Fury (2014) ☆ 👁

Harag

(David Ayer)

amerikai-angol-kínai akciófilm, dráma, háborús film

3,6
★★★☆☆
565 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-15 18:17:25 Rorschach (4) #61

A vártnál sokkal jobban élveztem a Haragot. Annyit tudtam róla előzetesen, hogy David Ayer tankos filmje, (meg, sajna, hogy Lerman kivételével mindenki meghal a végén) és talán jobb is így, mert amit nem tudtam róla, az fogott meg igazán.

Ami hamar kiderült, hogy nem szimplán a világháborúban, hanem annak alkonyán (méghozzá Németországban) játszódik, ami szerintem sokat dobott a miliőn. Szintén korán szembesültem vele, hogy itt nem nagyon lesz vizuális finomkodás: Ryan közlegény-szinten nyers és naturalista a film, hála a magasságos úristennek. Ez alól csak a főszereplők kivételek, ami sajnálatos, de érthető húzás, ez még így is egy szép méretes lépés a jó irányba. Ennek is köszönhető, hogy valami elképesztően kurva jól néz ki a múvi, különös tekintettel az akciókra, amikből kapunk bőven. Imádtam minden perc zúzást, főleg az elején, úgyhogy ide nekem a világ összes többi tankos filmjét, de legkésőbb tegnapra.

Amit még imádtam, azok a karakterek. Ayer mesterien tálalja a háborús pszichózist, ez a kis csapatnyi meggyötört félőrült baromi jól sikerült, és a színészeket sem érheti panasz.

Egyetlenegy kisiklást produkált a történet - méghozzá pont a legjobb jelenetében -, azt ugyanis nagyon nehéz elképzelnem, hogy a német kislány tíz perccel azután, hogy reszket a félelemtől, tényleg nyugodt szívvel és mosolyogva menne szobára a liberátor fiúval. Ez annyira naiv és gagyi pillanat volt, hogy szabályosan zokon vettem. Sértően együgyű, igen meredeken lóg ki a film addigi és azutáni minőségéből.

De ezzel együtt is azt kell mondjam, hiába féltem a Fury-tól, nem az End of Watch Ayer utolsó jó filmje, hanem ez. Bárcsak valahogy visszatalálna ide az öreg.

2016-11-14 02:44:30 sasi89 (4) #60

Ez egy korrekt film a maga műfajában, ha lehetne hármas és négyes között osztályoznám, nem igen nyújt semmi extrát az igaz, de azért helyenként 1-2 jelenet érzelmileg elég keményre sikerült.

2016-07-22 03:55:32 Ugor (4) #59

Én is megnéztem újra, mert azért fontos film ez. És másodszor jobb volt, mint annak idején. Azt hiszem, először sokkal jobban lépre mentem az un. „hibáknak”, amiket itt sokan emlegettek. Másodszorra vagy harmadszorra ezek a „hibák” már nem annyira érdekesek, miután tudom, hogy miért vannak. Van azonban egy másik vonal, ami nem volt eddig boncolgatva: a háború és nők. A polgári lakosság. Emlékszem, amikor a Lorében láttam ezt, nagyon szíven ütött. Már többször láttunk totálisan elszerencsétlenedett legyőzötteket, főleg olasz és német vonatkozású filmekben, emlékezetes a Malénában az éhező nők kiszolgáltatottsága és „bűne”, de kevés film nyúl hozzá a valószínű valósághoz. A propaganda-ízű filmeknél a felszabadított lakosság mindig az utcára özönlik a semmiből, pincékből, falrepedésekből, és csinos ruhácskákban, szépen fodrászolva táncikál és kacag, szökell és énekel, és zenére öleli-csókolja a felszabadítókat. Itt, ebben a filmben volt egy döbbenetes momentum, a városban a harc éppen véget ér, éppen lövik le az utolsó honvédő hazafiakat, és amikor ez sikerül, a nők azonnal előrontanak és sürgősen szexelni kezdenek a győztesekkel. Mint a filmből megtudtuk, valószínűleg élelemért, cigarettáért. Szóval, a családból apán még füstölög a friss lyuk, az anyu már hág is a lövésszel… ez valami borzalom! A film nem mond erkölcsi ítéletet, én sem. Csak az mondhat, aki volt már olyan helyzetben. Más nem. Meg még arra gondolok, hogy nem nevezték ezt esetleg pár hónap vagy év után „erőszaknak”? Ahogy például nálunk. De lehet, hogy itt is ugyanígy volt minden, csak mi még mindig képtelenek vagyunk feldolgozni a saját múltunkat. Nem tudom. Nálunk mindig egészen más helyekre helyeződik a hangsúly, mi sosem vagyunk/voltunk hibásak semmiben, mindig mindenki velünk szúrt ki, minket bántott. Vagy csak én érzem így.

