The Last House on the Left (1972) ☆ 👁

Az utolsó ház balra

(Wes Craven)

amerikai exploitation, horror, thriller

3,4
★★★☆☆
111 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-28 09:50:32 fempolip (5) #18

Nem értem miért, de nem igazán kedvelem ezt a mozit. Pedig megvan benne minden, amit kedvelek. A remake verzió sokkal jobban tetszett, sőt az tetszett is.
Ez ilyen kakukktojás nálam. És ahogy mondtam minden rendben van a mozival.

2021-06-13 20:55:29 macready (3) #17

„A rémrendező korai terrorfilmjeinek tanúbizonysága szerint, amint ember embernek farkasa lesz, eltűnnek a morális különbségek kiváltságos és kitaszított között és a legtisztesebb polgárból is kibújik a fenevad: az Utolsó ház balra ennek az igen kényelmetlen alapállításnak igen kényelmetlen mozgóképes kifejtése, amelynek rendezője még véletlenül sem próbál látványos slasher-mechanizmusokkal enyhíteni az erőszak ábrázolásán – sehol egy ravaszul felépített sokkstratégia vagy kreatív grand guignol halálnem, csupán a kendőzetlen, kézi kamerás borzalom-dokumentálás. Craven – szemben a lépte nyomán sarjadt rape-revenge opuszokkal – nem jogos elégtételt nyújtó aktusként ábrázolja az áldozat bosszúját, inkább a szadista támadók terrorjától (f)elszabadult indulatok tébolyáról ad kórképet.
Botrányos bemutatása után Az Utolsó ház balra követendő történetséma lett a ’70-es évek morális káoszát és képmutatását megéneklő zsánerdaraboknál, különös tekintettel az olasz exploitation-filmekre, amelyek még amerikai előképeiknél is direktebb módon célozták meg az üres szólamok és hamis anyagi jólét bástyái mögé rejtőző középosztályt. A spagetti-terrorfilmek egyöntetű megállapítása szerint a félállati támadók csupán eszközök, végrehajtók a hipokrita mintapolgárok kezében. Az Utolsó ház balra már címével is a polgári otthonok halálos holtvágányát jelzi (miként az „Ez az út a semmibe vezet” lírai hangvételű betétdala): mind a módszeres előkészületek, amelyek során az apa gyilkos csapdává alakítja át saját családi otthonát, mind a beteges előjátékok, amikkel a bosszúszomjas szülők elaltatják a tettesek gyanakvását, nyíltan megmutatják, amire a klasszikus Hollywood domestic thrillerei (Az erőszak órája, A rettegés foka) még csupán utalni mertek – a gyilkosok nem csupán köztünk, de bennünk vannak.” (Varró Attila)

2016-04-08 16:59:06 TomLion (1) #16

Korábban már láttam ezt a filmet, később pedig láttam róla egy Baaad Movies bemutatót róla!
Hiába egy Wes Craven film, ez egy nézhetetlen mocsok, amit filmnek mernek nevezni. Az alapötlet nem lenne rossz, de a szövegkönyv, a színészek annyira rosszak és annyi irreális dolog történik benne, hogy erre nem lehet azt mondani, hogy ez egy jó Horror.
Hála az égnek készült belőle egy zseniális Remake, amit MINDENKINEK bátran tudok ajánlani!
10/1

2013-03-24 23:20:34 Xuja (3) #15

Bergman Szűzforrásának nyomán egy kisebb művészi igényű, de elég beteg és bizarr exploitation. Dramaturgiailag nem igen erős, kordokumentumként viszont már jobban megállja a helyét. Nagyon amatőr, szarul van rendezve, de a szatirikus elemek miatt (is) összességében szórakoztató.

2012-11-09 09:29:59 Tenebra (3) #14

Voltak kétségeim, de azt kell mondjam, ez egy jó film! Horror? Köze nincs hozzá! :D Mármint lehet, hogy a szándék az volt, de a lányok megölését leszámítva nem sok sokkoló jelenet van benne (félelmetes meg egy sem). Sőt minthogy két dögös csajról volt szó, a vetkőztetésük sokkal inkább egy más műfaj hatását éri el :D. Viszont úgy gondolom, Craven nem is annyira horrort akart még itt, hanem valóban inkább egyfajta szatirikus thrillert. A rendőrök balfaszkodása nem véletlenül töri meg a jeleneteket. Itt én nagyon úgy éreztem, hogy a 70-es évek elejének katasztrofális állapotait kívánta megjeleníteni az alkotó. Akkoriban valóban kb. ilyen presztízse volt a zsaruknak, nem véletlenül készültek olyan renoméjavító filmek, mint a Dirty Harry. De még az, meg a Bosszúvágy is azt mutatja, hogy a hivatásos rendőrök nullák, semmik, inkompetensek, csak az elszánt egyén, aki megszegi a szabályokat, tud igazságot tenni. Itt ez ugyanúgy meg van. Viszont Wes Craven senkit sem kímél és nem emel senkit hőssé. De legfőképp a rendőrök deheroizálásáról van itt szó. Szánalmas tényleg, hogy kifogy a benzinjük, és gyakorlatilag tőlük pár méterre mészárolnak... És semmit nem tesznek, csak a benzin után kutatnak. Komolyan, mintha valami Forman-filmet láttam volna. :D Parabola volt ez a javából.

