It Follows (2014) ☆ 👁

Valami követ

(David Robert Mitchell)

amerikai horror

3,4
★★★☆☆
430 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-01-22 17:01:29 akkoregyélfiamsz-rt (1) #74

Bah, de haragudtam erre a filmre. Egy pillanatra nem tudtam komolyan venni, feszültség pedig csupán a felháborítóan embertelen üzenete(i) miatt keletkezett bennem. Ez a film az amcsi középosztály karikatúrája. Kifejezetten rosszindulatú, pontosan ugyanolyan felszínes, ostoba, egoista, álszent és nemtörődöm, mint ahogy az átlag, viszonylagos jómódban élő amerikait képzeli el az ember. Az egyértelmű vallási üzenetén túl belerúg azokba, akik csonka családból vagy egyéb okok miatt nehéz körülmények közül származnak, mindezt részben arra eszközként használva, hogy az ennek ellenkezőjéből származó egyént piedesztálra emelje, fontosságát hangsúlyozza. Fúj, ne kövess, menj haza!

2017-11-02 10:10:11 gerbence (4) #73

...vagy az enyém. :)

előzmény: ChrisAdam (#72)

2017-11-01 14:26:39 ChrisAdam (4) #72

Háromszor olvastam el az első bekezdést mire rájöttem, hogy poén. :)) Ma nagyon halott a humorérzékem.

előzmény: gerbence (#71)

2017-11-01 12:43:56 gerbence (4) #71

Tegnap este Halloween alkalmából megnéztem a két közkedvelt és sikeres magyar film, a Valami Amerika és a Berni követ nemzetközi crossoverét, a Valami követ című filmet. Nos, azt kell mondjam, az ismert elemekből valami teljesen újat raktak össze a készítők, ami alig emlékeztet az eredetikre.

És a viccen túl is ugyanezt tudom elmondani a filmről: abszolút ismert, bejártott elemekből dolgozik, szépen rá is ül a jelenleg tartó 80-as évek retróhullámra, de végül valami komplett, kerek, önálló egésszé sikerül összetapasztani a kis sablon-darabkákat.
Kevés a sokk-jelenet (a "hirtelen ijesztgetős rész"), nem túl csavaros a sztori, alig van vér, elvétve történik csak halál - azt kell mondanom, a film készítői (végre!) megértették, mi a horror lényege. A zaklatott, nyugtalan atmoszféra, a lappangó, bőr alá bekúszó, nyomasztó hangulat, a folyamatos fenyegetettség és feloldatlan bizonytalanság kényelmetlen, fészkelődős, komfortzónából kiszorító érzete. És ez bizony üdítő kivétellé avatja, alighanem ennek köszönhető a kritika ünneplése.
Remek operatőri munka, kiváló zene, rendben lévő színészek és egy egyszerű, de éppen elegendően érdekes koncepció, amit mindannyiunk át tud élni. És dícséretes mértékletesség: végre egy film, ami nem akar többet markolni, mint amennyit meg tud fogni; ami nem akar szenzációs mutatvánnyal sokkolni, viszont hajlandó dolgozni az atmoszférateremtésen. Nem a könnyű és olcsó, vásári oldaláról fogja meg a félelemkeltést, hanem tesz érte: nem ijeszteget, hanem feszültséget teremt.
A Fűrész és a többi hasonló harsány horrorcirkusz-franchise helyett a Kör féle oldschool iskolát képviseli, és ezzel a kedvemre tesz. A katarzis elmaradt, a hangulat viszont elkísért még egy darabig. Valami követett... Nekem ez így: .

2017-09-19 10:54:43 paksiendre (2) #70

Engem eléggé zavart, sőt az is, hogy egy jeleneten belül az egyik snittnél tűzött a nap, a másik snittnél pedig borús volt az ég, aztán megint sütött. Ezt se kerestem nagyítóval, egy filmben igenis figyeljenek ezekre.

előzmény: tomside (#69)

2017-09-19 07:22:19 tomside (3) #69

Nem, dehogy metafora!
Ez csak amolyan noname apróság, amibe hangulatból bele lehet kötni.

előzmény: paksiendre (#68)

2017-09-18 22:45:57 paksiendre (2) #68

Azt valaki megmagyarázná, hogy egy városon belül, egy nap alatt, hogy létezhetnek olyan utcák ahol a fák teljesen lombosak ill. egy kicsit arrébb teljesen lombtalanak? Vagy ez csak engem zavart a filmben? Vagy ez is valami ultra mély metafora akart lenni? :)

2017-09-09 10:48:37 Tenebra (4) #67

Az Az számomra egyáltalán nem volt félelmetes, egy jelenetét leszámítva, így hiányérzetem volt a film után, még akkor is, ha amúgy drámai vonalon nem rossz. Így kutattam, hogy milyen horrorral lehetne pótolni a borzongást. Nos, a Valami követ tökéletes választás volt.

