The Driver (1978) ☆ 👁

Gengszterek sofőrje

(Walter Hill)

amerikai-angol dráma, krimi, thriller

3,8
★★★★☆
123 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-01-26 18:14:34 Boxer (5) #12

Ez a film szinte mindent indirekt, közvetett módon közöl a nézővel. Ilyen, a filmből jól kiérezhető, kisebb nagyobb bűnökkel terhelt nagyváros éjszakai, valóságos arca. Ilyen még az eltökélt zsaru (Dern), aki maga is bűnös cselekedetre vállalkozik, hogy a célpontját, a cowboyt hatástalaníthassa. Ő már nem is zsaru, túllépett ebbéli szerepén és a célja is csak szimpla önérdek. Az Ő számára már nem a bűn üldözése a fontos, hanem a szakmai kudarcainak elaborálása azzal, hogy börtönbe juttassa frusztrációjának forrását, a cowboyt.

A cowboy hasonlat is "ül". Ahogy a western filmekben megszokhattuk, egy cowboy főfoglalkozása a lustulás, a lét és nemlét határán való tengődés. A cowboy csak akkor mozdul, ha kell, de akkor nagyon határozottan, célratörően cselekszik. Ugyanúgy, ahogy O' Neil is teszi amikor "dolgozik", amikor a bandatagot felpofozza, amikor a tesztvezetésen bemutatót tart a tudásából, vagy amikor lelövi a bankrablót.


Ez a szándékosan dialógus-szegény történet szinte rákényszeríti az embert a szokottnál alaposabb megfigyelésre és a látottak mélyebb elemzésére. A filmben ábrázolt mikrovilág az én értelmezésem szerint az egész bolygó minden lakosára érvényesíthető. Nincs bűntelen ember, ahogy a filmbéli szereplők egyike sem az. Az emberek sok tekintetben egyformák, csak a céljaik különböznek. Meg a célok eléréséhez alkalmazott módszereik.
Ebben a filmben nincs a nevén nevezve senki. A karakterek egy bizonyos szinten, egy szellemi síkon, csereszabatosak. A lány (Adjani) ezért visel férfiruhát.

A film vége is tervezetten olyan, amilyen. VÉG-telenített! Ugyanis, nincs neki vége.
Nem kapunk bizonyosságot arról, hogy a cowboy hűvös flegmatizmusa a profizmusából ered, vagy ez az életuntság, a mélységes emberismeret megnyilvánulása-e?
Nem tudjuk meg azt sem, hogy a cowboy tudta-e, hogy üres lesz a csomagmegőrzőben lévő táska. Talán tudta és csak azért játszotta végig ezt a szálat, hogy a zsarut véglegesen lerázza magáról. De biztosak nem lehetünk ebben sem.
Esetleges, hogy az eltűnt pénz előkerül-e vagy sem,
esetleges, hogy a lány megkapja-e a maga járandósságát vagy sem,
esetleges az is, hogy elnyeri-e a cowboy szivét, vagy sem.

Ennek a filmnek az esetében a befejezés joga magát a nézőt illeti meg.

előzmény: Xuja (#11)

2024-01-26 10:21:32 Xuja (3) #11

Alapvetően pofás, stílusos, minimalista kis thriller pár faszányos autós üldözéssel és némi pisztolypárbajjal, de a főszál (miszerint egy hekus le akarja fülelni sofőrünket) nem nagyon mozgatott meg.. Tényleg van egy neo-noiros atmoszférája, Adjani gyönyörű, de valahogy az egész inkább csak külcsín, nincs benne az az egzisztencialista bizonytalanság, mint például A szamurájban - illetve a nihil ábrázolása sem olyan megkapó. Ha egy másfél órás film közben többször is unatkozok, az azért ritkán jelent hármasnál jobbat.

A már említett Adjani elképesztően gyönyörű, ugyanakkor borzasztóan üres karakter, Dern szintén - bár az ő figurájában legalább van némi élet, egyedül a főszereplők között - O'Neal viszont kiváló a hallgatag, kemény és meg nem alkuvó gengsztersofőr szerepben. Jól áll a szerep a színésznek, és van annyira cool, hogy mindenfajta érzelemmentessége ellenére inkább vele szimpatizálunk, mint Dern túlmozgásos, erőszakos zsarufigurájával.

