Unbroken (2014) ☆ 👁

Rendíthetetlen

(Angelina Jolie)

amerikai dráma, életrajzi film, háborús film, sportfilm

3,3
★★★☆☆
217 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-08-07 21:06:31 dorothygale (4) #8

Nem ismertem Zamperini történetét, de ha ez így történt, hihetetlen mi mindent túlélt….Jack O'Connell 5/5 pont.

2015-11-20 16:14:32 Adam Taylor (3) #7

Szerintem pont a rendezés a film gyengesége - színtelen, szagtalan, dráma és feszültségmentes. Csendes kis folyóként hömpölyög az egész, csúcspontok, és igen, mélységek, mélypontok nélkül.

2015-02-03 15:43:59 Olórin (3) #6

Elég WTF, hogy Jolie sokkal jobb munkát végzett, mint Coenék. A sztori nyújtott, közhelyes, se mélység, se feszültség nincs benne, a rendezés viszont pár giccszökkenőt leszámítva elegáns és visszafogott - a (jó értelemben) klasszikus hollywoodi stílusra emlékeztet.
A poszteren is ábrázolt, faemelős csúcspont-jelenet viszont gáz, a térdrehullás meg egyszerűen kurvára röhejes.

2015-02-03 15:19:13 TheDriver (3) #5

nekem is a tengeres rész tetszett a legjobban, na meg az elején a repülőzés! a fogolytáboros rész nagyon nyújtott volt... összességében egy 70%.

2015-02-03 15:02:13 Tenebra (3) #4

Így, az American Sniperrel kontrasztban, ahhoz képest, hogy Angelina Jolie egy celeb, szerintem ez egész jóra sikerült. Persze azért szögezzük le: hollywoodi giccshez képest. Mert a giccs az bizony jelen volt, és kicsit nekem az is "fájt", hogy nem Zamperini háború utáni, jóval izgalmasabb, sötétebb, drámaibb életét mutatta be, hanem ezt a témájából adódóan is már nagyon elcsépelt "prisoner-of-war" sztorit. (Jóllehet, a 80-as évek végén meg a PTSD-téma lett elcsépelve, szóval ezesetben talán nem lehetett volna elkerülni a klisésséget.)

Szerencsére a film működött, izgalmas volt, és végre nem az amerikai patriotizmustól buzogott egy olyan téma esetében, ami mondjuk nagyon is arról szól (hiszen a II. Vh. az kétségtelenül egy dicsőséges menetelés Amerika számára - leszámítva persze Hiroshimát és Nagasakit...). Hála az égnek Angelina Jolie és a Coen-tesók elkerülték ezt, és valóban inkább a személyes drámára helyezték át a súlypontot.

Kifejezetten örültem Zamperini viszonylagos "negatív" fejlődésének. Eleinte még ő is elég buzgó volt - mikor pl. a csónakban határozottan mondta bajtársainak, hogy "nem fogunk meghalni", meg "hazamegyünk", akkor azért megijedtem, hogy ez is valami tipikus gagyi "self-made man" sztori lesz. De nem így lett! Ahogy haladunk előre, úgy törik meg a főhős. És végülis a címbeli "Rendíthetetlen" annyira nem is lesz igaz. Hiszen bosszút akar állni "Madár"-on, de nem teszi meg, nem tudja megtenni, csak részben legfeljebb, azzal, hogy életben marad és felemeli a fát.

Ennek a kulcsjelenetnek, "showdown"-nak mondjuk hatalmas ereje van, amellett, hogy azért sajnos a giccs is befigyel. De kétségtelenül hatásosra sikerült.

Kicsit sablonosak voltak a japánok mondjuk, a Híd a Kwai-folyón jutott eszembe sokszor - ami azért nem ma készült. De bőven van ilyen film, amiben hasonlóan "nemes vadember"-ként jelennek meg a japánok. Igaz, ezt is elnéztem, mivel egy háborús közegben, koncentrációs táborban nyilván nem simogatni és becézgetni fogják a foglyokat. Mondjuk ahhoz képest, hogy ellenség, egész komplexen sikerült bemutatni őket, de azért pl. a rádiós jelenetnél is elég sztereotip módon viselkednek. Szerintem azért nem mindenki értett egyet a "japán agresszió"-val Japánban sem...

Nekem egyébként nem is a "prisoner-of-war" sztori tetszett a legjobban, hanem a tengeren hánykódás. Az már-már az All is Lostot juttatta eszembe. Szerintem ez volt a legjobban eltalált része a filmnek. Bár ez sem volt mentes a kliséktől.

"Mellesleg a női rendezőkkel úgy vagyok, hogy sokkal érzelmesebben tudják megközelíteni a rendezést, ezért rendesen szíven találnak. "

Kétségtelenül érződött, hogy ezt egy nő rendezte. S ez nálam azért hangyányit negatívum is, de ez csak az én seggfájásom lesz. Nekem már sok volt ez a tengernyi pucér férfi felsőtest... :D Főleg a film elején. Lányoknak, nőknek plusz egy érv, hogy megnézzék a filmet. :D Én viszont szívesem kihagytam volna pár jelenetet.

Ja, és ami még nem tetszett: ez a Madár és Loui közti "barátság" elég erőltetett, sablonos, kidolgozatlan.

Ettől függetlenül abszolút élvezhető, sok műfajt elegyítő, érdekes sztori, kevésbé érdekes "filozófiával", és kliséhegyekkel. De legalább nem American Sniper.

2015-01-21 14:31:09 gomez1000 (4) #3

Mivel életrajzi történet, ezért nehezen is lehet elrontani. Valamint a forgatókönyvet a Cohen fivérek firkálták, szóval aki szereti a drámákat, annak ez kötelező darab. Mellesleg a női rendezőkkel úgy vagyok, hogy sokkal érzelmesebben tudják megközelíteni a rendezést, ezért rendesen szíven találnak.
A film pörgős, a bő 2 órája ellenére is gyorsan halad. Illetve mélységében is erős, az átélt borzalmakat teljesen megközelíti.
A PG13 besorolás miatt sok vér nincs, de nem is az a lényeg, hanem a főcímet méltán megérdemlő főszereplő lelki vívódása és küzdelmei.
Külön plusz pont jár azért, hogy az igazi Louis Zamperini is megjelenik pár képkockára a végén.
☆☆☆☆

2015-01-19 20:55:54 flake (2) #2

"Minden Egész eltörött..."

2015-01-08 10:12:11 ChrisAdam (?) #1

Coldplay - Miracles
igencsak hollywoodi film lesz ez, talán maga Spielberg papa volt Jolie mestere?