Planet of the Apes (1968) ☆ 👁

Majmok bolygója

(Franklin J. Schaffner)

amerikai akciófilm, dráma, kalandfilm, sci-fi

4,2
★★★★☆
682 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-06-29 02:25:43 dittike (5) #42

Az intelligencia és a tudatos jelenlét kérdését boncolgató film majmok vs. emberek viszonylatában.

2016-07-29 01:47:26 critixx (5) #41

A könyvben, ahol tényleg egy másik bolygón vagyunk, logikusabb hogy a majmok nem angolul beszélnek, de a filmben szerintem egyértelmű, hogy mivel az emberi (amerikai) civilizáció romjain építették fel a saját kultúrájukat, ezért az ő nyelvüket használják, azt tanulták el. Ami számomra inkább zavaró, az hogy Taylor nem kezd gyanakodni rögtön az elején, mikor meghallja hogy a majmok angolul beszélnek.

előzmény: ryood (#40)

2016-07-28 23:21:23 ryood (5) #40

minden idők tán leggroteszkebb története.
egyben maró gúnnyal átszőtt kinyilatkoztatás az emberről/emberiségről, ahol az ember a majom, a majom az ember.
a film egészen kiváló, ott van minden idők legjobb (nem csak) sci-fi alkotásai között. természetesen túlmutat műfaján..
viszont én most mégis kicsit fanyalgok a regény elolvasása után, ugyanis azt sokkal kifinomultabbnak érzem.
több eltérés is van a könyv és a film között, amiket hiányoltam a filmből, ugyanakkor filmen talán nem is működött volna úgy, ahogy írott formában...olyan jelenetekre gondolok például, mikor állatkertbe viszik főhősünket embert nézni..vagy a zirával foltyatott szenvedélyes tudományos viták, beszélgetések. a regény olvasása közben igazán mélyen éreztem, ahogy emberként megmutatják nekem, saját fajtám miképp is bánik az állatokkal..mindezt erősen szarkasztikus humorral ábrázolva
illetve még valami zavart kicsit: hogy angolul beszélnek a majmok...sokkal inteligensebb megoldás a könyvé, ahol a főszereplő elsajátítja a majom nyelvet, és azon kommunikálnak egymással.

2014-07-18 09:19:42 Tenebra (5) #39

Mivel kijött az új rész, így úgy döntöttem, újranézem az összes Majmok bolygóját. Természetesen ez az első rész még mindig iszonyú nagy erővel bír. Ahogy apró mozzanatokból rájövünk a főhőssel együtt, hogy ez miféle bolygó - remek. És azok a kis pluszinformációk. Rendkívül jól felépített mitológia.

2013-12-09 02:10:21 Groenendael (5) #38

Az én értelmezésem szerint ez az alkotás - amely kapásból Taylor társadalmi jellegű elmélkedésével indul - 1968-ban, a hippi-korszak csúcspontjakor és a szexuális forradalom térnyerésének idején egyfajta görbe tükörként szolgálhatott az emberek számára, és nem csak a hidegháború és az atomkatasztrófától való félelem miatt. Az Egyesült Államokban éppen azok a társadalmi kérdések voltak időszerűek, amik a filmben is mélyen el vannak rejtve a cselekmény mögé. Egy bigott, konzervatív, dogmatikus vezetés, és az ezzel dacoló új generáció egyfajta szembenállása zajlott a majomtársadalomban is. A fiatal majmok Zaius legnagyobb megrökönyödésére addig tabunak számító témákat kezdtek el feszegetni, például tanulmányozták az embert, és már nem tekintettek ellenségként rájuk, csak azért, mert valaki évszázadokkal azelőtt azt mondta... Hanem egy felfedezendő kihívást, az addigi tudományos korlátok lebontását látták ebben, ahogy Cornelius is az ásatásaiban. Nem az emberiség akkori dilemmáiról szól ez a film...? A második részben még erősebbek ezek a párhuzamok, a militarista, erőszakos, háborúpárti felfogás mellett a csimpánzok tüntetése, szlogenjei, jelszavai, mind nagyon hajaznak az 1970-es amerikai társadalomra. A majomjelmezek és az űrsztori az én olvasatomban csupán paravánok, a szereplők, a majmok nagyon is emberi, a korszak aktualitásainak megfelelő jellemek.

2013-06-27 01:00:33 Tenebra (5) #37

Ok, kösz, így már világos. Elkerülte a figyelmem az alsó számsor.

