The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014) ☆ 👁

A hobbit: Az öt sereg csatája

(Peter Jackson)

amerikai-új-zélandi akciófilm, dráma, fantasy, kalandfilm

3,4
★★★☆☆
643 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-03-18 13:19:39 Rorschach (1) #205

Hiba volt újranézni A hobbitokat, főleg A Gyűrűk Ura után ilyen hamar. Mindhárom rész esett nálam, az első és utolsó két jegyet is... ezek bizony nem jó filmek.

Kezdetben még tartja magát, hogy ebből valami jó is kisülhet (Gollam felbukkanása az első részben például hangulatos, istenien néz ki, tokkal-vonóval baromi jó), de a második rész végére már kimondottan aggasztó az összkép.

Ott már látod, hogy ebben a történetben nincs három film, úgyhogy válogatás nélkül dobálnak befelé minden szart a játékidő "gyűrűkurássá" duzzasztásáért, mintha pl. a tóvárosi szállal vagy Beornnal megindokolható lenne a szűk három óra. De nem is ez a legnagyobb baj a másodikban, hanem a karakterei, pontosabban azok hiánya.

Amin nekem nagyon elcsúszik mindhárom film, az pont ez, a karakterek - főleg a törpök. Annyit tudtunk meg az első részben szerencsétlenekről, hogy egy kőbunkó, ostoba, ellenszenves társaság, akiket Gandalfnak és Bilbónak felváltva kell kihúznia a szarból. Erre a másodikban meg sem próbálták őket kibontani, de miért nem? Nehogy már ne legyen idő, bassza meg, inkább engedjük el Tóvárost meg a szerelmi szálat ezért cserébe. Sajnos ha alig szimpatizálok velük, vajmi kevéssé fog érdekelni, mikor meghalnak a bagázsból valahányan. Frusztráló, hogy Jackson mennyi mindenre szorít időt a lényeg kárára, bezzeg még az ordas zsákutca 48 fps technológiára volt kapacitása. Helyükön voltak a prioritások...

De elkalandozok. A második részben csúnya miss még a fő attrakció. Amennyire igyekeztek megalapozni Szmaugot, annyira elmegy az ember mellett. A kevés szövege semmitmondó, maga a lénye pedig súlytalan. Egy igazi balfasz szegény, aki egy fia törpöt sem képes elkapni, az pedig szerintem továbbra is irgalmatlan hülye döntés, hogy képesek voltak a sárkányirtás befejezte előtt a stáblistára vágni. Nincs negyed óra a harmadik elején a Szmaug elleni harc, utána pedig mindenki úgy lép tovább céltalan háborút vívni, mintha mi sem lenne természetesebb. Iszonyat vásári, buta fogás, ezt nem így kellett volna kettészedni. Nem segített a Szmaughoz kapcsolódó izgalmakon az sem, hogy az akciózás néhány snittjén selejtes a CGI, de ezt betudom a rendezői változatnak.

Ami viszont betette a kaput, az a záró rész, hű apám.

Ezzel a filmmel, pláne a rendezői változatával, vallatni lehetne. Mocskosul fárasztó egy animált csatát nézni bő másfél órán keresztül arról, ahogy karakterek, akiknek néha még a nevét sem tudod, fejrekoppintással semlegesítik a talpig páncélba rajzolt, náluk kétszer magasabb izompacsirták arctalan hordáit. Vannak látványos és kreatív részek a harcban, ez tény, de azok csak azt hivatottak elrejteni, hogy amit látsz, az egy terjengős, büszkén pöffeszkedő rakás szar - az értelmetlen effektparádé szótári példája. Azt írni, hogy a kevesebb (de sokkal kevesebb) több lett volna, nem kifejezés.

Idegesítő, mesterkélt az egész szituáció, érződik rajta az írói erőlködés, hogy "már pedig itt és most egy gigászi csatának kell történnie, valamilyen okból kifolyólag és valakik között", de az érzelmi töltete mínuszos, logikailag kilóg a lóláb, sőt olykor még térben sem nagyon lehet elhelyezni, hogy ki hol van másokhoz képest. Nem tudom nem a Helm-szurdok és Minas Tirith ostromaihoz hasonlítani egy letűnt kor sokkal erősebb filmjeiből, ahol tudtad, kik, hol, miért harcolnak, és volt, akiért izgultál is.

De sajnos nem csak ennyi történik a filmben: Alfrid karakterét ugye a genfi egyezmény tiltja; aztán vannak itt sokkoló haláljelenetek is, amik talán megérintettek volna, ha meg tudnám mondani, melyik törp Fili és melyik Kili. Vagy mondjuk ha Thorin nem lett volna olyan személyiség-vákuum, amely Azog saját jellegtelenségének méltó párja. Ezt a hőst ezzel a gonosszal három részen át nem értem, hogy gondolhatták komolyan.

Ám nem az a legnagyobb gond, hogy minden bércre jutott a súlytalan CGI-ből, csak a karakterek maradtak közben kopárak. A legnagyobb baj, hogy nem csak a saját jogán gyenge a trilógia, de a kortárs trendeknek megfelelően mindent bevet, hogy kapcsolódási pontokat találjon A Nagy Öreghez, ezzel pedig kikezdje azt. Tele van felületes múltidézéssel, mint például morgul-nyíl, Legolas, Aragorn-namedropping, meg a sasok minden sarok mögött, de ennél sokkal bosszantóbbak az átívelő parák. Ha Középfölde nagyjai A hobbit eseményei alatt a saját szemükkel meggyőződtek arról, hogy Szauron nemcsak él, hanem ráadásul gőzerővel munkálkodik a visszatérésén és már most tízezres seregei vannak, valahogy nehéz elhinnem, hogy aztán hatvan évnyi malmozás következett A gyűrű szövetségéig. Ugyanígy ha Szauron testet ugyan nem ölthet, de így is a Középfölde all stars kell hozzá, hogy elűzzék a horizonton túlra, akkor nehézen veszi be a gyomrom azt is, hogy a következő hatvan évben csak a sebeit nyalogatta. A hozzá kötődő effektgazdag akciók amúgy eszetlen jól néznek ki, de úgy illettek ebbe a világba, hogy akár Tigris tankból is lődözhetett volna.

No de tovább: ha Gandalf húszpercenként hegyeket mozgat meg a céljai elérése érdekében, azt ugyancsak problémás lesz összeegyeztetnem azzal a Gandalffal, aki csak a legritkább esetben avatkozik be közvetlenül a történésekbe, és legtöbbször egy jótékony tanácsadó szerepében tetszeleg. Ha már Gandalf, A Gyűrűk Urában nem fordult elő, hogy ne értettem volna, mit miért csinál, és kimondatlanul is mindig viszonylag tiszta volt, hol vannak a képessége határai. Itt nem értettem, hogy miért volt annyira ráfókuszálva a törpök gyűrűire, miért volt rajta tünde-gyűrű, és ha összerakta, hogy Bilbónál varázsgyűrű van, mégis hogy a manóba nem érezte meg, hogy az bizony az a gyűrű.


Amit pedig talán a leginkább sajnálok, hogy az eredeti trilógia kamera előtt és mögött egyaránt meglévő, egyfajta visszafogott bölcsességét A hobbitban nagyítóval sem találni. Elillant a lélek, csak a pénzkötegek maradtak az út végére. Valahol a neten elvileg elérhető egy kétóra közeli változat - ha netán még ebben az életben újra kedvet kapok A hobbithoz, akkor azt nézem meg, hátha abban még találok valami értékeset a temérdek sallang alatt.

2020-09-09 10:13:23 dorothygale (1) #204

Micsoda baromság ez.

2018-01-03 08:07:59 oscarmániás (5) #203

Rájöttem hogy mit szeretek annyira Középfölde történeteiben, pedig jócskán kinőttem a fantasy történetek iránti rajongást. A bajtársiasság. Megnézve ezt az újabb trilógiát, hiába jobb és jobb a Gyűrűk Ura , mégis a Hobbit lesz a kedvenc.

2017-12-30 15:32:44 Mizi (3) #202

Most a napokban végignéztem mindkét Tolkien-trilógiát, és egész érdekes volt így egyben. Főleg A Gyűrűk Ura utalásai A hobbit eseményeire. Most mikor Bilbó beszél Frodónak a Magányos Hegyről meg a Tóvárosról, már teljes mértékben képben vagyok, és ez finom mosolyt csal az arcomra. Sajnos A hobbit is megpróbál utalni A Gyűrűk Ura szereplőire, de olyan bénán csinálja... A Gimlis poén még hagyján, de amikor Thranduil elküldi Legolast Aragornhoz, az nagyon erőltetettre sikeredett. Többek között az ilyeneket is mellőzni kellett volna a filmekből.

