2014-12-27 05:44:15 tomasso (2) #19

Tényleg erős, és valóban nem azok. Azért az NKS is bebohóckodta magát már az egyik valóvilág-showműsorba. Ettől még nem lesz automatikusan mainstream, csak arra utaltam hogy ezek az előadók ma már egyre nagyobb felületet kapnak, és veszítik el az UG jelleget, attól függetlenül, hogy hűek magukhoz, a stílushoz - vagy sem. A nézőpont persze szubjektív, de a Hősök, vagy az Essemm már rég nem földalatti, a Busta pedig sose volt az, ahogy írtad is.

2014-12-27 00:34:30 Olórin (4) #18

Busta mainstream? Oké, én NAGYON nem vagyok otthon a magyar könnyűzenei életben, de erről a csávóról életemben nem hallottam, amíg utamba nem akadt ez a doksi (és jobb szeretném, ha a továbbiakban sem hallanék róla). Nem hiszem, hogy attól már mainstream valaki, ha egyetlen csatornán (youtube) hasít (egyetlen korosztály körében), miközben az összes többi azt se tudja, hogy létezik.

Amúgy van ennek egy "epilógusa" is, amiben Majka szólal meg, és meglepő módon ő nyilatkozik a legértelmesebben és legszimpatikusabban (persze mond azért baromságokat is), konkrétan kiröhögi ezt az egész magyar menőzős-gengszterrappezős hülyeséget.
[link]
Én amúgy tök jókat röhögtem az egészen, hogy ti. értelmes mondatokra szinte képtelen wannabe-k és has-beenek marakodnak egy szúnyogpöcsnyi hiphop-piacon.

előzmény: Bong (#17)

2014-12-27 00:21:16 Bong (?) #17

Akkezdetre vagy az NKS-re rásütni, hogy mainstream szerintem erős. Mégse hallod őket rádióba, TV-be stb. Ráadásul négyüknek együttvéve nincs meg Majka vagy Busta nézettsége. Összesen négy lemezt adtak ki melyek elütnek egymástól, megújulnak, autentikusak. Persze az általad leírtakkal összehasonlítva a Akkezdet jóval népszerűbb de ettől még nem nevezném mainstreamnek. Az egy dolog, hogy most az underground a trendi. :)

2014-12-26 21:43:09 tomasso (2) #16

A gond csak az hogy ezek is inkább mainstream előadók már. Steve Antal legutóbbi albuma például teljesen overground. Onnantól hogy egy stílus divattá válik, elkezdik sztárolni magukat, meg majmolni egymást - nem lesz többé underground.

előzmény: Bong (#14)

2014-12-26 19:37:58 tomasso (2) #15

Faktorlabor, Fixi4, Ponza, Bankos, FNT, Mulató Aztékok, Kamara, Az Igazgatótanács. És biztos van csomó olyan is akiket nem ismerek.

Ezt érdemes nézegetni:
[link]

Jut eszembe, a Busa Pityu is elég eredeti arc :)

előzmény: gerbence (#13)

2014-12-26 19:23:00 Bong (?) #14

Akkezdet Phiai, NKS, Punnany Massif (őket mondjuk már az OTP szponzorálja), Tkyd, Steve, Bankos, régi Tibbah és Deego stb. Magyarországon a minőség az underground a mainstream pedig az igénytelenség Majka, Busta stb.

Akik pedig tényleg az utcáról jöttek az a Killakikitt de ők se gengszterek és a zenéjük se valami mélyenszántó. Magyarországon nincsen Bronx, maximum néhány keményebb lakótelep vagy kerület ezért hiteltelen az ilyen bohóc mint Busta.

előzmény: gerbence (#13)

2014-12-26 18:03:54 gerbence (2) #13

Tudnál konkrét neveket felsorolni, akikre gondoltál, mint a szcéna másik szegmense?
Jó volna nekik is utánanézni, hogy kerekebb legyen a kép.

előzmény: tomasso (#12)