Ezért is volt számomra ez a film izgalmas. Igazából az első fele alapján jó, ha 2-est érdemel, pornó-exploitation. Na, de ami utána jön! Megértjük az egészet. Hogy minek kellett a "jó kis mészárlós jelenetet" (amúgy fujj - a meztelenségen kívül) a rendőrök idétlenkedésével megtörni. Mert itt tulajdonképpen az eszméletlen mértékű morális züllöttséget láthatjuk. Az "aberrált család" nem is tűnik majd annyira aberráltnak, mikor betérünk az "utolsó házba, balra" az elvileg "normális" amerikai családhoz. Nos, itt nincs ilyen valójából.

Legalábbis senki ne mondja nekem, hogy az egy normális, épelméjű viselkedés, hogy egy házas nő, egy 40-es éveiben járó anya kicsalja áldozatát -még akkor is, ha az a lánya gyilkosa-, és gyakorlatilag leharapja a farkát. :D De a legdurvább és legmegdöbbentőbb szerintem mindenki számára az utolsó nagyjelenet volt. Mikor elszabadul a pokol. És gyakorlatilag semmilyen különbséget nem látunk a gyilkosok és az amerikai "tisztes polgárok" között. Az apa láncfűrésszel megy neki a lánya gyilkosának, mivel fizikai ereje szart nem ér - már itt megdől az amerikai-mítosz. De ami utána jön! Mikor megjön a rendőr, ránéz, de nem hagyja abba, hanem a szeme láttára trancsírozza szét a fickót a drága apuka. Úristen! A kedves mama meg kint mészárolja a banda női tagját. Gyakorlatilag a szerepek teljes mértékben átfordulnak. Legalábbis én elkezdtem sajnálni a gyilkosokat -bizarr!-, hogy ilyen még nagyobb elmebetegek kezei közé kerültek.

Nos, ez azért színötös. Mert ilyen kiválóan kevesen tudják megfordítani a felállást. Talán csak Sam Peckinpah volt az, aki képes volt erre. Úgyhogy emiatt megérdemli a 4-est. Igen, az eleje az tiszta exploitationnek tűnik, de a második felétől megérti az ember, hogy mire megy ki itt a játék.

Ja, és ha műfajorientált ország lennénk, akkor ezt ma, itt, Magyarországon csinálná meg valaki. Mert úgy veszem észre, hasonló a szar, amiben elmerültünk.

2011-08-09 23:43:01 Csende Kristóf (3) #13

Wes Craven bemutatkozása, és első exploitationja (a másik a Hills Have Eyes). Akik szeretik a bizarr filmeket (a filmben a bizarrság főleg a zenénél és a vágásnál érhető tetten, de legfőképp a zenénél) azoknak ajánlott. Személyszerint jobban komálom a másik exploitation filmet Craven bácsitól, de azért ezt is látni kell legalább egyszer. Talán több rejlik ebben a filmben mint gondolnánk, tele van szimbólumokkal (pl: a vad és beteg apuka általa heroinfüggő fiát arra kényszeríti a film végén, hogy ne őt, hanem saját magát ölje meg, a romlott győzedelmeskedik a ellenkezővel szemben: a fiú megpróbált ellenszegülni, de az nem sikerült, öngyilkos lett.

2011-07-01 10:50:29 Prüstü (3) #12

Alapvetően nem rossz film ez. Bírtam a a triót, szerintem jól összeszedték a perverz, beteg barmokat.
Lényegesen más világ mint a 2009-s remake. Nagyon vad, és kegyetlen, a két bénázó rendőr szerintem meg teljesen jópofa, hangulatot dobnak bele, valamint az ott felcsendülő dallamok is kompenzálják a film alapvető brutalitását, és épp ezért emészthetőbb, mint egy sima exploitation.