A baki meg elég vicces, ezek szerint visszafelé telik az idő a film szerint. :DAmúgy igen, eléggé kicsorbult a Majmok bolygója éle, mikor elkezdtek a majmok lázadozni. Ebben a részben eleve úgy beszélnek az egész majomhistóriáról, mint ami már az emberi faj pusztulása után kezdődött. Persze ettől még lehettek lázadó majmok, meg Zaius is említi, hogy igen, ismeri az embert, hogy micsoda szemetek. De szerintem ő inkább a Tiltott zónásokra utal. S azzal elég sokat veszt a társadalomkritikából a sorozat, hogy a majmokra keni az atomot. Sokkal hatásosabb az, hogy az emberek egymást pusztították el. Ezen is alapul az a majomtörvény, hogy majom soha nem ölhet majmot. Mert ebben akarnak jobbak lenni az emberekért, akik a bolygót és magukat is képesek voltak elpusztítani. A második rész is hígítja már ezt az egészet, hiszen azt mutatja meg, hogy a majmok miatt kell aktiválni az atombombát, és főleg őmiattuk pusztul el a Föld. Pedig a hidegháborús időszakban tényleg az volt a lényeg, hogy felrázzák a vezetőket: tök értelmetlen ilyen szar fegyvereket bevetni, mert nemcsak az ellenséget, de magukat is elpuszítják.

előzmény: critixx (#36)

2013-06-26 23:30:29 critixx (5) #36

1971-ben indultak el. Két óra van az űrhajóban, az egyik mutatja Taylorék idejét, a másik a Földi időt. A film elején az első 1972-őt, a másik 2673-at mutat. ([link]) Brent küldetése a második részben 1972-ben indult. Ziráék pedig 1973-ba érkeznek vissza, ekkor játszódik a harmadik rész. Caesar 18 éves a negyedikben, aminek az elején kiírják, hogy 1991 ("a távoli jövő").

Ami jóval nagyobb baki, hogy Taylorék az óra tanúsága szerint 3978-ban érkeznek meg a majmok bolygójára, míg Brenték 3955-ben, és később a harmadik részben is ez a dátum szerepel.

előzmény: Tenebra (#28)

2013-06-26 23:18:41 JeszKar (5) #35

Maga a lázadás csak a film utolsó része. És igazából egyetlen majomról szól, akinek az anyját kezelték a vírussal, amelynek köszönhetően ő intelligensebb lett. A lázadás csak azután történik, hogy el szakítják őt az emberi "családjától" és bezárják egy menhelyre, ahol mivel rosszul bánnak vele (és a többi majommal), kitervel egy szökési tervet, hogy néhány majommal otthagyhatja a menhelyt és a várost. Eközben meg folyamatosan folyik a további kísérletek a vírussal, amely később kiderül, hogy az embere halálos.

előzmény: Dynast Grausherra (#34)

2013-06-26 23:00:49 Dynast Grausherra (5) #34

Ezt a részletet nem ismertem. Csak annyit tudtam arról a filmről, hogy a kísérleti majmok intelligenciája megnő, és ez nem tetszik nekik, ezért elég szkeptikusan gondolkodtam arról a filmről. A vírussal sokkal másabb a helyzet. Persze azt nem tudom, hogy kerül benne egyensúlyba az intelligens csimpánz és az embereket irtó vírus, de ha jól oldották meg, akkor tényleg megfelelő párhuzamot jelent a vírus az atombombával. Én elsősorban arra gondoltam, amikor a Tim Burton féle feldolgozásban Davidson előrángatja a saját csimpánzát, és azt mondja, hogy "Na, most mesélünk nekik az evolúcióról." A filmtörténet egyik legundorítóbb jelenete. Megmutatjuk a nagy, igaz emberi nagyságot, felsőbbrendűséget. Mellesleg, ha belegondolunk, evolúciósan elég párhuzamos fokon állunk a csimpánzokkal, csak nekünk jobban összejöttek a dolgok. Persze a klasszikusban is folyton rágódik a főhős, hogy az ember nem süllyedhet ilyen mélyre, sőt a regényben még a visszaút is megjelenik, de annak annak azért megvan a maga kegyetlensége. A 2001-esnek meg emlékeim szerint annyi volt a konklúziója, hogy egy pszichopata csimpánz átvette az irányítást.

előzmény: JeszKar (#33)

2013-06-26 22:42:58 JeszKar (5) #33

A lázadásban is az emberek a saját hülyeségük miatt buknak el. Csak az a különbség, hogy itt
atom, ott pedig egy mesterségesen előállított vírus okozza. Amely egyébként jobban illik a korhoz amelyben élünk. Most már annak jóval kevesebb az esélye, hogy nukleáris fegyverekkel elkezdjük irtani egymást, de nagyobb, hogy valamilyen "orvosi" kísérlet rostú szül el.

előzmény: Dynast Grausherra (#31)

2013-06-26 22:33:02 Dynast Grausherra (5) #32

Nekem egyáltalán nem tetszik egyetlen olyan újragondolás sem, ahol a majmok fellázadnak. Az egész klasszikus sztorinak (könyvnek és filmnek) az adja az erejét, hogy az ember elbukik a saját marhaságai miatt. Az, hogy ezt atommal vagy szimpla lustasággal oldja meg, lényegtelen.
A majmok lázadását csak maszatolásnak érzem, mintha az alkotók elkezdenék mentegetni az embert, ami elveszi az egész történet élét.

előzmény: Tenebra (#28)