2016-05-16 11:38:31 ChrisAdam (4) #58

Rendkívül nehéz jól ábrázolni a háborút. Úgy jól, hogy az ember tényleg elhiggye, hogy ott van. Nem tankok, látványos effektet, jó snittek, fegyverek és sok "fuck" jellemzi a jó háborús filmet, hanem hogy sikerül-e megragadni a háború lelkét. Nem sok ilyen filmet láttam. Egyik köztük a Saul fia, a másik Az őrület határán, de említhetném az Acéllövedéket is, A dicsőség ösvényeit (két Kubrick!) és talán ennyiben ki is merültünk - teszem hozzá, sok háborús filmet nem láttam még.
Ami itt is szemet szúrt: a sablonos karakterek, sablonos párbeszédeik, sablonos történések. Semmi olyan, ami igazán nyerssé, egyedivé, emberközpontúvá tenné a filmet. Pedig látszik, hogy akar - mindenütt egy-egy különféle módon megölt halott, egy szétmarcangolt arc, kéz, láb, nyomott, felhős időjárás, szálló füst, romok és érződik, hogy igen, a film meg akar engem döbbenteni, el akar borzasztani, ki akarja belőlem hozni az érzelmeimet és így lesz giccsesen hatásvadász, pátoszos.
Pedig amúgy nem is lenne rossz háborús filmként, sőt. Brad Pitt karaktere volt az egyedüli, akire azt mondom, jól sikerült. Valahogy rajta érződik az, hogy tényleg küzd, nem csak a fronton, de bent is, az öldöklő énje ellen, az ő karaktere talán megérinti azt a színvonalat szinte, amit Az őrület határán katonái mutatnak be tökéletesen.
Logan Lerman színészi játékában amúgy kellemesen csalódtam, mint ahogy egyébként az egész bagázs egész jót művel a vásznon, a Transformers gyerekről se gondoltam volna, hogy egyszer bírni fogom.
Összességében nem rossz film, sőt, lehet nem is utoljára láttam. A négyest is megkapta tőlem első körben, de azért ha szigorú vagyok - márpedig azt hiszem, a háborús filmekhez nagyon is az vagyok és ez így jó -, akkor ez csak egy erős hármas lehet. Mindenesetre nem csalódtam a filmben, valami ilyet vártam. Hollywoodhoz képest jó.

2016-05-10 15:08:01 gerbence (4) #57

...újranézve revideálom a korábban leírt véleményemet: érzelmileg kifejezetten erős a film. Ha intellektuálisan nem is, emocionálisan kifejezetten "igénybe vesz". Lehetséges (sőt: valószínű), hogy ebben az is szerepet játszik, hogy ezúttal az eredeti hanggal néztem meg, így sokkal realisztikusabb, zsigeribb volt az élmény. Illetve mindig könnyebb a belső, hangulati-érzelmi regisztereire koncentrálni egy filmnek, amikor a cselekmény már ismert, és nem a történet fordulatai kötik le a figyelmet.
A sokak által sokszor és sokat kritizált utolsó jelenet így is kicsit sok volt, túlzónak és pátoszosnak hatott, de igazából még a befogadhatón és elfogadhatón belül. (Egyedül az "új fiú" lógott ki innen számomra, a megkeseredett "öreg rókák" részéről még megérthető a döntés: ők úgy adják fel a további küzdelmet, hogy nem adják föl a küzdelmet.)
Első megnézésre a hármas felől közelített a négyeshez az értékelésem, most másodjára már inkább az ötös felől ugyanez.
Erőteljes, kemény film, páncéltörő löveggel bombázza a lelket. A cím tökéletes.
Gyűlölöm a háborút.

előzmény: gerbence (#5)

2016-03-26 13:19:41 myke7 (2) #56

Szóval az SS katonák felsorakoznak a film végén, hogy lelőjjék őket egymás után, amikor van náluk jó pár páncéltörő. Ill 2 lövöldözés között hirtelen besötétedik.
Hollywoodi mese, hitelesség zéró. Kár érte.

2016-03-15 02:08:30 adikaland (3) #55

Az ilyen filmekből kellene 40perces verzió.
Nem is tudom hanyas ez.
Mondjuk az ebéd jelenet jóindulattal 5
Akciók 5.
Karakterek 2.
Párbeszédek 2
Plusz ezek mellé hozzáveszem, hogy néha mennyire hihetetlen, hiteltelen, fárasztó... Ez inkább 3as, mint 4es.

2015-10-11 11:46:47 BonnyJohnny (3) #54

Én annyiban egyetértek, hogy ez pont annyira jó háborús film, mint a Saving Private Ryan és a We Were Soldiers. :D

előzmény: Reeve1 (#52)

2015-10-10 20:51:29 tomside (3) #53

Nálam nagyon nem.

előzmény: Reeve1 (#52)

2015-10-10 19:56:21 Reeve1 (5) #52

Szerintem a legjobb háborús film a Ryan közlegény megmentése meg a Katonák voltunk óta.

2015-07-03 20:54:28 BonnyJohnny (3) #51

Ott kellett volna véget érnie.

előzmény: tomside (#50)

2015-07-03 20:00:47 tomside (3) #50

A jelenet a hölgyekkel ér valamit, meg kb. néhány karakter. És vannak szép képes is.