2017-12-28 00:11:11 Gasz András (4) #201

https://www.youtube.com/watch?v=SQkygZdZ_Vk&t=335s


The Problem With The Battle of Five Armies
Peter Jackson admits he didn't know what he was doing and didn't have enough prep time. Footage from the Appendices 11 and 12. I do highly recommend you watch the Extended version if you were unsatisfied with the theatrical.

Ez érdekes. Jacksonnak csak ugye 1-1.5 éve volt az egész trilógiára előkészítésre míg a Gyűrűk Ura trilógiánál ez 3.5 év volt. Sőt sokan majd 4 et is mondtak korábban.

2016-09-05 11:47:50 Mizi (3) #200

Végre megnéztem, és sajnos beigazolódtak a félelmeim, bár azért annyira nem rossz a film, legalábbis jóval rosszabbra számítottam a lesújtó vélemények alapján.
Először is kiderült, hogy hatalmas hiba volt 3 felé cincálni a sztorit. Már csak azért is, mert a harmadik filmre alig maradt valami... és választ is kaptunk, hogy mi a fenéért került át Bard és Smaug harca a másodikból ebbe: Egyrészt ugyebár hogy ne egyetlenegy, amúgy kincsekért folytatott csatának kelljen kitöltenie az egész cselekményt, másrészt az a film legjobb része!
Kiderült, hogy semmi értelme nem volt a törp-elf szerelmi szálnak. Tehát nem csak idegesítően béna volt az a románc, de tulajdonképpen teljesen felesleges, ahogy Tauriel karaktere is. Csak egy eye candy volt, semmi más, pedig több is lehetett volna... és így Legolas jelenléte is kicsit indokolatlan.
További bénaságok:
- Alfrid karaktere teljesen felesleges (meg hihetetlenül béna), kár volt rá pazarolni ennyi játékidőt. A film üzenetéhez sem tett hozzá sokat, teljesen elegendőek lettek volna Thorin szavai a tanulság levonására.
- Az óriásférgekről teljesen megfeledkeztek az alkotó időközben? Nem is értem...
- Thranduil "jellemfejlődése" is béna volt, ő simán megmaradhatott volna annak, ami.
Aztán én titkon abban reménykedtem, hogy kicsit többet kapunk majd Sauron-ból, már ha beleszőtték a sztoriba, de nem...
Szóval a forgatókönyv úgy el lett baltázva, mint annak a rendje!

A látvány persze abszolút király, a csatajelenetek zseniálisak, ahogy a torzszülöttek változatos megjelenítése is nagyon tetszett. Martin Freeman alakítása kegyetlenül jó most is, és úgy am block a színészekkel sincs probléma. Az zene is jó (bár kicsit olyan, mint Az ébredő erő-é, emlékeztet valamire, viszont újat nem igen ad). De ez a rész már sokkal elfuseráltabb, mint az előző kettő.

Remélem nem hagytam ki semmi olyat, ami még kikívánkozott volna belőlem... Ez így egy közepest ér.

2016-05-19 21:31:16 Havierez (4) #199

Jó film lett volna alapjáraton ha a végét Peter Jackson nem rontja el. Nagy hiba volt a végső csatajelenetet több órányira elnyújtani. Kb húsz perc után már unalmas lett az ork mészárlás számomra :((

2016-01-24 22:30:57 ChrisAdam (1) #198

ugye 30 perc lett volna pl lett volna egy szép Gandalf beszéd a film végén amin még állítólag P. J. is elsírta magát.

Hála Istennek, az kellett volna még csak a filmbe!... :D

előzmény: Gasz András (#195)

2016-01-24 21:37:23 Jereváni Rádió (4) #197

Imádom, ahogy Peter Jackson és csapata nem aprózza el a csatát, ha egy óra, akkor egy óra. Ötletes és fordulatos lett a befejező rész, meg merem kockáztatni, hogy dramaturgiai szempontból jobban teljesít, mint a Király visszatér. Több a vér, több a verejték, több a kín, és több az áldozat. Nincsenek benne olyan sebezhetetlen karakterek, mint a Gyűrűk urában volt anno, számomra ez igenis fejlődés, még akkor is, ha a GYU-trilógiát persze nem lehet überelni. Viszont a két korábbi filmhez képest ez egy méltó lezárása a Hobbit történetének.

U.i.: szeretnék egyszer az életben páncélozott disznón ülni. :)

2015-11-22 17:17:49 PPGlam (2) #196

A bővített verzió után le kellett rontani kettesre. Iszonyatos túlütés az egész.

2015-11-17 11:46:35 Gasz András (4) #195

No megnéztem a bővített változatot. Jobb mint a mozis de nem oly sokkal, látszik, hogy még 10 percet kivágtak, mert ugye 30 perc lett volna pl lett volna egy szép Gandalf beszéd a film végén amin még állítólag P. J. is elsírta magát. Ezenkívül Bilbó elásott kincsei (a troll vacokban) se voltak benne. Warner Bros vágatta ki őket.

Kiderült, hogy a forgatás felénél döntötték el, hogy CGI-vel oldják meg az orkokat, méghozzá a Warner Bros döntése miatt. Ezért is lettek felemásak. Szar, hogy mindig a stúdió dirigál mindenben....

2015-10-16 14:54:29 Leo_Stotch (5) #194

Akkor én értettem félre ;)
Egy szó mint száz, lehet sokan csalódottak, én viszont szívesen nézem újra ezt is, nem csak a Gyűrűk urát.

előzmény: Killjoy (#193)

2015-10-16 11:55:51 Killjoy (4) #193

Nem értettem félre ;) Direkt odatettem azt a nagyon széles vigyort a "SZARKAZMUS" tábla helyett.

előzmény: Leo_Stotch (#190)

2015-10-16 10:47:52 BonnyJohnny (3) #192

Hááát... jó. Ízlésekről felesleges vitatkozni. :)

előzmény: Leo_Stotch (#191)

2015-10-16 09:16:35 Leo_Stotch (5) #191

Ott a Sith ért fel, itt meg a Váratlan utazás és a Smaug ér fel. Az öt sereg meg egy könnyű kis levezetés.

előzmény: BonnyJohnny (#188)

2015-10-16 08:28:16 Leo_Stotch (5) #190

Nem, a régi trilógia Nagy (utánozhatatlan, örök klasszikkus). Az új a közepesen mesteri. Ezt félreértetted.

előzmény: Killjoy (#189)

2015-10-16 07:31:56 Killjoy (4) #189

Mert a régi SW trilógia csak közepesen mesteri??? :DDDDDDDD (No flame!) Hát az biztos, hogy Jackson nagyon szépen vászonra tudta álmodni Középföldét, de én akkor is fölöslegesen túlhúzottnak tartom ezt a trilógiát. Ha még keverték volna az eredeti mitológiával, akkor rendben. Szauron felemelkedése és bukása, vagy kicsit több a törpe történelemről.

előzmény: Leo_Stotch (#187)

2015-10-16 00:27:37 BonnyJohnny (3) #188

Ott legalább az előzménytrilógia harmadik része felért az eredetihez...

előzmény: Leo_Stotch (#187)

2015-10-15 22:27:31 Leo_Stotch (5) #187

Szerintem nem volt elhibázott. Így van egy Nagy és egy közepesen mesteri trilógiánk, mint a Star Warsnál.

2015-10-15 10:05:21 Killjoy (4) #186

Én alapban nem értettem, amikor bejelentették, hogy HÁROM részre vágják azt a nyúlfarknyi sztorit. Inkább ment volna egy rész, és Középfölde egyéb legendáiból kaptunk volna mondjuk egy trilógiát. (Pl. Elveszett mesék könyve, Szilmarillok, stb.) Bár ennek ellenére én ezt a három részt is szerettem, de elhibázott döntésnek tartom a trilógiává bővítését és az ilyen szintű túlhúzását.

előzmény: cucu (#185)

2015-10-15 09:29:26 cucu (4) #185

Igen, de ez a könyvben is így volt

Az egesz konyvet, onnantol, hogy "Volt egyszer egy foldbe vajt lyuk, abban elt egy babo.", odaig, hogy "es odanyujtotta Gandalfnak a dohanyoszacskojat." ki lehet olvasni a csatajelenet alatt. Biztos, hogy attol lesz huebb a film a konyvhez, ha ezt meg hosszabbra veszik?

előzmény: Gasz András (#184)

2015-10-14 22:23:17 Gasz András (4) #184

Igen, de ez a könyvben is így volt és nem értem miért vágták ki. Olyan hirtelen indult a csata. Elvileg van benne más több Galadriel és Beorn meg Gandalf és Bard pl temetés stb. Meg azok a részek, amik az első teaser trailerben voltak. Ha a könyvből merítenek akkor jobb lehet és nem saját kútfőből nyomnak bele új részeket.

