The Theory of Everything (2014) ☆ 👁

A mindenség elmélete

(James Marsh)

angol dráma, életrajzi film, szerelmi történet

3,6
★★★☆☆
526 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-03-05 19:08:41 Rituska (2) #24

Rettenetesen unalmas film. Totál leszedált.
Hawking szimpatikus figura, a könyvét is megvettem, (szégyen, nem szégyen, de nekem magas volt, szóval elajándékoztam).
Csak a történet miatt nem adtam rá egyest, mert az igaz, életszerű és megható. Volt néhány határozottan értékelhető jelenet, a színészek is remekeltek, mégis azt kell hogy mondjam, hogy nem ajánlom senkinek. Kivéve persze ha valaki ilyen tompító hangulatú valamit keres, esti elalváshoz.

2016-05-10 12:35:01 Havierez (4) #23

Tetszett bár Stephan Hawking szenvedése kicsit sokkoló volt számomra és hiteltelen. De a korhű ruhák és az életrajzi elemek a helyükön voltak ezért élvezetes volt számomra.

2016-03-06 14:48:13 Leo_Stotch (3) #22

Vontatott, de nem rossz. Mondjuk jó se.
Tipikus főszereplő Oscaros film (Capote, A király beszéde - ami hirtelen eszembe jut).
Tét és izgalom nélküli (persze nem azt vártam, amire rögtön gondolni lehet) de az Egy csodálatos elmében meg tudták kicsit piszkálni a dolgokat.

Viszont tegyük hozzá,szépen bemutatta a kapcsolatukat, a kitartást, szeretet erejét és nem is éreztem annyira tuszkolásnak az irányomban.
De mondjuk egy Birdman-el egy napon emlegetni szentségtörés...

Meg még egy gondolat, azt hittem, azt fogom érezni az alakítást, helyzetét, szenvedését nézve, mint A bal lában esetében (azt félbehagytam, mert nem bírtam nézni a kilátástalanságát).
De nem, itt igenis voltak derűs pillanatok (erre mondjuk a fényképezés is rálapátolt).

2016-01-29 19:43:07 zozonagy (1) #21

dögunalom

2015-11-10 19:17:47 Jason13 (3) #20

Az életrajzi filmek engem akkor kötnek le igazán, ha az adott személyt és az ő "kalandjait" a készítők érdekesen tudják bemutatni.
Sajnos a Mindenség elméletének nem sikerült közel hoznia hozzám Stephen Hawking-ot. Az viszont számomra hatalmas pozitívum, hogy nem a professzor tudományos munkájára fektetett nagy hangsúlyt a sztori, hanem a magánéletére és betegségére.
Ennek ellenére nem tudott megfogni az alkotás. Hiába zongorázza végig a cselekmény Hawking életének fontosabb állomásait, egyszerűen nem kerültek hozzám közel a karakterek és így jórészt csak unatkoztam a játékidő alatt.
Pedig a színészek játéka tetszett, leginkább Felicity Jones nyűgözött le, aki a végsőkig kitartott beteg szerelme mellett. Eddie Redmayne is jó választás volt Hawking-nak, azonban a film nem igazán adott neki teret, hogy kiteljesedjen a karakterben. Leginkább arra koncentráltak a készítők, hogy a figura testi szenvedését és leépülését mutassák be és ezt hitelesen elő is adja Redmayne, azonban lelki vívódásai csak néhány jelenetben kapnak szerepet.
Emiatt nálam ez a szösszenet csak az átlagos szintet éri el. Pedig lett volna ebben a sztoriban kraft, de számomra a tévéfilmekre hajazó rendezés ezt az érzelmekkel dúsított történetet túlságosan száraz és felszínes módon mesélte el.

2015-08-24 16:25:24 csabaga (3) #19

Egyszer nézhető,de nem maradandó alkotás.
Olvastam erről már életrajzot,önéletrajzot és a főszereplő tudományos munkáit is.

Az utóbbiról semmi sem derül ki,legfeljebb annyi,a világegyetem keletkezésével és a fekete lyukakkal foglalkozik.

Egy ember leépülését látjuk,ez elkeserítő,de másokkal is előfordult,legfeljebb ők nem híres emberek.
Hasonlóan a Vaslady-hez,nem értem,miért kellett ezt a filmet megcsinálni?

Az is Oscar hozott persze,ez is a főszereplőnek,a női díjat meg egy a
alzheimeres ember története vitte le,ez már egy kicsit sok nekem.

