True Lies (1994) ☆ 👁

Két tűz között

(James Cameron)

amerikai akciófilm, kalandfilm, thriller, vígjáték

3,7
★★★☆☆
746 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-07-08 18:48:02 Leo_Stotch (5) #27

Moziverzum?

előzmény: dorothygale (#25)

2024-07-08 18:46:42 Leo_Stotch (5) #26

A valaha készült egyik legnagyobb akciójelenet. :)

2024-07-08 18:44:07 dorothygale (3) #25

Nevetséges ez az üldözési jelenet a motorral meg a lóval….

2022-10-01 19:54:05 Doc (5) #24

Hát én pont a feleség kalandjával kapcsolatos részeket éreztem a leggyengébbnek, de kinek a pap...

előzmény: uri_laszlo (#23)

2022-10-01 13:45:21 uri_laszlo (3) #23

James Cameron 'True Lies' (magyarul: True Lies – Két tűz között) című filmjét gyerekkoromban láttam először (legalább 10 évvel korábban), és akkor nagyon tetszett.
Emlékszem arra, hogy mennyire tetszett az a koncepció, hogy a kémként dolgozó férj, akinek a felesége és lánya nem tudnak semmit se a munkájáról, amikor megtudja azt, hogy a felesége lehetséges, hogy megcsalja, kezébe veszi az irányítást, és a munkájának köszönhetően minden eszközt bevet (természetesen törvénytelenül), hogy utánajárjon, mi folyik pontosan a felesége és a szélhámos között (aki kémnek adja ki magát). Ahogy kibontakozik ez a történetszál, szerintem teljesen megállja a helyét. A forgatókönyv és a rendezés a filmnek ennek a része alatt üdítő, szórakoztató és teljesen leköti a nézőt, nincs unalmas vagy elnyújtott filmjelenet, ami kirántaná a nézőt a film sodrásából. Arnold Schwarzenegger (a férj, Harry), Jamie Lee Curtis (a feleség, Helen), Bill Paxton (a szélhámos), illetve Tom Arnold (Harry munkatársa) nagyon jól teljesítenek.
A szomorú hír azonban az, hogy ez mindössze a film játékidejének csupán a felét öleli fel. Nem hiába nem emlékszem a gyerekkoromból a film többi elemére - az emberi agy már csak ilyen, a jó dolgokat megjegyzi, a rosszakat igyekszik kitörölni. Annak ellenére, hogy a filmben akad kettő-három jó akciójelenet (kiemelném a lovas üldözést, ami számomra kiállta az idő próbáját - még most is nagyon élvezhető), a film bohókás hangvétele már-már átmegy paródiába, és ez által a film másik része nincs igazán összhangban a korábban említett másik felével. A film ebben a felében is van pár jó, kissé ostoba poén, pár jól kigondolt és megszerkesztett jelenet, de legtöbbször szemforgató jelenetek követik egymást. Így nem csoda, ha a néző a film második felében gyakran rápillant az órájára, hogy megtudja, ugyan mennyi idő maradt hátra ebből a filmből.
Végeredményben a film "kettős" élményt ad a nézőnek: Mintha 2 filmet nézett volna meg 1 film játéideje alatt - Egy jó romantikus akció-komédiát, és egy kissé unalmas és parodisztikus B-kategóriás akciófilmet jó vizuális effektusokkal.
Megéri megnézni, de megértem azokat, akik a második felénél odébb állnak.
Számomra: 6/10
(az első fele 8/10, a második fele 4/10)

2020-11-15 13:25:05 Apola (5) #22

Ez egy tökéletes film, Schwarzenegger pályafutásának ékköve! Akció, kaland, humor, romantika, minden megtalálható benne, remek szórakozás, bármeddig nézné az ember!

2020-05-08 17:56:45 Norbert Simon (5) #21

Minden tekintetben zseniális az értékelésem. Király akciójeleneteket láthatunk végig. Marha jó humort kapunk a sok durrantás mellé. Ami miatt zseniálisra értékelem az a Swarzi és Lee Curtis duó alakítása ( Egyszerűen fantasztikusak) valamint Bill Paxton mellékszerepe a filmben. Ilyen egy király kilencvenes évekbeli film. Mr Cameron óriási!

2020-05-03 16:27:48 Apola (5) #20

Egyszerűen a kedvenc filmem.