2015-10-14 17:55:37 ChrisAdam (1) #183

Fejbelőném magam, ha meg kéne néznem egy hosszabb csatajelenetet.

előzmény: BonnyJohnny (#182)

2015-10-14 17:48:42 BonnyJohnny (3) #182

Ennek a filmnek nem a csatajelenet hossza volt a probléma... Sőt, ha még hosszabb lett, az csak súlyosbítja a problémát. :P

előzmény: Gasz András (#181)

2015-10-14 17:36:23 Gasz András (4) #181

http://thrandandy.tumblr.com/post/131143085022Egy bővített csatajelenet a Hobbit 3-ból, most volt a mozis premier, akik látták (mind rajongó persze) azt mondták sokkal jobb lett a film.

2015-08-06 11:39:52 Gasz András (4) #180

Ez igaz. :) Bár Jackason azt mondta, hogy alapból is R ratedre tervezte, de a mozis változatnál nem tehette meg, gondolom a pénzbevétel esetleges csökkenése miatt.
Itthon mondjuk 16+-os lesz szerintem csak. Sokszor úgy van.

2015-08-06 10:57:14 Ágó (4) #179

Ez a minimum az agyonvágott mozis verzió után.

előzmény: Gasz András (#178)

2015-08-06 10:55:08 Gasz András (4) #178

[link]
Hoppá ez durva R rated lesz a bővített változat? :D
'The Hobbit: Battle of the Five Armies' Extended Edition is Rated R | Rope of Silicon
The extended edition of The Hobbit: The Battle of the Five Armies lands an R rating from the MPAA.

2015-07-09 20:03:09 Gasz András (4) #177

Várd meg a bővített változatot elvileg sok-sok új jelent lesz benne ami feljavíthatja legalábbis én reménykedek, mert azért nem lett egy Király visszatér.

előzmény: Olórin (#176)

2015-07-08 00:02:33 Olórin (2) #176

Ízlés kérdése. Nekem pont NEM volt már meg benne az a hangulat. Az előző kettőben még csak-csak, de ebben már nem.

előzmény: Leo_Stotch (#175)

2015-07-07 23:53:43 Leo_Stotch (5) #175

Túl szigorúak vagytok ezzel a mozival. Ártatlan ez ahhoz képest, ahogy ostorozzátok. Művinek művi sokszor, de megvolt benne az a Középfölde hangulat, amiért belegabalyodtam ebbe a világba 2002 januárban.

2015-07-07 22:51:51 ChrisAdam (1) #174

Valahogy igen, így van ez. Látom, ahogy egy tehetségtelen ifjú rendező kezeibe adják, miután Peter Jackson már nem vállal többet. Bár reménykedem, hogy talán ez több oldalról védett, zárt Saga, mint mondjuk Potter. A Star Wars, Terminátor más, mondjuk ez nem mentség arra, hogy "kiszabaduljon" és akárki kezébe kerüljön...

2015-07-07 22:47:01 BalaKovesi (4) #173

Igen. Pont ezt próbáltam érzékeltetni a Gollumos szövegemmel. Michael Bay-el meg azt, hogy amivel majd előállnak, már csak a látványra megy majd, és arra, hogy minél több jövedelmet hozzon, bármit is fognak az asztalra rakni.

előzmény: Olórin (#172)

2015-07-07 22:38:11 Olórin (2) #172

A szilmarilokból nem lesz semmi, mert Tolkien jogutódai nem adják el a jogokat senkinek.
Viszont a LOTR/Hobbit világában, azok karaktereivel vagy akár újakkal olyan új sztorit találnak ki, amilyet akarnak. És ki is fognak. Manapság, amikor minden a franchise-ról szól, nem fogják hagyni, hogy egy ilyen milliárd dolláros univerzum csak elheverjen a parlagon.

előzmény: BalaKovesi (#170)

2015-07-07 22:19:05 BalaKovesi (4) #171

Mint Jar-Jar? :)

előzmény: ChrisAdam (#169)

2015-07-07 22:16:36 BalaKovesi (4) #170

Ebből szilmarillok lesz... Vagy egy Gollumot központba helyező szál. Gollum csodálatos kalandjai középföldén. Főszerepben: Gollum, Gollum mamája, akitől (elmondása szerint) a gyűrűt kapta, és az őt a Gyűrűk urában megkínzó Mordori orkok. Michael Bay filmje. Na jó, ez Off.

előzmény: ChrisAdam (#166)

2015-07-07 22:12:06 ChrisAdam (1) #169

Persze látni lehetett azokban is a sok hülyeséget, bakit, de valahogy mégis összeáll az anyag és szórakoztat. És jó ízzel álltam fel a képernyő elől, hogy na, ez egy jó kaland volt.
Itt viszont nem áll össze semmi, ahogy mondtam. Szanaszét van minden... Ahogy Olórin, mondod, nincs semmi történet erre a részre, sok a töltelék és agyatlan harc, béna látvánnyal és... jaj, ne is juttasd eszembe azt az Alfridot, akinek végül nem törték ki a nyakát, gyere csak Westerosba, barátom, hogy valaki leszegje a fejed. :D Sosem értettem, miért is jó az irritáló karakter egy filmben, akinek nincs a cselekményre semmi kihatása, csak egy mellékbábu. Még ha a végén kapna egy jó nagy orktaslert és kitört volna a nyaka, azt mondom, megérte. De elsétál és annyi. Szörnyű. :D

2015-07-07 22:02:41 BonnyJohnny (3) #168

Az oké. De szerintem a többi sem négyes. :) Ahogy te osztályoztad, 3-3-2, azt még értem. Hasonlóan látom én is, csak akkor megadtam rá a közepest, azóta meg már nem is emlékszem rá... na mindegy... De 4-4-1, szerintem nagy kontraszt. Ugyanis egy csomó itteni hiba azokban is megvolt.
De aztán Chris megmagyarázta, hogy az első kettő azért még ilyen-olyan okból jobban tetszett neki. Én elfogadom, csak elég furcsának találtam ahhoz, hogy rákérdezzek.

előzmény: Olórin (#167)

2015-07-07 21:54:21 Olórin (2) #167

Azért rosszabb, mert itt ütközött ki végleg a 250 oldalas könyv kilenc órásra húzásának összes hátránya. Egyszerűen nem maradt sztori a harmadik filmre. Kb. az egész egy nagy CGI-csata, tele ostoba töltelékekkel (annak a városi tanácstagnak vagy kinek a szála, hát az valami borzalmas merénylet a filmkészítés/történetmesélés eszméje ellen).

előzmény: BonnyJohnny (#165)

2015-07-07 21:46:53 ChrisAdam (1) #166

Hiányzik belőle az, ami a Középfölde-filmeket azzá tette, ami. A kaland. Az, hogy van egy főhős, akinek minden lépését nyomon követjük. Hiányzik belőle az érdekes karaktergárda. Semmi meglepetés, semmi új.
Ehelyett unalmas minden. Még ha a technikai része rendben lenne, de nem. Okádék. :D Unalmas kameramozgások, végtelenbe nyújtott jelenetek, vontatott csatajelenetek, amikből hiányzik a feszültség. Ennél szörnyűbb akciójelenetek, beállított arcok, mozgások nem léteznek. Nincs benne semmi valódi. Minden művi, steril, cgi és úú de felcsesz. Felképelném Jacksont.

