Suite Française (2014) ☆ 👁

Francia szvit

(Saul Dibb)

amerikai-angol-belga-francia-kanadai dráma, háborús film, szerelmi történet

3,5
★★★☆☆
43 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-12-15 15:17:02 Bubu (5) #2

Azt gondoltam, ez is valami olyasmi történet lesz, mint a Corelli kapitány mandolinja.
Az alapja hasonló: a második világháború alatt megszállt kisvárosban egy katona beleszeret a szállásadó lányba. De ebben a filmben nincs víg danolászás, együtt mulatozás, nagyon is érezni a tétjét a dolgoknak.
Ez elsősorban annak köszönhető, hogy jobban bemutatja a kisváros közösségét, és az ott feszülő ellentéteket, amiket a rang, a pénz és az intrikák szültek. Háború nélkül is elvégeznék ezek a magukét, a német megszállás csak felerősíti az érdekellentéteket. Mivel nem fognak össze egyik oldalon sem, és mindenhol ott van a széthúzás, a különböző erkölcsi mérce, bizonyos tragikus események elkerülhetetlenek. Ezeknek a közepén szeret egymásba egy német tiszt és egy francia nő, és végig érzik, hogy figyelik őket, és nagyon észnél kell lenniük, hogy hűek maradjanak magukhoz és az elvárásokhoz is. Mindketten meghasonlanak ettől, de feloldozás egyikük számára sem lehetséges a bűneik alól.
Nagyon tetszett, hogy nem a németek voltak az antikrisztus, és a franciák a szentek, hanem mindkét oldalon volt mindenféle ember, és mindenki csak veszített a háborúban.

Nem lett volna teljes, ha nem válogattak volna össze ilyen jó színészeket, akik mind kitettek magukért. A zene pedig gyönyörű, fájdalmas, magával ragadó, ahogyan a képek is.

2016-10-19 00:37:38 hedike (5) #1

nekem elsőre 5.
bevallom, sokáig halogattam ,hogy megnézzem.. attól féltem, hogy ez is csak egy a többi közül háborús dráma lesz. (sajnos az első 20-30 percről lecsúsztam.. :) , de majd pótlom). kommenteket, véleményeket direkt nem olvastam előre, így azt sem teljesen tudtam, hogy miről lesz szó. egy másik film előtti bemutatók között tűnt fel a moziban, ezúttal ez alapján döntöttem, hogy megnézem. egyszer érdemes.
a zene magával ragad, kellemes, lágy, visszafogott. szomorkás is. ahogy illik.
ritkán vagyok úgy filmekkel, hogy észre se veszem hogy letelt a játékidő. ez viszont egy ilyen ritka eset volt. de tlán jobb is, hogy nem lett túlságosan elszenvedve