2013-06-26 22:33:01 Dynast Grausherra (5) #31

Nekem egyáltalán nem tetszik egyetlen olyan újragondolás sem, ahol a majmok fellázadnak. Az egész klasszikus sztorinak (könyvnek és filmnek) az adja az erejét, hogy az ember elbukik a saját marhaságai miatt. Az, hogy ezt atommal vagy szimpla lustasággal oldja meg, lényegtelen.
A majmok lázadását csak maszatolásnak érzem, mintha az alkotók elkezdenék mentegetni az embert, ami elveszi az egész történet élét.

előzmény: Tenebra (#28)

2013-06-26 22:20:51 simijohnny (5) #30

Nincs hiba, mivel elvileg hat hónap az űrben, kb. 2000 évnek felel meg a Földön. Tehát mutathatott a műszer 2300-at, szöszmötöltek pár hetet mérésekkel, egyebek, nekik fel sem tűnt, de a Földön közben peregtek az évek. Itt kapcsolódik be a néző a filmbe, mikor Taylor, a tudományos munka elvégezte után, már csak elmélkedik a semmiben, mielőtt ő is elaludna.
A többi rész pedig annyit ér amennyit, szóra sem érdemes. A remake viszont ezen a vonalon indul el, ami jót tett neki, más kérdés, hogy engem marhára hidegen hagyott a majmok lázadása.

előzmény: Tenebra (#28)

2013-06-26 22:17:30 critixx (5) #29

De a folytatásokban is van atomháború, hiszen az ötödik részben New York egykori lakói a sugárfertőzött bunkervárosban élnek és változnak lassan-lassan élő hullákká, csak valami olyasmi magyarázat van, hogy a lázadó majmok ellen vetették be a bombákat. Bullshit.

előzmény: Tenebra (#28)

2013-06-26 22:11:11 Tenebra (5) #28

Mivel meg akarom nézni végre a 2011-es verziót, így újranéztem. Sokadszorra. Szerintem még a könyvre is ráver, legalábbis suspense-ben és sokkolásban. Én mikor először láttam, nem is nagyon értettem a lényegét ennek a fő fordulatnak, amire az egész sztorit felépítették. De most újranézve is elég ledöbbentő. De amúgy is lebilincsel végig, hiába tudod, mi lesz a vége.

Kár, hogy itt a Tiltott zónában élő emberek még nem kerültek elő, lehet, jobban sült volna el a feltűnésük, mint a 2-ban.

Egyébként azon kicsit fennakadtam, hogy az elején 2300 valamennyit mutat a számlálójuk. Akkor most nem a 60-as években indultak el? Vagy csak megálltak? Mert hát a lényeg ugye az lenne, hogy 1968-ban indulnak el, a hidegháborúból, és kiderül, hogy az emberek szépen legyalulták a Földet atommal.
Illetve ennek fényében a folytatások is eléggé sántítanak, mivel azokban elvielg nyoma nincs az atomháborúnak, hanem a majmok okozzák a "posztapokalitikus állapotot". De akkor meg bukik az egész koncepció. Habár egy nagyon gyenge időutzásos sztorival indokolták meg, ami mondjuk a könyvben is benne van valamelyest. Mindenesetre ezért is jobb a folytatásokat levegőnek nézni. :D

2013-04-14 16:12:37 critixx (5) #27

Engem az ősember-ruházatnál sokkal jobban zavart, hogy Nova, a beszédképtelen, állati szinten élő "ősasszony" szépen kisminkelve, fazonírozott szemöldökkel, borotvált lábbal, hónaljjal és atlétaformával rohangászik. Dehát, ez Hollywood!

előzmény: Dynast Grausherra (#26)

2013-04-14 16:03:17 Dynast Grausherra (5) #26

Sikerült végre elolvasnom Pierre Boulle regényét. Érdekes eset, mert egyrészt sokkal összetettebb a filmnél, sok apró részlet látható a majmok világából, a film összességében mégis jobban tetszett. A regényből nagyon hiányzik Dr. Zaius komolyabb jelenléte. Ráadásul másabb, ostobább is a karakter. Ami egyébként emberi példaként jól működik, de a film után közel sem olyan hatásos. A filmbeli Dr. Zauis a sci-fi művek egyik legzseniálisabb karaktere, a könyvben csak egy kritikusan ábrázolt akadémikus.
A könyvbeli meztelen emberek miatt újra eszembe jutott a film egyetlen igazi logikai bukfence: Taylor őrei megjegyzik, hogy "Nini, a rongyot magára tekeri ruhaként." Na, és akkor mi van a másik húsz emberrel a teremben, akik szintén bőrdarabokat viselnek?
A filmbeli csavar is jobban tetszett, bár a könyvben leírt bukástörténet sem rossz. Az emberi dekadencia szép lassan állati sorba süllyeszti az embereket, mert már semmilyen érdemi tevékenységet nem képesek végezni. Az utolsó túlélők pasziánsszal ütik el az idejüket. Viszont a regény optimistább is, ahogy Merou tevékenysége nyomán felcsillan a remény szikrája. EAz ilyen apróságok egyébként engem abban erősítetekt meg, hogy a film éppen a kíméletlensége miatt jobb.