2015-05-15 07:36:42 Mizi (?) #49

Inkább a Mr. és Ms. Smith akkor már

előzmény: Tenebra (#48)

2015-05-15 07:18:37 Tenebra (4) #48

Nem, mert az a World War Z. :D

előzmény: Turbolada@freemail.hu (#47)

2015-05-15 02:48:55 Turbolada@freemail.hu (2) #47

Gyenge 2-es. Pitt egyik legrosszabb filmje.

2015-04-19 10:44:36 Busmen (5) #46

A drámája és a színészek játéka nagyon tetszett , ezért eme pontszám! Nem dokumentumfilmet néztem , így a történeti és egyéb hűségektől eltekintek.

2015-04-15 00:57:00 Hinori (4) #45

Látványos, szinte érzem a vér és a mocsok bűzét, a hangulata is jóra sikeredett. Eltekintve a zöld lézer lövedékektől, melyre még George Lucas is szemrehányást tenne, alapvetően tetszett a film. De van némi kivetnivaló! A történet logikáján lehetne mit csiszolni, továbbá nem érzem a realitást bizonyos jeleneteknél, ami szerintem elég központú dolog egy háborús filmben.
Pl a végén Collier 3 sniper lövéstől nem, hogy nem vérez el, de még kedve is van befeküdni a tankba és lövöldözni. Hollywoodban már csak így meg.. Ezután szintén 3 (há!, micsoda varázsszám) repesz éri a tank belsejét közvetlen mellette, megtörténik a robbanás. Amikor újra jelentbe kerül, a hullája jólfésülten csücsül a sarokban és nem, nem cafatokban roskadozik.

2015-04-08 14:22:15 BalaKovesi (5) #44

Egyébként ha jól tudom csata előtt közvetlen nem szabadott enni...Wardaddy viszont mégis mondja Normannek a filmben hogy „egyél,mert mindjárt indulunk” (mármint a csatába mennek ha jól emlékszem)

2015-04-07 19:57:33 schankox (4) #43

Az átlagosnál több sületlenség meg pátosz lehúzza az amúgy hangulatilag és látvány szempontjából rendben lévő filmet. Gyenge négyes.
65%

2015-04-02 13:42:26 Tenebra (4) #42

"Miért néznek úgy ki a lövedékek, mintha valami lézerfotonágyúk süveltenének a star trek/wars-ból?"

Ez nekem is szemet szúrt, de bizonyára az volt a funkciója, amit alább is írtak: jelzés. Más kérdés, hogy így néha tényleg olyan érzésem volt, mintha az 1977-es Star Warst nézném II. Vh-s közegben. :D

előzmény: gringo (#19)

2015-04-02 13:40:31 Tenebra (4) #41

Nem volt ez rossz film, csak hát tipikusan amerikai háborús film. Leginkább az Elit alakulat című sorozatra emlékeztetett, de jó pár játékot is eszembe juttatott (Call of Duty 2, Brothers in Arms, Medal of Honor Pacific Assault). Előre tudtam nemcsak azt, ki fog elhullani, hanem azt is, hogy milyen sorrendben fognak meghalni. Nagyon kiszámítható volt, hogy Brad Pitt karaktere is fűbe fog harapni, mert egy xenofób, agresszív állat, akiben van jó - így nyilván az utolsó géppuskázás vagy akár a német családnál tett kitérő is egyfajta megváltás számára. Tipikus, klasszikus hollywoodi fogás.

De persze legelőször a "menthetetlen" rasszista és nőgyűlölő bunkó csapattagot lövik át, majd a puerto ricoi fickót, aztán az ügyeletes geeket, Shia LeBouf karakterét, és aztán egy hősies, Vad bandát idéző géppuskázásban Brad Pitt parancsnoka is a fűbe harap. S ki más élné túl, mint a visszahúzódó, fiatal, liberális gondolkodású, szolid kisfiú... Áhhh.


Nyilván ez így maximum közepes lehetne.

David Ayer viszont olyan talajközeli módon mutatja be a háborút, ahogy Az utolsó műszakban a rendőrök mindennapjait. Így ott érzi magát az ember a Pokolban, a mocsokban, és egyáltalán nem dicső felszabadító hadjáratnak, hanem életeket követelő, erőltetett és végkimerültség határáig fárasztó menetelésnek mutatja be a háborút. Persze a németeket elég egyoldalúan mutatta be, de hát most nem is ezen volt a hangsúly. Hanem azon, hogy a Szövetséges oldalon sem mindenki fürödhetett májusban a győzelemben, nagyon sokan nem látták meg Berlint a felszabadítók közül.

Ez számomra nagyon átjött. És a "showdown" baromságai ellenére is nagyon látványos és energikus küzdelem volt, a Vad banda és a 300 jutottak eszembe róla.

Emiatt gyenge 4-est tudok neki adni.

