Scream (1996) ☆ 👁

Sikoly

(Wes Craven)

amerikai horror

3,5
★★★☆☆
793 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-24 22:25:28 Korben (?) #59

Újranézve a napokban annak ellenére h tudtam ki a gyilkos - még mindig nagyon szórakoztató!
A hibáit a kiváló humor és szatirikus beszólások feledtetik!

2021-12-13 18:31:11 KicsiPeti (5) #58

Imádom, imádom, hibái ellenére,szerelem volt első látásra 20 évvel ezelött, és ez azóta is tart, és örökké tartani fog, 1.5 évente újra nézem.
Aktuális hisz jön az új rész januárban....

Szereplőket imadom, a maszkot imádom, a történetet imádom, kikacsintgatásokat imádom, elfogult vagyok .... tudom... de a SIKOLY, AZ SIKOLY.....

2021-06-16 22:13:53 Tudomisén (5) #57

A kedvenc horrorfilmem! Klappol benne a misztikum és a humor része is, anno hatalmas nyomot hagyott bennem. Végre van egy olyan nem-hivatalos oldal ahol nem könyvelik el instant közepes, gyilkolászós, tucatfilmnek csak azért mert a horrorra akadva parodizálta...

2020-04-26 10:20:57 DevilTakeU (5) #56

A mai napig zseniálisnak tartom a trilógiát,és még a tizenegy évvel későbbi,előzetesen rókabőrnek titulált negyedik rész is egészen szórakoztatóra sikerült,de erről később. :)

Elöljáróban leszögezem,hogy egy több mint negyedévszázados filmről beszélünk,messze nem ugyanaz az élmény annak aki 1996-ban látta moziban,és annak,aki csak az elmúlt néhány évben pótolta. Nemrég futottam bele hasonlóba,egy ismerősöm életében először nézte meg a Közönséges bűnözőket,mit mondjak,a nem volt rossz,az egynek elment,a láttam már ilyet mondatok után azért akadt agyalnivalóm bőven. :P Ezzel persze nem azt mondom,hogy ha valaki nem a bemutatásakor lát egy filmet hanem évekkel-évtizedekkel később,az eleve nem tetszhet neki,de legyünk őszinték,azért jócskán hátrányból indul,messze nem ugyanaz az élmény. A Sikoly esete hasonló szituáció: egyrészt ez az a film ami jelentősen kitágította a (jócskán berögzült) műfaji határokat,másrészt beindította,mit beindította, egyenesen hatosba kapcsolta a tinislasher másodvirágzását,ezek mellett egy kifejezetten meglepő, ötletes,nem agyonjáratott felütéssel és befejezéssel szolgált,és nem mellesleg adott egy új,a megszokottaktól eltérő maszkos gyilkológépet a műfaj szerelmeseinek. Bőven más világ volt még akkor,sem mobilinternet, sem okostelefonok,YouTube vagy Facebook,a Peak TV pedig még mint fogalom sem létezett,és bár az életkorcsapdába Craven is belesétált - a tiniket játszó színészek jócskán 20 év felett jártak -,mégis friss,újszerű volt az egész,remekül megszólította a közönségét,néha kikacsintott, mégis a frászt hozta rájuk. Williamson forgatókönyve baromi erős. Már a film felütése is korszakos: tempós,izgalmas,rafinált (tegye fel a kezét,aki belefutott a Mrs. Voorhees-csapdába - ugye-ugye?),és azzal hogy a film ötödik percében kifejezetten brutális módon kiírta a stáb legnagyobb nevét,húzott egy váratlant - ezt a megoldást azóta számtalanszor másolták,de ennyire hatásos talán sosem volt. Említettem maszkos barátunkat: a norvég festőművész, Edvard Munch leghíresebb,A sikoly című festményéről mintázott álarc valami eszméletlenül jól néz ki,és veszettül hatásos (hozzá a fekete kezeslábas és a vadásztőr tökéletes külsőt kölcsönöz),ugyanakkor emberünk már nem egy cammogó,sebezhetetlen gyilkológép: ha kell,szalad, ugrik, mászik,és bizony kapja is a pofonokat rendesen. Ja,és beszél. Sokat. :)