2013-03-30 00:06:01 Xuja (5) #25

Valóban nem mentes a logikai bukfencektől, de ezzel együtt is kiváló sci-fi: akciódús, szórakoztató, látványos, és elég aktuális üzenettel bír, ha visszagondolunk 68-ra. Az első 25 perc talán kicsit lapos, de utána végig pörög a film, méltán klasszikus.

2012-10-11 23:43:53 Victor Vance (5) #24

(Spoileres)
Több mint 40 éves film, azért mai szemmel már természetesen nem ugyanolyan, mint premierekor. A képi világa nem kicsit pókhálós, a jelmezek maszkok megmosolyogtatóak lehetnek, és talán még abban az időben sem vették túl komolyan magát a történetet. Azonban ez csak a váz, ha a sztori mögé nézünk, rengeteg mondanivalót találhatunk és nagyon is komoly tartalmat. ’68-ban nagyon is aktuális az amiről Zaius beszél, a hidegháború csúcsán sokan tartottak háborútól, amely atomkatasztrófába torkollott volna, de az üzenet és a kritika még ma is megállja a helyét, elég csak belenézni a fél hetes hírekbe, vagy a mai hatalmi helyzetekbe.
Charlton Heston nagyon jól hozza a cinikus főhőst, aki már elveszítette bizalmát és hitét az emberiségben, azonban ennek ellenére mégsem hajlandó maximálisan elhinni hogy az emberiség képes volt ilyen szörnyű tettre, önmaga majdnem totális kiirtására, Zaius pedig mindvégig utalgat a hajdani intelligens emberi faj arroganciájára és hatalomvágyára, az eleinte kifejezetten unszimpatikus, utálatos karakter a néző szemében a film végén fordul egyet, megértjük miért ennyire elhivatott és miért nem tágít igaznak vallott nézeteitől.
Egy-két apróságtól eltekintve tényleg tökéletes munka, ugyan fogott rajta eleget az idő kereke, de a kifinomult, intelligens néző bölcs, mélyreszántó gondolatokat, elmélkedéseket fedezhet fel benne. A folytatások viszont egyre gyengébb tendenciát mutatnak, s a 2001-es remake is hagy némi kívánnivalót maga után.

2012-06-25 11:35:47 Dynast Grausherra (5) #23

Tegnap néztem meg harmadszor, és még mindig nagy élmény. Most már eljutottam odáig, hogy Dr. Zauis lett az abszolút kedvencem szereplőm. Először egyáltalán nem kedveltem,bigott, szemellenzős alaknak tűnt, egészen a végéig. A vége számomra azért is volt megdöbbentő, mert rá kellett jönnöm, hogy Dr. Zauisnak a maga módján teljesen igaza volt. Eleinte azt hihettük, Taylorral együtt, hogy Dr. Zauis csak a Szent Tekercsek hazugságai próbálja védelmezni, ami egyébként szerintem zseniális analógiája a Bibliának és az emberiség többi szent könyvének, ugyanígy a rá hivatkozó államügyész a hasonló emberi magatartásnak. Taylor egészen a Szabadság-szobor megpillantásáig meg van róla győződve, hogy ő a felsőbbrendű Dr. Zauissal szemben, és hogy az ember sokkal nemesebb lény, mint a majmok. Annak ellenére, hogy a film elején elég kritikus az emberiséggel szemben, nem tudja, és valószínűleg nem is akarja elhinni, hogy az ember saját magától ilyen mélyre tud süllyedni. Külső okokat keres. Mellesleg ezért nem tetszik nekem egyetlen olyan új verzió sem, ahol a majmok fellázadnak. A majmok bolygója megtanít arra, hogy az ember saját magát is el tudja intézni, ha nagyon igyekszik. Van egy olyan érzésem, Dr. Zauis nem is igazán attól fél, hogy Taylor révén kiderül, hogy a Szent Tekercsek tévednek, hanem, hogy a majmok ezek után az ember útjára lépnének. Lehet, hogy nem egészen így van, és csak én látok bele olyasmiket Dr. Zauis cselekedeteibe, amik nincsenek is ott. De a film kritikus mondanivalója miatt úgy érzem, lehet benne valami. Dr. Zauis mindenesetre a film legfontosabb hőse Taylor mellett.

2011-08-26 18:53:56 Bruce94 (5) #22

Hatalmas élmény volt. Idáig csak a 2001-es változatot láttam, s az finoman szólva is nem ért túl sokat. De ez minden ízében egy mestermű. Charlotn Heston remek a főszerepben, de a színészek is kiválóak, szinte egytől egyig. Külön kiemelném a Dr. Zaiust alakító Maurice Evans-t aki nagyon ráérzett a szerepére, s a karakterének utolsó mondatai Taylorhoz, igazi kritika az emberiséggel szemben [főleg azokban a puskaporos időkben volt aktuális]. A finálé meglepő volt, még úgy is, hogy rengeteg helyen láttam kiparodizálva, de mégsem számítottam rá.
1968 tényleg remek év a Sci-fi-ket tekintve.