2022-12-12 08:02:24 dittike (5) #10

Isabella Adjani és Ryan O'Neal kiválóak ebben a filmben, de a rendőrrel szembeni macska-egér harc sem utolsó.

2021-05-10 00:26:50 Boxer (5) #9

Egy elképesztően jó, sajátos belső atmoszférájú, egyedi hangulatú, eredeti filmnyelvi eszközökkel megvalósított, különleges képi világra építkező, nagyon mozgalmas, feszültséggel teli alkotás. Egy plasztikus, a vásznat felperzselő noár.
Nincs egy felesleges félmondat, egy felesleges szó, netán fölös képkocka sem benne.
Lehetett volna még itt-ott csiszolni, lakkozni rajta, de így is mestermű, ráadásul mindez 1978-ból (őrület), amin valahogy nem fog még az idő sem.

A szereplőválasztás egyszerűen nem lehetett volna jobb. Mindenki a helyén volt, a szemüveges rablótól kezdve a főszereplőkön át, a pályaudvaron meglopott lányhoz odalépő rendőrig.

" A felügyelő egy másik pénzzel teli táskára várt?"

Igen, arra a táskára, ami a tisztára mosott dohányt tartalmazta.

2016-08-07 21:35:16 Modric (5) #8

Mivel a Gengszterek sofőrje a Drive 1978-as változata, ezért nagyon kíváncsi voltam erre a filmre. Ugyan nem előzi meg az egyik kedvenc filmemet, de így is megérdemli az ötöst. A színészek jól alakítottak (különösen Ryan O'Neal, szerintem egyenértékű Ryan Gosling alakításával.)

De azért pár dolgot nem értettem: Például a pénzzel teli táska. A felügyelő egy másik pénzzel teli táskára várt? Meg hogy tudott pár tucat rendőr a sofőr háta mögé surranni? :D

2013-12-17 05:07:42 Groenendael (5) #7

Így kell egy filmet mesterkélt dialógusoktól mentesen megtölteni feszültséggel. Egy modern westernként definiálnám, nélkülöz minden fölösleges sallangot. Viszont a szakmára sokkal nagyobb hatást gyakorolt, mint általában a közönségre, bár nem lett belőle igazi kultuszfilm - viszonylag egyszerű cselekményvezetés, az autós üldözésektől eltekintve kevés impulzus -, sok rendezőt inspirált. Tarantino például a valaha volt egyik legjobb filmként említette meg.

2012-04-27 16:50:34 csabaga (4) #6

Hadd hívjam fel a figyelmet erre a szinte elfeledett gyöngyszemre!
Kicsit minimalista,de a javára válik,akárcsak az erős szereposztás.

2012-01-03 23:45:59 berto (5) #5

Ez egy zseniális gengszter-film, főleg a készítésének ideje miatt. W. Hill 1978-ban olyen feszültséggel telt, fantasztikus autósüldözésekkel telezsúfolt mozit csinált, hogy még jóval harminc év múlva is roppant élvezhető. Ryan O'Neal ebben a filmben teljesen más karaktert játszik, mint amit megszoktunk tőle, de ezt is pompásan. Szerintem alapmű, amiből sok más rendező tanult.

2011-01-21 19:23:39 ronin07 (?) #4

A szikár akciófilmek istene, Walter Hill ezúttal sem okozott csalódást. Tőmondatokban beszélő figurái körül izzik a levegő, a nagy dohányért folyó játszma kellően rafinált és a Bullit-ra emlékeztető autósüldözések még 33 év után se koptak meg. Ritkán dördülnek el a pisztolyok - maga a film is inkább a thriller műfajához áll közelebb - , és a teljes cselekményidőt átitatja a Melville-gengszterfilmek lakonikussága. Ryan O'Neal szuggesztív tekintete rögtön eladja a címszereplőt, de a pandúrt alakító Bruce Dern vagy a férfiviseletben is oltárian kívánatos Isabelle Adjani is remekelnek. Lássuk, mit hoz ki ebből a tömör, kérges bűnvilágból szeptemberben Nicolas Winding Refn.

2009-07-02 21:01:26 fanatic57 (2) #3

Régen én is szerettem,de most már nem tudtam végignézni...

2009-03-16 15:24:55 puttancsospeti (4) #2

Gyerekkorom nagy kedvence. Nem is volt ez olyan rossz, mai szemmel sem.

2009-03-16 14:44:13 hattori (4) #1

Ilyen szikár akciófilmet is csak Walter Hill képes rendezni.