Az elsőben legalább van kaland, több helyszín, több érdekes szereplő. Megjelenik Gollum. Aztán ott vannak a koboldok, stb. És szép a látványa, igényes, működnek a színek, nem lesz minden ilyen csúnya. Nem is tudom mi ennek a neve, amikor minden körvonalba belefénylik még a háttér. Jól megmondtam. A kettőben is ott vannak a pókok, tündék, a városi kaland, aztán egy nagyon király "beszélgetés" Smauggal. És a látvány még itt is működik, van íve a sztorinak, úgy egyben is van a dolog.
De itt... se látvány, se történet, se érdekes karakter... se semmi. Tényleg úgy szétesik a dolog. Szanaszét. És a látványvilága az, amire hihetetlenül dühös vagyok. Hogy tudott ennyire undorító lenni? Már a trailerben is egyébként látszott. Miért nem maradtak a Smaug meg az első Hobbit letisztultabb látványvilágánál? Nem is értem... Pedig egy ultranagy huszonakárhány gigás fájlt szedtem le direkt mondom szép legyen a kép, stb. Full HD, óriásmonitor... De nem segített rajta. Szomorú és csalódott vagyok.

Igen, eredeti nyelven akarom őket megnézni. Ezt is úgy néztük, az előzőket nem. De most eredeti nyelven akarom megnézni.
Hát, hamar lezárják. Pakolják Bilbó házát, aztán nézegeti a gyűrűt és hallatszik Gandalf hangja. Persze össze van kötve, de valahogy semmi plusz nincs benne és azt éreztem, hogy nagyon össze akarják csapni azt, amit nem kéne......

Hogy találkozunk Középföldével? A Gyűrűk Ura függelékeit viszi filmre Jackson?

előzmény: BonnyJohnny (#165)

2015-07-07 21:34:47 BonnyJohnny (3) #165

Nem mondom, két négyes osztályzat után meglepett ez az egyes. Szerintem nem sokkal rosszabb, mint az első két rész. Pontosabban sok olyan hibája van, ami azokban is megvolt.

Muszáj lesz megnéznem a Gyűrűk Ura filmeket, hogy ezt elfeledjem,
Ezúttal nézd meg eredeti nyelven. :) (Mindamellett, hogy nagyszerű szinkronja van a trilógiának, és a Tolkien társaság által ellenőrzött magyar szövege.)

valószínű sose lesz ezeknek remake-je
Azért szerintem még találkozunk Középföldével. ;)

Kipakolják Bilbó házát,
A regényben is így volt vége. És szerintem aranyos, hobbitos vég.

Peter Jackson egyébként nem tud semmit jól befejezni, ez már A király visszatérnél látszott.
A Király visszatér végével az a baj, hogy két fejezetet kihagytak a végéről, csak azon fejezetek végén lévő búcsúzásokat meghagyva, így valóban kicsit több vége van a kelleténél.
Ennek mi baj van a végével?
(Komolyan kérdem, konkrétan már nem emlékszem. :D)

előzmény: ChrisAdam (#164)

2015-07-07 21:26:14 ChrisAdam (1) #164

Szörnyen unalmas és sablonos és hiteltelen. És semmitmondó. És nagy CGI fosás. Komolyan mondtam sugárban hánytam a látványtól, amiben semmi valóságos nem volt. Legalább annyira vették volna a fáradságot, hogy megint orkokat kreálnak... a maszkosok és nem a cgi csapat. Meg hogy valahogy kinézzen. Az előző rész még látványos volt és jól nézett ki, de ez... egyszerűen undorító volt. Egy-két helyen nagyon is jól nézett ki a látvány, de ez kb. egy-két rövid jelenet. Na meg az első 10 perc jó, a sárkány gyújtogatása, meg aztán Szauron jelenete is, de onnantól kezdve semmi jó, kivéve Martin Freeman. Ő mindig cool. De Thorin idegesítő, undorító Snyderhez méltó lassítások, hülyeségek. És tényleg a látványt is mintha Snyder öntötte le volna egy kis varázshuggyal. Nem beszélve arról, hogy iszonyatosan unalmas. A sok sereg, a sok harc, a sok karakter elfelejteti az egyiket a másikkal, egyik se lesz szépen befejezve. És még Szürke Gandalf, aki megmentett eddig minden kínosan szar jelenetet az előzőkben, ha volt ilyen, most ő is egy béna, botladozó, bölcs igazságokat puffogtató valaki.
Nem beszélve a hülye sok lényről, ami felbukkan. Amik egy fejbeveréssel elpusztíthatók. MIVAN? Tesóimmal már imádkoztunk, hogy legyen vége hamar, kíméljen minket Jackson bácsi. A Középfölde-filmek megszégyenítője, az előzők látványvilágának lerombolója. Muszáj lesz megnéznem a Gyűrűk Ura filmeket, hogy ezt elfeledjem, mert komolyan mondom olyan hányinger van bennem a Középfölde iránt.
És itt volt az utolsó lehetőség, hogy Középfölde filmet rendezzenek, valószínű sose lesz ezeknek remake-je. És egy béna lezárás. Azt hittem, lesz egy Frodónak írt levél. Vagy szebben össze lesz kötve a Gyűrűkkel, de ááá, semmi. Kipakolják Bilbó házát, hát ez zseniális befejezés. Vagy ez vicces akart lenni?
Hú, nagyon ideges vagyok. A méreg beszél belőlem, mert egy nagyszerű (?) történetet vittek iszonyú szarul vászonra. Peter Jackson egyébként nem tud semmit jól befejezni, ez már A király visszatérnél látszott.
Szörnyű. Kegyelemkettest akartam adni, de miközben írtam a kommentet, rájöttem, hogy nem érdemli meg. Nézhetetlen. Tűnjön a szemem elől. Rá se bírok nézni, erre a szétfolyt, gusztustalan, okádék látványra. Szegény Martin Freeman, őt sajnálom. Őt bírom.
Egyes. 10% - Martin Freeman és Benedict Cumberbatch miatt.
Inkább megyek Trónok harcát nézni.

2015-04-24 18:59:47 purplerain (5) #163

:):):):):)

előzmény: tomside (#162)

2015-04-24 18:00:46 tomside (3) #162

Ne bántsd magad miatta! Ráérsz még visszajönni, hogy lepontozd. :D

előzmény: purplerain (#161)

2015-04-24 11:07:42 purplerain (5) #161

Nem tudok rá jó szívvel ötöst adni, de ennyi elfogultságot most megengedek magamnak. Egyrészt magam is meglepődtem, mennyire rohadt hosszúnak éreztem az egészet, másrészről ez a rész már-már taszítóan műanyag hatású, rommá effektelték, legalábbis úgy érzem... Hogy ez az én hibám-e nem tudom :)

Ami igazából elviszi a cuccot, az az elején pár pillanat amikor Smaug repül Bard felé és szól az a kis kellemes vokálos zene, no meg amit ott csinál... Az ott van a szeren. A másik pedig egyértelműen a 27 percnél (jó tegnap néztem otthon, azért tudom ennyire pontosan :))), az ami. Na az kábé olyan mintha a történelem megelevenedett volna, szétfolytam anno a moziban a székben...

A film onnantól igazából teng-leng, ha objektív akarnék lenni, betonközepes az egész sajnos...

2015-03-29 22:02:55 BalaKovesi (4) #160

Hát,az egy inkább mesés,és szinte csak menetelnek,a kettőbe minden akciót beletuszakoltak(a váratlan utazás adagját is) és az már nem volt annyira mesés,ennek pedig az utolsó 40-50 perce csata (ki gondolta volna...bent van a címében) de télleg ez a legjobb

előzmény: greenfog (#159)

2015-03-29 20:59:39 greenfog (4) #159

Legjobb rész az összes között.

2015-03-26 14:23:24 Aaron Boone (3) #158

Unalmas es giccses ez a film, viszont a gyurulidercek elleni kuzdelem miatt kap egy harmast. Ez kb. 5 perc a filmbol...

2015-03-13 00:24:39 Danesz99 (5) #157

előzmény: mue (#155)

2015-03-13 00:18:36 Danesz99 (5) #156

Hát a pipájának a szárát rágta!

előzmény: mue (#155)

2015-03-12 23:45:36 mue (?) #155

Sziasztok, érdekelne, hogy másnak nem volt-e furcsa Gandalf szinkronhangja (Bács Ferenc)? Az eddigi részekben semmi gond nem volt, de most furcsa volt az artikulációja, mintha rágott volna valamit, vagy lebénult volna a fél arca.

2015-03-09 09:06:55 sasi89 (3) #154

A könyveket nem olvastam szóval nem tudom mennyivel lehetett volna többet kihozni az alapanyagból, de a Gyűrűk Ura trilógia után ez legfeljebb egy közepest ér, jó indulattal. Igazából csak 2 dolog tetszett a filmben, Smaug (Benedict Cumberbatch jól hozza a figurát), valamint a Galadrielék vs. Szauron és a kilencek közti összecsapás.

