Indiana Jones and the Last Crusade (1989) ☆ 👁

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

(Steven Spielberg)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, thriller

4,2
★★★★☆
1112 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-04-27 22:34:15 Norbert Simon (5) #18

Csatlakozni kívánok az előttem szólók népes táborába. A trilógiából gyermekként nekem messze ez volt a csúcs. És ez felnőtt koromra sem változott meg. Bármikor megtudnám nézni és sosem tudom megunni. Egyszerűen betéve tudom idézni. ( Nem volt jegye, Eltévedt a múzeumában, Hogy lehet leszállni erről a tankról, ) Nem lehet meg nem jegyezni. Steven Spielberg, Harrison Ford és Sean Connery így nem is olyan kérdéses a pozitív eredmény. ( Főként a Sean Connery )Azt még a mai napig sajnálom,hogy a River Poenix ilyen hamar meghalt. Biztosan nagy jövő állt volna előtte. Természetesen megunhatatlan mindegyik rész de a kereszteslovag különösképpen. Az eredeti magyar szinkronnal valóban nagyon jól betaláltak. Sean Connery mint Sinkovits Imre. Jobbat tőle találni keresve sem lehetne. A hangulata egyszerűen utánozhatatlan.

2017-06-06 22:04:47 ryood (4) #17

számomra messze ez a legjobb része a sorozatnak!

2013-08-27 12:48:42 MicaHiro (4) #16

2012-05-28 17:56:25 wayage (5) #15

Gyerekkorom óta szinte minden évben megnézem, s minden megtekintés után egyre biztosabbá válik, hogy nem csak a legjobb Indy rész, hanem a kedvenc filmem is (szorosan mögötte a frigyláda). Ahogy BonnyJohnny is kitért rá, az igazán Indiana Jonesos hangulathoz kellenek a nácik, az arab világ, Brody, Sallah és a legfontosabb, a Bibliából merített miszticizmus. Rengeteg a remek (akció) jelenet, utánozhatatlan a hangulata, előkerül a gyerekkor, de ami igazán magasan a legnagyobbá teszi, az Sean Connery (magyar hangja Sikovics Imre). Vagyis Indy és az apja közös jelenei, melyekben nagy szerep jut a humornak és a kikacsintásoknak.

2011-06-04 08:09:45 BonnyJohnny (5) #14

Ott a pont. ;)

előzmény: JeszKar (#13)

2011-06-04 07:44:35 JeszKar (5) #13

Csak a miheztartás végett, az első résznem nem keresztény, hanem zsidó miszticizmus volt.

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2011-06-04 01:14:05 BonnyJohnny (5) #12

Nos, szerintem is a legjobb része a trilógiának, ami különösen azért lep meg, mert eddig az elsőt tartottam annak.
Sokmindenben visszatérnek az első részhez. Újra keresztény miszticizmus, újra nácik, újra arab világban, újra kapunk egyetemet (többet is, mint az elsőben), újra kapunk Brodyt (szinte főszereplővé lép elő), visszatér Sallah (bár szerepe némileg kisebb, mint az első részben, de ezúttal a film végégig marad), a hangulat és a látvány is inkább idézi az első részt. De akció dolgában a inkább a második részre hajaz. Humor dolgában (beleértve az öniróniát is) pedig magasan a másik kettő felett áll. A romantikus szál, és a női főszereplő ebben a filmben a leggyengébb. De helyette kapunk egy új főszereplőt, méghozzá nem is akárkit... Sean Conneryt, Dr. Jones Sr. szerepében. Főképp neki köszönhetően a drámai szál és a moralizálás is ebben a filmben a legerősebb. Az ellenségek frontján is visszatért az első részhez hasonló karakterisztika. A műgyűjtő úriember és a kegyetlen náci tiszt is. Szerintem mindkét esetben az első rész szolgáltatta a jobb ellenséget. Ellensúlyozásként bejött, hogy a női főszereplő is ellenség. (Ami egyébként nekem tetszik.)
A második résznek van a legjobb fináléja, viszont ennek a filmnek van a legjobb felütése a trilógiában, benne rövid pályájának csúcsán járó River Phoenix.
Amúgy nálam nem olyan messze legjobb ez a film. Az első részt nagyban erősíti a hangulat és legendafaktor. Mindkettőben az az erősebb. De szigorúan véve kalandfilmnek ez a jobb.

2011-04-06 00:56:06 Hannibal Lecter (5) #11

Most, hogy ennyi év után újranéztem, még mindig azt kell mondjam, messze ez a legjobb rész az összes közül. Ezt már nem szabadott volna folytatni. (Meg is lett az eredménye.) Pörgős, (ön)ironikus, vad, szenzációs humorú kalandtúra, Sean Connery pedig zseniális - egyszerűen ellenállhatatlan a személyisége, közte és Ford között meg szinte rakétaként röpködnek a bájos egysorosok. Spielberg minden szempontból méltó módon zárta le legendás trilógiáját. Csillagos ötös.

2010-06-20 23:21:58 Bruce94 (5) #10

Ebben a filmben nem kapunk annyi kalandot mind a többiben de egyvalami illetve egyvalaki kompenzálja ezt. Ez a valaki Sean Connery, neki jó pár vicces pillanat köszönhető. A Hitleres résznél elég jót röhögtem. Azért így is kapunk egy kis izgalmat a végére. A nőt illetően Semprinivel értek egyet.
90%

2008-12-23 21:12:01 Geree (4) #9

LEgjobb rész mindeddig. Beleértve a 4-et is ,sajnos.

2008-12-12 16:56:22 mchn (5) #8

A legjobb Jones resz sztem es a mufaj legjobbjai kozott is ott a helye.