Ez a horrorfilm. Mitchell filmje jó példa arra, hogy a jó horror nem véres. Ebben csak a legvégén látunk vért igazából. A jó horror nem a belezésről szól. A jó horror nem is az idióta jump scare-ekről szól, de még csak nem is feltétlenül a természetfeletti erőkről. A jó horror kiszámíthatatlan, nyomasztó, a néző bőre alá kúszik, és konstans rettegésben tartja. Vagyis inkább a jó horror szorongáskeltő, nem sokkoló, mint az olcsó slasherek vagy gore-ok.

És a Valami követ tökéletesen passzol ebbe a kategóriába. Hiszen semmi más nincs benne egy-két akciósabb jelenetet leszámítva, mint az, amit a címe ígér: valaki vagy valami lassan, de biztosan követi azt, aki megkapja ezt az átkot vagy mit. Mert ugye nincs magyarázat, és pont ez a jó. Egy kritikában olvastam, hogy nincsenek szabályok itt, ezért problémás a film. Nos, nekem éppen ez tetszett. Hogy nem tudhatjuk, mi ez, csak egy jelenetből sejthetjük, mit csinál halálra kúrja szerencsétlen áldozatát .

Emellett igen egységes, szinte kiüresedett a film stílusa és világa. Ez a minimalizmus bejött, nem sok horrorban láthatjuk. Nagyon jót tett a filmnek.

Továbbá okos is a sztori annak ellenére, hogy egyszerű. Tulajdonképpen ez az egész arról szól, hogy önzők vagyunk vagy van-e még bennünk empátia a másik iránt. Hiszen az átkot szexuális kapcsolat révén lehet átjuttatni valakire, és akkor nem minket, hanem a másikat fogja követni (persze amíg meg nem hal a másik). Úgyhogy meg van a morális dilemma, hogy a főhősnő mentse a bőrét azáltal, hogy átrakja valakire az átkot, vagy viseli a keresztet, és akkor pokol lesz az élete.

Ami miatt lecsúszik a jelesről nálam, az az, hogy a karakterek elég jellegtelenek voltak. Persze nem kell minden filmben valamilyen harsány figurát szerepeltetni, és talán pont ez tesz jót az egésznek, hogy teljesen átlagos egyetemistákról szól a sztori. Viszont ennek az az ára, hogy amúgy a főhős lányt nem igen tudtam sajnálni. A morális dilemmáját átéreztem, de amúgy meg kizárólag mint nő mozgatott meg, mint ember, nem érdekelt.

2017-06-09 23:33:43 MicaHiro (3) #66

Az atmoszférája tényleg jó, de valamiről szólnia is kellett volna; nem csak egy jelentés nélküli szimbólummal ijesztgetni.

2017-05-27 09:53:30 Nordbright (3) #65

Hát ez elég "langyos", felemás. Nehéz bármit is megfogalmazni a filmmel kapcsolatosan, rá kell pihenni.
Megnézhet, de nekem mindenesetre várakozáson aluli.

2016-09-23 17:28:47 The Cortez (5) #64

Ezt hívják old schoolnak. Kevés mai horrornak van ilyen brutális atmoszférája. Igaz, akinek a Fűrész sokadik része, és a Paranormal activity érdektelen folytatásai jelentik a horrort, annak ez a film komoly kínszenvedés lehet. Nem csak nyomasztó hangulata, John Carpenter's Halloweent idéző zenéje, és kiváló fényképezése miatt emelkedik ki az átlagból, hanem ütős társadalomkritikája miatt is. Nem nehéz kitalálni, hogy a "szexdémon" a nemi betegségeket szimbolizálja. Ezzel a rendező szellemesen utal a felelőtlenségre és az aktuális korszellemre. A szereplők nem óbégató, ripacskodó, műkülsejű idióták, mint más tinihorrorban, hanem átlagos fiatalok, akik valamennyire azért megpróbálnak színészkedni is. De persze nem lehet minden tökéletes: akadnak logikai bakik, a fináléra meg már érezhetően kifogytak az ötletekből és a pénzből.
Stílusos kis art horror. Nem lenne meglepő, ha az egyedi alapkoncepcióról még 9-10 bőrt lehúznának.

