Coherence (2013) ☆ 👁

(James Ward Byrkit)

amerikai sci-fi, thriller

3,7
★★★☆☆
287 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-05-17 22:37:28 Hege (5) #24

Ritka az olyan film, amit a megnézése után azonnal megnézek újra. Ez ilyen volt.

Nagyon elgondolkodtató, hogy a szereplők gyakorlatilag féltek saját maguktól. Egy normális világban (a kezdeti meglepődöttség után) nyitottan, szeretetteljesen üdvözölnék a párhuzamos dimenzióból érkező önvalójukat, elvégre mi okuk lenne félni saját maguktól :)
Bemutatja a film, hogy az embereket az aggályaik és a félelmeik vezérlik, amik által már önmagukban sem képesek bízni.
A fináléban pedig egy jobb élet reményében képes a nő megölni saját magát is, mintegy metafora arra, ahogy az ember képes bemocskolni a kezét és kiölni magából minden erkölcsöt és értéket, egy látszólag szebb jövőért.


Sötét értelmezés, de pont olyan, mint a film. :)

2021-02-01 12:53:45 Ninety-Four (4) #23

Talán az Infinity Chamber, Parallel, a The Frame és a Time Trap hasonló. Utóbbi egy kicsit kalandfilmes jellegű.

Ajánlom még a DUST Youtube csatornát, rengeteg színvonalas sci-fi rövidfilmet találsz rajta.

előzmény: Calavera (#22)

2021-02-01 10:00:59 Calavera (?) #22

Imádom az ilyen filmeket, alacsony költségvetés, kevés szereplő, pár helyszín és valamilyen időutazás, paradoxon, nagyon nehezen értelmezhető. Itt foldulok kérdéssel hozzátok:
Ha van már olyan hogy Triangle, Primer, Chronocrimes, Time Lapse, (talán) Project Almanac és akkor egy Coherence, tudtok még filmet, ami ezen sorba beleillik? Előre is köszönöm az ötleteket.

2018-12-09 17:19:13 VVega (5) #21

Végig egyetlen zárt helyen játszódó, elvont, feszült sci-fi, ami ha vevő vagy rá, a képernyő elé szegez az utolsó pillanatig.

2016-01-02 19:19:37 GregoryG (4) #20

Na ez tipikusan az a film, ami nem mindenkinek való. Ezekhez a szürrealista filmekhez kell egy bizonyos beállítottság, de akinek van hajlama rá, azoknak szívből ajánlom ezt a filmet. Hogy egy kiváló youtube-ostól idézzek: "A film azt boncolgatja, hogy mi történne, ha valami külső hatás során anomália keletkezne a különböző dimenziókban, aminek következtében átfedés alakulna ki térben és időben, gyakorlatilag összemosva a többféle alternatív valóságot, így lényegében egy térbe tolva világunk megannyi variációját." - KennytheOne. Ennek a mondatnak bármilyen nehéz is elhinni, van értelme. Akinek felkeltette ez a mondat az érdeklődését, az nyugodt lelkiismerettel belevághat, és érdekes mozit fog kapni, bár véleményem szerint egy ilyen témához bárki bárhogy hozzányúl, érdekes filmet tud összehozni. Érdekesség még, hogy nem túl ismert színészeket hoztak össze egy fedél alá, mégis hihető alakítást hoznak, egy percig sem érzi azt az ember, hogy hiteltelen a reakciójuk, vagy hogy teljesen szembe menne a logikával. Persze nem tökéletes film, pl mi történt a kádban lévő lánnyal a végén, de nagyon messze több a pozitívum, mint a negatív és az a negatív is csak szőrszál hasogatás lenne.

2015-10-18 08:16:41 Kogaledo (3) #19

Fú, neken ez nagyon nem tetszett, és nem azért, mert egy szobában játszódik, vagy mert elvontabb, hanem mert erőltetett. Olyan nagyon mély, elvont, elgondolkodtató, művészi akar lenni, de éppen ez a nagy akarat állt talán a megvalósítás útjába. Olyan Coelho moziblöff lett számomra. Nekem pl. sokkal jobban tetszett az Időbűnök, az nem ilyen direkt, jobban bízik a nézőben, és sokkal elgondolkodtatóbb.

