Spanglish (2004) ☆ 👁

Spangol - Magamat sem értem

(James L. Brooks)

amerikai dráma, szerelmi történet, vígjáték

3,3
★★★☆☆
340 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-04 03:02:30 Ugor (4) #19

Emlékeztem rá, hogy régen, valamikor tetszett, csak azt nem tudtam, hogy miért? Azt tudtam, hogy itt nem lesz jó a "fúú, ez csak egy Adam Sandler-féle baromság" népszindróma, és hát így van, ez itt nem áll, törli az ember agyából a gyepes előítéleteket. A végkifejletre nem emlékeztem, az éttermes részre viszont kristálytisztán, a lábak leérése a padlóra... ez bármely filmen egy pontot javít, azt hiszem. Szóval, jó ez, különösen a latin kislányt, Shelbie Bruce-t imádtam. Azt meg a fene se tudja, hogy mi a bánattól lenne "vígjáték" ez.

2016-11-25 09:20:14 Dezsmant (4) #18

Egész jó kis film, tényleg a vígjátéka mellett valóban drámai, kellenek azért neki is az ilyen fajta filmek.

2011-09-26 09:28:18 gerbence (3) #17

Mélységek alatt én sem azt értem, hogy tuszkolják le a torkomon a sarkosra reszelt "tanulságot", csak ezzel a filmmel épp az a bajom, hogy abszolút nem késztet (tovább)gondolkodásra. Szóval nekem ahhoz nem elég tartalmas, hogy megmozgasson, ahhoz meg nem elég könnyed, hogy felhőtlenül szórakoztasson. Nálam ebben az esetben az "arany középút" inkább a "biztonságos középszer" felé irányozza a mozit, de az tény, hogy felüdítő volt egy olyan filmet látni, ami sem nem teljesen komolytalan blődli, sem nem túláradóan könnyes dráma, hanem egy gördülékeny kis történet.
Viszont nálam ez arra elég, hogy elkerülje a lehúzást, ahhoz kevés, hogy kiérdemelje a dícséretet. De megértem, ha valaki többre értékeli, mint én.

előzmény: dézi (#16)

2011-09-25 19:12:59 dézi (5) #16

nem merül bele semmibe komolyan, csak éppen érinti, felmutatja az adott élethelyzeteket.
nekem pont ez tetszett benne nagyon, hogy nem szájbarágós, ugyanakkor szerintem igenis mélyebb tartalmakat is lehet benne látni, de magában a filmben valóban csak felvillantás szintjén vannak jelen. én szeretem az ilyesmit, amit nekünk kell továbbgondolni. :)

előzmény: gerbence (#15)

2011-09-25 15:00:35 gerbence (3) #15

Nem rossz film, kifejezetten kellemes meglepetés, határozottan rácáfolt a várakozásaimra: egyrészt egyáltalán nem vígjáték (erre talán jó felkészülni, mert - gondolom, Sandler eladhatósága miatt - igyekeznek abszolút így feltüntetni), másrészt Adam Sandler játszik benne, és nem rosszul. Igazából a közepesnél jobbnak tartom, mégsem érezném jogosnak ráadnom a négyes osztályzatot: egyrészt mert a másod-főszereplőnő annyira idegesítő, hogy az első húsz perc után majdnem kikapcsoltam, másodrészt mert hiányzik belőle az erő. Egy érdekes dráma, többnyire kellemes színészi jelenléttel (a gyerekszínészek kifejezetten jónak mondhatók!), hiteles szituációkkal, de emlékezetes jelenetek és többrétegű karakterek nélkül. Se igazán vicces vagy vidám jelenetek nincsenek, se igazán végigvitt mélypontok; nem merül bele semmibe komolyan, csak éppen érinti, felmutatja az adott élethelyzeteket.
Sandler másik "komoly" filmjénél, a Kótyagos szerelemnél mindenesetre mérföldekkel jobb és azzal ellentétben követhető és átérezhető.
A nyelveket, főleg a spanyolt hallgatni igazi öröm - kifejezetten érdekes hallgatni, mennyivel határozottabb, tisztább, markánsabb, nyíltabb, "teltebb" a megszólalása a motyogós-hebegős, ellustult-finomkodó felső-középosztálybeli (amerikai) angolnál. Figyelem, a szinkron gyilkolja ezt a filmet (is)!

Egyszer ajánlott, de nem emékezetes darab; külön időt szakítani rá nem érdemes, de egy szabad kétórába belefér.

2011-09-08 21:58:14 dorothygale (5) #14

Adam néha játszik komoly, nem idióta filmekben , idióta lénye ellenére, s az akkor jól szokott elsülni . Pl ez.

2011-09-08 21:35:08 dorothygale (5) #13

Ez egy nagyon jó film.

2011-09-07 23:26:37 dézi (5) #12

abszolút pozitív csalódás. nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenről fog szólni, ráadásul finoman, okosan, mégis közérthetően. (bár ez utóbbiban a véleményeket olvasva nem is vagyok annyira biztos.) nem tudtam, hogy a Lesz ez még így se is Brooks műve, de ezek után nem csodálkozom, hogy ennyire tetszett, azt is imádtam. :)

2011-07-11 22:43:03 k3pl3r (?) #11

Nem voltak nagy elvárásaim a filmmel, talán ezért is, de ez akkor is nagyon-nagyon jó volt. Minden hibájával együtt tetszett. Ötletes, aranyos, kedves, bájos, humoros, érzelmes... stb. Eddig csak a Becéző szavak tetszett Brookstól, de ez is nagyon jó. És aki nálam két ötöst elér, az tud valamit!:-)