Mindig elhatározom,nem nézek több életrajzi filmet,főképpen nem még élő emberekről.igyekszem ezt betartani ezután.

2015-04-16 23:29:34 Corso666 (3) #18

Kommentedből ítélve, te a témát és nem a filmet pontoztad. ;)

előzmény: arylacee (#8)

2015-03-09 00:50:13 koponyányi monyók (3) #17

Stephen Hawking nemcsak a tudományos élet, hanem "popkultúra" egyik legkiválóbb, ha nem a leg-, figurája, hihetetlen humorral és cinizmussal felvértezve, aki valóban legyőzött egy súlyos betegséget, és a mai napig alkot. Ez a film azonban nem a tudósról, hanem sokkal inkább az emberről és annak a családjáról szólt, amelynek személy szerint én nagyon örültem, mert arról mindig kevesebbet hallani, és ilyen nagyságok esetében bizony az emberek kíváncsiak. Nem tudom, mennyire reális képet fest a film (illetve az alapul szolgáló könyv) Jane és Stephen kapcsolatáról, de mint szerelmes nőt, nagyon megérintett a történetük. Eddie Redmayne varázslatos, szinte maga Hawking volt, minden rezdülésében visszaköszönt az eredeti figura. DE Redmayne-hez képest Felicity Jones még rá tudott tenni egy lapáttal, olyan alakítást nyújtva, amelynek a szememben nem volt párja 2015-ben. Fantasztikusak voltak.
Ugyanakkor mint film A mindenség elmélete messze nem kimagasló alkotás, a fényképezés és a rendezés is hagy kívánnivalót maga után, és bizony a forgatókönyvet sem sikerült elég feszesre húzni. Összességében jól szórakoztam egy kiváló ember megható történetén, nagyszerű színészek tolmácsolásában.

2015-03-01 18:13:33 Mizi (3) #16

A film amúgy gyenge, Redmayne és a zene miatt viszont kap egy erős 3-ast.

2015-03-01 18:03:24 Mizi (3) #15

Lehet azt kéne neki , ott kevesebb a "szakértő".

előzmény: Raul (#14)

2015-02-16 09:20:49 Raul (3) #14

tényleg, akkor inkább olvasd a port.hu véleményeket, ott minden sz*rt az egekbe magasztalnak

előzmény: arylacee (#8)

2015-02-16 03:20:31 zetor (1) #13

Ennél nem lehet kínosan röhögősebb A szürke ötven árnyalata sem.

2015-02-16 01:24:06 Veres Szilárd (1) #12

Nulla karakterek (nehezen hiszem el, hogy a két figura ne lenne ennél komplexebb még a valóságban is), kliséhegyek (pl. a kávékavargatós heuréka-momentum), repetitív és buta forgatókönyv (tollfelvevős jelenet az egyik legkínosabb, amit mostanában láttam), a párbeszédek teljesen nevetségesek, jobb pillanataiban is csak közepes színészi játék, giccses felszín, a felszín alatt pedig kongó üresség, konkrétan értékelhetetlen és nézhetetlen. Nincs a filmnek olyan eleme, ami picit is érdekes lenne bármilyen szempontból. Ez egy hatásvadász mozgóképes wikipédia-szócikk, nem egy film.

2015-02-15 16:55:01 JeszKar (3) #11

Kicsit olyan ez a film, mint egy gyengébb Egy csodálatos elme. Mindkettő giccses, de ott a történet volt annyira érdekes, hogy többnyiben el tudtam nézni, itt ez nem áll fent.

2015-02-12 02:03:52 norberto182 (3) #10

Rengeteg jó témát dobott fel a film, de sajnos egyik sem lett alaposan kidolgozva. Sokkal többet vártam a filmtől, de ez legyen az én hibám, hogy nem vettem észre, nem véletlenül pont valentin nap előtt került a mozikba.

2015-02-09 17:44:33 carmine (4) #9

Én kevésbé bántam, hogy a inkább az emberi oldalára koncentrál a film, mintsem a tudományos dolgokra, így befogadhatóbb volt. Kicsit félve és bevallom fenntartásokkal közelítettem Redmayne alakításához, mert azt gondoltam, hogy egy alibi alakítás az Oscar-nak, de többről van itt szó. Nem csak sandám féloldalt nézett felfelé. A beszédstílus is remek munka volt és rengeteget játszott a mimikájával, ami azért több, mint egy "Jámbor Jack-alakítás". (Bár a díjfelhozatalból, az eddig látottakból Keaton és főleg Carrel is jobban tetszett.) Viszont a rendezés szerintem se túl erős. Egyenetlen és nincs meg benne a kellő ritmus. De ettől függetlenül ez még egy jó film, jó alakításokkal.