2018-10-23 00:34:22 Manómaszat (5) #19

"De ugyanakkor mégsem tudok ötöst adni, lehet, pont azért, mert csak egy ártalmatlan akcióvígjáték. :)"
Csak? :-)

előzmény: ChrisAdam (#18)

2017-05-22 21:41:24 ChrisAdam (4) #18

Ha definiálni kéne a popcornfilmet, minden bizonnyal a Két tűz között című filmmel tökéletesen körül lehetne írni ezt a "műfajt". Ha pedig meg kéne nevezni a popcornfilm koronázatlan királyát, minden bizonnyal James Cameron lenne az.
A Két tűz között hamisítatlan 90-es évekbeli akcióvígjáték, amelyben páratlanul jól egyensúlyoznak az összetevők: minden pontosan addig tart, ameddig kell, sose tolnak túl semmit, nincs feleslegesen idegesítő mellékszereplő, fárasztó fordulatok és megoldások, valamint logikátlanságok. Ami a filmben található, annak ott is a helye. Arnold Schwarzeneggert hiába szokás antiszínésznek titulálni, mégis ha valami szerep rá illik, akkor az senki másra nem. Itt is így van, mással fele ilyen jó nem lett volna. Jamie Lee Curtis is hatalmas pontja a filmnek, habár őt kifejezetten nem kedveltem korábban. Rendkívül jó nő, kár, hogy arcra nem szép. :)
Amiért viszont hatalmas taps jár a filmnek, az a látvány. Néha fejemet fogtam és nem tudtam elhinni, hogy valóban robbantottak és nem pedig számítógépes animációval oldották meg a jeleneteket. Pedig nem, a CGI messze van a filmtől, hála égnek, ez nagyon jót tesz neki. Nem hiába volt az évtized egyik legdrágább filmje.

Kérdezhetnétek, hogy miért nem adok ötöst, hiszen egyetlen negatívumot sem soroltam fel és valóban: akárhogy is erőlködök, csak apróságok jutnak eszembe. Bámulatosan szórakoztató jelenetek kavalkádja (a motoros-lovas üldözés a műfaj egyik legjobban komponált jelenete), látványos, vicces, tényleg száz százalékban hátra lehet dőlni és élvezni. De ugyanakkor mégsem tudok ötöst adni, lehet, pont azért, mert csak egy ártalmatlan akcióvígjáték. :)

2016-08-09 22:16:22 Leo_Stotch (5) #17

Fórumtársak!
Játék...
A szép korszak klasszikusaiból az akciójeleneteket osztályozzuk Egy városrombolástól Öt városrombolásig.
Most ez megy a tv-ben, így a wc-s, lovas, motoros Marriott klasszikust Hármas városrombolásra értékelném.

:)

2014-03-22 12:28:28 flake (4) #16

Ámen :)

előzmény: McCl@ne (#15)

2014-03-22 12:08:21 McCl@ne (5) #15

Enyhe spoilerek lehetnek:

Kétszer újranéztem az elmúlt 2 hétben és egészen meglepődtem. Az egy dolog, hogy kérdés nélküli 10|10, de hogy még azon belül is ilyen messze menjen... Annyira szórakoztató, annyira elképesztően látványos, okos és egyben kellemesen ostoba film, hogy bátran ki merem jelenteni: James Cameron egyik legjobb filmje, ahogy Schwarzeneggeré is. Talán csak a Terminátor első része jobb mindkettőjüktől.
Olyan precízen eltalált összhangban kapjuk a film egyes elemeit, mintha patikamérleggel grammozták volna őket: mire a táncikálós, jópofizós báli blődli kezdene sok lenni, egyből átváltunk akcióba, utána egy kis családi élet, majd a leghétköznapibb jelenetből (megyünk haza a szülinapra) kikerekedik a liftbe lovaglós, fél városon át törő zúzó őrület... és ez így megy az egész film alatt.

Nem tudom, mennyire fontos az eredeti hang, én azzal néztem, de biztos jó a szinkronja is. Schwarzenegger - amúgy néha kiakasztó - darabossága itt abszolút nem zavaró, nem is igazán erőltetik az izmait, inkább beérik a puszta megjelenéssel, gondolom ekkora ('94) már elég volt őt meglátni, nem kellett vetkőznie, hogy egyértelmű legyen az ereje.
Jamie Lee Curtist sem szabad megkerülni, és nem csak a hírhedt táncjelenete miatt: a folyamatosan pánikoló, de szerető feleség szerepében szerintem nagyot alakít, minden szerencsétlenkedése egyszerre szórakoztató és szeretnivaló!

Amit még mindenképpen ki kell emelni, az a látvány. Újranéztem mostanában néhány régebbi akciófilmet, voltak köztük jobban sikerültek, de erre akkor sem számítottam: HIHETETLEN, milyen technikai színvonalon mozog a film, méghozzá - számottevő? - CGI beavatkozás nélkül! Oké, green screen, meg a többi, de azok a részek is csont nélkül teljesítenek! A legtökéletesebb hivatkozási alap a makett/modell/ténylegrobbantsukfel! vs. CGI vitában! A tartálykocsirobbanás elől vízbe ugrós részt kb. 5-ször visszatekertem, annyira látványos volt!!!

Splusszpoén, hogy ez amúgy újranézés volt, gyerekként láttam néhányszor, de valahogy nem fogott meg. Érdekes módon, minden blődsége ellenére valahogy felnőtt fejjel lehet csak minden erényére rátalálni, legalábbis nekem úgy sikerült. Külön öröm, hogy idén jön az új blu-ray kiadás a 20. évforduló okán! (azonnal megy a polcra!)