2016-02-23 12:16:15 Leo_Stotch (3) #63

Ha lopott, ha nem, nekem újdonságként hatott, mert nem találkozunk azért ilyennel minden második filmben.. Ide illett.

előzmény: Ubul (#62)

2016-02-23 09:24:26 Ubul (3) #62

Az a baj a zenével, hogy az is "lopott" több helyről...ha jól értelmeztem legalábbis. Ettől függetlenül válogatásként remek

előzmény: Leo_Stotch (#61)

2016-02-22 23:45:40 Leo_Stotch (3) #61

Nagy remények.. Keserű szájíz. A zenéje mestermű, a fényképezés jó, az alapötlet dícsérendő..
De én vártam magyarázatot, több izgalmat, mert bár a paranoia átjött, a karfa nem szakadt.
A medencét meg jobban kihasználták az Engedj be esetében..

2016-01-24 20:19:53 Bong (?) #60

Tarantino "ajánlására", gondoltam megér egy próbát. :) Szerintem összességében csak egy közepes film, mert igaz, hogy az operatőri munka, zene, rendezés kiváló, a forgatókönyv, de maga az alapötlet is ezer sebből vérzik, egyszerűen kevés egy 100 perces filmhez.

Mitchell ígéretes rendező, van érzéke a feszültségkeltéshez, nem lehet egyszerű kiélezni olyan helyzeteket amik pusztán abból állnak, hogy valaki a főszereplő felé sétál, ellenben mint forgatókönyvíró, csapnivaló az ipse. Jay miért keresi fel Hugh-t? Mindent elmondott neki amikor átadta neki az átkot (nemi betegséget?). Jó, ő abban gondolkodik, hogy megtudhat még valamit, de nem tud meg semmit, valószínűleg csak azért írta ezt a látogatást a filmbe a rendező, mert már az 50. oldalon nem tudta merre/hová kéne vinni a sztorit. Ezután elmennek a partra üdítőzni. Előttük, ameddig a szem ellát víz, mögöttük az erdő. Honnan jöhet a valami? Nyilván csak mögülük az erdőből. És merre néznek? Igen, a víz felé. Greg látta ahogy a parton az a valami simán betör egy ajtót, és tíz méterre repíti Paul-t, valamint a parás Hugh is nyomatékosíthatta volna benne, hogy nem Jay őrült meg, tényleg létezik az a valami. A viselkedése ennek ellenére teljesen irreális, egyáltalán nem fél, simán elkapja a valami. Az uszodás rész megint felesleges, nem visz sehová. Maximum arra volt jó, hogy ebből a horrorból se maradjon ki az elengedhetetlen "lábelkapós" jelenet. Ehhez hasonló dolgokkal van tele a film, és ez nem szőrszálhasogatás, az az lenne, ha elkezdeném felróni, hogy hányféleképp lehetne úgy is teljes életet élni, hogy nem adod tovább az átkot. Ezek a klasszikus horror betegségek. Oké, hogy a rendező az üldözési mániát festi fel (a befejezés zseniális), de ez akkor sem kárpótol a fent említett bukfencekért. Csak azt tudom mondani, hogy ez az alapötlet nem bír el egy normál hosszúságú filmet.

Kicsit off: Tényleg nem tudom már hányadik filmben látom, de annyira idegesítő, ha egy szexjelenetben ott a melltartó a nőn. Nem kell nekem megmutatni a melleit, mutassák a nő hátát, de ne legyen rajta melltartó! Ez annyira ki tud zökkenteni, mintha látnám a világosítót.

2016-01-10 19:13:55 tibbbb (5) #59

Nekem bejött:) érdekes,hogy az unalomig ismételt üldözési sémát vette alapul a rendező/forgatókönyvíró de mégis annyira eredeti módon,hogy le a kalappal.Szerintem ha Carpenter ma készíti a Halloweent az is valami hasonló lett volna,hogy a zenéről ne is beszéljek...:)Engem meggyőzött!

2016-01-03 19:14:17 Killjoy (4) #58

Nem volt rossz. Egy picit túlságosan megcsavarták a végére, miközben nem nagyon magyaráztak semmit, így jó eséllyel többeknél ezen bukhat el az egész. De határozottan érdekes volt ez a felnőtt-mentes világábrázolás.

SPOILEREK!
A szüzesség elvesztése magyarázat, ami lentebb volt, azért nem állja meg a helyét, mert a lány mondja, amikor a második srác kérdezi, hogy miért nem vele, hogy az első sráccal már a gimiben is voltak együtt.