2009-07-08 10:21:06 limupei (4) #11

Ez elég erős leegyszerűsítés. Van slasher exploitation, de nem minden slasher exploitaion.

2009-07-08 09:57:49 JeszKar (3) #10

Jó, mondom, hogy nem mozgok otthon a témában, csak azt mondom, ami a wikin volt, persze azt nem lehet készpénznek venni. A slasher is egy exploit kategória szerinte.

előzmény: limupei (#9)

2009-07-08 09:49:38 limupei (4) #9

Hát, a Texasi nagyon nagy jóindulattal nevezhető annak (bár manapság szokás minden b filmet exploitationnek hívni), de az 1000 halottat valahogy nem bírom ide kategorizálni.

2009-07-08 08:59:04 JeszKar (3) #8

Az mondjuk tény, hogy itt különös részletességgel mutatnak meg mindent, míg a Texasban szinte alig van vér (mégis az egyik legkegyetlenebb filmnek tartom.) Amúgy most így gyorsan utána olvastam a témának a wikin (nem nagyon vagyok az exploitation témában), és mindhármat exploitation sorolják, csak más-más alműfajba.

előzmény: limupei (#6)

2009-07-08 08:44:52 limupei (4) #7

Nem csak te, az inkább egy slasher plakátja kéne hogy legyen.

előzmény: JeszKar (#5)

2009-07-08 08:43:48 limupei (4) #6

De teljesen más a megközelítés egy slasherben és más egy exploitationben. Az elsőben hentelés van meg sikoltozós menekülés, a másikban lassú szadizmus és bosszú. Persze ez nem minden exploitation esetében igaz, de ebben a négyben igen.

előzmény: JeszKar (#4)

2009-07-08 08:36:58 JeszKar (3) #5

Amúgy csak én érzem, az első plakátot becsapónak?

2009-07-08 08:35:42 JeszKar (3) #4

Mindhárom horror, ahol egy beteg "család" gyilkolásza utazókat/tiniket/betolakodókat. Szerintem van hasonlóság a három mű között.

előzmény: limupei (#3)

2009-07-08 08:30:58 limupei (4) #3

Szerintem nem egy műfaj a kettő (három). Ez egy exploitation, azok nem. Ez inkább olyasmikkel rokon, mint a Ház a park szélén, a Köpök a sírodra vagy a Thriller - en grym film.

előzmény: JeszKar (#2)

2009-07-08 08:22:37 JeszKar (3) #2

Hát elég vegyesek az érzelmeim a filmmel kapcsolatban. Betegnek nagyon beteg, és néha tényleg egész hangulatos, de tele van hülye jelenetekkel, köztük a legtöbb tényleg rendőrökhöz köthető, én komolyan gondolkodtam, hogy kikapcsolom a filmet, amikor kifogyott a benzinűk. De azért rajtuk kívül is volt egypár érdekes mozzanata a filmnek. Színészi játék se volt túl jó, de egy ilyen B filmtől nem is várja el az ember. Zeneileg nálam viszont nem egyértelmű a kép, mert néha hihetetlenül gagyik, viszont amikor egy-egy erőszakos jelenet alá bevágnak egy könnyű kis country számot, az nagyon beteg volt, jó értelemben.
Összegezve, egy gyenge hármast meg tudok ajánlani, mert bár tényleg beteg volt, azért nem nyújtott azon túl szinte semmit. Visszont a műfaj két végpontjától távol van (Texasi láncfűrészes... 1000 halott háza)

2006-12-08 22:27:12 Olórin (4) #1

'zannyát, micsoda hatalmas film lehetett volna ebből... Hihetetlen jelenetek vannak benne, némelyik még ma is sokkoló, perverz és gátlástalan, márpedig ez még ugye a Texasi láncfűrészes, a Halloween és tsai előtt készült. Craven olyan dolgokat mer meglépni benne, amiktől még a legelborultabb horrorrendezők is ódzkodni szoktak. De, és ez sajnos egy hatalmas DE... miajófrancot keres egy ilyen filmben két töketlenkedő, komikus rendőrkarakter, akik csak végigbotladozzák az egész filmet, és folyton kirángatják a filmet a súlyos, nyomasztó események okozta durva hangulatból. Nem értem, hogy gondolták ezt az alkotók... a másik nagy kretén egyébként a zeneszerző, akit elmegyógyintézetbe kellett volna zárni, rögtön, miután az első taktusokat rögzítette. Pedig ha ezek nincsenek benne (persze: a szokásos ha...), akkor erre a filmre ma valszeg éppúgy hivatkozási alapként tekintenénk, mint a fent említettekre. Még így is jó ugyan, de nagyon nagy kár érte...