Néhány valóban kemény kaszaboláson túl a humor,az irónia végig jelen van,és szintén újító,valahol mégis tök nyilvánvaló megoldás hogy a film szereplői tudnak a horrorfilmek létezéséről,ismerik,és rendszerint ki is figurázzák azokat,az esti házibuliban pedig a Halloween-t és az Üvöltést nézik. Kikacsintások is akadnak szép számmal (a Freddie nevű,öltözetében a Rémálom az Elm utcában-széria pengés gyilkosára hajazó takarító,vagy a "...ez nem egy Wes Carpenter horrorfilm" beszólás minden alkalommal megmosolyogtat),a befejezés pedig külön megér egy misét,de erről nem írok semmit,aki látta,úgyis el tudja dönteni hogy mennyire "ütötte meg" - én 19 évesen pislogtam mint hal a szatyorban. Zseniség. Mindent elmond a filmről,hogy bármekkora blődség legyen is,még a paródiája,a Horrorra akadva is tök jól működik,én van hogy párban nézem őket,és bár azért valóban akad néhány kifigurázható-kifigurázandó jelenet,karakter az eredeti moziban,én mindig nagyon jól szórakozom mindkét alkotáson. Cox,Arquette,a fiatalok mind nagyon jók,Rose McGowan pedig már akkoriban sem nagyon viselt melltartót,az a garázsos-pulóveres jelenete azért elég kemény - egyáltalán nem horror-értelemben véve. ;)

9/10

2019-08-21 15:11:04 ryood (1) #55

katasztrofális az egész "film". természetesen teljesen komolyan vehetetlen (tudom, nem is kell...) de sajnos semennyire nem vicces. számomra ez nem humor, ami megjelenik itt.

2018-08-27 11:02:33 BalaKovesi (4) #54

Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen jó. Először azt hittem, hogy csak egy tipikus maszkos gyilkosos-tinis, jumpscare-ekkel operáló, feszültség nélküli, esetleg logikátlan tucathorror lesz, de tévedtem. Akadt benne néhány borzongató jelenet, amikor meg tudtam ijedni, nem is feltétlenül mindig a jumpscare-es megoldást választotta, volt benne önirónia, és egyfajta filmszeretet is érezhető volt benne. A gyilkos kiléte sem volt olyan kiszámítható, azért nagyjából sejteni lehetett hogy mikor vezetnek félre, mert néha túl direkten tették, de azért okozott meglepetést. Például egy pillanatra sem gondoltam, hogy két gyilkos lesz. És igaz, hogy kicsit kiparodizálja a klisés elemeket, de sajnos párszor a film is beleesik ezekbe a hibákba, meg a vége a túlzásokba is. De mindenképpen üdítő élmény a Sikoly, van benne kraft, humor is, és bár parodisztikus, ez egy pillanatra sem sűllyeszti le Horrorra akadvai mélységekbe, nem válik komolyanvehetetlen horror paródiává. A karakterek is egész jók, (van pár szerethető, de jópár halvány-egytulajdonságos is), a feszültség rendben van, a hangulat is jó, csak kár azért a pár kliséért meg a végén a túlzásokért, ha nincsenek, úgy nálam ötöst érdemelne a film. Így csak négyes.

7/10

2017-10-30 09:20:20 Norbert Simon (4) #53

Gyengén de négyest adok rá. Az egykori fénye már halványodni látszik akárcsak a Nightmare on Elm street filmjén. De Craven szerintem mestere volt így is ennek a jellegzetes horroros/ vígjátékos/fantasyműfajnak. Annak ellenére ,hogy egykori fénye már halványodni látszik visszanézve. Mégis azt mondom le tud kötni. A sztori jó. Izgalmasnak viszonylag izgalmas. Humoros egy bizonyos szinten. Bár elég egyértelmű a szituációk egy része. (Hát még újra nézve) A kliséktől nem mentes. Szatirikus film. Azért egy érdekes (üzenetet) nyújt a film. Méghozzá azt ,hogy (szerintem) mi fiatalok sem vagyunk elpusztíthatatlanok. Mi sem vagyunk olyan makulátlanok feltétlenül. Az álarcos gyilkos karaktere azzal a maszkkal szerintem nagyon betalált. Azért az tud félelmet kelteni. Sidney karaktere is tetszetős, törvényszerűen vele fog a néző szimpatizálni. Egy nehéz sorsú de kedves fiatal tini lány akinek édesanyja szörnyű gyilkosság áldozata lett édesapja pedig nemtörődöm vele.
Nem bevállalhatatlan!