2009-10-11 17:22:26 insano (5) #10

aranyos. tetszett hogy a vége nem torkollik a boldogan élünk míg meg nem halunk és elhagyom a feleségem érted részbe

2009-08-27 17:25:57 mina (3) #9

nekem is a "semmilyen" szó jutott eszembe erről

előzmény: mchn (#7)

2009-07-12 23:08:31 simijohnny (3) #8

...és ugye Adam Sandler, akit komolyan lehet venni. :D

előzmény: mchn (#7)

2009-07-12 22:21:58 mchn (2) #7

Se eleje se vege, az egesz semilyen, 4/10

2009-02-16 17:52:09 sokos (3) #6

Mélységesen egyetértek az utolsó soroddal. Meg általában a többivel is.
Esetleg volt valaki, aki látta eredeti nyelven? Az talán kicsit javított volna Sandler-en. Ez a gügyögő magyar hang gyenge volt.

előzmény: goromba (#5)

2008-09-04 07:19:40 goromba (3) #5

Igen, Sandler azért alakítása azért nem igazán lóg ki az eddigiek(meg ez utániak) közül-jó nem bánt öregasszonyt, meg gyereket, de azért ez ugyanaz a Sandler.
Téa Leoni tényleg jó.
Jó kis történet, de azért ez Sandler munkái közül talán a legcsöpögősebb, úgyhogy aki miatta nézi, az kevesebb hugyozásra, bazmegelésre ,meg poénra számítson, mint az átlagos.
Paz Vega meg marha jó nő.

2008-07-09 23:39:08 nagype (3) #4

Ennyi sok szép dícséret után jöjjön azért egy negatívabb vélemény is:
Vega azonkívül, hogy szép, azért annyira maradandót nem hozott alakítás címszóval. A szép színésznők sikerének fontos pillére, hogy magukra vonják a figyelmet és alapból azzal le tudnak kötni, így nem is nagyon kell csinálni semmit. (lásd Julia Robert, nagyon sokszor annyiból sikeres a szerepe, hogy csakúgy van) De nem lehordani akarom, félreértés ne essék! Sok szép szerelmesfilmes szerepet még neki.
Sandler-t pedig meg sem merem említeni, mert annyira hozzánőttek a butyuta karakter-szerepek, hogy még ha lenne is esélye, hogy kimásszon belőle, akkor sem fog sikerülni neki. (ugyanazok az idióta arcok, ugyanazok a mozdulatok, ugyanaz a részeges esetlenség, ugyanaz a tesze-tosza karakter...) Most azért mert a drámai részeknél pár percig nem hülyéskedik, az még NEM színészijáték.
Téa Leoni karaktere az elejétől roppant idegesítő, de nagyon jól hozza, valóban emlékezetes.

Semprini-vel teljesen egyetértek, de gondolom sokan, a film egyik legjobb jelenete. :)

Ezekért, és a rettenetesen hoszzú játékidőért (könyörgöm, ennyi történethez minnek kellett??), mindösszesen 3.

2007-05-25 14:47:44 Semprini (4) #3

nagyon tetszett! Kár, hogy a befejezés nem volt tökéletes, bár egynek elment, de nem egészen ezt vártam.
Ahhoz képest, hogy ez egy Adam Sandler-film, egész komoly témát feszeget, (nem is nevezném vígjátéknak, inkább romantikus dráma) és Sandler is mintha kezdene megkomolyodni (más kérdés, hogy ez mennyire áll jól neki).
A film igazi sztárja azonban nem ő, hanem Paz Vega (mintha csak Penelope Cruz és Winona Ryder "ötvözete" lenne), gyakorlatilag elviszi a vállán a filmet. De nem egyedül, hanem a lányát alakító gyerekszereplővel együtt! Mindkettőjük alakítása kiváló! A csúcs-jelenet az, amikor a kislánynak "hangsúly- és gesztushűen" kell tolmácsolnia az anyját, már csak e miatt a jelenet miatt érdemes megnézni a filmet! Tartalmas szórakozás!
85%

2005-08-30 14:10:31 Olórin (5) #2

Jellemző, hogy egy spermával, szarral, és egyéb nyalánkságokkal megtűzdelt, undorító vígjék mellett, mint pl a Tök alsó 2 c. műremek, nem jut hely a mozikban egy elbűvölően bájos, kedves komédiának, így tavaly a Leharcolt oroszlánok, idén a James L. Brooks által levezényelt Spangol köt ki rögtön DVD-n. Adam Sandler egy családapát játszik (nem-nem, nem röhög, tényleg: JÁTSZIK!), akinek otthonába imádnivalóan tökéletlen felesége egy angolul egyetlen mukkot sem tudó mexicói bevándorlót vesz fel kisegítőnek. A nyelvi korlátokból és kultúrális különbségekből aztán nagyon vicces helyzetek kerekednek, miközben a rendezőnek a romantikát is sikerül szépen, giccs nélkül megjeleníteni. A szereplők mind jók, de részemről a totálisan defektes feleséget alakító Tea Leoni viszi a pálmát:) Aki megnézi, számoljon vele, hogy min egy napig nem fogja tudni letörölni képéről a megtekintés során jelentkező elégedett, bamba vigyort.
85%

2005-07-26 22:38:18 crayne (4) #1

Bár nem tudom, milyen arányban gondolták a készítők munka közben a dráma, romantika és a komédia elemeket, részemről elégedett vagyok mindegyikkel. Az elején nem indul be könnyen, ám utána szinte végig mosoly ült az arcomon. A színészek jók voltak (Sandler is), volt pár tetszetős beszólás is...de ami mégfontosabb: az utóbbi idők legcsodálatosabb nőjét láthattam a vásznon Paz Vega személyében.

85%