As Above, So Below (2014) ☆

Úgy fent, mint lent

(John Erick Dowdle)

amerikai horror, thriller

3,2
★★★☆☆
63 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-11-02 00:22:43 The Cortez (4) #7

Ritkaságnak számít a sablonos, idegtépő found footage horrorok világában. Egyrészt mert a sztori a kincskeresés témának köszönhetően újszerűnek hat, másrészt mert itt nincs ész nélkül rángatózó kameramunka. A helyszínválasztás kiváló ötlet volt, mint ahogy az enyhén rejtélyes, egyben átgondolt és némileg érettebb történet is. Ráadásul hatalmas megkönnyebbülés, hogy ebben az áldokumentumfilmben nem rohangálnak mindenféle igénytelen CGI lények.
A cselekmény lassan indul be, és később is akadnak üresjáratok, meg bőven lett volna még potenciál ebben a kincskeresős sztoriban, de így is üdítő kivételnek számít a found footage kategórián belül. Ez az a horrorkaland jelleg, ami hiányzik sok mai filmből.

2017-02-17 15:52:54 noresz02 (5) #6

Ezzel az ötössel most nagyon kilógok a sorból, de hát mindenkinek vannak hibái. Harmadszorra néztem meg, hogy ide is úgy tudjam osztályozni, hogy friss a filmélmény. Továbbra is azon kevés filmek egyike, amelyiken komolyan be tudok fosni. Nagyon jó a helyszínválasztás, és az Indiana Jones-os kincskeresés remek ötlet volt, hogy egyre beljebb- és beljebb húzza a kis csapatot a csávába. A Ben Feldman alakította George-ot kivéve nagyon jók az alakítások, az katakombákban elhelyezett tárgyak, szimbólumok nagyon ütnek. A végére valóban kissé túlzásba esik (lángoló 3-as golf, harapdáló szájak a padlón) de én megbocsájtom neki.

2015-09-25 12:19:52 BonnyJohnny (3) #5

Nem vagyok a found footage rajongója, és eme film is felvonultatja a stílussal szembeni ellenérzéseim legtöbb okát: lassan induló, unalmas történet, a kamerához való abszurd ragaszkodás (az általam stíluscsúcsnak tartott Europa Report és Chronicle is ügyesen kikerüli ezt a problematikát). De kétség kívül hangulatos a helyszín és alapötlet választás, ami dob a filmen. Igaz a végére kifogy a szufla, és az elején lévő lendület után nem marad más, mint egy tucathorror.
Ettől függetlenül tőlem a közepes értékelés mindenképp jár.

2014-12-19 07:10:30 Ubul (2) #4

eleje még ~4-esről indult, közepe fele az erős hármason gondolkodtam, míg végére jutva lement kettesre az értékelésem.

az ok egyszerű...nem elég a közepes/jó osztályzathoz az, hogy katakombák között játszódik...a helyszín választás tényleg jó, tetszetős, a sztori, a körítés, de a szokásos hibákba esik: eleje lassú, eseménytelen mondhatni (legelejét leszámítva), a kerettörténetet nem dolgozták ki, pl a kővel kapcsolatos dolgokat, és a vége felé haladva egyre kacifántosabb,érthetetlenebb a történet.

sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni belőle szerintem. Viszont a silány felhozatal után még mindig a jobbak közé sorolható az évben. Mindenféleképp meg lehet nézni a filmet, aki szereti a stílust, annak akár még ajánlott is, de annyira csalódott lettem a film után (pedig nem vártam nagyon sokat tőle), hogy nem tudok kettesnél jobb osztályzatot adni rá.

2014-12-09 20:48:53 Jason13 (2) #3

Nem vagyok elragadtatva a kézi-kamerás horroroktól, de ezt a darabot kifejezetten vártam. Leginkább a katakombás helyszín fogott meg, szeretem az ilyen zárt helyeken játszódó horrorokat, mert ezekben általában már maga az alaphangulat remekül megteremti a feszültséget. Eleinte itt is megvolt a parás atmoszféra, de ahogy elkezdődtek az akciók, azonnal ellaposodott a film és végül egy újabb össze-vissza futkosós katyvasz lett az egészből.
Pedig a történet se volt rossz, viszonylag tetszett ez a kincskeresős vonal, azonban ezzel a sztori végül nem sokat kezdett. Ahogy a katakombával sem. Persze, hőseink gyakran üvöltöznek és futkároznak szűk járatokban, viszont egy idő után ez unalomba fullad, így a nyomasztó bezártságérzet is elpárolog a hangulatból.
Amit még negatívumként említenék meg, az a sokadjára felhasznált "a gonosz a bűneinket eleveníti fel és azokkal pusztít el minket" elgondolás, ami ugyan nem rossz, de itt rendkívül hatásvadász módon lett kibontva.
Mindent összevetve, számomra nagy csalódás ez a mozi. Akadnak benne érdekes ötletek és vérbő jelenetek, de összességében a sok sablon lerántja az átlag alatti kézi-kamerás horrorok táborába. Kár érte.

2014-12-07 22:28:11 lizardking (4) #2

A végét elkapkodták, meg én még fel sem fogtam az elhadart rejtvényeket, ők már meg is oldották. És a kővel való szórakozást sem dolgozták ki rendesen, helyenként eléggé zavaros volt a dolgok miértje. De, ha ezektől a dolgoktól el tudunk kicsit tekinteni, akkor kellemes horrort kapunk. Mondjuk engem meg lehet venni kilóra a klausztrofób filmekkel. A francia földalatti katakombák pedig hihetetlenül hangulatosak, nagyon megadják a félelmetes, misztikus környezetet. És ez legalább nem epilepsziás rohamot kiváltó kamerarángatással van tele, teljesen követhető, hogy mi zajlik éppen, nagyon minimálisak voltak a zavaró részek. A [Rec] 1-2 óta az első jó found footage, közel sem hibátlan, de szerintem bőven szerethető.

2014-12-01 03:13:36 manson84 (4) #1

Az oknyomozós része a párizsi katakombákról és a bölcsek kövéről van annyira izgalmas, hogy megbocsássam egyéb sutaságait. Egyértelműen sikerültebb found and footage film, az idei felhozatalból a legjobb (eddig).