2017-10-30 09:02:02 Norbert Simon (4) #52

Hát példának okáért rögvest az elején a Drew Barrymoore karaktere. Ahelyett ,hogy tiltaná le a számot és zárna be mindent villámgyorsan. Inkább elkezd vele keregetőzni. A jelent végén pedig leszúrja és pillanatok alatt felköti a testet az egyik fára. Ilyen nincs. Mire szülők frászt kapnak a látványtól. Ami szerintem vicces.

előzmény: Umberto (#43)

2017-06-21 18:16:44 The Cortez (5) #51

Igazi őrült, nyári slasher, ami tiszteleg a zsáner előtt, de egyben görbe tükröt is rak elé. Itt is a Wes Craven által felturbózott Halloween sémát láthatjuk, amiben a keményen nyomasztóra sikeredett nyitógyilkosság után beindul a lazaság, és a könnyedebb, vígjátékba hajló hangulat. A film tele van poénokkal, vérrel, easter eggekkel, meg öniróniával. A gyilkos jelmeze és maszkja talán ebben a horrorban a legstílusosabb, a finálé pedig itt a legerősebb, legdinamikusabb az összes Craven mű közül.
Ezt a slasher mozit 1 sokkal gyengébb, 1 borzasztóan szar, és 1 korrekt, de az 1. részt koppintó folytatás követte, ám a legalja még mindig az volt, amikor 2015-ben az MTV egy nézhetetlenül rossz sorozatot gyártott belőle.

2016-12-06 12:48:53 Reaper (4) #50

Egész jó, egy igazi klasszikus... :) Tegnap újranéztem, és úgy láttam meg egy-két hibát...
Példa a hűtőajtós jelenet. Hogy tudja a fagyasztó kis ajtaja annyira kiütni? Ahogy nekimegy, be kellene csapnia, nem öntöttvasból van. Továbbá a sörösüvegek széttörnek rajta csak így? Annak az üvegnek hatalmas ütés kell, de ő mellbe széttöri.
Meg olyan humorosak a szereplők is, Billynek ránézésre pszihopata feje van, meg a haverjának is.A rendőrgyerek szánalmas, a többiek meg sablonkarakterek.

A legnagyobb baj mégis, hogy láttam a Horrorra akadva filmet, és akaratlanul is azok a jelenetek jutnak eszembe :D

2016-11-21 08:59:25 Dezsmant (4) #49

Azért nem lett vészes a film, van benne izgalom és a vége is nagyon jó.

2016-11-08 08:27:52 Hanoi (3) #48

Tegnap tv kapcsolgatás közben belefutottam.
A film legnagyobb tanulsága, amit Randy a horrorrajongó fogalmazott meg: "Mindig van rá ok, hogy megöld a barátnődet" :D

2015-06-22 12:12:45 Calavera (?) #47

Castor, teljesen igaz! én tévedtem
"Barackot, húsos barackot"

előzmény: Danesz99 (#46)

2015-06-21 19:52:11 Danesz99 (4) #46

Castor

előzmény: Calavera (#45)

2015-06-21 19:34:48 Calavera (?) #45

annyira utálom, hogy egyik sem annyira tökös hogy szembeszálljon a gyilkossal, amikor láthatóan egy balfasz.
én tuti hogy a saját kését szúrnám a combjába, pont úgy, ahogy Pollux Troy javasolja a "lányának"

2014-12-01 01:33:59 Xuja (4) #44

3:= 4. Könnyed és ötletes kifigurázása a slashereknek, le a kalappal. A befejezés kurvanagy.

