80 huszár (1978) ☆ 👁

(Sára Sándor)

magyar dráma, történelmi film

4,1
★★★★☆
173 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-03-16 23:29:16 csabaga (3) #14

A Kádár-rendszerre reflektálva, a Lenkey huszárok megtörtént esete igencsak pesszimistán lett bemutatva,

2021-06-10 00:02:46 Joeker81 (5) #13

Hihetetlenül erős és csodálatos film! Gyönyörű helyszínek, parádés dialógusok, mellbevágó jelenetek és nem utolsó sorban igazi színészek - nem úgy, mint a mai többség - akik sok esetben emberi oldalukat is beletették a filmbe. Szinte elfelejti a néző egy idő után, hogy nem a valóságot látja, annyira átható, kézzel fogható a küzdelem, végig érezni lehet a kemény munkát mind a szereplők, mind pedig a lovak részéről. Hihetetlen, hogy mi ilyen filmet is tudtunk készíteni, és ehhez képest hol tart a mai magyar filmipar. Ezt nézd meg inkább az Elk*rtuk c. szenny helyett - ami akár a jelszava lehetne a filmiparunknak (is) -, ha igazi magyar értéket akarsz látni. Nem hibátlan alkotás, viszont időtálló, a hatása pedig elementáris, ezért maximálisan jár neki az ötös!

2021-04-05 20:33:32 macready (4) #12

„Sára Sándor életműve színvonalánál és sokszínűségénél fogva is a magyar filmtörténet csúcsteljesítményei közé tartozik.
Egyik legnagyobb igényű vállalkozása az a 80 huszár, amely kivált a műfaji gondolkozáshoz közelítő szemlélete, illetve XIX. századi témája miatt különbözik az oeuvre többi darabjától.
Sára, illetve forgatókönyvíró társa, Csoóri Sándor bravúrja, hogy egy végtelenül egyszerű alaphelyzetbe oltva sikerült megragadniuk a magyar történelem vissza-visszatérő problémáját. Mi az üdvösebb: asszisztálni a nemzet élethalálharcához, de túlélni a kataklizmát és ezzel megőrizni magunkat az újjáépítés időszakára, vagy aktivizálódni és a siker mégoly csekély reménye mellett is vállalni a harcot? Nincs jó döntés ebben a helyzetben: a tétlenség felemészti a lelket, hiszen a tenni akaró ember számára az árulással egyenlő, az aktivizálódás viszont nagy eséllyel a testet pusztítja el.
A 80 huszár szerteágazó filmtörténeti hagyományba csatlakozik. Egyrészt lazán és ellentmondásosan kötődik a hazai előzményekhez – legyen szó a hangosfilm hajnalának huszárfilmjeiről (Rákóczi induló; Emmy; A királyné huszárja) vagy a hatvanas–hetvenes évek deheroizáló, történelmi témájú darabjairól –, továbbá párhuzamokat mutat bizonyos amerikai mintákkal is, kivált a klasszikus lovassági westernnel. Mindazonáltal a kalandnarratíva fokozatosan lelassított használata, a cselekmény durván epizodikussá hangolása vagy a teljesületlen célok ellenromantikája mind olyan elem, amely rejtett kapcsolatokat sejtet a Hollywoodi Reneszánsz revizionista westernjeivel is (Cheyenne ősz; Major Dundee; Kis Nagy Ember; A kék katona). A 80 huszár korának egyik legihletettebb, nemzetközi érdeklődésre is joggal számot tartó, ámde a külföld által mégsem respektált magyar filmje.”
(Részlet Pápai Zsolt DVD ajánlójából)

2020-05-20 15:44:53 somogyireka (4) #11

Eddig is biztos voltam abban, hogy "nekem csak magyar férfi kell", de innentől aztán megingathatatlan vagyok ebben. Látva ezeket a színészóriásokat Sára Sándornál esszenciájában sejlett fel a magyar férfi jellegbeli gyönyörűsége. A szúrós, ismeretlen, szív közepébe szinte beleégő tekintetek..a tartás, az egyenes derék, a kompromisszumot nem ismerő egyenesség, a becsület és az összetartás. Szóval ha épp nehéz a magyar férfinak, bizony van hova visszanyúlnia..
Azt hiszem, ebben a filmben aligha csak játszottak..ahogy olvastam a forgatás körülményei is oly erősek, hatásosak, nem mindennapiak voltak a lengyel Tátra hegycsúcsai között, hogy el is felejtették, hogy szerepelnek, szinte csak magukat kellett felfedniük.
Amiről szó van, az a hazahívó parancs, a szív titkos hangja, melyet nem a testi fül hall, ezeket a huszárokat igenis elragadta a hazaszeretet. Atyaisten...ilyen még van? Hát persze, hogy van, még akkor is, ha éppen annyi minden valótlanság is borítja be a hazát, de ez mindig is így volt.
Amúgy meg borzalmas történelmi tabló, szinte horrorba hulló véggel, nem is mertem odanézni, ilyenkor filmnél inkább a lovakat sajnálom..Gyönyörű paripák.
Ja igen, és Lópici Gáspár is szerepel benne. Nyugodjék végre békében!