10/10

2011-08-19 23:16:51 Olórin (5) #21

Nekem azért fájt most, mert nagyon rég láttam, és vagy ezek akkoriban nem tűntek fel, vagy megfeledkeztem róluk - úgy élt bennem, mint egy kvázi tökéletes film, és most kicsit csalódtam. De az ötös még így is marad:)

előzmény: HejjaX (#20)

2011-08-19 23:11:53 HejjaX (5) #20

maradjunk annyiban, hogy a film története valóban nem mentes a hibáktól (a regény ilyen szempontból "simább ügy" volt), de összességében van annyira meggyőző, hogy elnézzem neki ezeket. személy szerint csak a vége miatt hajlandó lennék 5-öst adni neki.
amúgy taylor bénázása engem is zavart annak idején, de mostanra túltettem magam rajta :)

előzmény: Olórin (#19)

2011-08-19 22:58:15 Olórin (5) #19

"a meggyőzendőnek is rendelkeznie kell bizonyos szintű intelligenciával, de még inkább nyitottsággal, hajlandósággal, hogy elhiggye, amit lát"

És ez Zirára mind áll. Az a baj, hogy Taylor nem próbálkozott túl erősen, csomó olyan dolgot nem tett meg, amit józan paraszti ésszel meg kellett volna tennie, hogy megértesse magát. (Szerintem még később, amikor már tudott beszélni, akkor is feltűnően szarul érvelt, de ez egyrészt legyen az én bajom, másrészt a többi majomra tényleg áll, hogy ők direkt elutasították, komplett matematikai egyenleteket is hiába vezetett volna le előttük). A beszéd nem, MESSZE NEM az egyetlen kommunikációs forma. Abszurd, hogy aki nem tud megszólalni, az nem képes megértetni magát.
A középkoros hasonlat amúgy is túlzó, de még ebben a kontextusban is, igen, kivégzik, ha mondjuk egy inkvizítor kezébe kerül a szerencsétlen, de ha egy gondolkodó, egy tudós kezébe, akkor már biztosan nem. Akkoriban sem csak bigott máglyarakók éltek.
Ha más emberi nyelven beszélnek a majmok, az tényleg nem lett volna jobb, sőt határozottan szarabb lett volna - ugyanolyan logikátlan ÉS még idegesítő is:)

2011-08-19 22:43:40 HejjaX (5) #18

nem hiszem, hogy a sötét középkorban bármely élő embert itt a földön meg tudott volna győzni egy más bolygóról idetévedt intelligens majom, hogy ő bizony intelligens. akár beszélhetett is volna, kb. rögtön kivégzik - miután megkínozták. de taylor még csak beszélni sem tudott.
magyarán ha meg akarsz győzni vkit az intelligenciádról, akkor a meggyőzendőnek is rendelkeznie kell bizonyos szintű intelligenciával, de még inkább nyitottsággal, hajlandósággal, hogy elhiggye, amit lát. erre még akár a 19. századi földi történelemben sem lett volna esély, de sztem még a 20. század elején sem. ahogy a majmok bolygóján sem. erre a harcos gorillák ugyanúgy képtelenek lettek volna, mint a bigott, a fennálló rendet a végletekig védeni akaró csimpánz vezetők. de eleinte a tudós zira sem akarta elhinni, amit látott, taylor őt sem "egy nap alatt" győzte meg. szóval én ebben nem látok akkora problémát.
ami az angolt illeti: ezt hagyjuk már, egyszerű filmes eszköz, hogy ne végig feliratozott filmet lássunk, amiben majmok makognak érthetetlen nyelven. az jobb lett volna? (mint pl. a regényben, ahol taylor tanulja meg a majmok nyelvét? hát az tényleg izgi lett volna.)
de ha a majmok kínaiul vagy németül beszéltek volna, az sem lett volna jobb, asszem.

előzmény: Olórin (#15)

2011-08-19 22:37:51 Olórin (5) #17

Nem, Ziránál szerintem nem volt ilyesmi. De ha lett is volna, tökmindegy. A többi majom - főleg Zaius - azért nem hallgat rá, mert nem is AKAR (sőt, ő ugye tudja is, hogy intelligens, csak titkolja), tehát ott nincs mit tenni, de Zirát meg tudta volna győzni, ha van egy csöpp esze. Pontosabban, ha a forgatókönyv nem kínosan elnagyolt ezen a téren.
Nem "azonnal" jöttek a majmok... meglepődni meg pár másodperc alatt meg lehet, ahhoz nem kell idő.
Ökoszisztéma: fű, levegő, ló, fa, lényegében az égen kívül nem volt semmi, ami nem a Földre utalt. Nem volt lehetősége elgondolkodni? Mármint abban a néhány hétben, amíg fogoly volt? Arról, hogy mennyire sokkoló a befejezés, egy szót sem szóltam... nyilván még akkor is sokkoló lett volna Taylornak, ha sejti, hogy mi a pálya. És illett volna sejtenie.

előzmény: JeszKar (#16)

