Cold in July (2014) ☆ 👁

Rideg világ

(Jim Mickle)

amerikai-francia dráma, thriller

3,7
★★★☆☆
150 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-11-02 16:31:31 Jereváni Rádió (1) #20

Ki mit lát bele, ez vélemény volt a részemről. Lehetett volna másképp is lezárni, nem így tették, én ezt az üzenetet véltem belőle, még ha az alkotóknak nem is feltétlenül tudatosan ez volt a céljuk.

A gúnnyal, a fekete humorral és a gyomorforgató mocskossággal nekem önmagában véve nincs bajom, a Coen-fivérek bőven tocsognak ebben a Véresen egyszerűtől kezdve a Fargon át a Nem vénnek való vidékig bezárólag, lehet rajtuk sírva vígadni, ha épp nem vágnak gyomorszájon. A probléma nekem az immorális alapállásból van, amit egy morális köntösbe csomagolnak, és amit még egy kolhaas mihályos attitűddel sem lehet magyarázni (azzal sem értenék egyet, de legalább érthető lenne). Hasonló problémám volt egyébként a Három óriásplakát Ebbing határában fináléjával is, de ott legalább nem mentek bele ilyen szinten.

előzmény: Olórin (#19)

2023-11-02 15:22:39 Olórin (5) #19

Ez így önmagában nem feltétlenül pozitív, de tényleg nem tudok ehhez most többet hozzátenni, majd újranézem valamikor, úgyis tervben van egy ideje.

előzmény: Jereváni Rádió (#18)

2023-11-02 12:52:03 Jereváni Rádió (1) #18

Pozitívnak állítja be, ugyanis megnyugvást sugallnak a film végső képei: Jim Bob befáslizva ül a hintaszékben a verandán, kortyolgatja a sört, a megmentett mexikói nő mellette áll, és a vállán tartja a kezét; Richard meg hazamegy a családjához, befekszik melléjük az ágyba, és végre el tud aludni, mivel azóta, hogy a betörőt megölte, nem tudott.

előzmény: Olórin (#17)

2023-11-02 12:31:22 Olórin (5) #17

Bár kilenc éve láttam, szóval nem friss az emlék, de finoman szóval sem rémlik, hogy a film az effajta férfiszerepet komolynak vagy követendőnek vagy bármilyen szempontból jónak állítaná be (pláne hogy éltetne kábé bármit, ami történik), pont hogy csupa gúny, fekete humor és gyomorforgató mocskosság az egész.

előzmény: Jereváni Rádió (#16)

2023-11-02 11:41:23 Jereváni Rádió (1) #16

Nem csak, hogy a végére egy vérben tocsogó bosszúpornóvá silányult, hanem hiteltelen, logikátlan, sőt egyenesen felháborító.

Russel miután megtudja, hogy a fiát - akit amúgy nem ismer, mert alig látta gyerekkorában - Richard megölte, önjelölt Max Cady-ként pszichopata üzemmódba kapcsol át, hogy bosszút álljon a fia gyilkosán. Majd miután megtudja, hogy a fia él és virul a tanúgondozási program keretében, és ennek örvén a gyilokpornóban utazik, fogja magát, és előáll az egyetlen megoldással: ki kell nyírnia a saját fiát! Azt, akiért egy rendőrt megölt, és ha a zsaruk nem kapják el, kinyírta volna Richardot, sőt talán az egész családját.

Totálisan logikátlan és hiteltelen fordulat! Nem beszélve annak immorális hatásáról. Nem csak az, hogy egy apa ilyet nem tesz meg a fiával szemben, mert mondhatják azt rám, hogy naiv vagyok. Hanem olyan nincs, hogy bosszút esküdök a fiam gyilkosával szemben, ámokfutok, majd miután megtudom, hogy a fiam él, és súlyos bűncselekményeket követ el, fogom magam, és apaként (!) önbíráskodva én veszem el az életét.