2019-02-04 19:34:17 ryood (5) #10

most újranézés után megvan az ötös. bőven!
hát így kell történelmi filmet csinálni. a "huszárkodást", heroizmust hazafias ömlengés, pátosz nélkül bemutatni. kellenének még ilyen történelmi filmek, bár nem várok semmi jót a koltay gábor/gajdics ott (wtf??!) vezette történelmi filmalaptól..

2015-08-13 21:59:53 ryood (5) #9

nem igazán a műfajom az efféle "kosztümös katonásdi", de ez a fiom meglepett, főleg a második fele. és annak is a második fele..a fényképezés pedig bámulatos, ezért egy erős négyes kijár neki.

2013-11-29 22:44:41 zéel (5) #8

Elképesztő körülmények közt forgattak. Fönn a Magas-Tátrában, úttalan utakon, esőben, vízben, egy-két óra járásnyira Zakopánétól (ahol a stáb lakott). Többnyire dublőr és catering nélkül. (Sára Sándortól tudom. Elmondja a DVD extrában!:)
Ezek a "romantikus" körülmények vszleg jót tettek a színészek játékának. Elfelejtettek színészkedni.
Meg hát remek karakterek is vannak a filmben. Igazi hősök, de hús-vér emberek. Sára Sándor nem deheroizál.

2013-11-29 04:36:40 Lil Martin (5) #7

zéel látom nagyon éli a filmjeit, ahova nem írta ki, hogy tegnap volt 80 éves, annál is ő kommentelt legutoljára :D
persze szarom le, ez alapján én is így vagyok vele.

2013-11-29 04:30:49 Lil Martin (5) #6

no, ha már 80 éves, azaz már ma már nem, csak egy kiadós bebaszós hazajövetel után megtekintettem eme filmjét, és teccet mint retek, de tényleg. nagyon le vagyok maradva magyar filmek terén basztikulacinege..

2013-11-28 10:34:45 zéel (5) #5

Sára Sándor 80 éves. Isten éltesse!
A MaNDA - stílszerűen - a 80 huszár DVD megjelentetésével köszönti.
Jut eszembe: ma este a Dunán Sára Sándor interjú, majd utána a Tüske a köröm alatt c. film.

2013-10-13 15:17:05 Tenebra (5) #4

Na, ez már történelmi-kalandfilm! Izgalmas, látványos, ugyanakkor tartalommal és jó színészi alakításokkal teli. Hihetetlen, ugye, hogy volt ilyen a magyar filmtörténetben?

Sőt, végső soron ez egy kosztümös thriller. :D Hiszen a címszereplők folyamatosan menekülnek az osztrák hadsereg bosszúja elől, tipikus "running man" szituáció.

A világábrázolás és a csatajelenetek is nagyon rendben voltak. Az akciók magyar filmeket meghazudtolóan jól koreografáltak, és nem megmosolyogtatnak, hanem tényleg a korhoz képest nagyon látványosak. Mindemellett az operatőri munka és a formai bravúrok is a helyükön vannak.

Hogy történelmileg mennyire hű - nem tudom, ezt a kort nem annyira ismerem behatóan. De nem is érdekes, mert önmagában egy izgalmas történelmi-kalandfilm. Ha legalább ilyen jókat képesek lettek volna csinálni a rendszerváltás után is... De nem, megkaptuk az ultrafos Koltai-filmeket, meg a Hídembert. -,- Sokat tanulhatnának a maiak Sárától.

2009-07-01 16:57:17 puttancsospeti (5) #3

Hoppá! Én ezt a filmet láttam és tényleg nagyon jó!

2009-07-01 16:21:12 Czelder Orbán (5) #2

Abszolút érdemes film.
Mondjuk a végén azt a tizedelős jelenetet nem értem. Halottakat nem szokás tizedelni.
Vagy ott van néhány harceljárásbeli baki, de nem kekeckedem.
Vajh, ha most ilyen filmeket tudnánk rendezni...
Csak a gagyi Hídemberre, meg szakrakoronás giccsekre futja.

2009-04-19 19:27:39 Jereváni Rádió (5) #1

Abszolút kortalan remekmű. A színészek brillíroznak, a történet remek, a felvételek csodálatosak (a Sára-Morell páros ismét remekelt). 1848-ról szól a film, de akinek van füle, az akkori rendszerkritikus áthallásokat is nagyon hamar meghallja. 31 éves film. 31 éve még ilyen filmeket is rendeztek nálunk.
100%