2015-03-31 23:25:49 Corso666 (5) #40

Ez nem dokumentum film. Rosszul álltál az egészhez.

előzmény: HejjaX (#39)

2015-03-28 19:24:16 HejjaX (2) #39

Ilyen bűnrossz utolsó jelenetet én még nem láttam háborús filmben.
Hagyján, hogy a németek annyira hülyék, hogy amikor meglátják a tankot, akkor nem csak egy felderítő egységet küldenek oda és tisztes távolságból figyelik, mi történik, hanem a teljes gyalogság és a páncélos is követik a felderítőket!
Az is hagyján, hogy kb 2 perc alatt lesz nappalból sötét éjszaka.
Még az is hagyján, hogy egyáltalán szembeszállnak a 2-300 tagú ss osztaggal, mert hiába esélytelenek és értelmetlen ezt tenniük, de hát az a tank az ő otthonuk, na, és azt is alaposan a szánkba rágták, hogy zsigerből gyűlölik az ss-t.
De hogy egy nyomorult páncélöklöt sem használnak a németek, amivel rövid úton lerendezhetnék a tankot, vagy gránátot dobnának alá, nem, azt minek? Három suhanc korábban molotov koktélokkal szedte le (igaz, lesből) az egyik Shermant. De itt több száz katonának sem megy.
A mesterlövészes jelenetnél (3 lövésből egy sem halálos) már csak a fejemet fogtam.
És aztán a végén a waffen ss katona (legyen bármilyen fiatal is) nem jelenti, hogy ott egy amerikai katona (aki korábban leszedte a fél egységét, a bajtársait), hát az egyszerűen a közröhej kategóriája volt. Még csak nem is egy sima wehrmachtos volt, hanem waffen ss katona, a legfanatikusabb fajta, agymosott barom, aki élvezettel harcol hitlerért és Németországért.

A többi baromságra már ki sem térek, egy viszonylag tűrhető (bár addig sem hibátlan) háborús filmet így elcseszni...

2015-03-13 23:26:15 greenfog (5) #38

részvétem BonnyJohnny :(( de én az eredeti "birdman"re gondoltam :)

2015-03-07 18:10:54 BonnyJohnny (3) #37

Igazából, mostanában, mióta a gépemen van a dvdrip, naponta többször is belenézek. :))

előzmény: greenfog (#36)

2015-03-07 17:39:03 greenfog (5) #36

akinek nem tetszett az nézze a "Birdman"-t naponta többször. :))

2015-01-18 19:58:13 R2d2 (4) #35

A nyomjelző lövedékek látszanak lézerfegyvernek. Tapasztaltabb katonák ki szokták ezeket dobni a többi közül (ha nem géppuskárol van szó)...hisz a torkolat tüzet és a hangot leszámítva , elárulja a lövés helyét. Egy Shermanban pedig nincs sok hely, azaz alig van hely, tehát csak miután bentről elfogyott a lőszer, akkor lehet ujabbakat behozni kintről.
A filmnek megvannak a maga hibái, de elég valósághűen mutatja be a háború borzalmait. Shia LaBeouf kezd beérni mint színész, Logan Lerman is jó uton halad, de a legjobban Jon Bernthal hozta a szerepét.

2015-01-17 20:24:25 gerbence (4) #34

...amúgy meg nem is basznak benne fejszét.

előzmény: Zalaba Ferenc (#1)

2015-01-17 19:36:41 ipartelep (2) #33

Ez egy mesefilm. Az a baj vele, hogy nem realista. Márpedig egy ilyen háborús filmben, ahol a lényeg nem a történeten a drámán, az emberi kapcsolatokon, hanem leginkább a látványon lenne ott nem ártana kissé valósághűbbnek lenni. A harcok, de főleg az utolsó teljesen irreálisak.

2015-01-16 19:48:36 tractorking (2) #32

A legócskább, ezerszer látott sablonokból építkező, hamisítatlan 'halivudi' kultúr-szemét. Nyilvánvaló, hogy a szellemi serdületlenség szimptómiáitól szabadulni képtelen amerikaiak a háborús filmek kategóriájában vetik csak el igazán a sulykot. Ez már egyenesen szánalmas.

2015-01-06 00:24:19 Dió (4) #31

Meglepően jó első kétharmad, amit le kell rántani a fináléval. Egy tanknyi ember egy egész osztag ellen, egy olyan cél érdekében, amely nem létezik. Bár fel lehet ezt a háború céltalanságának példázataként is fogni, és úgy nem rossz. Kegyelemnégyes.