2012-06-12 13:33:22 Umberto (3) #43

Régen láttam a filmet; mondanátok néhány humoros, parodisztikus jelenetet a filmből? (Természetesen jelölve a spoilert.)

Köszönöm!

2012-02-09 19:50:47 ChrisAdam (4) #42

Szerintem abszolút jó film. Nem egy klasszikus, de egy aranyos, horrornak álcázott paródia, melyben rengeteg elbújtatott utalás van és ráadásul a humora is jól sikerült. A vér és a látvány, az akciójelentetek, hajszák is jók. Az első jelenet meg zseniális. Vannak benne agyatlan hülyeségek, meg megválaszolatlan kérdések, meg logikátlanságok (nem is egy), de még megérdemli a négyest.

2011-05-25 22:27:47 Xaos (3) #41

Véleményem szerint egy unalmas, sablonos, kesze-kusza slasher. Arra jó, hogy egy házibulin a haverokkal elRÖHÖGJÜNK rajta, másra nem. Szerintem nem ijesztő egyáltalán.
Najo, azért vannak benn jó részek, de összegezve nem nagy szám, bár a 2. és a3. részhez képest egész tűrhető.
3-as alá.

2009-08-17 22:09:34 terika (3) #40

Most látom, hogy ezt még nem is értékeltem, pedig a szombat estivel együtt láttam vagy két tucatszor ezt a filmet.
Sohasem tetszett igazán ez a film. A szabályok felvázolása és a megszállottság páros tetszik, de Drew Barrymore legyilkolása után a szűzies, ártatlan és totál depressziós ábrázat megjelenése a legmegrázóbb élmény a számomra. Rájöttem, hogy valójában utálom Neve Campbell-t. És tinihorror ide, úttörő mivolt oda, komolyan sem veszem, de egy bizonyos szintig a csalódás kategóriát érinti nálam ez a film.
Egyébként sok olyan elem van benne, ami tetszik, pl. az az agyzsibbasztó hülye hangulat, ami élvezhetővé teszi.

"gyilkosunk a maszkjával tükröt tart áldozatai elé" - belemagyarázásban én is jó vagyok. :) A gyilkos valójában csak félelmet akart kelteni és érezni szerette volna, hogy félnek tőle. A hatalom, mely a tőle való félésből szerzett kéjes mámorral töltötte el, ami érdekesebbé tette a gyilkos /gyilkosokegyébként unalmas kis életét. Steve például nem tudott sikoltani, mert be volt ragasztva a szája. Casey torkát meg csak annyira vágta el, hogy nem tudott hangot kiadni, így végül ő sem tudott sikítani. Szóval a félelemből eredő hatalom érzésre (azt csinálok más emberekkel, amit akarok, mert az fun) utazott a gyilkos.

2009-05-01 16:06:09 puttancsospeti (1) #39

Tetszetős gondolat!;-)

előzmény: GothMan (#38)

2009-05-01 15:55:03 GothMan (4) #38

Vigyázz, belemagyarázásban jó vagyok. ;)
Úgy is értelmezhetjük, hogy gyilkosunk a maszkjával tükröt tart áldozatai elé. Főleg, hogy a film címét úgy is lehetne fordítani, hogy "Sikolts".

előzmény: puttancsospeti (#37)

2009-05-01 14:52:21 puttancsospeti (1) #37

De a Munch képen a megrémülő figura "valós" arca ilyen, a filmben pedig a megrémítő gyilkos maszkja.
Pont fordított a felállás.
Rémült és rémítő...

előzmény: GothMan (#34)

2009-04-30 16:08:35 oscarmániás (4) #36

Szerintem ezt a boltot nézd meg:kulturbarlang
itt is lehet tájékozódni,jogy vajon kiadták-e dvd-n (csak amerikai honlap)[link]

előzmény: kezdetektől (#32)

2009-04-30 13:31:08 puttancsospeti (1) #35

El vagyok ragadtatva! nem találok szavakat!;-D

előzmény: GothMan (#34)

2009-04-30 13:30:29 GothMan (4) #34

Bizony-bizony! ;)

előzmény: puttancsospeti (#33)

2009-04-30 13:24:04 puttancsospeti (1) #33

Hoppá! Ilyen komoly eredete van a filmbéli maszknak?
:DDDKomoly!