Ugyanígy szerintem a parton, mikor a csónakban ott a három srác, utána a kocsiban a lánynak a haja is vizes, tehát beúszott, amiből én arra következtettem, hogy meg is történt, amit tervezett, de azokról a srácokról is vissza szállt rá. Nekem ezt jelentette a következő jelenet elején lévő: "Előbb-utóbb úgyis ideér." mondat.

És nekem még egy furcsaság volt: a film elején, amikor a lány bemegy a házba, akkor ott az anyja az asztalnál, háttal és világos szőke a haja, viszont aki a végén a hátát simogatja, az sötét hajú...

És a végén a követő a járdán: túl gyorsan sétál ahhoz, hogy az legyen, sokkal inkább csak a paranoia növelésére szolgált szerintem.

2015-11-19 16:18:14 berto (2) #57

Már jó régen nem néztem horror filmet, ezután újra jó sokáig nem fogok. Értelmetlen baromság, cáfertás hajú tinilányok és sihederek kamatyolás után természetfeletti követőt érzékelnek. Rémisztő a filmben csak a vontatottság és az unalom volt.

2015-10-19 08:25:46 project640 (5) #56

szerintem van befejezés, a fiú átadja egy prostinak .. .ettől függetlenül lehet nem jött össze a dolog :-( .... 1 héten át kell folyamatosan más és más prostihoz menni, és akkor kipipálhatják a dolgot :-)
a film egyébként szerintem nagyon jó, egy kicsit féltem tőle ... jók a színészek, jó a feszültség, a zene, a fényképezés ... nekem bejött, és az ilyen horrorfilmeket szeretem ... ennél 'durvábbat' már nem tudok, nem akarok megnézni
a fűrész, motel típusú filmeket meg nézzék a betegek (spec én nem is engedném őket vetíteni... persze ezen lehet vitatkozni)

2015-08-24 22:49:42 s.csaba (4) #55

Vékony alapötlet szépen kivitelezve. Jó casting. Sikerült végig vinni hiba nélkül. A legnagyobb pozitívum a Carpenter filmeket idéző zene. Ajánlott.

2015-07-21 19:25:24 Ubul (3) #54

nekem mondjuk a vége kifejezetten tetszett...de kb. csak az :D

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#53)

2015-07-21 19:08:31 ifj. Ó. Posszum (1) #53

Művészieskedő, izzadságszagú, ovodás allegória, középiskolás oktatóejnyebejnye. A vége pedig iszonyat. Nem értem, mi ez a nagy odalevés...

2015-07-18 22:54:04 Ubul (3) #52

vicces hallani a Fez-ből a dallamokat.

2015-07-16 23:44:38 gomez1000 (2) #51

Valahogy nekem sem jött át. A hangulat még csak csak, de a szörnyen rossz és megjátszott színészkedést nem tudom jóra értékelni. Volt benne néhány meglepő ötlet, de több, mint 3/4 része unalmas, és gyerekesen béna.

előzmény: Rorschach (#50)

2015-07-16 19:39:00 Rorschach (4) #50

Semmi szükség a magyarázat erőltetésére, az egész film egy feszült, paranoid allegória. Ha ez elment melletted, őszintén nem tudom, mit néztél.

előzmény: Mizi (#49)

2015-07-15 22:25:30 Mizi (3) #49

Nem értek egyet. Nagyon bele kell ezeket a tanulságokat magyarázni.
A főszereplő csaj ugyebár ha jól emlékszem szűz lányként, viszonylag hosszabb idő után lefeküdt az aktuális pasijával. Szó sincs felelőtlen szexről vagy fűvel-fával dugásról az esetében.

Tomside: Személy szerint nekem a húga jobban bejött :)

előzmény: Rorschach (#46)

2015-07-15 21:54:19 tomside (3) #48

Át is venném! :DDD

előzmény: BonnyJohnny (#47)

2015-07-15 20:02:51 BonnyJohnny (4) #47

Szerintem a főhősnő küzdelme is tanulságos. Simán továbbadhatná.

előzmény: Rorschach (#46)

2015-07-15 19:26:09 Rorschach (4) #46

Természetellenesek? Hol? Számomra teljesen logikus, hihető volt az egész (már persze a saját keretei között :)).
Mondanivaló pedig van. A nemi betegségest és a szüzesség-elvesztésest épp úgy bele lehet látni, mint a felelőtlen, fűvel-fával szexelő, kiüresedett tiniset.