2015-01-02 23:57:16 McCl@ne (3) #30

Jelzőlövedék lesz az a lézerfegyver, alább már kifejtették nálam jóval hozzáértőbb emberek.
Spoileres résszel pedig maximálisan egyetértek, eléggé agyonüti az egészen addig teljesen más hangulatú filmet.

előzmény: ZoLeEe (#26)

2015-01-02 19:05:00 Rorschach (4) #29

"Tolerancia! Ne személyeskedj és gorombáskodj, légy megértő, türelmes, légy tisztelettel mások iránt, még akkor is, ha nehéz. A fórum a filmek véleményezésére van, nem a fórumtársakéra. (pl. "Ki az a hülye, aki erre egyest ad?"-jellegű kirohanásoknak nem fogunk örülni.) Ne provokálj! (Természetesen nyugodtan nyilváníthatsz negatív véleményt sokak által szeretett filmekről is, de csak értelmesen – ha pl. annyit írsz be A keresztapa fórumába, hogy "Ez szar!", az bizony provokáció.)" - Ezékiel 25:17

előzmény: zozonagy (#28)

2015-01-02 17:55:04 zozonagy (2) #28

tré

2015-01-02 12:58:16 Spirit (1) #27

Azt végképp nem értem, hogy ha
Brad Pitt karaktere lelövet egy német katonát a fiatal sráccal, akkor
miért várják el egy másodpercig is, hogy szomorú legyek a végén és együttérezzek velük?
Miért van az, hogy
sérült karú SS katonákat szabad csak úgy leölni?
Az ilyenek miatt ez a film a pöcegödörbe való.

előzmény: McCl@ne (#25)

2015-01-02 03:11:01 ZoLeEe (4) #26

leszámítva a lézerfegyvereket, fejfogós logikátlanságokathú jön 200 német, nemhogy beletennénk kintről az összes lőszert...á neeeeem, helyette inkább szavaljunk bibliai idézeteket... meg a giccses végét ez azért elég jó volt.

2014-12-31 10:06:07 McCl@ne (3) #25

Na, kint van törrenten, megjöttek a szakértők is :D
Nézhetetlen film, hát persze :D

előzmény: Spirit (#24)

2014-12-31 08:34:48 Spirit (1) #24

Vannak benne ügyes jelenetek. De sajnos a producer sok olyan helyre pofátlankodott oda, ahol semmi keresnivalója nincsen. Klisékkel telibombázott, erkölcsileg nulla egy film.

1/10

2014-12-05 07:23:01 Calavera (?) #23

nagyon köszönöm a spoileres részt, mert pont ezt magyaráztam a páromnak, hogy beszarás
vagy amikor a gyerek visszarohan, hogy jönnek a németek és kb 30percig diskurálnak mindenről meg holtest, meg még egy cigi, meg még a tököm tudja, ugyanilyen

előzmény: Proxyi (#13)

2014-12-04 12:27:48 Calavera (?) #22

hello, nem értek a világháborús ballisztikához, de miért van a németeknek zöld lézerfegyverük az amcsiknak meg piros?mármint a lövedékekre gondolok
a film egyébként több mint zseniális, a néhány triviális hibától eltekintve!

2014-11-28 07:56:12 opposition (4) #21

Elmondják, csak lehet, hogy átpörgetted :) a moziban. Minden, ha jól emlékszem harmadik, vagy negyedik lövedék a tárban jelző lövedék, hogy pontosan tudják merre tüzelnek.

előzmény: gringo (#19)

2014-11-28 03:02:21 lesik20 (?) #20

Nem akarok az az ember lenni de az "Érdekességekben" fel van tüntetve hogy a film "egészében" nem látszik a nap.

Nos cáfolnám

2014-11-23 23:13:10 gringo (4) #19

Miért néznek úgy ki a lövedékek, mintha valami lézerfotonágyúk süveltenének a star trek/wars-ból?

2014-11-17 23:42:35 largo (2) #18

És hozzátenném, hogy a cím totális félrevezetés, semmi köze a filmhez, azon kívül, hogy tankot így hívják.

2014-11-17 23:39:36 largo (2) #17

Nem közöl semmi újat, felsorakoztat paneleket, melyekből mind láttunk már jobban megvalósítottakat, de a legnagyobb baja, hogy nincs egy centet is érő "sztorilájn".
"Vegyetek be egy falut, aztán a következőt, majd védjétek meg azt a kereszteződést, aminek semmilyen stratégiai jelentősége nincs, mert ha nem az úton jönnek rajta a nácik, akkor mellett a füvön, ahogy a filmeben is volt:/"
Hogy technikailag rendben van, az alap, nem értékelendő.
A film nem győzött meg arról, hogy volt értelme megcsinálni, de arról se, hogy akart e egyáltalán mondani valamit, szólni valamiról.
Nem értem Pitt szerepvállalását benne. Sztár nélkül ez a film kis túlzással, de moziba se került volna nálunk.
Nem rossz, de jó sem. Inkább fölösleges.

2014-11-15 14:54:26 BonnyJohnny (3) #16

Technikailag és a film nagyobbik részében hangulatilag is korrekt háborús film. Az amerika éltetést a háborúban kegyetlenné vált katonák akarnák ellensúlyozni, akikről azért persze csak kiderül, hogy mélyen jó fiúk és hősök. Kár érte. Persze ettől még nem lett rossz, csak épp a jó indulást löki sárba vele. A (szokásos) német feketítést pedig igyekszik az SS-re koncentrálni. Ez többé-kevésbé korrektebbé teszi a megközelítést, de árnyaltabbá nem. A sablonos karaktereken és történeten, illetve a patetikus végkifejleten kívül nem igazán tudnék konkrét negatívumokat mondani. Úgyhogy semmiképpen sem rossz, de semmiképpen sem jó. Korrekt amerika film naturalista háború ábrázolással és jó kis tankcsatákkal. A baj, csak az, hogy jobb rendezőknél ennek kéne az alapnak lennie, nem a célnak...