2009-04-30 13:19:12 kezdetektől (?) #32

köszi a linket

előzmény: osi (#30)

2009-04-30 11:21:40 jesi (1) #31

"Majd utána nézek a gazdaságos áruházláncok DVD-s részlegeinél"
Tarkovszkij-t nem nagyon lehet ott találni

előzmény: kezdetektől (#29)

2009-04-29 21:44:39 osi (?) #30

Amúgy hol lehet azt megnézni, hogy milyen filmeket adtak ki eddig DVD-n?

www.xpress.hu

Náluk vásárolni is lehet, illetve DVD adatbázisnak sem utolsó. Nem nagyon tudok olyan DVD kiadásról, ami náluk ne lenne és máshol még kapható.

előzmény: kezdetektől (#29)

2009-04-29 18:17:43 kezdetektől (?) #29

Majd utána nézek a gazdaságos áruházláncok DVD-s részlegeinél ;) Amúgy hol lehet azt megnézni, hogy milyen filmeket adtak ki eddig DVD-n? Mert elég sok régi (néma)film kéne nekem, csak fogalmam sincs, hogy kiadták-e őket.

előzmény: jesi (#28)

2009-04-29 17:43:36 jesi (1) #28

"Tarkovszkijtól sajnos egy filmet se láttam, de azért egy olyan "kúrára" már én is beneveznék"
Kiadtak párat DVD-n (nekem csak a Solaris van meg, a Stalkert meg anno egy filmklubban láttam: remekmű)

2009-04-29 17:15:30 kezdetektől (?) #27

"Napóleon-t aki meg akarja nézni hosszú éjszakára számítson, a film ugyanis 230 perces"
Igen, hosszú éjszakám lesz, de nem hagyom ki. Annyi jót olvastam róla, hogy meg kell néznem. Meg benne van az 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz c. könyvben, és én tényleg látni akarom :D

"Én sem bírnék egy sikoly-kúrát, jaj."
Nemhogy Sikoly-kúrát, de még egy Sikoly-részt se bírnék ki. Ez szószerint a nézhetetlen kategória. Amúgy én csak azokra a filmekre jelölöm be a nézhetetlent, amit nem bírtam végig nézni.
"Viszont egyik ismerősöm Tarkovszkij napokat tartott egyszer (abban benne lennék én is)"

Tarkovszkijtól sajnos egy filmet se láttam, de azért egy olyan "kúrára" már én is beneveznék. Én legközelebb egy Dollár-trilógia-, Hitchcock-, Tarantino-, illetve Terminátor-kúrát fogok tartani.

előzmény: jesi (#26)

2009-04-29 16:50:51 jesi (1) #26

Napóleon-t aki meg akarja nézni hosszú éjszakára számítson, a film ugyanis 230 perces
Én sem bírnék egy sikoly-kúrát, jaj. Viszont egyik ismerősöm Tarkovszkij napokat tartott egyszer (abban benne lennék én is)

előzmény: kezdetektől (#25)

2009-04-29 16:35:21 kezdetektől (?) #25

Hupsz, ez a link nem lett jó :S Na mindegy, az 1927-es Napóleonról beszélek, amit szombaton 1:15-kor adnak az M2-n (éjszaka). Hattyúdal régi magyar film, amit dícsérni hallottam. Kill Bill-t nem hiszem, hogy be kell mutatni.

2009-04-29 16:33:08 kezdetektől (?) #24

Hu ... hát azt se bírnám ki. Én hétvégén inkább Napóleont, Hattyúdalt, Kill Bill 2-t nézek. Sikolyból soha többet egy képkockát se akarok látni.

előzmény: GothMan (#23)

2009-04-29 10:57:12 GothMan (4) #23

Szerintem mindhárom rész korrekt. Egyébként épp most hétvégére terveztem be egy Sikoly maratont: egyhuzamban a három egymás után (megfelelő mennyiségű sörrel kiegészítve természetesen!) ;)