2015-03-07 20:24:45 onoff (2) #153

Ezt a gyalázatos giccstömeget. Nekem 2014 egyik legfelháborítóbb, legkiszámíthatóbb, legfeleslegesebb buborékja. Most már bátran ki merem mondani azt, ami a klasszikus LOTR trilógiánál is bennem motoszkált: Peter jackson híján van sajnos mindannak, ami egy jó rendező sajátja lenne: humor, meglepetés, ízlés, arányérzék, és még hosszan sorolhatnám. Csak azért nem a fantasy Michael Bay-e, mert Tolkien alapanyagát egy szinten túl már nem lehet szerencsére tovább butítani, csicsásítani, roncsolni.

2015-03-07 00:57:36 tomside (3) #152

Az egy szuperszexi Evangeline Lillynek köszönhetően végig lekötötte a figyelmem a film. 1-2 face to face küzdelem el lett találva, de a seregek, amint feltűntek, unalmassá is váltak. Sosem voltam fanatikusa ennek a világnak - aközben sem tudtam megszeretni anno, hogy tanítottam volt A babót -, de itt nem ízlésekről van szó, a közepes osztályzatot messzemenően objektívnek tartom. Volt ebben családi gagyi, I-love-You-bullshit, közhelyek és számos olyan egyenetlenség, amely a LOTR-ban, emlékezetem szerint még nem volt jelen, ezért is lett az egy kiegyensúlyozottabb trilógia. Igaz, nálam az is csak a "jó" kategória. Épp ideje, hogy vége legyen ennek az egésznek, mert ezen a ponton még van rá remény, hogy a jobb darabok fanatikusai ne érezzenek keserédes ízt, ha nosztalgiázni támad majd kedvük, és előveszik Peter Jackson egyébként tiszteletre méltó munkájának valamelyik darabját.

előzmény: tomside (#150)

2015-03-07 00:01:42 Olórin (2) #151

Ahhh, igen, az biztos sokat fog javítani a filmen, hogy a g*ciunalmas csatában pár százzal több tünde, ork meg ember nyilazik és kaszabol. Igazi dramaturgiai sebtapaszok lesznek ezek, én már most látom.

előzmény: Gasz András (#149)

2015-03-06 22:14:58 tomside (3) #150

Smaug
meghal 11 percnél. Megyek is a faszba Al Bundyt nézni, az legalább nem kúr fel.

... na jó, itt maradtam, de tényleg fáj ezt a filmet nézni. Ez a szipus Thorin egy vicc, a film magját képező konfliktus erőltetett, és igen, tudom, hogy jobb lenne a film végén értékelni, amikor már egyben látom az egészet, de akkor is... érik a kettes.

2015-02-22 00:10:13 Gasz András (4) #149

Ezek a jelenetek lehetnek benne a Hobbit 3 - Az öt sereg csatája bővített kiadásában:

- More scenes of Bard attempting to kill Smaug
An extended scene of Azog's invasion forces
More scenes of Saruman and Sauron Galadriel's light form against orcs, ringwraiths and maybe sauron himself
Elf archers firing at Orcs, Wargs, and Trolls Dwarves with heavy crossbows firing at Orcs and War Beasts
Dwarven-rams attacking Orcs and Wargs
Women of Esgaroth joining the Men in the battle
Scene of Dwarves in ram-drawn cart attacking a pack of Wargs
More scenes of Radagast, Beorn, and the Eagles

Koronázás és ..... :) spoiler lenne.
Gifts of treasures given to Bilbo, Bard, Thranduil, and the People of Lake-town
Bilbo and Gandalf revisit the Troll-hoard
megjelenés Augusztus 3

No úgy érzem akár a legjobb Hobbit/GYU bővített kiadás is lehet ha jól oldják meg. Ennyit kivágni! Nem csoda, hogy olyan fura volt sokszor a film.

2015-01-19 19:39:11 Gasz András (4) #148

[link]

The Hobbit: Battle of the Five Armies: Crowd-Simulation On a Behemoth Scale
Egy érdekes videót adtak ki a WIRED-nál, 16.-án a Hobbit 3 CGI-ről. Nagyon dicsérik pedig voltak benne hibák tényleg.

A Majmok bolygója Forradalomról (szintén WETA) is szó van benne.

2015-01-09 22:23:45 slawter (2) #147

Sose httem volna, hogy a közepseöre fogok nyomni... Olyan semmilyen, erötlen, ugyanakkor eröltetett volt... A Smaug-os reszt meg nyugodtan meghagyhattak volna a 2. befejezesenek, ez igy minek?

2015-01-07 09:48:48 Leo_Stotch (5) #146

Megint véget ért valami :)
Ez már lecsúszott az ötösről, mert nehezen vettem fel a ritmust, az eleje, első 20-30 perc nagyon nem jött be. (bár lehet a szokatlan 48 fps újítás tette, életemben először és utoljára néztem így valamit)
Azért panaszra nincs okom, szép lezárása lett ennek a trilógiának, erős, feszült, látványos fináléval és szép képekkel, beállításokkal.
Otthon már rég voltam moziban, így nem tudom, van e ilyen, de itt németországban hallottam először a Dolby Atmos hangrendszert, hát, ilyen jó élményben még nem volt részem.

2015-01-01 22:21:50 Gasz András (4) #145

Megnéztem 48 fps 3D-ben!

Amikor sétálnak az emberek meg beszélgetnek az nagyon nem nézett ki olykor jól. De pl Smaug támadása, a Dol Golduri kiűzetés, és a nagy hosszú csata vagy seregvonulás. Tehát háborús filmekhez, történelmi, vagy akciófilmekhez, katasztrófafilmekhez is ajánlható a 48 fps 3D.

Bővebben :

[link]

2014-12-30 18:53:58 Tenebra (3) #144

Minek ismételjem magam? :D Párszor már leírtam, mi a baj a filmmel, ez a videó csak megerősített abban, hogy nem feltétlenül kell fanboyként nézni a Hobbitot.

előzmény: BonnyJohnny (#143)

2014-12-30 18:33:23 BonnyJohnny (3) #143

Mi lenne, ha leírnátok azt, amivel egyetértetek, illetve nem? És abból értelmes eszmecsere kerekedhetne, nem ilyen OFFba illő odamondások.

2014-12-30 18:16:25 hirien (5) #142

Közel sem mindenben. :)

előzmény: Tenebra (#141)

2014-12-30 01:28:48 Tenebra (3) #141
2014-12-28 21:55:48 Dió (3) #140

Legolas pedig azért kapott pár megmosolyogtató jelenetet... a "nyílkifogyás" jelenet vicces volt, és az öniróniája is működött, de a "Super mario"-s szcénán például nem azért röhögtem fel hangosan az egész teremmel egyetemben, mert a készítők viccesnek szánták volna...

2014-12-28 21:53:38 Dió (3) #139

A sejtésem, miszerint Jackson a harmadik részre szedi össze magát, részben bejött.
Végre nem annyira gyerekes mint az első részek, helyette inkább sötétebb, és a film szinte teljes terjedelmét kitevő csata megtölti azt történéssel, illetve néhány emlékezetes jelenettel is (nyitány, jeges csata, stb.). Ugyanakkor az egésznek feleannyi mélységet és hangsúlyt sem sikerül adni a film végére, mint a Gyűrük ura esetében (még mindig nem értem, miért ne lehetne alapja az összehasonlításnak), emiatt pedig csak egy erős hármasra futja végeredményben.

2014-12-26 23:23:26 Gasz András (4) #138

Igen valószínűleg akkor a GYU is máskor és máshogy készült volna el, ahogy a Hobbit is egy egyszerűbb, 1-2 részes film lett volna.

2014-12-26 23:22:34 Dorian Gray (4) #137

Ez maximálisan így van. De ezt látatlanban előre lehetett tudni, amikor meg kiderült, hogy trilógia lesz, hát akkor meg úgymond minden remény elveszett, hogy önmagában lehessen mérni.

előzmény: BonnyJohnny (#135)

2014-12-26 23:04:12 Olórin (2) #136

"Azért érdekes lenne, ha fordítva készültek volna a filmek máshogy néznénk e a Hobbitra."