2014-11-02 19:51:53 TomPowell (4) #15

Néhol a gondosan felépített realitást feláldozza a hatásvadászat oltárán, de Ayer bivalyerős atmoszférával és színészi játékkal festi meg a háború poklát valamint, hogy rohadt nehéz embernek maradni az embertelenség közepette. Majdnem ötös.

2014-10-31 16:41:43 deathcode (?) #14

Ééés megszületett körülbelül a harmadik nem akarom megnézni jelölésű filmem az oldalon ^^

előzmény: Proxyi (#13)

2014-10-30 23:51:13 Proxyi (?) #13

A filmet nézve megérlelődött az a gondolat bennem, hogy hálivúdi háborús filmeket soha többé! A tankcsaták jók, de az összes többi, pátoszos, töménytelen mennyiségben giccses, a párbeszédek erőltetettek.
A végén meg:Pitt kap 3 (!!!!) sniper lövést kábé 20 méterről (!!!), és nem hogy nem halálozik el azonnal, akárcsak egytől, hanem még van ereje bemászni a tankba (!!!), ott kedélyesen eldiskurálni az élet nagy dolgairól, lelőni egy-két nácit még...
Na itt a fejemet fogtam, mondom ez komédia.

2014-10-27 21:36:33 Gasz András (3) #12

Harag :

Hú tényleg felemás egy film lett! Az eleje a nyomasztó hangulattal és ütős tankcsatákkal, szuper durva és kerüli a giccset! Aztán a felétől sokszor áll le 10-20 percre dumálgatni, hogy a végén teljesen pátoszos és giccses legyen és valószerűtlen, a realitás látszatát pedig addig próbálta felépíteni. Nálam sem Pitt volt a meglepi, ő hozta a szerepét, hanem a többiek játéka! Az egész csapat nagyon jól működött együtt , a dumák is eltaláltak voltak és 1-2 szereplőtől eltekintve a szinkronmunka is élettel teli volt, nem volt nem unottan felolvasott.
Örvendetes volt látni, hogy igazi tankokat használtak, no de miért kellett piros és zöld Star Warsos lövéseket rakni a filmbe?????

A dumák számomra felidézték a Kelly hőseit, durvaságban pedig még le is győzte a Ryan közlegényt, de giccsben is sikerült a végére elérni azt. Tankcsatákban viszont nagyon odatetté magukat, látvány terén és hogy igaziakkal oldották meg. Az más kérdés, hogy sok volt a lepattanó, főleg egy Tigrissel szemben... :)


75%

2014-10-26 11:09:03 Jason13 (4) #11

David Ayer kiküszöbölte renoméján a csorbát, amit a meglehetősen gyenge Szabotázs okozott.
A rendező szakított a korrupt zsarukkal és Los Angeles bűntől és mocsoktól bűzlő utcáitól, hogy a II. világháborúba kalauzoljon minket, ahol egy tank legénységének szemszögéből pillanthatunk be a földi pokolba.
A film igencsak szikár, naturalista és földhözragadt, a játékidő első fele már-már torokszorító atmoszférával rendelkezik és brutális képekkel festi le a háború borzalmait. A tempó is rendkívül kimért, precíz módon halad előre, aztán a film közepénél kissé leül a hangulat és itt kezdődik a baj. Igaz, szükségszerű volt itt az a 15-20 perc, ahol a dialógusokon és a karakterekből elő törő érzelmeken van a hangsúly, viszont én ezt kissé vontatottnak éreztem. Ezek után pedig jön a finálé, ami már levetkőzi magáról a realitást és szinte a John Rambo-végén látható mészárszékkel említhető egy lapon. Ez egyrészt pozitívum, hiszen igencsak látványosak és húsba vágóak ezek a jelenetek, azonban a film elején felépített földhözragadt bemutatásmódot szembe hugyozza.
Emiatt nem kapja meg tőlem a maximális pontszámot Ayer legújabb munkája. De nem kell megijedni, a színészek kiválóak Pitt-el az élen, Steven Price zenéje nagyszerű talpalávaló a látottakhoz és az akciójelenetek elképesztően látványosak és véresek.
Az idő majd eldönti, hogy háborús klasszikus lesz e a Haragból, nekem mindenesetre nagyon tetszett és remélem Ayer megmarad ezen a vonalon és a Swarzi-s agymenése betudható egyszeri botlásnak.