2014-02-26 22:13:50 dorothygale (3) #14

Ez a jelenet a pattogò gèpfegyverrel....
:D
Ès a gondolat miszerint az amcsik mindîg is fèltek tôlük... Tudtàk hogy egyszer a vesztüket hozzàk...szep11...

2014-02-26 21:44:01 dorothygale (3) #13

Marhasàg....

2012-03-11 21:55:04 Raul (3) #12

Kicsit túlnyújtott, az utolsó repülős jelenet már annyira blődli, hogy azon tényleg csak röhögni lehet. Anélkül megkapta volna a négyest, de így inkább csak
6/10

2011-11-10 00:41:55 BonnyJohnny (4) #11

Hát Cameron ebben a filmjében is nagyon odatette magát. 100 millió dolláros költségvetésével a kor legdrágább filmje volt. (Cameron egyébként saját magára, egészen pontosan a Terminator kettőre licitált rá ezzel a filmjével.) És a filmre költött pénz meg is látszik a vásznon. A '90-es évek egyik leggrandiózusabb akciófilmje (már ami a lövéseket és robbanásokat illeti). És ugyanakkor nem véresen komolynak szánt, de nevetségesen komolyanvehetetlen filmet faragott a pénzből, hanem egy a önironikusa műfajparódiát. Már maga a szuperügynök szerepkör is önironikusan lett megoldva, de a család problémaköre még megfejeli ezt a hatást, nem beszélve a zseniális mellékszálról, ami a film közepét teszi ki, megszakítva a kontinuitást az a film amúgy összetartozó első és utolsó harmada közt. Akcióvígjátéknak nem éppen a legharsányabb (legtöbbször inkább ironikus, vagy abszurd), viszont az átlagos akcióvígjátékokhoz képest sokkal látványosabb. Legfőbb letéteményesei Tom Arnold és Bill Paxton. (Tom Arnold figurája kapcsán amúgy még a buddy movie hangulat is megidéződik.) De be kell látni, Schwarzeneggernek sem kell szégyenkeznie, jobb formáját mutatja a filmben. De a legjobb természetesen a 36 évesen is bombázótestű Jamie Lee Curtis.
De a legnagyobb érdem a forgatókönyvíró és rendező James Cameront illeti, aki mindkét minőségében fantasztikus munkát végzett. (Talán utoljára, karrierje során.)

Ez a film még mindig nagyon nagy buli. :)

2011-06-22 16:00:55 MicaHiro (4) #10

Azt hiszem, számomra ez Cameron legjobb filmje, szinte tökéletes szórakozás. És Arnie is jobb, mint szokott.

2010-04-13 08:26:34 BonnyJohnny (4) #9

Az is a paródia része, a hős megdicsöülése.
Amúgy nem találok rá jobb jelzőt annál, amit vadPINGvin írt: "Nagyon nagy buli".

2010-04-12 23:54:41 Maidx (4) #8

Nagyon szórakoztató kis film, kellemes humorral. Egyedül a vége volt fárasztó és elnyújtott számomra.
M.

2009-10-14 22:17:58 vadPINGvin (5) #7

Még mindig nagyon nagy buli. Semmi mártixos lassítás esetleg gyosítás, nincs félmásodpercenként vágás és mégis első osztályú akciómozi. Nem is értem ez hogyan lehet. :)
Na jó, persze sok értelme nincs, de minthogy vígjáték, nem pont a történet logikája miatt szeretjük.
Ja és Bill Paxton a kedvenczem benne. "I got a little dick, it's pathetic." :)

2009-08-11 00:32:22 Hannibal Lecter (3) #6

Tényleg jópofa, üdítő kis darab ez - nem remekmű, de legalább ötletes és jóféle humorral szolgál. Azért pedig külön jó pont jár Cameronnak, hogy átemelte ebbe a filmbe az Egy asszony illata tangójelenetének dalát.

2009-07-15 22:39:08 Zalaba Ferenc (5) #5

az imént néztem újra. féltem, hogy 15 év telt el, bourne-ok jöttek, bondok mentek, de ez a film még mindig hibátlan.

2009-02-27 18:02:43 a6notes (4) #4

Arnie legjobbja. Remek kis akcióvígjáték, a kereskedő megleckéztetése fergeteges.

2008-09-29 21:44:24 Hannibal Lecter (3) #3

Nem hinném, hogy másképp is érdemes felfogni, mint vígjátékot - hiszen annak tökéletes.

előzmény: Jereváni Rádió (#1)

2008-09-29 21:34:46 [: Azuroo andrew :] (4) #2

Az eredeti verzió :


[link]

2007-02-18 18:51:03 Jereváni Rádió (2) #1

Amikor annak idején láttam a filmet kénytelen voltam vígjátéknak felfogni, hogy ne kaparjam a falat a sablon-és kliséhegyektől. Így viszont rendkívül jól szórakoztam rajta, gyakorlatilag szétröhögtem magam. Olyan ez a film, mint az állatorvosi ló, az akciófilmek minden tipikus hülyesége megtalálható benne.