2015-07-15 14:39:04 gomez1000 (2) #45

És eredeti mondanivaló ??? Hol? :)
mert ebben szerintem nincs.

2015-07-15 14:37:42 BonnyJohnny (4) #44

Amúgy kösz, hogy felhívtad a figyelmem a Conjuringra! :)

előzmény: gomez1000 (#43)

2015-07-15 14:36:59 gomez1000 (2) #43

Csak kár, hogy a szereplők reakciói természetellenesek, és átláthatóan csak a hangulat és feszültségteremtés miatt van úgy, ahogy.
Átlátszóan mű.

előzmény: BonnyJohnny (#42)

2015-07-15 14:31:42 BonnyJohnny (4) #42

Szerintem itt jobban működnek azok az olcsó trükkök, mert jobb hangulatba van ágyazva.
De, ha el is tekintünk tőle (lentebb is többen írták, alig ijesztő, félelmetes is kisebb mértékben, inkább izgalmas), akkor is ott van a hangulat, a feszültségteremtés, és az eredeti, mondanivalóval rendelkező történet, amivel már veri az Insodioust. Mert egyébként ahhoz írtam, amit fentebb idéztél, nem a Conjuringhoz, ami egyébként kiemelkedik az ijesztgetős szellemtörténetek közül. Hirtelen felindulásból emelem is az osztályzatát.

előzmény: gomez1000 (#41)

2015-07-15 13:39:09 gomez1000 (2) #41

Nem vitatkozás céljából, de megemlíteném, hogy a Conjuring c. filmnél épp írtad, hogy mennyire nem jönnek be neked az ilyen olcsó ijesztgetésre hajló trükkökkel körbeszőtt filmek, holott az sokkal jobban kidolgozott jelenetekkel hat az emberre, összetettebb, és erősebb atmoszférával rendelkezik.
Ez itt kéremszépen igazi ötletek híján, vagy még trükkökkel sem tud mutatni sokat, és az olcsósága néhol fájdalmas. Ám vannak benne jelenetek, amire azt mondtam, hogy ez remek, és ha a másfél órából kívágnánk azt a talán fél órányi hangulatos jelenetet,akkor egy kicsit jobb lenne. Ugyanis túl sok a semmitmondó rész, ami csak időhúzásra és időkitöltésre volt jó. Viszont a sztori írtó gyenge lábakon áll. A hangulata nekem a zombis játékokra emlékeztet, ahol csak jönnek felém, és követnek. De ez írtó kevés egy jó filmhez.
A színészkedés pedig olyan, mintha egy Barátok közt-öt néznék. Csillagosan gyenge.
Néhol dokumentumfilmes hangulata van, a zenéje sokszor nem passzol a jelenethez.
Ráadásul logikát sem kell keresni benne.

előzmény: BonnyJohnny (#40)

2015-07-08 15:22:41 BonnyJohnny (4) #40

Szerintem az eredetisége ponz az egyik előnye. A többiben (nem félelmetes, csak helyenként ijesztő, inkább hangulatos) egyetértek.

előzmény: lizardking (#39)

2015-07-08 12:11:26 lizardking (4) #39

Horrornak nem túl félelmetes, vagy eredeti, viszont a hangulat az eléggé ott van, köszönhetően a lassan csordogáló cselekménynek, a részleteken elidőző szép képeknek és az enyhén '80-as évekre emlékeztető, parás, feszült szinti muzsikának. Ettől függetlenül azért megvannak a maga hideg rázós pillanatai. De, tény, hogy ez a film a stílusával vett meg, nem a horror vonallal. Mint a már említett Drive, vagy mondjuk az A sötétség fejedelme. Nekem kifejezetten tetszett, hogy prostinak adták át ezt a dolgot, mert az valószínűleg elég hamar tovább is passzolja. Ettől függetlenül, persze lehetett pechjük, és akkor a film végén, ez a valami követi őket, de könnyen lehet, hogy csak a megmaradt paranoiáját érzékeltették a zárójelenettel.

2015-07-01 22:20:01 onoff (?) #38

Ha ugyanezt a sztorit 2 percben látom, akkor simán elmenne a Pécsi Rendőrség következő szexuális megelőző/felvilágosító filmjének. Az üldöző nem más, mint a nemi betegség, vagy a bűntudat parafrázisa. Nem véletlen, hogy filmben egyetlen egy felnőttet sem látunk arccal, csak dekomponáltan, háttal, vagy életlenül. Ez tovább erősíti a "szegény, magára hagyott és sebezhető fiatalok" képet, akik nagy szabadságukban, felügyelet nélkül mindenféle felelőtlen töfibe belemennek. Ettől függetlenül egyáltalán nem volt rossz mozi.