2011-08-19 22:31:41 JeszKar (5) #16

Ahhoz képest, hogy Zirát kell meggyőznie, mintha az elején ő is csak azt gondolná, hogy utánoz (javíts ki, ha tévednék!), és az igaz, hogy ö többet feltételez az emberről, mint a többi majom, de csak nagyjából annyit, mint amennyi intelligenciát mi feltételezünk a majmokról. Én ugyan miért is feltételezne többet egy ilyen ignorál társadalomban.
Meglepődés: Mondom, mikor lepődtek volna meg komolyabban, amikor azonnal jöttek a majmok, és menekülniük kellet.
És miért fejlődött volna ugyanúgy az ökoszisztéma, mert van rajta fa és fű? Lehet még ilyen máshol is a világegyetemben. Míg Taylor utazott, simán fejlődhetett volna odáig az emberi technológia, hogy már más bolygókon is vannak kolóniáik (ahol vannak lovak és majmok is). És mint mondtam, komolyabban nem volt lehetősége elgondolkodni. És nem hiszem el, hogy téged nem sokkolt le volna a filmvégi látvány Taylor helyében.

előzmény: Olórin (#15)

2011-08-19 22:17:36 Olórin (5) #15

Az állatkertben a majom nem fog úgy bólogatni nekem, hogy a bólogatásainak az adott kontextusban értelme legyen. Nem fog a földre írni, vagy szalmaszálakat értelmes szavakba rendezni, vagy a levegőbe írni vagy akár az ujjaival számokat mutatni, összeadást végezni stb. Különben is, Taylornak nem bigott majmokat kellett meggyőznie az intelligenciájáról (legalábbis kezdetben), hanem Zirát, aki eleve gyanította, hogy nem csak egy buta állat.
Meglepődtek a fenét, egy rövid reakciójuk volt, valami olyasmi, hogy "majdnem embernek néznek ki" (wtf?!), de ezt is úgy mondta valamelyikük, mintha csak azt közölte volna, hogy "á, kék az ég".
Angol: ez meg már csak légbőlkapott spekuláció, meg egyébként sincs értelme (kolónia ott, ahol ember még nem járt soha? meg eleve soha nem volt szó semmiféle kolóniákról). Emberek, lovak, növényvilág, angol... de, én kurvára gyanakodtam volna. Könnyebb az idegen, furcsa dolgokat (égbolt) kimagyarázni az eltelt 3000 évvel, mint ezeket kimagyarázni azzal, hogy "hát, véletlenül egy egész kurva ökoszisztéma ugyanúgy fejlődött a galaxis másik végében, mint a Földön, meg még a majmok is hogyhogynem pont angolul beszélnek".

előzmény: JeszKar (#14)

2011-08-19 22:02:25 JeszKar (5) #14

Elmész egy állatkertbe, mondasz valamit egy majomnak, mire bólogatni kezd, te se azt hiszed, hogy van intelligenciája, hanem csak, hogy utánoz. Sőt a papagájok még hangokat is tudnak utánozni, mégsem intelligensebb, mint más fajok. Az is megfigyelhető, hogy a majmoknak nagyon beszűkült a látásmódjuk, elég azt kiemelni, hogy a többségük azt hiszi Taylorról, hogy valami kísérleti torzszülött. Valószínűleg az írás vagy a beszéd lett volna az egyetlen, ami meggyőzi őket arról, hogy intelligens (de az se feltétlenül)
Amúgy meg nyilván meglepődtek, de nem volt idő kifejteni, hogy mire gondoltak, mert amint a majmok előkerültek, rögtön elkezdtek vadászni rájuk. Azt követően Taylor képtelené vátt beszélni, utána pedig egyik helyről küldték másikra, menekült stb. Nem volt ideje komolyabban filózgatni, hogy mi történhetett itt.
Ha úgy hiszem, hogy ezer éven keresztül utaztam az űrbe.és végül lezuhanok egy bolygón, ahol nem ismerős az égbolt, nem gondolnám azt, hogy a földön vagyok. Az angolul beszélő majmok lehettek volna gyanúsak, de azt is gondolhatta volna, hogy ez pusztán egy kolónia, ahol történt valami a múltban, és a szerepek fölcserélődtek.
Angol: végül is New York mellett élnek, és ott angolul beszéltek az emberek.
Az atomháború meg még annyit, hogy így legalább megszületett a filmvilág egyik lesokolóbb befejezése.

előzmény: Olórin (#13)