2015-09-01 23:35:23 ChrisAdam (4) #18

Nocsak... olyan hatásos a bevezető már a második percben, hogy már akkor kirázott a hideg. Akkor először. Aztán még 321 alkalommal a film alatt. Nagyon feszült felvezetése van, egészen bravúros a forgatókönyv, életszerű dialógok, egészen az első órát kicsit túllépve tartja is a szintet pár hidegrázós jelenettel karöltve, de onnan kicsit hanyatlik, a tetőpont pedig kicsit el lett cseszve, túl tucat lett, ennek ellenére a vége, habár kiszámítható, megelégedettséget adott nekem.
Kéne még ilyen filmet készíteni/néznem.
75%

2015-08-06 08:33:18 Ubul (5) #17

engem inkább csak az eleje zavart...mire elkezdődött az üstökös téma, eltelt 40 perc majdnem, addig csak dumáltak, elég érdektelen témákról.

előzmény: kwzatz (#16)

2015-08-06 00:16:50 kwzatz (5) #16

Ennek a megvalósítását azért megnézném színpadi darabként. :)

"Ebben a filmben az a legnevetségesebb, hogy amikor nem történik semmi különös a szereplők úgy viselkednek mintha vége lenne a világnak (lásd: áramkimaradás, valaki kopogtat), aztán mikor valami megmagyarázhatatlan történik nyugisan elkezdenek filózgatni, hogy mi lehet annak az oka."
Igen, ez feltűnt nekem is, de más hibát nem nagyon tudnék említeni.

A színészek játéka meglepően jó volt, néhány jelenet pedig kifejezetten zseniális és hátborzongató, ha mélyen belegondolunk (pl. Em és Kevin kint a kocsinál). Ami nagyon tetszett - és itt könnyen szembeállítható a Primerrel -, hogy egyszeri megtekintésre is élmény anélkül is, hogy pontosan értenénk az első óra történéseit, mivel a végén rájövünk, hogy enélkül is megkaptuk a lényeget, egy részleteiben homályos, de összességében mégis kerek történetet. Aki pedig ezekre a részletekre is kíváncsi, az még néhány újranézéssel biztos helyrerakhat mindent (legalább egyszer szerintem megnézem még én is).

előzmény: greenfog (#14)

2015-06-05 12:00:56 BonnyJohnny (4) #15

Ez sok filmklasszikusra igaz.

előzmény: greenfog (#14)

2015-06-05 08:49:32 greenfog (3) #14

Olcso megvalositas igy filmen. Ez inkabb szinpadra valo darab lenne.

2015-03-27 20:26:39 flake (4) #13

Jogos :)

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2015-03-27 20:08:04 BonnyJohnny (4) #12

A geekz-es cikk kommentjei között merült fel, gondolom, mint minimalista sci-fi.

előzmény: flake (#11)

2015-03-27 19:41:06 flake (4) #11

Azt teljesen érthető, hogy szerinted nem annyira jó, mint a Primer, de miért vontad vele párhuzamba?

előzmény: BonnyJohnny (#10)

2015-03-27 19:12:38 BonnyJohnny (4) #10

Hasonlóan érzek én is. Nem egy Man from Earth, de például a sokak által emlegetett Primert szerintem magasan veri, igaz az a film, bevallom, kifogott rajtam, így gyorsan hozzáteszem, hogy szigorúan szerintem.

előzmény: flake (#5)

2014-12-16 06:48:58 Ubul (5) #9

fuhúú, de rég vágytam egy ehhez hasonló filmre, és most - ha nem is tökéletes formában - de megkaptam. Nagyon egyben van, nagyon jól tudja adagolni a feszültséget, a szinészek is korrektek, attól függően, hogy eléggé ismeretlenek számomra, és valahogy úgy az egész egyben van. Az a baj, hogy túl rövid volt :(

Amúgy én nem számítottam semmire se, itt elolvastam a szöveget, és kb ennyi. Errefel egy baszottnagy élmény volt a film. Lassan indul be igaz, és a karakterek se tökéletesen a realitás talaján állnak olykor, mikor a helyzetek úgy kívánják, plusz jó lett volna még kifejteni pár dolgot. A lezárás ugyan nem tökély, de még így is megállta a helyét.

Azért negatívum is van , pl a kamerarángatásokról igazán leszokhatnának már, mert nagyon idegesítő 2014-ben, hogy még mindig használják. Használják, de ne ilyen egy térben játszódó filmekben, hanem hol megkívánja a helyzet.