2015-06-28 18:50:15 themartian (?) #37

Ahogy látom senkisem érti a film igazi mondanivalóját (merthogy a legtöbb filmnek van, csak sajnos olyan szűklátókörű a sok ember hogy egyáltalán nem is gondol bele) ami kihangsúlyozza a tinik szexuális étvágyát és megpróbálja érzékeltetni ennek a súlyos gondját, a lány simán átadhatná az egészet egy másik fiúnak, vagy akár háromnak is- ahogy azt a partos jeleneten láthattuk - de nem tette, annyira önzetlen volt hogy inkább megoldást próbált keresni minthogy csak "átpasszolja" másnak.

Próbáljuk meg a film mondanivalóját is keresni, még ha nincs is! Számunkra viszont akad valami tanulság minden filmben, mindenkinek más és más...ettől olyan szép is ez. 10/10

2015-06-26 14:42:01 BonnyJohnny (4) #36

Örülök, hogy bevált a "jóslatom", és örülök, hogy tetszett. :)
Másrészt egyet értek, nem csak, hogy jobb úgy, hogy nincs
magyarázat
de azzal konkrétan rontana is, pláne, hogyha valami erőltetett faszság lenne.

előzmény: Rorschach (#34)

2015-06-26 14:08:00 random117 (2) #35

Szeretem a horror műfajt. Minél többet lát az ember annál nehezebb egy-egy jó filmet kifogni. Sajnos ez a film is már csak a futottak már kategória:( Egyetlen egy résznél ijedtem meg
még az elején, amikor a lány a fürdőszobában a tükörben nézi magát és valaki egy labdát vág az ablaküveghez... :)

2015-06-25 10:49:22 Rorschach (4) #34

Félni én sem gyakran féltem, inkább izgultam egyrészt, ahogy Bonny jósolta lentebb, másrészt pedig volt valami ebben a retro-szintipop hangulatban, ami a bőröm alá szivárogtatta a paranoiát, szerintem ez a hatás is volt a cél az alkotók felől. A "hugyos hulla" (szépen cseng ez a név, lopom :D) esetében, aztán később többször is azt éreztem, hogy nem a félelemkeltés, hanem a felkavarás a lényeg. Nekem tetszett.

Az meg, hogy Greget (a szomszéd csávót) egyből elkapta, a srác seggfejsége miatt volt, elvégre 1. el sem hitte igazán, hogy van ilyen thing, nem vette komolyan a veszélyt, 2. a hülye képes volt ajtót nyitni neki...

A koncepció szerintem épp azért működött, mert nem ütötték agyon valami mesterkélt magyarázattal a Valami eredetéről, motivációjáról. Hangulathorror, ha bejön valakinek, akkor nem szorul magyarázatra, ha pedig nem jön be, akkor bukik a nyitottságából származó előnye is.

előzmény: Mizi (#33)

2015-06-25 06:50:01 Mizi (3) #33

Az atmoszféra valóban nagyon jó, főleg a zene miatt!
De a többi része...
Kezdjük ott, hogy nem igazán féltem.a hugyos hulla konkrétan megmosolyogtató volt.

És voltak még furcsa dolgok, pl a csajt napokig üldözi, míg a szomszéd csávót egyből elkapja.

És az alapötlettel sem kezdtek sok mindent, pedig volt benne szufla.

előzmény: Rorschach (#30)

2015-06-25 00:34:24 tomside (3) #32

A prostikról tutira visszaszáll. Előzménynek, a követő eredetéről azt tudnám el képzelni, hogy valami bigott szekta ezzel átkozta meg a saját fiataljait a tisztaság elleni vétek büntetéséül, és onnan, az ő körükből származott át más fiatalokra. Lassan csak feltolom négyesre... :)

előzmény: Mizi (#29)

2015-06-25 00:31:54 tomside (3) #31

Igen, mindkettőt így gondolom én is.

előzmény: Mizi (#29)

2015-06-24 23:25:26 Rorschach (4) #30

Kurva jó atmoszféra-horror, ami sima ötös lenne, ha nem előzik meg részemről irreális elvárások. Így majd talán másodjára.Amúgy valóban nyitott a vége, nem igazán tudni, hogy a dög (és ezzel az átok) rajta maradt-e a hősökön, vagy már csak a paranoia maradt. Mondhatjátok, hogy olcsó, de nekem tetszett :)

2015-06-23 16:05:26 Mizi (3) #29

Mondta az elején a srác, hogy sokszor a szerettei külsejét veszi fel a lény. És igen, akkor a csajok már elhunyt apjának képében jelenik meg. Ezt a végén egyértelműen sejtetik is.

