Blackhat (2015) ☆ 👁

(Michael Mann)

amerikai akciófilm, dráma, krimi, thriller

2,4
★★☆☆☆
97 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-13 02:53:53 Doc (2) #13

És a börtönből kiengedett szuperhekkert az országból is kiengedik - de szerencsére lélekben már jó fiú. És testben is kurva kemény, úgy leveri a rosszfiúkat mint a sicc.
Szabvány akció-szemét, amit csak bosszantóbbá tesz, hogy keverik a teljesen hihető dolgokat az égbekiáltó marhaságokkal...
Az például rém vicces, hogy Unix és ős-Windows dolgokat kevernek össze. Kb. mintha rábízták volna a hekkelős részeket valakire, aki ért is hozzá, aztán meg "nem elég látványos, turbózzuk fel" alapon szétcseszték volna az egészet.
De a sztorinak is hasonló jellege van. Fogtak egy elviselhető alapot - amiből egy jó rendező bombasikert csinált volna - és "felturbózták"...

2016-01-15 16:24:55 Leo_Stotch (3) #12

Olyan ez, mint Scott Jogásza. Elütötte vele a rendező az időt ( habár Scott termékenyebb és jobb is tud lenni, Mann nem tudom mit csinàlt 6 évig és mikor fog javítani).
A hangulat miatt kap hármast, ami majdnem kettesbe csúszott a felvonulásos finálé miatt.

A pénzem meg ezután se hagyom a számlámon, mert az már nem az enyém...

2015-06-25 11:15:54 Perselus (2) #11

Ez talán a legsemmilyenebb film, amit mostanában láttam. Nem hiszem el, hogy ezt tényleg Michael Mann rendezte. Izgalom, feszültség nulla, ahogy Chris Hemsworth színészi alakítása is. Bár nem nézhetetlen film, de igazán semmit se lehet róla mondani. De azért a zenei aláfestés nagyon jóra sikerült.

47%

2015-05-31 22:31:02 terika (2) #10

Hát.ez.nagyon.kemény.volt.

Óvodai szintű logikai dolgokra kellett rájönni ezeknek a kemény hekkerbácsiknak. Elgondolkoztam rajta, hogy ez a film egyáltalán nem veszi komolyan magát.

A témáját tekintve vicces az egész film, legalább látványos vagy ötletes lett volna, nem pedig bénáskodás IP címekre való kereséssel.

2015-05-25 10:15:26 Jason13 (2) #9

Ez a film egy kisebb katasztrófa!
Az egészben az a legszomorúbb, hogy az a Michael Mann rendezte, aki például a Szemtől szemben-t és a Halál zálogát. Igaz, mostanában már közel sem készít olyan minőségi munkákat, mint anno, de nálam még a Miami Vice-t is megmentette a direktor remek stílusa. Sztori már ott sem volt, ahogy a karakterek is rendkívül kidolgozatlanra sikerültek, viszont a pazar atmoszféra, a gyönyörű operatőri munka és a fülbemászó zene feltornázta a filmet a középszerbe.
De a Blackhat-et már nem tudta megmenteni Mann. Pedig lett volna muníció az alapötletben, kár, hogy a forgatókönyv úgy rossz, ahogy van. A cyberbűnözés világába kalauzoló történet elképesztően gyenge figurákat mozgat meg, miközben a nyomozós szálat egy tv-film színvonalán bontja ki, iszonyatosan kimódolt formában. A több, mint két órás játékidő rendkívül hosszú ennek a 90 percbe is simán beleférő sztorinak.
És Mann hiába híres arról, hogy az akciók helyett a karaktereket és a közöttük lévő kapcsolatokat helyezi előtérbe, ez itt egyáltalán nem működik. Egyrészt, ahogy fentebb már említettem, a figurák igazi papírmasé alakok, akik két dologra képesek: informatikai fogalmakkal dobálózni és átszellemülten ütlegelni a billentyűzetet. Ennek ellenére kapunk szerelmi szálat, de azt olyan elnagyolt módon, hogy ilyet még a Barátok közt című sikerszériában se látni.
A főhőst, Chris Hemsworth-t ki is emelném, hihetetlen, hogy mennyire nem illik rá ez a szerep. Nem is tud mit kezdeni vele, jól láthatóan csak unottan ténfereg egyik jelenetből a másikba. Számomra érthetetlen, senkinek nem tűnt fel a stábból, hogy ez a csávó egyáltalán nem illik a képbe?
Az akciók azok, amik emelnek valamelyest az összképen. Bár, meglehetősen kevés van belőlük és nem is tartanak sokáig, de azokon még meglátszik a rendező profizmusa. És néhol még az operatőri munka is egész ügyes, de ennyi.
Összességében véve, ez egy piszok gyenge és unalmas mozi, amit jobb messzire elkerülni. Remélem azért a jövőben Mann magára talál, mert ennél ő százszor tehetségesebb filmes.

2015-05-01 11:56:51 Ágó (3) #8

Enyhén szólva nem záporoznak a kommentek és a szavazatok, úgy fest ez a film tényleg a kutyát sem érdekli.