Amúgy négyes lenne alapból, de annyira kuriózum számomra ez a film, hogy muszáj feljebb pontoznom :D

2014-11-01 21:45:22 Rorschach (5) #8

Még valamikor régen láttam a Coherence trailerét, de már nem sokra emlékeztem belőle, mikor láttam, hogy elérhető a film, és le... mentem érte a tékába. Pusztán annyi volt meg, hogy nekem ezt a filmet látnom kell, mert valamiért roppant ígéretesnek nézett ki, pláne úgy, hogy a sci-fi manapság a legtöbb filmben a dizájnban kimerül. Picit meginogtam, mikor utánanéztem, hogy ez a rendező első filmje, és a szereplőkről sem hallottam még soha, de végül megnéztem, és milyen kurva jól tettem.
Nagyon precíz az egész, a rendező bácsi meglepően biztos kézzel fogja a gyeplőt, és óramű pontossággal adagolja a feszültséget és a fordulatokat, az alapötlet jól kitalált, no meg a színészek sem vallanak szégyent. A lezárás a hab a tortán, így egy marha érdekes, gondolatébresztő filmet kapunk.

Az pedig külön plusz pont, hogy tisztában voltak az alapanyag lehetőségeivel, és nem húzták a filmet masszív kétórásra.

2014-10-30 19:53:56 Dió (4) #7

Az egy térben játszódó sztorik alappillére, hogy mivel semmi mással nem tud operálni a film, a script bazierősre legyen írva. És pont ettől jó a Coherence. Az első egy óra szabályosan brutál erős, ahogyan a furcsa ám még épp hogy befogadható sci-fi misztikumot kibontják; a néző alig tudja leszedni magát a képernyőről. A végét túlspilázzák, és pont emiatt az befárad, de egy stabil négyesre még így is jó.

2014-10-07 20:39:57 korig (2) #6

Ebben a filmben az a legnevetségesebb, hogy amikor nem történik semmi különös a szereplők úgy viselkednek mintha vége lenne a világnak (lásd: áramkiamaradás, valaki kopogtat), aztán mikor valami megmagyarázhatatlnal történtik nyugisan elkezdenek filózgatni, hogy mi lehet annak az oka.

Egyszóval értelmes ember nem viselkedik úgy, ahogy azt a szereplők teszik (nem a szinészekkel van a baj, hanem a karakterek és a történet kidolgozottságával).

Kicsit olyan, mint mikor gyerekként mutatni akartam egy kártyatrükköt, csak előtte megkértem mindenkit, hogy forduljon el, ameddig felkészülök, meg elrendezem a lapokat. Utána már persze senki sem vett komolyan. Így van ez a filmmel is, nem lehet komolyan venni, mert túlságosan látszik rajta az erőlködés.

2014-08-25 17:58:37 flake (4) #5

Teljesen jó film. Az előzetes elvárásaimnak sajnos nem tudott megfelelni, de mindenképpen érdekes a koncepció, illetve az abból eredő problematika, feloldás, csavarás, feloldás, csavarás... Kifejezetten szórakoztató film, de a világot sajnos nem fogja megváltani.

2014-08-20 11:00:19 vadPINGvin (4) #4

Nem a klasszikus mindfuck.
A szereplőknek (egyik sem lángelme) többet kell filózni azon, hogy mi is van, mint a nézőnek. Maga a csavar nem túl érdekes, aztán a csavarok a csavarral sokkal inkább, de a nézőt mindez hidegen hagyja, mert nem is életbevágó a probléma, meg nem igazán lehet azonosulni egyik szereplővel sem. Túl sokan vannak túl gyengén kidolgozva és a legtöbben nem is viselkednek értelmesen.
Nem igazán tud megrázni, hogy egy ismeretlen és idegesítő alak esetleg lecserélődött egy más színű fénnyel rendelkező önmagára. Nincs semmi bajom egyik színnel sem. :)
Szóval érdekes ötlet, gyengécske megvalósítás, de azért kb a film felétől egészen kellemes szórakozás.

2014-08-19 12:38:18 flake (4) #3

Csak ne csalódjunk :)

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2014-08-19 11:34:30 BonnyJohnny (4) #2

Én még csak nem is hallottam róla... de ilyen ajánlás után rákukkantok valamikor. :)

előzmény: flake (#1)

2014-08-19 11:21:51 flake (4) #1

Túl nagyok az elvárásaim, hogy most elkezdjem megnézni, de mindenki másnak: Hajrá! :) Nálam az év egyik legjobban várt filmje, ami, nos, elérhető.