Southern Comfort (1981) ☆

A lápvidék harcosai

(Walter Hill)

amerikai-angol-svájci dráma, háborús film, thriller

3,8
★★★★☆
69 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-11-07 19:19:35 noresz02 (2) #7

A helyszínválasztás telitalálat, de a szereplők harmatgyengék voltak. Világosan vázolta fel a rendező, hogy mit szeretne keresztülvinni a filmen, de NEKEM ez nem jött át.

2014-12-28 19:32:17 Tenebra (5) #6

Valóban, Vietnamban pont az volt a "probléma", hogy az amcsik a legfejlettebb szuperhatalom voltak akkoriban, és mégsem tudtak mit kezdeni a dzsungelt a saját hasznukra fordító gerillákkal. Míg itt ugye nincs éles lőszerük - pedig, ha lenne, valószínűleg más lenne a végkimenetel. Vagy: más lenne a végkimenetel?

Érdekes ez is, hogy Walter Hill tagadta a Vietnam-allegóriát. De, hát tudjuk, hogy Jancsó is tagadta a Szegénylegények kapcsán, hogy a film az 1956-os megtorlásokról szól valójából. :D Felmerül a kérdés, hogy akkor miért pont 1973-ban játszódik a történet, mikor az amcsik kivonultak Vietnamból, miért nem 1981-ben, jelenidőben.

Mondjuk ha Vietnam, ha nem, ez a film kíméletlenül kritizálja az amerikai militarizmust, az agressziót, a fals felsőbbrendűségi érzést stb. Így mindegy is, hogy melyik háborúra vonatkozik - az utolsó kép egyértelműsíti, hogy mi Hill véleménye erről az egészről.

előzmény: BonnyJohnny (#4)

2014-12-28 15:50:19 Olórin (5) #5

Megjegyzem, Hill mindig is tagadta a Vietnam-allegóriát. Ettől függetlenül tényleg képtelenség nem belelátni.

2014-12-28 14:13:41 BonnyJohnny (4) #4

Mondjuk azt megjegyezném, hogy a nemzeti gárda tagjai nem annyira képzettek, edzettek, fegyelmezettek, mint egy sorkatona (és, ha egykor azok is voltak, leszerelés után ugyanúgy kijöhettek a formából, mint bárki), a tengerészgyalogosoktól (akikről a legtöbb vietnami film szól, illetve a legtöbb vietvet akcióhős az volt) nagyságrendekkel vannak lemaradva, a zöldsapkásokhoz és egyéb különleges egységekhez képest pedig olyan messze állnak, mint én. Amellett éles lőszerük sem volt, sem megfelelő felszerelésük/készleteik, mert ugye nem olyan terepviszonyon mentek, mint tervezték.

A cajunok meg ugye vadászok lévén jól céloznak, ismerik a terepet, és megfelelő felszerelésük (többek között éles lőszer :P) állt rendelkezésükre.

Csak arra akarok rávilágítani, hogy ez elég egyenlőtlen küzdelem volt, de a Vietnami Háborúval ellentétben, nem az amerikaiak felé.
De ettől függetlenül, ahogy írod is, a csapat saját magát szedi szét, és a cajunok csak beviszik a kegyelemdöféseket.

2014-12-28 13:57:19 Tenebra (5) #3

A rohadt életbe! Ez nagyon nagy film volt!

Ugyan a Gyilkos túra misztikusságát és kétértelműségét nem hozza, de ahhoz nagyon hasonló, és hasonló okokból kifolyólag zseniális.

Ahogy a felfuvalkodott faszfejekből álló amerikai hadsereg tagjai szépen egymás ellen fordulnak a paranoiáik miatt és megtörnek, elhullnak, gyönyörű. Tulajdonképpen a redneckek, a cajunok csak beviszik a kegyelemdöféseket.

S a legmeglepőbb nem is az, hogy itt pár vidéki fickó elbánik hatósági figurákkal, katonákkal, hanem az, hogy ezek a katonák kiképzett, kitüntetett, vietnami háborút megjárt veteránok (is).

Apropó, Vietnam: ez a film egyértelműen arra reflektál. Walter Hill zseniálisan teremti meg annak allegóriáját. Csak ez sokkal bizarrabb, mert azt látjuk, hogy Amerikán, az Egyesült Államokon belül élő nemzetiségiek (akik alig tudnak ráadásul angolul) "lázadnak" a betolakodó hadsereg ellen. De amúgy minden kísértetiesen Vietnamra emlékeztet (nem véletlen, hogy az év 1973 - ekkorra omlott össze totálisan az amerikai invázió, és voltak kénytelenek visszavonulni. Itt ugyanez játszódik le, csak kicsiben. Már, ha ezt a csúfos vereséget lehet kicsinek nevezni. Itt is a saját pökhendiségük miatt harapnak fűbe - azt hiszik, képzett katonák (ki is mondják ezt), de hiába, ha a cajunok jobban ismerik a lápvidéket.

Amúgy meg a lápvidék kiváló atmoszférával bír. Már majdnem olyan szürreális, mint a Gyilkos túra elárasztásra váró völgye. A mocsár tökéletes metaforája a reménytelen, eleve vesztésre ítélt és értelmetlen "háborúnak".

S Walter Hill kiválóan építi fel a feszültséget és a karakterek jellemét. Itt nincsenek rosszak és jók tulajdonképpen. Egy idióta viccelődik a vaktölténnyel, amit a - valószínűleg eleve hátrányosan megkülönböztetett, francia ajkú - cajunok komolyan vesznek, és visszalőnek. Csak ők élessel. De a film végi, kisvárosi képek is azt sugallják, hogy itt bizony inkább a városból jött amerikai katonák a rosszak, ha már kell ilyet találni. Viszont velük kell azonosulni, ők a "préda", akikért izgulni kell. Jóllehet, a csapatból 1-2 józan ember van csak. Ám velük kapcsolatban is szembe megy a klisékkel Walter Hill, hiszen hiába marad talpon a két viszonylag "jófiú" karakter, a nyitott befejezés sok jót nem sugall.

Szóval rendkívüli hangulatú, nagyon izgalmas és nagyon komplex mű, mely takarékoskodik az akcióval, a tölténnyel, de mikor kirobban, akkor Peckinpah-szintű jeleneteknek lehetünk szemtanúi. Persze a lényeg nem ez, hanem a csapatban kibomló dráma, a kibékíthetetlen ellentétek felszínre törése - kultúrák között és azokon belül. Nagy kár, hogy viszonylag keveset taglalt film, s az is, hogy jómagam is csak most láttam. Pedig kötelező remekmű, mely simán felér a Gyilkos túrához.

2012-03-02 02:36:15 David (4) #2

Magyon tetszett. Elég sok a hasonlóság a Gyilkos túra c. filmmel. Hasonló az alapsztori, a szereplők is hasonló "fejlődésen" mennek keresztül és az egész film is ugyanazt a nyomasztó, véres, brutális környezetet mutatja be néhány katonásdit játszó városi puhány szemszögéből.

2008-09-10 16:54:11 DOE (4) #1

Hmmm no comment?