2014-10-25 10:01:13 lehel89 (3) #10

Hát, nekem pont, hogy a "giccsmentes" volt az utolsó jelző, ami eszembejutott, amikor kijöttem a moziból. Ebben bizony volt bőven.

előzmény: robertjordan (#2)

2014-10-25 00:16:30 koponyányi monyók (4) #9

Előítéletekkel ültem be a vetítésre, mert az ilyen filmeket élből kerülöm, főleg ha amerikaiak, mert olyan pátosszal képesek átitatni, amelyet nem tud elviselni a gyomrom. E tekintetben mindenképp pozitív csalódás volt, egy-két jelenettől eltekintve abszolút realistának hatott a film, és nem volt bennem furcsa, kellemetlen érzés a nagy jelenetektől sem, azok is rendkívül valóságosnak hatottak.

A színészi játék kimagasló, bár nekem Brad Pitt tűnt a legkevésbé hihetőnek, nem tudom, hogy eleve a figurája nem tetszett, vagy ahogy megközelítette ezt a karaktert, mindenesetre nagyon idegenül hatott. Shia Labeouf óriási pozitív csalódás, nagyon jól hozta a szerepét, azonban az abszolút kedvencem Logan Lerman lett, remélem, másban is láthatom majd, üde színfolt volt.

A tankcsaták pedig hihetetlen részletes és életszerűek voltak, soha hasonlót még nem láttam vásznon.

2014-10-24 19:08:59 Vektor (3) #8

Volt pár jelenet, ahol nem tudtam eldönteni, hogy azért érzem kényelmetlenül magam, mert az író/rendező azt akarja, vagy azért, mert megmagyarázhatatlanul rosszul vannak megírva, mintha valaki a jobb háborús filmeket akarná imitálni, sikertelenül. Egy bizonyos jelenet kivételével egyszer sem szögezett székbe, sőt azt is sikerült utólag elszúrni egy olcsó fordulattal. Technikailag bizonyos elemei elismerésre méltóak, és a színészek is kihozták az alapanyagból a maximumot, de max. akkor érdemes megnézni, ha az ember nem vár mást, mint egy agyatlan náciölős akciófilmet Brad Pittel egy tankban.

2014-10-24 10:53:10 robertjordan (5) #7

A forgatókönyvhöz még annyit, hogy érződik, hogy Ayer írta. Nagyon jók a párbeszédek, ami már önmagában örömre ad okot. Egyszer sem fogtam a fejem, hogy mi ez a baromság, amit a szereplők szájába adott. Persze mondhatnánk, hogy ez a minimum, ha a Kiképzés írója munkát ad ki a kezei közül.

Egyébként Ayert megkérdezték, hogy tervezi-e rendezői változat kiadását, amire határozott nemmel válaszolt, mondván, hogy gyakorlatilag ez az ő rendezői változata, és egyetlen percet sem sajnált kivágni az első 4 órás munkaverzióból.

2014-10-24 10:40:04 robertjordan (5) #6

Csak néhány jelenet, ami szerintem felejthetetlen (anélkül, hogy spoilereznék): nyitókép, reggelizős jelenet, Shia Labeouf bibliai idézete a végső harc előtt, a kölyök "férfivá avatása". És nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a film - annak ellenére, hogy amerikai produkció - egyáltalán nem idealizálja az amerikai katonákat, amit az is bizonyít, hogy bemutatja a "konszenzuális nemi erőszak" amerikaik által is gyakorolt jelenségét, valamint az amerikaiak már-már szadisztikus kegyetlenségét az ellenséggel szemben. A katonák többsége nem jó ember (a főszereplő konkrétan háborús bűncselekményt követ el az egyik jelenetben), a bajtársiasság az egyetlen erényük, amellyel a néző azonosulni tud. Ugyanakkor a német katonák sincsenek démonizálva, sőt a végső jelenet talán némi igazságot is szolgáltat velük szemben. Nincs a filmben egyetlen amerikai zászló sem, nincs amerikai proganda, csak színtiszta heroizmus, kötelességtudat, amelyet Ayer giccs nélkül ábrázol.


előzmény: Zalaba Ferenc (#1)

2014-10-23 21:26:25 gerbence (4) #5

...ja, és egy kis adalék: direkt kinéztem az est.hu-n egy feliratos vetítést - Corvin, a forradalmi áthallást erősítendő :), 12:30 - erre már az első kép megjelenése előtt felhangzik a magyar szinkron... Mit mondjak, ökölbe szorult az arcom. Miután kénytelen voltam így végignézni a filmet, meg kell mondjam, az első düh-hullám (Fury...) után teljesen megbékéltem vele, kimondottan jó munka. Stohl Pitt hozza a kötelezőt, Shia LaBeouf és Jon Berthal magyar hangjai viszont kimagaslóan jól szerepelnek, bár a LaBeouf-öt (-ot? -et?) szinkronizáló Hamvas Dánieltől ez már megszokott (Indiana Jones 4, Fékezhetetlen - szerintem mindegyikben remek volt), nem csak hangsúlyokat, de ízt ad a szövegnek. A többiek is rendben vannak, sehol sem lógott ki a lóláb (bár Csőre nekem egy kicsit idegenül hatott, talán mert az ő hangját inkább könnyedebb szerepekkel azonosítom magamban).
Szóval a szinkron jó, de azért kíváncsi lettem volna az eredeti szövegre.