Rossz a kérdés. Ha A hobbit készül el előbb, akkor az egy totálisan más film lett volna: nem nyomja rá a bélyegét a (nem létező) LOTR-trilógia, és soha a büdös életben senkinek kurvára eszébe se jutott volna, hogy kilenc órában adaptálja a sztorit.

előzmény: Gasz András (#132)

2014-12-26 23:02:43 BonnyJohnny (3) #135

Senki sem mérné ahhoz a mélységét, ha Jackson nem erőszakolná hozzá.

előzmény: Dorian Gray (#134)

2014-12-26 22:58:11 Dorian Gray (4) #134

Azért azt is vegyük figyelembe, hogy a Hobbit előbb készült, egy mesének a gyerekének. Az egész GYU univerzum innen nőtte ki magát. Már csak a koncepció miatt is sokkal "sekélyesebb" a Hobbit. Az, hogy valóban előbb lett film a mélyebb történetből, és utána ehhez méri mindenki ezt, ez sajnálatos. Persze az is kár, hogy a rendező sem fogta fel, a két történet mélysége közti különbséget és GYU-sra erőltette a Hobbitot.

2014-12-26 22:53:56 BonnyJohnny (3) #133

Ez így is, úgy is gyenge. Ahhoz képest legfeljebb bejön a csalódás faktor is. És, ha ez egy nagy előd nélkül rugaszjodna neki a pénztáraknak, lehet, hogy még siker se lenne. Nem alakulna ki körülötte akkora tajongás, és akkor lehet, hogy a folytatás el sem készül.

előzmény: Gasz András (#132)

2014-12-26 22:48:08 Gasz András (4) #132

Azért érdekes lenne, ha fordítva készültek volna a filmek máshogy néznénk e a Hobbitra. Így most már ugye van mihez mérni. Ezért is érezzük gyengébbnek, és ismerjük előre a fő karakterek sorsát, nem annyira izgalmas.

A madár ügyhöz: Gandalf mondja a Dol Golduri romoknál. Röviden. :)

2014-12-25 23:44:38 BonnyJohnny (3) #131

Az első háromban akkor végülis egyet értünk, a negyediknek meg nem futunk neki... :D
A hiábavaló háborúnak meg valóban a megvalósítása a gyenge, nem maga a ténye. Mint ahogy az iménti vitában is "a hősök legyőznek x ellenséget sértetlenül", sem maga a tény, hanem a kivitelezés, ami a Gyűrűk urában érdekes módon jól ment. Akkor tulajdonképpen ebben is egyet értünk. :)

Viszont ezt a mi számít seregnek dolgot még mindig nem értem nálad. Nem az számít, hogy hányan vannak, meg meddig harcolnak. Az számít, hogy hány különböző helyről jött sereg üzen hadat egymásnak.

Dol Guldur kapcsán én éppenséggel örülök, hogy megmutatkozott, hogy a Fehér Tanács nem csak egy nyugdíjas sakkozókör. Mondjuk én meg ez ügyben tanácsolnám a vita kerülését, mivel én kislányos örömmel vigyorogtam végig, ahogy Sarumán kisöpri az ellent, Erlond badasskedik, Galadriel pedig egy "istenállat". :D

A többi már nem az én üzenetemnek szól, korábban is egyet értettem velük, és ezután is. :)

2014-12-25 21:11:36 Rorschach (1) #130

Reagálnék pár dologra.Egyrészt Bonny a Szarumán-szálhoz írta: "olyan erőltetett lett volna, mint Aragorn esete" - isten őrizz! Akkor már inkább így :)

Aztán a "Szauron minek van?"-eszmefuttatáshoz: én értem, hogy ez relatíve fontos szál volt 1. Gandalf útja 2. a Gyűrűk Ura miatt is, de valljuk be, már az első rész első homályos utalásakor tudtuk, mire megy ki a játék - és a három rész elteltével sem lettünk sokkal okosabbak, pontosan az történt, amire mindenki számított a legelső perctől. Egy deka meglepetés nélkül, max látványelemnek volt jó ez is, a sztorira meg annyi hatása volt, hogy Gandalfot hátráltatta és ötödik sereget szolgáltatott. Tegyük össze a kezünket, nem hiányzott volna, ha kihagyják, mert nem sokat ad hozzá a történethez; de legalább láthattuk mindannyiunk kedvenc főg*cijét még egyszer (kétszer) utoljára. Ugyanakkor ez részemről is inkább kukacoskodás, mintsem tényleges panasz, hiszen a Hobbit sztorija enyhén szólva is tartalmatlan, tehát egy ilyen mellékszál simán elfért - kifogásom főleg a lezárásával van. Maga a cselekmény viszont nem zavart.

3. Thorin kérdése. Hogy őszinte legyek, nekem a második rész végén nem tűnt őrültnek - inkább csak zavarodottnak, de ez is mindegy. A lényeg, hogy nem volt megírva számára az átmenet, pedig létfontosságú lett volna, elvégre ő a "legkarakteresebb karakter", szerintem. Ő a mozgatórugó, a törpök arca, és ezáltal az egész küldetés arca. Ehhez képest a bekattanását én rohadt hirtelennek éreztem.

4. Nem vagyok meglepve, hogy Thranduil szinte mindenkinek tetszik, akinek eddig 2D-snek tűnt, mert én pont fordítva vagyok ezzel, úgyhogy ebbe bele se menjünk, mert nem érdemes :)

5. A háború feleslegesen indul be, ahogy ezt a film is ábrázolja - mert ábrázolja, csak nem jól. A hiábavalóságát és megelőzhetőségét kellett volna éreznem, ezzel szemben csak azt éreztem, hogy mindenkit felképelnék, hogy magukhoz térjenek, aztán leüljenek egy asztal köré megbeszélni a nézeteltéréseiket. Aztán meg azt éreztem, hogy a-a, a kulcsfontosságú karakterek mind fatalistákká lettek "jellemfejlesztve" valahol a Szmaug pusztasága és Az öt sereg csatája közt, hogy beindulhasson a háború. Ha sikerült volna átadni a feleslegességét ennek az egésznek, akkor most épp ódákat zengenék, ámde sajnos nem sikerült.

6. Hátőőőő, ugye a második ork "sereg" az valójában olyan sereg, amit a hirtelen saskabaré fél perc alatt lezúz, az emberek pedig inkább csak szedett-vedett hontalan csürhe, mintsem sereg, szóval... Így vagy úgy, az öt sereg nincs meg :)

A sasokat kitárgyaltuk lentebb, úgyhogy átnyargalnék a halott törpökre.
Szóval, A Gyűrű Szövetségében azért meghal Gandalf és Boromir, így a film utolsó egy órája hirtelen kikapja a néző alól a lovat (emlékszem, gyerekként én sosem hittem volna, hogy Gandalf, a mindentudó mágus ottmarad, sőt! Még felnőtt fejjel is csak összeszorult torokkal tudom megnézni Boromir halálát, pedig már láttam párszor). A második rész pedig - annak ellenére, hogy Gandalf feltámad - a trilógia legsötétebb része millió vesztett helyzettel és egy fogát majdnem otthagyó Aragornnal. A király visszatér meg... nem tudom, itt is vannak meleg helyzetek, meg giccses ömlengés azon, hogy nem halt meg senki, viszont Gollam életútja és Frodó elvágyódása valahogy végtelenül keservessé teszi az egészet. Fél óra nyál ide vagy oda, gyerekként bőgtem is, mint az állat.
Lehet, hogy csak nálam képződött ez így le, nem tudom.
A lényeg, hogy A Gyűrűk Urában az első résztől kezdve folyamatos visszatérő A Kaszás, és az a trilógia nem szorul rá arra, hogy a végső csatájában tessék-lássék kinyírjanak három-négy szignifikánsabb karaktert - bár ott meg Theoden dobja fel a pacskert, de tegye fel a kezét, aki ezt nem sejtette legalább egy órával a bekövetkezte előtt. Ettől függetlenül megértem, hogy megtizedelték a törpöket, hiszen az eredetiben is így történik (sőt, Kili halálát még mélyíteni is igyekeztek ezzel a szerelmi szállal), csak számomra valahogy beleerőszakoltnak tűnt. Túl direkt, túl kiszámítható volt, sajnos.