Ilyen nincs. És süllyedjenek el az alkotók, hogy ezt éltetik.

Én is ideidézem a filmtett.ro véleménycikkéből ezt a részt: "Mickle műve lerántja a nézőt a bűn, az erőszak, a bizarr és gyilkos fétisek labirintusszerű nyúlüregébe, megáztatja a kortárs >>vadnyugat<< emberi férgeinek poshadt izzadtságában, ezzel párhuzamosan pedig olyan málhás bölcsességeket zeng a férfivá válásról, a >>férfiségről<< és az apaszerep nehézségeiről, melyek szíven fogják szúrni az >>erősebbik nem<< legerősebbjeit is."

Ha ez a film a férfiasságról, a férfivá válásról és az apaszerep nehézségeiről (!), akkor én férfiként és apaként azt mondom: menjenek a büdös fenébe!

2022-07-04 23:52:40 andraas (5) #15

Idézek a linkelt filmtett.ro cikkéből, hogy miről is szól a film: "(...) a férfivá válásról, a „férfiségről” és az apaszerep nehézségeiről, melyek szíven fogják szúrni az „erősebbik nem” legerősebbjeit is."

Hogy mik a főhős motivációi? Lehet bármennyire is jelentéktelen képkeretező kelet-Texasban, egy igazi férfi megvédi nem csak magát, de az igazságot is, és segít a bajba jutottakon, stb, - felsorolhatjuk itt az összes keresztény erkölcsi tételt.
A főhős, a film eleji támadás óta nem alszik nyugodtan, egészen addig, amíg a film végén haza nem tér.

A legszebb pedig a flashback jelenet a kávézóban, miközben Ben Russel felhívja Jim Bobot.

Tökéletes film férfiakról, fér(;aknak.

2020-08-05 20:32:23 Rorschach (4) #14

Szikár film. Kevés dumával is sokat mond, valamint nagyon jók a színészei, mégis úgy érzem, ebből valami óriási is kisülhetett volna. Messze nem rossz, de volt még benne potenciál.

2015-08-25 19:29:44 Killjoy (4) #13

Nagyon hangulatos, de kissé itt-ott tényleg homályos történet arról, hogy egy egyszerű betöréskori önvédelemből elkövetett gyilkosság hova képes duzzadni egy olyan környezetben, ahol ezt egy teljesen normális és mindennapi dolognak, már-már hőstettnek tartják a legtöbben és bele sem gondolnak, hogy micsoda törést okozhat ez egy hétköznapi ember életében.

2015-04-12 21:31:30 GabN (2) #12

Valahogy engem sem kapott el ez a film és pont azért amit miraculum is írt.

Mi volt Dexter motivációja a mészárlásra és az élete kockáztatására? Az öreget miért akarták kinyírni a zsaruk? Kit nyírt akkor ki Dexter? És egyáltalán mit akart mondani ez a film??? Semmire nincs válasz, csak jönnek egymás után a storyk...

Nekem ez így egy nagy összevisszaság és én lejjebb is húzom végül 3-nál.

2015-04-11 10:52:11 miraculum (3) #11

Szépen felépített film,hangulatosan, feszülten kezd, de az utolsó harmadában teljesen elveszítettem, hogy mi a főszereplő motivációja. Családapa, akinek a családja már biztonságban van, de szívesen beszáll egy kis mészárlásba. Az általa az elején megölt ember kilétére nem derítenek fényt, és nem is csak arról van szó, hogy segít az öregnek a fián bosszút állni, hanem átmennek agyatlan kommandósba. Az utolsó jelent miatt meg szívem szerint még lejjebb húznám az osztályzatot.

2015-03-08 22:09:42 Corso666 (4) #10

Ki akart már szállni mikor kiderült, hogy ez már nem az ő ügye , de erkölcsök nem hagyták, mint amikor lehúzta az öreget a sínekről is.
Amúgy a zene, és a környezet által teremtett 80as évek zseniális.

előzmény: blazserbozso (#5)

2015-01-07 15:09:38 JeszKar (4) #9

A zenét még nem nagyon dicsértek, nekem eddig az idei év legjobbja. Egyébként a film is nagyon erős, egy-két helyen csúszik csak le az ötöstől.