Amikor pedig az utcán, kézenfogva sétálnak, akkor a háttérben követi őket egy alak. Tehát hiába adta át az átkot a srác a prostinak, az ugyanúgy visszaszállt rá, mert gondolom időközben a prostival végzett az a valami.

előzmény: tomside (#28)

2015-06-23 15:08:40 tomside (3) #28

Értem, mi az a nyitott vég, láttam már olyat, de ez egyszerűen szarul van megcsinálva szerintem. Más viszont, visszanéztem, és jól gondolom, hogy aki az uszodában tör az életére, az az apja? Mert utána, amikor az anyja cirógatja a kis hátát, mutatnak egy családi fotót, és mintha az lenne rajta a negyedik, aki az uszodában vegzálta. Egyébként esik egyáltalán szó a filmben a csajok apjáról?

előzmény: Mizi (#27)

2015-06-23 14:50:21 Mizi (3) #27

Van vége, csak nyitott. De ezt máshogy nem is lehetett volna befejezni.kivéve ha meghalnak a főhősök

előzmény: tomside (#26)

2015-06-23 14:05:59 tomside (3) #26

Jobbat vártam, és ami nagyon feltolja az agyam, hogy beismervén saját butaságomat, szívesen megkérdeznélek benneteket, mi is akkor a vége a filmnek, ha lenne neki. De nincs neki, és ez nettó kibaszás.

2015-06-23 12:10:31 xnikix (2) #25

Megnéztük a filmet, elolvastam a véleményeket. Nem értem a lelkesedést... Dió hozzászólásával értek egyet.

2015-06-08 00:03:24 Gergely Gergő (4) #24

Nem egy, új barátnővel nézős "első éjszakát" megelőző film, az biztos ! :)

2015-06-07 21:32:35 Oscee (2) #23

Racionális barátnővel mérsékelten volt jó, fejét fogta végig, hogy mekkora idiótaság :D

előzmény: Rorschach (#18)

2015-06-01 01:40:50 HejjaX (5) #22

Úgy kellenek az ilyen új hangok a horror műfajába, mint egy falat kenyér.

2015-05-23 22:25:04 Xaos (3) #21

Kicsit jobb mint az átlag horror, de ennél többet vártam. Gyenge 4-es.

2015-05-19 06:10:56 BonnyJohnny (4) #20

Inkább izgulni.

előzmény: Rorschach (#18)

2015-05-19 01:59:10 simijohnny (3) #19

Valahogy így, igen. Hangulat, nagybetűvel.

előzmény: Dió (#5)

2015-05-18 22:04:34 Rorschach (4) #18

Horrortól irtózó barátnővel, júni végén moziban ideális, véleményed szerint? Fogunk félni mindketten? :D

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2015-05-18 21:46:57 BonnyJohnny (4) #17

Hű... ez tényleg jó. A képi világ, a zene, a hangulat, a feszültségkeltés... még a story is eredeti, és valahol talán szatírikus is.

2015-05-08 11:04:41 Ubul (3) #16

a torrentbótban pedig már fent van kb 2 hete is...bár nem néztem bele, lehet az is szar minőségű, magyar feliratig nem nagyon vagyok rá kíváncsi :D

de ha már lesz moziban, akkor valószínűleg az fog játszani otthoni nézés helyett

előzmény: Zalaba Ferenc (#15)

2015-05-08 10:43:41 Zalaba Ferenc (4) #15

Az történt, hogy épp felkerült a torrenttékába egy (egyébként röhejesen kincenzúrázott, szembántóan szaggató, rendszeresen bekockásodó, túlvezérelt hangú és képernyőre égetett koreai felirattal rendelkező) változat, amit ügyesen leszedtünk sokan, mert hát ez a film úgysem lesz itthon a mozikban, erre a rá következő napon bejelentették, hogy mégis.

előzmény: Ugor (#12)

2015-05-08 10:05:14 Ubul (3) #14

de azért köszönjük :D

előzmény: Ugor (#12)

2015-05-08 09:59:37 Xaos (3) #13

Ha tényleg félelmetes és nem Fűrész jellegű értelmetlen öldöklés, akkor megnézem!