2009-04-29 10:42:56 jesi (1) #22

Sajnos ez a film túl lett értékelve: egy mondatban összefoglalva borzalmas

2009-04-28 22:22:01 Leslie (5) #21

De csak majdnem.
Hogy legyenek pozitív hsz-ek is.

előzmény: wayage (#19)

2009-04-28 22:21:22 puttancsospeti (1) #20

Ahhoz is volt "szerencsém".

előzmény: wayage (#19)

2009-04-28 22:20:04 wayage (5) #19

A folytatás (csak a 2.) majdnem olyan zseniális mind ez:-)

előzmény: jesi (#9)

2009-04-28 22:05:27 puttancsospeti (1) #18

Egyetértek. Siralmas.

előzmény: kezdetektől (#17)

2009-04-28 22:02:46 kezdetektől (?) #17

Botrány gyenge "film"! Horrornak nevetséges, vígjátéknak borzasztó. Nem is értem, hogy Wes Cravennek, hogy jutott eszébe ilyen filmet rendezni :O Kb. 5x belekezdtem (mert minden ismerősöm dicsérte), de egyszer se sikerült végig nézni.

2009-01-30 17:55:29 puttancsospeti (1) #16

"meg akkor nem a tiniknek készülne"
Ma már nem lehet tudni! Lehet, hogy minden tini egy potenciális szadista! Lásd Ken park és társai...:D

2009-01-30 17:41:11 jesi (1) #15

de valószínűleg nem is akar olyan lenni: nincs tehetsége hozzá meg akkor nem a tiniknek készülne

2009-01-30 17:38:54 jesi (1) #14

bár Wes Craven nem lesz soha akkora rendező mint Pier Paolo Pasolini

2009-01-30 17:36:11 jesi (1) #13

aztán a Sikoly lesz a Salo 2

előzmény: puttancsospeti (#12)

2009-01-30 17:31:32 puttancsospeti (1) #12

Te tudod. Sok művér vagy sok csokiöntet narancslekvárral... :)

előzmény: Cesare Gonzago (#11)

2009-01-30 17:25:03 Cesare Gonzago (2) #11

Kövezzetek meg, de nekem nagyon tetszett. Egy jót megért.

előzmény: puttancsospeti (#10)

2009-01-30 17:19:00 puttancsospeti (1) #10

meglehetősen pozitív önkritika... :)

előzmény: jesi (#9)

2009-01-30 17:17:35 jesi (1) #9

és ezt még folytatták is, önkritika volt-e?

2009-01-30 17:15:50 puttancsospeti (1) #8

Művérbő alkotás... :)

2008-04-27 20:49:29 Jereváni Rádió (2) #7

Értem én, de akkor legalább röhögtem volna rajta. Itt viszont félig komolynak gondolt, félig-negyedig viccesnek szánt valami lett a végeredmény. Két szék között a pad alá esés. Horronak szánalmas, vígjátéknak meg egy nagy nulla.

előzmény: Olórin (#6)

2008-04-27 20:38:11 Olórin (5) #6

Mivel már önmagában paródia felé hajlik... szóval egyértelműen nem egy vérkomoly horrofilm.

előzmény: Jereváni Rádió (#4)

2008-04-27 20:21:00 Rituska (2) #5

Annyira felejthető és gagyi, hogy az már szép.

2008-04-27 19:50:22 Jereváni Rádió (2) #4

Egyetértek, iszonyat gyenge, szánalmas és egyben nevetséges film. Nem csoda, hogy annyi paródiát gyártottak róla, bár talán nem is kellett volna, mivel már önmagában röhejesnek minősül.

előzmény: jesi (#1)

2007-11-20 22:28:53 Oscee (5) #3

És a tiszavirágéletű tinihorror műfaj úttöröje...

Szerintem is nagyon jó, nekem a másik kettő is tetszett, a többséggel ellentétben :P

2007-11-20 20:26:26 wayage (5) #2

Pedig ez egy zseniális kikacsintós, hangulatos horror film. Felvázolja a slasher filmek alapszabályait, s persze párat meg is szeg.

2007-11-20 20:12:44 jesi (1) #1

borzasztó gyenge "alkotás". Bugyuta horrorparódiának se jó. Gyalázatosan gyenge minden.