2014-12-25 10:34:19 tomasso (2) #12

Ezeket nem nagyon nevezném rílnek, egyiket se. Olcsó bohócok, akik nézettségért kurvulnak le tizenévesek értelmi szintjére. Mivel többnyire csak ők zabálják ezt a szemetet kénytelenek erre, ha meg akarnak élni valahogy ebből a szarságból. De azért a magyar hip-hop szcénának van egy kis szegmense, olyan valóban underground arcokkal, akik nem keménykednek, akik nem akarnak mindenáron a rivaldafényben tetszelegni, hanem valódi problémákról beszélnek, rímekbe fonják az életet, körül írják ezt a mocskot amiben élünk, és egyben perspektívát is mutatnak, vagy csak egyszerűen, könnyedén, jazz zenére freestyle-oznak, bizonyítva hogy máshogy is lehet ezt csinálni. Ők nem adják el magukat pár lájkért, viszont pár százas, vagy ezres nézettséggel olyan minőséget prezentálnak, hogy nem nagyon kell magyarázkodniuk senkinek utána. Róluk szívesebben néznék meg egy doksit, ezt meg inkább szánom-bánom.

2014-12-25 08:32:45 BonnyJohnny (4) #11

Szép. Szóval az egyik oldalon a káromkodva keménykedő, beszólogatós fickó, aki meglepődik, ha kihívják a hóra, a másik oldalon meg konkrét bűnözők. A harmadik(?) oldalon meg egy médiabohóc. Mondjuk annyiban igaza van Dopemannek, hogy ő el tudja adni magát, és tízből kilenc ember ismeri a nevét... más kérdés, hogy milyen véleménnyel vannak róla... De ahogy ő is kifejtette, amíg szidják, addig is vele foglalkoznak.
És ezeket hallgatják a gyerekek... Veszik példának fiatalok (nem gyerekek)...

A doksi amúgy ügyes munka. Igényesen elkészített, jól vágott riportok, ami igyekszik pártatlan maradni.

2014-12-24 14:37:49 zozonagy (5) #10

nagy! hiánypótló!

2014-12-21 18:23:07 Bong (?) #9

Én meg most konkretizáltam magamban, hogy nem sikerült rendesen értelmezni azt a szöveget. No mindegy azért válaszolok talán még nem vagyok letiltva. :)

Akkor úgy kezdődött ez a "rapháború", hogy Busta bebeefelte azt a két rosszarcú derék legényt akik válaszoltak is neki (erről szól a film) tehát nyilván nem rájuk gondoltam. Dopemanről még tényleg nem hallottál? Évtizedek óta szarja a rosszabbnál rosszabb szövegeket emellett szívesen úszkál a bulvár mocskában és akárhol feltűnik ahol dobnak neki egy csontot. Egyébként ő is válaszolt Bustanak, szóval az ő neve mellé is mehet a pipa. Fanka a hungarista rapper (ez a két szó egymás mellett vicces) sem lehet mert ő is reagált, ahogy Majka haverja is.

A film végén ez a pojáca odamondott két nagyot Akkezdet Phiainak és a Punnanynak de próbálkozott már az NKS-nek is beszólogatni. Ezek az előadók valóban komoly arcok és nem azért mert gengszterek hanem mert tudnak szöveget írni. Ők válaszra se méltatják ezt az embert.

"Az okos, ha nem érti a játékot, nézi."- Saiid

Az még nem is érdekelne, hogy dilettáns vagy a témában de ez az arrogáns hozzáállás kissé felbaszott, hogy majd te jól megmondod nekem a faszát aztán ignorálsz és szépen kiiktatod annak a lehetőségét, hogy reagáljak.

előzmény: zetor (#3)

2014-12-21 10:45:15 gerbence (2) #8

"Na de hölgyeim, kééérem! Ne hadonásszanak a retiküljeikkel!"

Én is épp nemrég láttam ezt a 'dokumentumfilmet' (egyébként a kt-től függetlenül, de érdekes egybeeséssel), és a fenti idézet jutott eszembe (Irvine Welsh: Skagboys).
Aki pedig tovább rakoncátlankodik, azt megdobálom játékkatonákkal.