2015-02-08 20:29:53 arylacee (5) #8

Messzemenően én is. Már oda jutottam, hogy nem olvasom el senkinek a véleményét itt mert állandóan csak blamálás megy szinte mindenre, hogy az mekkora egy ótvar sz*r. Valószínűleg ezért vagytok itt és nem ti osztjátok az oscart, vagy csináljátok a filmet, a film végét, közepét, elejét, és nem is ti kameráztok vagy néztek fel a tolószékből. :)

előzmény: Ugor (#7)

2015-02-02 00:31:02 Ugor (5) #7

Messzemenően egyetértek dabóval.

előzmény: dabo (#4)

2015-01-29 19:35:35 flake (3) #6

operatőrt=zeneszerzőt.

Valószínűleg azért írtam operatőrt, mert attól sem voltam elájulva, sőt.. kifejezetten idegesített, de nem akartam többet írni már erről a filmről.

előzmény: flake (#1)

2015-01-26 12:13:15 onoff (?) #5

Vizuálisan: egész egyszerűen értetlenül álltam a fényelés előtt. Olyan volt, mint egy kezdő bölcsészcsoport, akik most fedezik fel maguknak a premier-ben az effekteket.
Dramaturgialiag: Azon túl, hogy storyline-ban és felépítésben sokszor éreztem visszaköszönni a Csodálatos elmét (friss tehetség téma, nő nélkül - lesz téma, lesz nő - siker - elmemegrosszulás - aztán mégsem), ez a film a Titanicnál vagy a Passio-nál is kevesebb fordulatot tartogatott. A történetnek nem volt tétje.
Színészileg: nagy erősen kilógott a lóláb. Szerintem jóé ismerjük már a "hálás nyomorékszerepből sandán, féloldalt felnézek egy Oscarért" tekinteteket. Ez a film dúskált benne.
Összességében: ez a Life Networkon, a vasárnapi ebédtől félkómásan elmegy. Oscar: forget it.

2015-01-22 00:10:42 dabo (5) #4

Spóroljuk meg másoknak az ehhez hasonló félreértéseket: A film elsősorban nem a tudományos nóvumokról szól amiket Hawking-hoz köthetünk, hanem egy jobb sorsra érdemes ember fizikai leépüléséről, és ennek hatásairól a közvetlen környezetére. A film ennek megfelelően inkább érzelmileg semmint intellektuálisan veszi igénybe a nézőt. Ezt figyelembe véve tessék mindenkinek a megtekintésre vállalkozni. Nem fogja megbánni.

U.I.: ajánlott a párunkkal megnézni.

előzmény: Singularity8 (#3)

2015-01-21 23:06:58 Singularity8 (3) #3

Nagy tisztelője vagyok Hawking munkásságának (Az idő rövid történetét olvastam is), és az élettörténete is mindig mélyen meghatott. Viszont a film közben egészen az utolsó 20 percig egyáltalán nem éreztem ezt a meghatódottságot, ami szerintem főleg az igencsak gyenge rendezés hibája. Másik nagy gondom, hogy a munkásságát csak a lehető legminimálisabb mértékben mutatja be a film, és csak alig-alig nyerünk bepillantást a tudós elméjébe. Egy ekkora zseniről szóló biopic ezt nem kéne hogy megengedje magának, még akkor sem, ha itt az elsődleges cél a szerelmi kapcsolat bemutatása volt.

Igazi Oscar-matéria, de az eddig látott Oscar-filmekkel ellentétben ennek nemhogy a díjat, még jelölést sem adnék.

2014-12-21 23:29:03 BonnyJohnny (3) #2

Szokásos biopic. Hullámzó színvonal, néha leül, néha nehezen követhetően nagyot ugrik. Kiváló alakítások, különösen a főszereplő részéről. Mehet az oscar jelölés. :)

2014-12-21 16:47:53 flake (3) #1

Néhol talán túlságosan is megható történet, egy briliáns elme életéról egy egészen erős színészi alakításában. Nem is tudom, mi lehet a legnagyobb hibája, amiért kicsit fészkelődve néztem... talán a forgatókönyv, vagy a csapongó rendezés. Az operatőrt viszont szívesen seggberúgnám. Ilyet egy Prisoners után? Nemár.