Gruden Gergo: Thorinék kirontása szerintem sablon, és mint ilyen, megfelelően működik, ha jókor van ellőve - és itt szerintem jókor lőtték el, mert már kurvára vártam arra, hogy az a szerencsétlen megemberelje önmagát, és csináljon valamit. De akármit. Az meg, hogy miért aprítanak utána úgy, mintha ők lennének túlerőben, hát, fogjuk a pszichológiai hadviselésre, vagy arra, hogy a Hobbit mégiscsak egy mese, nem tudom, engem mindenesetre nem zavart. Örülnék, ha ez lenne a legnagyobb gond :)

Amikor Galadriel, Elrond és Szarumán szétzavarja a nazgulokat, na az egy olyan pont, amit a második rész Gandalf-Szauron párbajával együtt nem tudok hová tenni. Egyrészt lehengerlően látványos, piszok jól néz ki, a színek összecsapásától a koreográfián át minden csillagos ötös, másrészt viszont marhára illúzióromboló volt. Én egy trilógián keresztül úgy ismertem meg ezeket a karaktereket, mint akik képesek a tömegpusztításra, ámde pont attól nagyszerűek és bölcsek, hogy ezen képességüket soha a büdös életben nem használják, és így válnak a kis világuk központi gondolkodóivá. Olyanok voltak, mint valami isteni sugallatok - segítenek a kulcsfiguráknak a döntésben, jó irányba terelik a báránykáikat, ámde csak rendkívül ritkán avatkoznak közvetlenül bele a cselekménybe, akkor sem nagy mértékben. Itt meg? Tyí, tyű, nesze neked egy mágikus maflás. Hááááát nem tudom... Felmerült bennem a kérdés, hogy ezek szerint pölö egy darab Galadriel minden egyes Középföldét sújtó háború három perc alatt eldönthetne, ha már ily' bőkezűen szórja az igét. Mert ezek szerint indokolt esetben megteheti, azt meg, hogy mi számít indokolt esetnek, egyes egyedül ő dönti el.

A földférgek... Na jó, ebbe nem kezdek bele még egyszer, de az biztos, hogy a vágószobában kurvára elnéztek valamit, és majd a rendezőiben megkapjuk a féregirtás javított változatát.

A másik két kifogás meg sajna akármekkora blődség is, látványelem. És ebben a filmben a sztori a látványt szolgálja, szóval még örülhetünk, hogy megúsztuk ennyivel :/

2014-12-25 17:27:08 Gruden Gergo (3) #129

Ezt azert mar nem hiszem!! Ha mikulas van, akkor sarkanyok is :-)

előzmény: Zsoca87 (#128)

2014-12-25 16:24:58 Zsoca87 (4) #128

Sőt, sárkányok sincsenek a valóságban! :D

előzmény: Gruden Gergo (#125)

2014-12-25 14:49:08 Gruden Gergo (3) #127

Ja-ja... pont ezt mondom. Kar, hogy a nevek 90%-at amiket felsoroltal nem igazan tudom hova tenni :))))

előzmény: BonnyJohnny (#126)

2014-12-25 14:17:36 BonnyJohnny (3) #126

Amiket kifogásoltál, szerintem helytállóak.
Egy dolog van, amivel nem értek egyet, de az ugyanakkor felvet egy másik kérdést:
Ahogy írod, a nő (Galadriel) beszarik a kilencektől, majd mégis leverik őket, mint a sörös korsót. Ezt magyarázhatja, hogy egy a kilenc ellen nem olyan vidám arány, mint három a kilenc ellen. Valamint, hogy Sauron gyenge, és ezért a Nazgulok is azok voltak.
DE
Hárman mentek be Dol Guldurba? Igen, tudom, a Fehér Tanács. Na de mégis! Glorfindel, Celeborn vagy Radagast még csak-csak elfért volna nem? (A nevesített hősök közül, de biztos van még egy pár.) És mi van, hogyha vannak ott orkok is? (Ok, nem sok vizet zavartak volna, de például Elrond sem ugyanúgy vigéckedik, ha egy íjász osztag akar tűpárnát csinálni a seggéből.) Az is világos, hogy Sauron még gyenge, és vele a Gyűrű lidércek is, ezért győzhettek. De azért eléggé kicentizték nem? :D

A másik dologgal szintén egyet értek. OK, hogy egy hős levág 200 orkot. (mint ahogy egy Bruce Lee is leverne 200-at belőlem... :P) De azért nem mindegy a megvalósítás. Hozom fel pozitív példának Aragorn esetét Parth Galennél.

előzmény: Gruden Gergo (#124)

2014-12-25 14:07:13 Gruden Gergo (3) #125

Kicsit felre ertettetek. Nem az zavar, hogy 1 szemely 100-500-26719374628284 millio embert megol, hanem az, hogy hogyan van megvalositva. Mint mondad, az engem sem zavar, ha 300 SPARTAI!!! megol X ellenfelet, vagy Neo lezuz Y masolatot, DE amikor egy torp siman levag 200 nalla 2X nagyobb orkot, egy akkora buzogannyal, amivel csak akkor tudna ugy hadonaszni, ha papirbol lenne az mar baromsag

előzmény: Tenebra (#123)

2014-12-25 13:58:38 Gruden Gergo (3) #124

Nos.... Ha hiszed ha nem, lattam az osszes Gyuruk Urat... Soooot, meg tetszett is. De ez? Amugy meg nem emlekszem a nevere, mert nem foszereplo (gandalf, thorin, frodo, samu, stb....) amugy meg nem tudom mi a tokomet haborodsz fel, ws pofazol oszze vissza. Azert mert te nagy fan vagy es keresztbe lepippantanad Gollumot, csak hogy lathasd azt a tetves gyurut, az nem jelenti azt, hogy masnak is kell tetszedjen.
En leirtam a logikatlansagokat es amiket szerintem hulyen csinaltak, vagy eppen eltuloztak. Ha nem tetszik cafolj ra!!!

előzmény: zetor (#120)

2014-12-24 11:06:31 Tenebra (3) #123

Valóban nem túl találó példa A Jó, a Rossz és a Csúf, mivel a Dollár-trilógiát csak a színészek és a főhősök célja (pénzszerzés) köti össze, de amúgy a sztoriknak semmi közük egymáshoz. Főleg, hogy míg az 1-2 rész talán még tekinthető időben egymás után következőnek, addig A Jó... sokkal korábban játszódik, a polgárháború idején. Ugyanez a helyzet a Pisztolyt Ringónak és a Ringo visszatér c. film esetében. Ugyanaz a karakter, de amúgy a két filmnek semmi köze egymáshoz.

A Gyűrűk Urának viszont van, a Hobbitoknak még inkább, hiszen gyakorlatilag ez a rész az előző közvetlen folytatása, mivel cliffhangerrel zárt. :D

Azt én sem értem, azon miért akadnak fenn sokan, hogy Thorinék kirohannak. Emlékezni kéne a Helm-szurdoknál zajlott ütközetre. Ha úgy vesszük, topzódik az irrealitástól: Gimli és Aragorn kiugranak a toronyból, és egymaguk lekaszabolnak vagy 100 orkot, úgy, hogy egy karcolás sem esik rajtuk. Aztán Theoden király és vagy 20 lovas kitörnek a várból, mint Zrínyi, és nem követik a magyar hős példáját, azaz nem harapnak fűbe, sőt, győzelmet aratnak.

A 300-ban meg... De várjunk csak: Kr. e. 480-ban 300 spártai a Thermophülai-szorosnál valóban feltartóztatta, és megtizedelte a perzsa hadsereget. Szóval akkor az is irreális - pedig megtörtént. :D

Úgyhogy annyira nem is szar ez, szerintem, ennek fényében, ami a GYU-ban és a Hobbitban történik.

Engem egyedül Legolas jelenetei zavartak, mert azok már önparódiába hajlanak. És nem azért, mert géppuskakezű és talál is - az angol íjászok pl. annak idején konkrétan véget vetettek a lovagokra alapozó hadviselésnek, pedig a lovagok talpig páncélban támadtak. De a bullet time-os attrakciója már tényleg nagyon rossz... :D

előzmény: zetor (#120)

2014-12-24 03:50:08 zetor (3) #122

Sarkított volt a példa, de nagyjából annyira éreztem csakazértis odamondósnak a hozzászólását, amennyire az enyém is volt. Amire reagált, azaz Rorschach hozzászólásával nagyrészt én is egyetértek. De már várom, hogy az arc a Mátrix első (és a többire is) részére rátol egy nézhetetlent, mert egy -idézem - X személy beugrik a tömegbe, és nem hal meg azon nyomban (mégsem idéztem, de a lényeget megfogtam).

előzmény: flake (#121)

2014-12-24 03:21:13 flake (3) #121

Ne mentegetem a srácot, mert azért tényleg elég meredek, amit írt, de én előbb láttam A jó, a rossz és a csúfot, mint a Dollár-trilógia első két részét, és mégis működött a film :)