2014-12-21 10:36:23 carmine (3) #7

Kedves zetor! Elnézést a késlekedésért, már meg is találod a kért dokumentumfilmet. Amúgy én raktam fel ezt és azért, mert nem egy 5-10 perces riport film, hanem egy háromnegyed órás dokumentumjellegű film, ami egy bizonyos témát jár körbe és szerintem bőven idevaló. Bár az említett valóságshow-t nem ismerem, de gondolom az nem egy részből állt és van különbség valóságshow és dokumentumfilm között. Az meg más kérdés, hogy mi a véleményed a 444-ről, ide bizony nem csak a te ízlésednek való filmek kerülnek fel.

Már nem zetornak: ez a film, amúgy nem a színteret mutatja meg, hanem egy bizonyos szegmensét. Hogy ki mennyire hiteles, ezt mindenki döntse el maga.

előzmény: zetor (#5)

2014-12-21 10:16:46 Olórin (4) #6

Höhö, van kapcsolódási pont, konkrétan én, de nem én tettem fel, és nem is tudom, ki tette fel, sőt, még csak azt se tudtam eddig, hogy felkerült.

Ugyanakkor meg nem hinném, hogy nem felel meg a dokumentumfilm követelményeinek, ergo miért ne lenne idevaló?

előzmény: zetor (#5)

2014-12-21 02:22:33 zetor (3) #5

Totális egyetértés. Innentől a saját véleményem: Ezt a produktumot szerintem nem is kellett volna ide felvenni, vagy ha igen, akkor a 444 bármely pocsék szarját ide lehetne okádni, teszem azt a balaton soundos valóságshowját is. Esetleg nincs valami kapcsolódási pont a geekz-444 és a kritikustömeg között..? (Kétszer próbálkoztam már egy francia dokumentumfilmmel a filmkérő topikban, az még mindig nem került fel, pedig nem a Harmadik Birodalom méltatásáról szól.)

Ezt nem neked írtam Jereváni Rádió, csak a legelső mondatot :)

előzmény: Jereváni Rádió (#4)

2014-12-21 01:46:53 Jereváni Rádió (3) #4

Amit a film bemutat, mint rap színtért, az nem több, mint kiskakas a szemétdombon. Tokkal-vonóval Mr. Bustástul, Dopemanestül bezárólag.

2014-12-21 01:13:00 zetor (3) #3

Kikre gondolsz felnőttek alatt? Arra emlékszem, hogy benne volt az a 60 pluszos büdös pofájú suttyó, aki niggernek (vagy négernek, nem emlékszem, miként nyilatkozott) képzeli magát, vagy azokra a drabális bűnözőkre, akik öregasszonyok kirablásáért ülnek éppen?
Az elsőnek említett Dopeman, mint kiderítettem, csak azt nem tudom pontosan, hogy akkor most ő a köztársasági elnök, vagy tényleg csak egy büdös szájú magyarnéger ( ja, hogy ő a magyar Public Enemy!!!) ?

Szerkesztés (hogy ilyen is van..?!) : Egyébként nem is érdekel a válaszod, nem akarok vitatkozni. Most konkretizáltam magamban, hogy hiteles arcoknak tituláltad őket. Innentől egy ignorálás, és nem is látlak.

előzmény: Bong (#2)

2014-12-20 16:06:10 Bong (?) #2

Nem hiszem, hogy sok Busta rajongó lenne ezen az oldalon. Ha van akkor nézze meg ezt a filmet és nem lesznek többé illúziói a gengszterről. Vicces, hogy próbál beszólogatni valóban hiteles arcoknak akik válaszra se méltatják, kicsit olyan mint mikor egy neveletlen kisgyerek tanult egy új káromkodást és szeretné felidegesíteni vele a felnőtteket de azok nem foglalkoznak vele, hiszen csak egy kisgyerek. Persze nem ártott volna megnevelni de az a szüleinek dolga lenne.

2014-12-20 12:17:30 carmine (3) #1

Mint film nem több, mint egy híroldal hosszabb dokumentumfilmje egy adott témáról, de nem is rossz az elkészítése. A témába inkább nem megyek bele, illetve a főszereplő minősítésébe. Megvan a véleményem, de az hosszú lenne és már nem is filmes téma.