2011-08-19 21:38:43 Olórin (5) #13

"Próbált, csak mindig valami megakadályozta (Nova, a majmok), vagy ha csinált is valamit azt is csak utánzásnak vélték."
Ez nem érv. Nem egy félórás időintervallumról beszélünk, hanem napokról, hetekről. Nehogy azt mondd, hogy ennyi idő alatt nem tudott volna leírni egy tetves szót úgy, hogy a csimpánzcsaj lássa (és ez még csak egy lehetőség a sok közül). Meg több jelenet volt - még mielőtt visszatért volna a hangja - amiben a majmok róla vitatkoztak a jelenlétében, ő meg még csak meg sem próbált kommunikálni, mondjuk a megfelelő helyeken bólogatni vagy a fejét rázni, csak bámult kerek szemekkel. Ez a Taylor roppant ostoba ember volt.
Ki beszélt hosszú tanácskozásról?? Már az is valami lett volna, ha legalább egy kicsit meglepődnek...
Az angol: oké, tegyük fel, hogy beveszem, hogy a majmok az emberektől tanulták az angolt (bár sántít, de mindegy). Taylornak viszont azt hiszi, hogy egy idegen bolygón van a galaxis másik végén. Neki ez kicsit se volt gyanús?
Hogy a készítők miért az atomháborút választották, az napnál is világosabb, én Taylor következtetését találom elhamarkodottnak. Igen, tudta, hogy milyen az ember, de pár órával azelőtt még azon elmélkedett, hogy talán meteorvihar pusztította el a korábbi civilizációt. (De oké, EZ már tényleg kicsit szőrszálhasogatás, ez nem olyan nagy gáz - de a korábbiak igen)

előzmény: JeszKar (#12)

2011-08-19 21:22:16 JeszKar (5) #12

Próbált, csak mindig valami megakadályozta (Nova, a majmok), vagy ha csinált is valamit azt is csak utánzásnak vélték.
Nem hiszem, hogy egy hosszú tanakodással jobb lett volna a film, amúgy se volt akkor már emberi társa, akivel tanakodhatott volna ezen. Amúgy úgy rémlik, hogy vannak benne kisebb részek, amikor próbál valami megoldást találni, mintha amikor a tanács elé állítják lett volna ilyen rész is benne. Amúgy meg, ha most kipusztulna az emberiség, és mondjuk a majmok agya úgy mutálódna, hogy képesek legyenek beszédre, akkor nyilván azt utánoznák, amit hallanak, lehet ez akár az angol is. Persze az hiba, hogy ezer év múlva is ugyanazt az angolt beszélik, de ezen fennakadna már szőrszálhasogatás. Szóval letehet volna jó megoldással kijönni, de ennek a filmnek nem az a feladata, hogy elmondja mi történt ezer évvel ezelőtt, és az hogy a folytatások a lehető legnevetségesebb megoldást választották, azt szintén nem ennek a filmnek a hibája.
Atomháború: Taylor már az elején, az úrhajón kifejti, hogy mennyire tart az emberi butaságtól, úgyhogy nem meglepő, hogy ezt hiszi végén. Egyébként meg elég ránézni a film készítésének az évére, hogy tudjuk a készítők, miért az atomháborút választották.

előzmény: Olórin (#11)

2011-08-19 19:11:25 Olórin (5) #11

Egy szóval sem mondtam, hogy a némasággal van baj. Azzal van baj, hogy ott van hetekig, és egyszer látjuk, hogy megpróbál a földbe rajzolni, egyszer-kétszer meg tollat szerezni. Elkezdhetne az ujjával rajzolni a levegőbe akár. Elkezdhetne mutogatni, gesztikulálni, elkezdhetné a cellája szalmaszálait rendezgetni, betűkké formálni stb. Ha valaki néma, de igazán demonstrálni akarja, hogy intelligens lény (márpedig ő igencsak kétségbeesetten akarta), akkor cirka öt perc alatt megteheti.
Ami a Földet illeti... először is cseppet sem voltak meglepve, hogy többezer éves távolságra a Földtől emberekbe botlanak. Egyetlen sor nem volt a filmben, amiben azon tanakodtak volna, hogy ez hogy lehetséges (pedig azért lehetett volna rizsát gyártani hozzá, párhuzamos evolúció stb.) Élből elfogadtak mindent úgy, ahogy van, és beleszartak, pedig ezek felfedezők, tudósok. Abba bele se megyek, hogy a majmok angolul beszélnek a világegyetem egy másik szegletében. Mi sem természetesebb (holott ez még a fordulat ismeretében is hülyeség - kifejlődnek az intelligens majmok, amik 2000 év múlva a XX. századi angolt beszélik. ha lesz olyan, hogy "kétezer év múlva", és ha lesznek még angolok/amerikaiak ők sem fognak még akkor is úgy beszélni).
És ez már apróság, de Taylor arra a következtetésre is igen gyorsan jut el, hogy ősei nyilván "felrobbantották" a bolygót, vagyis ez az egész egy atomháború következménye. Lehetett volna egy tucatnyi másik dolog.

előzmény: JeszKar (#10)

2011-08-19 17:43:45 JeszKar (5) #10

Sok minden okozhat átmeneti némaságot tudtommal. Több olyan elem is van a filmben, amit azt porbálja meg elhitetni, hogy nem a Földön vannak (hold, elektromos viharok stb.) Amúgy, ha több száz évig utazol, akkor neked se az lesz az első gondolatot, hogy a Földön vagy. Egyébként meg próbálta az intelligenciáját megmutatni.

előzmény: Olórin (#9)

2011-08-19 17:34:18 Olórin (5) #9

Eddig csak az első két részt láttam, most rávettem magam, hogy végiggyűröm az egész sorozatot - és mivel ezt is nagyon rég láttam (azt hiszem, a DVD-met soha még csak be sem tettem a lejátszóba), ezzel kezdtem. Az ötöst még most is kiérdemli - de csak hajszál híján! Az ugyanis kicsit elszomorított, hogy ott tudok belekötni a sztoriba, ahol csak akarok.
Kezdve azzal, hogy csak mert nem tud beszélni a nyaksebe miatt, még hatezer más módon demonstrálhatná az intelligenciáját, odáig, hogy hogy a túróba nem veszi észre, hogy a Földön van?