2015-01-03 18:01:37 ender1112 (4) #8

És miért akarták egyáltalán eltenni láb alól az öreget a rendőrök?

előzmény: blazserbozso (#5)

2014-11-29 23:00:57 lizardking (4) #7

Nagyon nem tudok újat mondani. A színészek jók, főleg Don Johnson karaktere tetszett, ő vitt egy kis könnyedséget a komorságba, de Michael C. Hallt is nagyon bírom a Dexter és a Sírhant művek óta és itt sem okoz csalódást. A sötét hangulat remek, amit a zseniális zene csak még jobban erősít, a történet is érdekes. Ez a redneck környezet hihetetlenül hangulatos tud lenni (lásd még: True Detective, A harag tüze stb) ezekhez a hűvös thrillerekhez. Nem ötös, de jöhetnének még az ilyen filmek.

2014-11-17 00:23:53 ChYga (5) #6

Először én is négyest adtam volna neki, de így jobban belegondolva nagyon megérdemli az ötöst, pont azok miatt, amiket megemlítettél.

Elvégre ha belegondolsz, a lyukak a történetben csak még életszerűbbé tették az egészet. Hiszen ha belekerülnénk egy ilyen helyzetbe, ezekre valószínűleg mi sem kapnánk választ. A kezdeti rejtély pusztán arra szolgált, hogy eljussunk az igazán súlyos dolgokig. Ez az egyedülálló narratíva valahogy megfogott. Több ilyen kéne azt mondom. Haverokkal még találgattunk is a film után, hogy vajon mi állhatott a dolgok hátterében... :D
Szóval ez az én olvasatomban inkább plusz pont, mintsem negatívum. A színészek, a remek képek, a jó hangulat, a hihetetlenül stílusos zene és minden korabeli apróság amire odafigyeltek a készítők pedig csak még inkább meggyőztek arról, hogy ez az év egyik nagy különlegessége. Tényleg az "ilyet már nem csinálnak manapság" típusú film. És bár nem hinném, hogy valaha újra fogom nézni, egynek most annyira jó volt, hogy repül a csillagos 5-ös!

előzmény: blazserbozso (#5)

2014-10-30 16:37:43 blazserbozso (4) #5

Nagyon jól indult, de aztán annyira nem tudott naggyá nőni. Jó volt, nyomasztó is volt, az elkészítése egészen különleges volt, mintha régi film lenne, a zenéje is 80-as évekbeli hangzással bírt (de azon belül nagyon eltalált és jól megkomponált, különösen hangulatfestő volt). A nagy bajom az volt a filmmel, hogy nem kaptam magyarázatot: miért megy bele a csávó egy durva leszámolásos tömeggyilkosságba, amikor neki már nincs szüksége erre. Ráadásul az sem derült ki, hogy ki volt a valódi betörő, akit lelőtt. Más irányt vett a film, mint amire számítottam, ezért csak 4-est adok rá.

2014-10-17 05:30:54 ender1112 (4) #4

A motivációk eléggé hiteltelenek voltak pár esetben.

2014-10-04 20:20:26 Zsoca87 (5) #3

Kiváló cucc, tök jó jelenetek, a sztori változatos és nyomasztó.

2014-09-23 22:44:38 VVega (4) #2

Nagyon erős film gyönyörű képekkel, jó zenével, remek alakításokkal és fordulatos sztorival. Kemény, mocskos thriller.

2014-09-21 19:48:35 Olórin (5) #1

Nem tökéletes, de az atomszférája, a témai, a fordulatai és a színészek így is elegendőek egy szép ötöshöz. Az az "ilyet már nem csinálnak manapság" típusú film.