2015-05-07 22:22:01 Ugor (?) #12

Meg ne kérdezd. Mindenható jár közöttünk, néha kegyes és engedékeny, néha szigorú és vaskalapos. És még csak nem is látom. A KT szelleme.

előzmény: Umberto (#11)

2015-05-07 21:14:21 Umberto (5) #11

Ha csak június végén lesz a bemutatója, miért lehet már osztályozni?

2015-05-07 17:08:28 ChrisAdam (4) #10

Azon röhögtem, hogy tegnap még az imdb-n a "Ez következik" magyar cím volt. :D :D

előzmény: Zalaba Ferenc (#9)

2015-05-07 16:40:15 Zalaba Ferenc (4) #9

Magyar bemutató (Valami követ címmel): június 25. :)

előzmény: VVega (#8)

2015-05-07 08:44:14 VVega (4) #8

Szavazhatóvá tenné valaki? Gondolom nem lesz magyar mozibemutató.

2015-04-28 02:38:01 Dió (2) #7

Tényleg felfuttatja a hangulat egy közel élvezhető szintre az egészet, de közben hogy ha szilárdabb lábakon tartják a sztori-fonást, és kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket, ebből jó pár osztályzattal erősebb film is lehetett volna, és ezt hiányoltam.

előzmény: Umberto (#6)

2015-04-28 02:30:12 Umberto (5) #6

Még nem láttam a filmet, de azt ne felejtsük el, hogy egy horrornál sokszor elég lehet a nagyon erős hangulat ahhoz, hogy hatásos legyen a film. Egy olyan "drámai kriminél" (vagy minek is nevezzem a Drive művészieskedését) már nem elég az atmoszféra: egy jó krimi sziklakemény dramaturgiát kíván.

előzmény: Dió (#5)

2015-04-28 02:06:01 Dió (2) #5

Akkor itt egy ellenvélemény is. Számomra ezzel megvan a 2015-ös év Drive-ja – csak ezúttal horror kiadásban. Szuper hangulat, parás zene, jó alakítások, csak épp az egész sztori olyan vékony, hogy a kétszavas címben benne van az egész film. Egy parás kiscsaj irányába vánszorog valaki, lassan, az egész filmben, és igen, ez történik a huszadik, negyvenedik, hatvanadik és nyolcvanadik percben is, mindenféle különösebb variáció vagy ötlet nélkül (ha azt nem számolom, hogy közben néhányan kötelezően elhullanak, akik pedig nem, azok megdugják egymást). Kifutni sehova nem fut ki az egész, súlya semminek nincs, a húzójelenetek nem húznak, sőt még az egész nyitva is marad, mert az olyan hipszter. És épp ezért, ahogy lentebb is írtátok, ugyanerre a receptre rá lehet majd gyártani az It follows again és tán még egy Still follows folytatást is, aminek copy/paste szinten ugyanez lehet majd a sztorija – ebben ugyanis ennyire nem volt semmi replikálhatatlan, ami miatt megérdemelné a klasszikusi jelzőket. Kivétel a késsel vághatóan durva hangulatot, ami miatt megüti az élvezhető szintet, de ezen túl nem más az egész, mint egy csinos eye candy, amit majd megint az égbe röpítenek a kritikák a többnyire üres, ám kétségtelenül csinos küllem miatt.

2015-04-12 10:34:57 Timon (4) #4

Semmiképp sem tucathorror, a pozitív kritikák is teljesen megalapozottak. Ez a film maga a paranoia, az utóbbi idők legeredetibb tinihorrorja egy hidegrázós soundtrackkel. Gyakorlatilag nonstop rettegés, a gonosz bárki lehet, aki bárhol és bármikor felbukkanhat. Mivel a kasszáknál is szépen termelt, már felröppent a hír egy esetleges folytatásról.

2015-03-31 17:44:06 Olórin (4) #3

Már a lassan egyéves Cannes-i premier óta körbedicsérték minden fesztiválon, ahol felbukkant, nincs mit csodálkozni rajta.

2015-03-31 14:39:48 TheDriver (?) #2

nagyon jó kritikákat kapott mindenhol! én nem becsülném le Ubul! :) a trailerét nem néztem meg...

2015-03-31 13:58:49 Ubul (3) #1

trailer alapján tucathorrorra számítanék, de meglepett az IMDB pontozása. És elég sok emberre, azért az már valószínűleg nem véletlen.

upd. Rotten pontozása még durvább :| mi van itt kéremszépen?