Mellesleg Gruden Gergo. Te azért láttad a GYU Trilógiát, nem? Ha nem, akkor szerintem gyorsan pótold, ha meg igen, akkor nem értem, hogy írhatsz ilyeneket. Itt most nyilván nem a logikátlanságokra gondolok.

előzmény: zetor (#120)

2014-12-24 02:09:24 zetor (3) #120

Nem érdekel hogy hívják a nőt, jön két porbafingó, stb... Miért mentél el megnézni a filmet? Olvasni biztos nem, de látni sem láttad a GYU trilógiát? Akkor mégis mi a faszt kerestél a filmszínházban? Az új Star Wars előtt azért tekintsd meg az előzményeket, nehogy valamely központi karakterrel ilyen gondjaid támadjanak. Ha még nem láttad, de szeretnéd megnézni A jó, a rossz és a csúfot, ne tedd! Előtte rágd végig magad az Egy maréknyi dollárért-on és a Pár dollárral többért-en, különben (jogosan) felmerül benned a kérdés, hogy mégis ki a büdös picsa az a Clint Eastwood, és mért szerepel a filmben!?

előzmény: Gruden Gergo (#118)

2014-12-24 00:57:40 flake (3) #119

Én még most is haverom beszólásán röhögök:

a tesi tagozatos orkok meg elszaladtak Gundabadtol Ereborig

:D

2014-12-24 00:20:37 Gruden Gergo (3) #118

Tökéletesen egyet értek minden észrevételeddel, viszont van amit kifelejtettél.

Amikor a törpök visszavonulnak és az orkok megindulnak a lekaszabolásukra, hirtelen leomlik a kőfal és orditva kirohan egy tucat törp.... ÉS???? Min változtat ez? ugyanugy 5X-ös túlerőben voltak, simán le kellett volna kaszabolni az egész bagázst.

Amikor a nő (nem tudom, hogy hivják, nem is érdekel) kiszabaditja Gandalfot és rájön, hogy mi a szitu, a 9 emberrel akik kaptak gyűrűt eléggé beszarik a félelemtől, majd megjön 2 kis porbafingó és játék könnyedséggel (1 kapott találat nélül) széteri mind a 9 szellemet.

Ha ebben a részben sem halt volna meg egy tetves mélynövésű szereplő sem, akkor gondoskodás nélül nézhetetlen lenne az értékelésem.

Amikor az orkok "felhúzzák" azokat a gilisztákat és kisétálnak a barlangból akkor mondanak valami olyat, hogy az törpék megfeledkeztek a föld alatt élő teremtményekről, vagy valami hosnló. -----> Normális hogy megfeledkeztek, ugyanis semmi értelmük sincs. Nagy agresszivan meg határozottan kijönnek a földből, majd eltünnek mint szürke szamár a ködben.

Amugy meg amikor Lególás felugrálgat a lehulló hid darabkáin, akkor egy hajszálra voltam tőle, hogy azt mondjam, hogy leszarom az egész csatát, meg hogy mi lesz a végén, én inkább hazamegyek és hagyom a francba ezt az egész f@szságot....

Számomra még az is kicsit idegesitő, amikor X beleugrik az ellenséges sereg közepébe, még véletlenül sem tudják megsebesiteni vagy akár csak megütni.Egyetlen dolog amiért nem rosszat kap, az a lehengerlő látvány. Az egyetlen ok amiért megérte kiadni a pénz.

előzmény: Rorschach (#95)

2014-12-23 20:58:07 Gasz András (4) #117

"Reports of HFR *without* 3D making its way into theaters! HFR 2D is PJ's preferred vision after having led the charge with this new technology. Check local listings!"


Mostantól 2D-s 48 fps előadások is lesznek!

Erre még inkább beneveztem volna! A 3D-t sose szerettem igazán, most mégis úgy kell majd megnéznem 48 fps-ben. :(2014-12-23 12:30:23 Leo_Stotch (5) #116

Ha már Tintin, meg off.. Nekem az akkora élmény volt 3 éve moziban.. Úgy várom, hogy Jackson összedobja a folytatást és aztán trilógiává bővüljön Spielberggel közösen. De szerintem ez az elkövetkező 5-8 évben nem lesz. Akkor, 2011-ben nem gondoltam volna, hogy Jackson még besuvasztja a Hobbit trilógiát közé :)

2014-12-23 10:37:42 Ágó (4) #115

Jackson most már inkább a Tintin második része felé kacsingasson, ha lehet. Azzal adós egy ideje.

előzmény: Gasz András (#113)

2014-12-23 10:33:02 Tenebra (3) #114

Reméljük, addigra Tolkien örökösei a Szilmarilok jogait is eladják.

előzmény: Gasz András (#113)

2014-12-23 09:53:55 Gasz András (4) #113

Mégis folytatná Jackson a Középföldi utazást csak 2-3 év után. Addig Új-zélandi kisebb filmeket csinálna mint amilyen a Mennyei teremtmények volt. Jó is lenne. Csak nehogy olyan kisebb személyesebb film legyen mint Nolannál eleinte hangoztatták az Eredetet és a Csillagok közöttöt. :D Aztán mi lett belőlük.

Jackson kijelentette esetleges Középfölde film folytatásról (előzmény): „Ha holnap kéne nekikezdenem, nemet mondanék, mert most egy kis szünetre van szükségem, de ha két, három év múlva teszik fel a kérdés, akkor a válaszom valószínűleg igen lesz.”

Ez igaz Bonny, egyetértek.

2014-12-23 08:52:25 BonnyJohnny (3) #112

Igen. Elhangzik.

Amúgy nem azt mondtam, hogy semmi veszteség nincs a Gyűrűk ura végében, csak azt állítottam, hogy főszereplők halálában elég szűken mért történet (ami persze nem baj), ahhoz képest a Hobbit tragikusabb kicsit. És ezért nem értettem, mi kifogásolni valója van vele Rorschachnak.

előzmény: Gasz András (#110)

2014-12-23 07:45:04 Bbazsa (3) #111


Sajnos több ponton csalódtam. Példáúl a csata hirtelen befejezése mint mindig. A törpöket úgy álította be a bányában mint ha csak 10 000 lettek volna bent és várják hogy kijöjjenek.
Legolas jelenete vicces volt a hídon az egész mozi felhördült amikor látta :D
Erősen úgy éreztem hogy egy fejezük már be film lett.


2014-12-22 13:45:46 Gasz András (4) #110

Azok a sasok a végén engem is idegesítettek először, de ki vezette őket? Radagast. :) Ő már idejében szólhatott nekik gondolom amikor Gandalffal volt a film 20. percében mikor kiszabadították őt. Sasokaztt a Smaugná is elfelejtették kifejteni, hogy miért jönnek, miért akkor és honnan stb, hogy ki a vezetőjük stb nem értem miért. A könyvben benne van.

Jaja igaz az szuper lehetett volna szintén. Bár lehet túlontúl gyorsan jött volna, egy kis felvezetéssel jobb hatása volt.

Bonnyjohnny: Állítólag előkerül az angol verzióban (no szinkron ugye) Morgoth neve is Galadrieltől. (Morgoth szolgája). Ez igaz?
A Gyűrű Szövetségében is a bővített változatban már Legolas Morgoth balrogjaként említi a balrogot. Ahogy Gandalf is a Két torony bővítettben.

Bonny : Gyűrűk Ura 3. végén azért más is meghal csak nem szó szerint. Plusz a mágikusság, varázslatosság, misztikum egy szelete is a tündék elmenetelével. Tolkien ugye eredetileg 4-5 ezre éves történetet akart elmesélni, azaz Középfölde a Földünk ennyi évvel korábban. :)

2014-12-22 13:43:49 BonnyJohnny (3) #109

Akkor oda teszik Dol Guldurt.

előzmény: Gasz András (#108)

2014-12-22 13:40:33 Gasz András (4) #108

A Smaugos rész jobb lett volna a 2. rész végére ez igaz, így kerek egész lett volna. Csak kérdés akkor kapunk e ilyen kaliberű prológust? Ugye mindegyik filmnél volt egy.

2014-12-22 13:26:36 Dorian Gray (4) #107

És ha nem hirtelen-véletlen jött segítségnek, deus ex machina..hanem ugye az állatokkal Radagast ügyködik. Na és, ha akkor értek oda és nem előbb? Akkor semmi isteni beavatkozás nincs.

2014-12-22 12:53:28 BonnyJohnny (3) #106

Az öt sereg csatájánál mire pörögjek rá? :D

előzmény: Rorschach (#105)