2008-11-19 18:36:14 Olórin (5) #7

vagyis hajlik kicsit a műfajparódia felé (amihez talán pont kalandfilm a legalkalmasabb), igen, de ez miért baj? ez nem tekinthető hibának, legfeljebb az adott néző (esetünkben te) elvárásaival nem találkozik.

előzmény: largo (#5)

2008-11-19 12:33:48 Sógorod (5) #6

Múmia és humor, avagy tágítva: kalandfilm és humor - Háát, hogy egy itteni "klasszikust" idézzek: Nem vagyunk egyformák... Számomra pont az a műfaj halála, ha a készítők komolyan veszik magukat, az alkotásukat, és még a nézőktől is elvárják ugyanezt.
Illetve, ha már mindenáron komolykodnak, akkor talán arra is odafigyelhetnének, hogy a forgatókönyv ne legyen tele nonszensz blődségekkel. Nonszensz alatt nem az alapszituáció részét képező nem valós dolgokat értem (pl. misztikum és/vagy mágia, mint a világ létező része), ezzel semmi baj, hanem az olyan dolgokat, amelyek pontosan a valós világhoz kapcsolnák a történetet, de rendre elcseszik őket (pl. a "Frigyládában" Indy és a tengeralattjáró esete, vagy hogy James Bond ugyan ne érje már utol szabadesésben a szintén függőlegesen zuhanó, és még működő motorja által is hajtott repülőt, stb.). Ezek apró(nak tűnő) dolgok, de tökéletesen lerombolják a "komolyság" illúzióját. A legbosszantóbb, hogy ezek némelyike egészen minimális odafigyeléssel kiküszöbölhető lenne, ennek ellenére mégis minden kalandfilm hemzseg tőlük. És ha ezek után még a humort, mint "ostobaság oldó" tényezőt is elhagyják, akkor az olyan film valószínűleg nem fog nekem tetszeni. Nem véletlenül nem szeretem a James Bond filmeket, legalábbis azt a párat, amihez szerencsém volt...:)

Múzsika: Nem a milyenségével van bajom, hanem a mennyiségével. Nem a térképes részek közben zavar, hanem olyankor, amikor egy mozgalmasabb jelenet egyébként is magas "zajszintje" mellett még a zene is szól, és a szereplők párbeszédéből egy mukkot sem lehet érteni...

előzmény: largo (#5)

2008-11-19 11:18:35 largo (5) #5

A Múmiát a humorba oltott önirónia épp, hogy temeti. Túl sok „poén” a zsánerfilm elemit kritizálja, vagyis saját magát degradálja és elkomolytalankodja. Rendre jelzi, hogy ez csak film és véletlenül se vedd komolyan.
Jonesal kapcsolatban, az első részben burjánzik túl a zene, főleg a trombita. Ezt az alkotók is észrevették.
A zene kapcsolja össze sok helyen a jeleneteket, aktív része a filmnek. De ha te ezt soknak tartod, akkor képzeld el a térképes részeket zene nélkül, vagy a Star Wars főcímet némán. Érdekes, hogy valaki a szerző egyik legjobb művét kritizálja, ami mellesleg, a legismertebb kalandfilmzene…

előzmény: Sógorod (#4)

2008-11-19 06:39:03 Sógorod (5) #4

Nálam is ez a kedvenc. Lendületes, humoros (szerintem igenis fontos elem egy kalandfilmnél, a Múmia első két részét is az viszi el a hátán...), nincs üresjárat, ÉS: még az igazán kapitális baromságokat is sikerült elkerülni ez esetben, ami külön jó pont. Negatívum mindhárom résznél: a zene. Túl sok, túl hangos, kevesebb belőle jobb lenne...

2008-01-13 12:03:45 LacZca (5) #3

Szerintem is ez a legjobb rész. Egész végig lefoglalja a nézőt, egy percre sem unalmas. A führer megjelenése meg szerintem egy jó jelenet.

2007-08-13 17:37:40 Semprini (5) #2

Mivel a Végzet temploma kapcsán megemlítettem, hogy nekem az első két rész a kedvencem, ebből következik hogy a harmadik rész tetszik legkevésbé.
Való igaz, Sean Connery jóvoltából ez lett a trilógia leghumorosabb része, de egy kalandfilmnél nálam nem a hunor-faktor a döntő. Maga sztori és a kaland számomra ebben a legkevésbé érdekfeszítő és legkevésbé hátboprzongató. Hiányzik belőle az egzotikum, ami a másik két részben megvolt. Kicsit sok a háborús vonatkozás (tankok, könyvégetés, még a führer is megjelenik, ami már tényleg túlzás... )Alison Doody a három női főszereplő közül a leghidegebb és a legkevésbé rokonszenves,ami nem is véletlen, hiszen ellenséges oldalon áll, ami különösen nem vet jó fényt a filmre. Egy kalanfilmben kutya kötelessége a női főszereplőnek a főhős oldalán állnia - szerintem.
tudom, hogy általános vélekedés szerint ez a legkedveltebb része a trilógiának, de nekem sosem lopta be magát igazán a szívembe. Jó, jó, persze, de valahogy nem az igazi. Az első két rész feelingjével teljes mértékben adós marad.

Vajon a negyedik rész milyen lesz?!...:-P

80%

2007-08-13 15:48:34 k3pl3r (?) #1

Messze ez a legjobb rész a 3 közül. A poénok nagyon jók, mondhatni zseniálisak. Végig nevettem a filmet, de közben persze belemerültem a sok kalandba és néhol akcióba. Sean Connery karaktere nagyon jó választás volt, sok komikus szituációt lehetett rá építeni. Nem is tudnék negatívumot mondani a filmről. Még biztos újranézem őket, talán megbarátkozom majd a második résszel is, de az tényleg elég gyengus lett…

90%