Ez tényleg így van. Évek múlva nem fogunk emlékezni erre a filmre.
Mann eljutott odáig, hogy kizárólag lövöldözős jeleneteket szabadna rendeznie. Abban még mindig ő a legjobb szerintem.
Minden másra csak úgy tesséklássék módon fordított időt a stáb.

előzmény: slozi (#7)

2015-02-01 10:18:28 slozi (2) #7

Enyhén szólva nem záporoznak a kommentek és a szavazatok, úgy fest ez a film tényleg a kutyát sem érdekli. Nem is csoda. Igazság szerint, ha megfeszítenek se látom az okát annak, vajon Mann mit látott ebben az egészben. Mert most vagy arról van szó, hogy ő értett és rendezett félre egy eredendően remek forgatókönyvet, vagy ebben a szkriptben már papíron se volt semmi érdekes. Kezdjük például azzal, hogy cyber-terrorizmus esetén egy láthatatlan mumusról beszélünk. Igaz ez persze bármelyik krimire is, hiszen a gyilkos személye az ügy felgöngyölítéséig homályban marad, a cyber-terrorizmus mumusának láthatatlansága azonban mégis más egy kicsit. Korlátlansággal bír abban a tekintetben, hogy hatalmas karjaival bárhonnan bárhová elér, hisz az újvilág, az internet épp arról szól, hogy az egyén információtól, társas kapcsolattól, meg úgy egyáltalán mindentől, bármitől való távolsága kattintásnyi közelségre zsugorodik. A kocka-terrorista pedig, ha úgy akarja, az egész említett újvilágot tudja ártó szándékának kiszolgáltatottjává tenni. Azért ha kicsit belegondolsz, ez kurvára félelmetes, egy cyber-terrorizmussal foglalkozó filmnek pedig erre az érzésre, a fenyegetettség bármelyik sarkon ott ólálkodó árnyékára illene ráugrani. Tudtommal nem tette még meg egyik témát pedzegető film se, és most a Blackhat se, de olyannyira se, hogy a Blackhat a probléma ezen vetületét illetően füle botját se mozdítja. A filmmel nem ez a legnagyobb baj, de ami miatt mégsem túl szerencsés a helyzet, az az, hogy így a film érdemeit a pozitív oldalnak kellene felmutatni, de amit a pozitív oldal látnivalóként fel tud mutatni, az kimerül a semmilyen karakterekben, a semmiből előrángatott, bármiféle érzelmi megalapozottságot nélkülöző, csakhogylegyen jellegű szerelmi szálban, meg rövidre vágott, kibontatlan, zavaróan felvezető jelleget árasztó jelenetekben. A sztori is csak olyan, amilyen, a film egyéb részeit jellemző dágványos posvány hatását kelti, a legócskább film+-os b-filmek olcsó kliséiből építi fel magát, ráadásul azt is úúuuunalmasan, hoooossssszan, csak hogy még inkább süssön a filmből a feleslegesség érzete. Teljesen sematikus és korszerűtlen thriller ez, ami témájának aktualitását tekintve különösen fájó ellentmondást szül és jó nagy kihagyott ziccerré avatja a filmet. Michael Mann tűzpárbajt rendezni még mindig tud, a cselekményben elpotyogtatott kevés akció nemcsak hogy jó, de még némi kreatív eredetiséget is fel tud mutatni, az IT-háttérrel való aprólékos bíbelődésre fordított idő is meglátszik, csak sajnos ilyen végtermékkel kár volt érte. Összecsapott munkának éppen nem nevezném, de feleslegesnek…, annak nagyon.

2015-01-18 18:29:35 Gruden Gergo (?) #6

:))))))
Nos igen... Én is most akartam foglalni rá a jegyeket, de alábbiakat olvasva a héten inkább itthon nézek valamit. Elvetted tőle a kedvem... Most örülsz? :D

előzmény: McCl@ne (#5)

2015-01-16 13:41:45 McCl@ne (3) #5

Értem, hát ez így már tényleg siralmasan hangzik.
Miami Vice-t láttad? Engem az előzetesek alapján leginkább arra emlékeztet, és a kritikák is hasonló módon minősítik, pl. rottenen a Miami Vice is ~45%-on áll (ennek ellenére nekem nagy kedvencem).

előzmény: gringo (#3)

2015-01-16 13:29:30 gringo (2) #4

még bővebben pedig hamarosan egy rendes kritikában :)

2015-01-16 13:28:10 gringo (2) #3

igen, láttam, Erdélyben már vetítik a mozik. semmiről nem írnék, amíg nem láttam.

bőbeszédűbben: filmszerűtlen, lustán megírt, maximális beleszarással megrendezett, egyenletlen dramaturgiájú, rosszul castingolt mozi, amiben a számítógépek még mindig úgy pittyegnek, mint a hatvanas években a star trekben. egy fikarcnyi izgalom vagy eredetiség nincs benne. mintha michael mannt elrabolták volna az alienek és kicserélték volna egy gonosz rendező-autopilotra. szóval siralmas.

előzmény: McCl@ne (#2)

2015-01-15 09:34:45 McCl@ne (3) #2

Jaj, de utálom az ilyen megnyilvánulásokat...
A film siralmas? Hol láttad? Írnál róla ennél többet egy kicsit?
Vagy a kritikái siralmasak? (azok sajnos igen, bár kb. úgy áll, mint a Miami Vice, ami nekem hatalmas kedvencem)
Nem lehetne egy kicsit bőbeszédűbben, hogy mások is profitálhassanak abból, ha megszólalsz? Neked is biztos jobb lesz úgy.

előzmény: gringo (#1)

2015-01-15 08:16:00 gringo (2) #1

hát ez siralmas.