2011-03-13 20:47:20 BonnyJohnny (5) #8

Egymás után megtekintve a két filmet (2001 és ez), tényleg megállapítható, hogy 1968 aranybetűs éve a sci-finek. Természetesen a 2001 sokkal mélyebb kérdéseket feszeget, és több benne a tudomány is. A Majmok bolygója inkább a XX. századi ember kritikája (ahogy egymással, az állatokkal és a világgal bánik), és inkább moralizál, mint filozofál. Érdekes görbe tükör ez. Amúgy a film fele olyan hosszú, és kétszer olyan pörgős, úgyhogy élvezeti értéke messze túlszárnyalja a 2001-ét. Kommerszebb, könnyebben fogyaszthatóbb, akciódúsabb. A film végi fordulat pedig... igen ütős. 40 évvel a film elkészülte, és 20 évvel a hidegháború vége után azért már nem annyira aktuális... de szerintem a veszély nem múlt el... és soha nem is fog. Mert ilyen az ember.
Zseniális film. Különös képpen, hogy első hallásra milyen nevetséges lehet az alapötlet. A folytatások viszont szégyenletesek.

2010-01-03 21:40:20 critixx (5) #7

Az 1968-as év mérföldkő volt, ugyanis ekkor készült el a sci-fi műfaj két legnagyobb filmes remekműve. Kubrick Űrodüsszeiája mellett a Pierre Boulle szatirikus antiutópiájából adaptált Majmok bolygója szintén a műfaj örök klasszikusává vált. A lézerpisztolyos űrkalandokkal végleg szakítva egy cinikus látleletet kapunk az emberről, belevetítve egy remekül kivitelezett negatív utópiába. Na és persze a filmvégi csavar is örökre emlékezetes marad. (Persze azoknak, akiknek a szülei nem árulták el a film megtekintése előtt, mint nekem mikor 8 évesen először láttam Schaffner filmjét.) A forgatókönyvet a korábban feketelistára tett Michael Wilson és az Alkonyzóna című zseniális sci-fi sorozatot alkotó Rod Serling jegyzi. Nagy kár, hogy a rosszabbnál rosszabb folytatások és Tim Burton harmatgyenge remake-je nem érték el az eredeti mű színvonalát.

2009-06-25 22:18:35 puttancsospeti (4) #6

Bocsánat! Az első sor lemaradt, de az oldal volt a hibás nem én! Szóval:

Don Van Vliet, alias Captain Beefheart: Apes-Ma


"Apes-Ma, Apes-Ma, your cage is too dirty, Apes-Ma
Apes-Ma, Apes-Ma, remember when you were young Apes-Ma? And you used to break out of your cage? Well you know that you're not strong enough to do that anymore now and Apes-Ma... The little girl that named you years ago died now and you're older. Apes-Ma, remember when she named you and it was in the paper, Apes-Ma? Apes-Ma, Apes-Ma, you're eating too much and going to the bathroom too much, Apes-Ma. And Apes-Ma, your cage isn't getting any bigger, Apes-Ma..."

2009-06-25 22:16:24 puttancsospeti (4) #5

Akik így gondolják, azoknak feltétlenül ajánlom figyelmükbe az Apes-Ma c. költeményt. Egy velőtrázó figyelmeztetés az emberiségnek!

Don Van Vliet, alias Captain Beefheart: Apes-Ma


"Apes-Ma, Apes-Ma, remember when you were young Apes-Ma? And you used to break out of your cage? Well you know that you're not strong enough to do that anymore now and Apes-Ma... The little girl that named you years ago died now and you're older. Apes-Ma, remember when she named you and it was in the paper, Apes-Ma? Apes-Ma, Apes-Ma, you're eating too much and going to the bathroom too much, Apes-Ma. And Apes-Ma, your cage isn't getting any bigger, Apes-Ma..."


előzmény: marcuandy (#4)

2009-06-20 21:30:04 marcuandy (5) #4

Egy nagyon jó kritikája az emberi társadalomnak.

2009-05-16 05:37:31 HejjaX (5) #3

igen, jobb a csattanó, mint a regényben és ez ritkaság.

előzmény: fanatic57 (#1)

2009-05-16 01:03:29 Bbazsa (3) #2

A forgatás időpontjához képest nagyon érdekes film. A maszkok , a helyszínek élvezhetőek. A story is érdekes. Néha kicsit lapos lesz, de nézhető film.

2009-04-03 19:30:08 fanatic57 (5) #1

A film végén a csattanó egészen káprázatos!!