előzmény: gerbence (#3)

2014-10-23 21:02:32 project640 (4) #4

sokat gondolkodtam rajta, hogy hol kezdjem :-)
aki a tankokra kiváncsi, az nem fog csalódni, hihetetlen részletességgel mutatja be a filmben szereplő Sherman harckocsit, kapunk egy kis Tigrist is :-) harckocsicsatát, így még nem mutattak be filmben!
a film brutálisan mutatja be az emberi kiégést, a döbbenetes tragédiát, mely Németországot ért... felfoghatatlan pusztulás, felfoghatatlan fanatizmus az SS részéről, csüggedés, apátia, félelem a civil lakosságban ... az egyenruhába beöltözött német gyerekek (nekem 2 kicsi gyerekem van) hihetetlen szomorú látványa (ki az az állat akinek ez eszébe jutott!!!???) ... az amerikai katonák fáradsága, kimerültsége, érthetetlensége .... az ember egy darab hús .... mindezt parádésan bemutatja a film ... egy kicsit a film vége lett amolyan Hollywood-i, de minden szempontból kiváló film
egy dolgot tanul meg belőle az ember: a háború nem játék, betegség, mint a tífusz

2014-10-23 17:07:06 gerbence (4) #3

A forradalmat, némileg keresett áthallással egy tankos filmmel ünnepeltem ma meg, a Brad Pitt miatt várt, és David Ayer miatt némileg félve várt Haraggal.
Talán nincs új a Nap alatt, talán kezdem körbezárni személyes filmes univerzumomat, de mostanában erős párhuzamokat vélek találni az egyes filmélményeim kapcsán: ahogy a tegnap megtekintett Andrej Rubljov a Hetedik pecsét testvérdarabjának tűnt számomra, ezúttal a - pusztán formai megoldásait leszámítva szintén nem sok újat hozó - Ryan közlegény sejlett át a képeken. Ezt az utóbbi rokonságot azonban kevésbé érzem testvéri viszonynak, mint inkább klónozásnak. A klón klónjának. Semmi eredetit ugyanis nem mutat fel.
Ami önmagában még nem is lenne tulajdonképpen hatalmas probléma, de nem egyértelmű, mennyire életképes az egyed: megáll-e a saját lábán, illetve mennyi ideig áll meg, mennyire lesz emlékezetes. Tartok tőle, hogy nem kifejezetten, ugyanis a valóban realisztikus látvány mellett nem jut elég emlékezetes jelenet, elég idézhető szöveg, sem maradandó, vagy igazán megkedvelhető karakter a filmbe, amivel igazán meg tudna szólítani. A legmélyebb benyomást talán Emma tette rám, akit kb. öt percben láthatunk, és van talán két mondata, az is németül, lefordítatlanul. A többiek sorsa majdnem csak annyira érdekes, mint a lőszeresdobozban sorakozó töltényeké: talán csak azt a kérdést vetik fel, hogy mikor lövik ki őket.
Emellett a feszültség több ponton is tapintható, az akciójelenetekben benne van a zsigeri izgalom, de emocionális vagy intellektuális téren sajnos csaknem teljesen hiányzik belőle.
Több beszélgetős résszel közelebb hozhatták volna hozzánk a karaktereket és átélhetőbbé tehették volna a történéseket - persze ehhez kellett volna, hogy Ayernek legyen mit elmondania, elmondatnia a szereplőivel nekünk. Valószínűleg nem volt, azon kívül, hogy a háború mocskos és szemét dolog, és mocskossá és szemétté (esetleg puszta áldozattá) teszi azokat, akik belekeverednek. Ez igaz és érvényes állítás, de sokszor hallottuk már, ez ilyen szinten benne van a Rambo bárhányban is. Ettől a filmtől ennél többet vártam, emiat ha tomboló düh nem is, némi csalódottság azért marad utána.
De azért felkerül majd a polcra, pontosan a Ryan mellé.
Igazuk van azoknak, akik "háborús pornót" említenek: itt csak a fizikai megmutatáson van a hangsúly, a külsődleges forma által keltett ingereken, belső (értelmi, érzelmi) töltést ne kérjünk számon, ez itt nem volt cél. Ilyen szemüveggel nézve viszont megkaphatja a négyest.

2014-10-23 16:20:22 robertjordan (5) #2

Én lepődtem meg a legjobban, de ez bizony hibátlanra sikeredett. Semmi giccs, hétköznapiságàval is megragadó színészi alakítások, és egy zseniálisan felépített - heroikus fináléban kicsúcsosodó - történet.

2014-10-23 13:18:43 Zalaba Ferenc (3) #1

Valahol a kiváló és a rettenetesen rossz között döcög a feledésbe Brad Pitt tankos-(fejszét)baszós háborús mészárszéke. Kezdek attól félni, hogy Az utolsó műszak csak véletlen volt.