The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015) ☆ 👁

Az éhezők viadala: A kiválasztott - befejező rész

(Francis Lawrence)

amerikai akciófilm, dráma, kalandfilm, sci-fi, thriller

2,9
★★★☆☆
376 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-03-21 16:19:08 Ehun69 (4) #26

Tetszett a befejezés, az aki a háttérben játszott az hatalmon maradt, a nép pedig beszopta a műsort, akár csak 2020-ban

2018-06-29 11:21:01 betti (3) #25

Vacak. Szinte változtatás nélkül hozták a könyvet, de ami ott működött, itt nem.
Amit meg nem hoztak, az rettenesen hiányzik. Azt hittem és vártam, h a két részre osztály értelme az, h van idő jobban kibontani Peeta kínlódását és Katniss vele kapcsolatos érzéseit, reakcióit, viselkedését. Ebből lett egy-két visítás Peetá-tól, Katniss kezdeti agresszív, dühös, frusztrált reakcióiból SEMMI, Peeta lassú gyógyulásából pár kiragadott momentum, Katniss-ban végbemenő változásokból szinte semmi... :(
(Az, h Prim megy be Peeta-hoz, egy vicc, iszonyú erőltetettt és értelmetlen, inkább hagyták volna ki teljesen. A könyvben olyan ember megy be hozzá, akihez _tényleg_ csak pozitív ill semleges élmények fűzik, épp ez a lényeg... erre beküldik Annak A Csajnak A Húgát, Akit Épp Gyűlöl És Meg Akar Ölni!!!)


És ehhez képest sajnos a harcos jelenetek se igazán fogtak meg. Finnick úgy hal meg, h alig ismertük meg, ezért a halála sem tud igazán tragikus lenni, Boogs felhívja K. figyelmét rá, h senkiben nem bízhat a társai közül, mert Coin meg akarja öletni, de ez annyiban marad, mindenki őrülten hűséges K-hoz a továbbiakban.
A harcok végén Katniss és Peeta viszonya, kapcsolatuk alakulása megint nincs kibontva, látszik, h csak gyorsan le akarták tudni. Hát, letudták. Ilyen súlytalanul előadni, h "You love me. Real or not real? Real." egy vicc :( És aztán hopp, Peeta, egy Katniss, aki egy fél perccel sem öregebb, mint azt megelőzően, két gyerekkel, mert már béke van, hurrá. A könyvben emlékeim szerint jópár évvel később lett gyerkőcük (10?), ehhez képest az alkotók itt annyi fáradtságot sem vettek, hogy legalább pár évvel idősebbnek sminkeljék a csajt...


Az a baj, h igénytelennek érzem a megvalósítást, és ez gáz. Az első rész (első első, nem a Mockingjay elsője) még összemérhető volt a könyvvel. Ez nem. Letudták.

2018-06-29 11:09:19 betti (3) #24

Snow elfogása, Kattniss elalszik, felébred: na ez az (egyik) olyan elem, ami könyvben tök jól működik, filmben meg nem. És volt még egy csomó ilyen...

előzmény: ChrisAdam (#16)

2017-05-23 13:52:17 lakatoszoltan01 (3) #23

Túlhúzták. Aki olvasta, tudta mi lesz, és azt szépen átadta a film is. Egyet azonban nem értek: Elvileg az amerikai kontinensen játszódik a történet a volt USA vidékein, ami közel egy kontinens méretű. Mégis csupán 13 városka maradt meg minimális lakószámmal (a felsorakozott gyerekmennyiségből látszik). A többi vidékkel, amin a vonattal utaznak, mi van? Teljesen lakatlan több ezer hektárnyi föld, erdő, mező? Talán az írás előtt fel kellett volna építenie egy komolyabb valóságot az írónak. De ha a varázslók nem tanulnak földrajzot és ezért fogalmuk sincs, hogy hol vannak, akkor ez megbocsátható (meg matekot, bioszt, fizikát, ...). Mert abból 8, ebből meg csak 4 film készült.

2016-10-20 10:42:31 Leo_Stotch (3) #22

Az előző fél epizód után már jóval óvatosabb voltam és nem is kapkodtam el A nagy epikus finálét.
Mert ez nem is az. Csordogálgat, de elmarad az erő, hogy egy ilyen jó alapötletet úgy zárjanak le, ahogy megérdemelné. Lehet a könyv is ilyen "langyi" , nem tudom.

Az első rész egy jó kis ötletből, jó szereplőkkel egy korrekt kis felvezetés volt.
A második rész minden téren jobb, izgalmasabb, érdekesebb.
Lehetett volna ebből egy emlékezetes trilógia is. Nem két részre szedni. 160-170 perc, kemény, epikus, nagy finálé, hidegrázós zenével, nagy döntésekkel, utolsó pillanatig kihegyezett szigorú pillantásokkal.....
Repült volna az ötös.
De nem ezt kaptam.

2016-07-14 08:43:31 Zsoca87 (1) #21

Egyébként legalább annyit elért a film, hogy olyan poénok (talán inkább "poénok") jussanak eszembe közben, hogy az Éhezők Viadalának egyik főszereplője a pita.

2016-07-14 00:07:36 Zsoca87 (1) #20

Ekkora hulladékot rég láttam.
Súlytalan - semminek nincs tétje, semminek nincs jelentősége.
Zéró katarzis - gyakorlatilag nincs olyan esemény, ahol megmozgat.
Kiszámitható - egyedül az a meglepő, hogy a katarzis hiánya miatt még egy kis hiányérzet is jön az előre megjósolható "fordulatok" mellé.

Borzasztó.

2016-04-12 19:34:27 Aaron Boone (1) #19

Végtelen unalomba fulladt ez a széria, Jennifer Lawrence mintha egy kicsit pufi lenne, nem?

Nem sikerült végignézni, az aliens jelenet után kikapcsoltam.

2016-03-29 14:21:46 ChrisAdam (2) #18

Basszus, tényleg. :D

Értem, de ez igencsak kevéssé volt árnyalva. Persze elmondja Katniss, hogy vannak rémálmai, de ennyi. Ez sem volt eléggé kibontva szerintem.

előzmény: TomPowell (#17)

2016-03-29 14:11:40 TomPowell (4) #17

Snoke az egy másik univerzum.:)

Egyébként akármennyire is negédesnek tűnik a befejezés, talán pont abban van a lényeg, hogy hiába idilli körülöttük minden, Peetával együtt egy életre megnyomorodtak lelkileg.

Abban viszont egyet értek, hogy felesleges volt két részre vágni, mert egy filmben sokkal jobban működött volna a sztori.

előzmény: ChrisAdam (#16)

2016-03-29 11:37:57 ChrisAdam (2) #16

Így hirtelen a négyesről indult - csak mert az előző is, de aztán a gondolat olyan hirtelen szállt el, amilyen hamar jött.
Nos, valóban, a sztorit egyben látva beismerem - a kétfelé osztódás nem szükségszerű, de ugyanakkor nem is ártalmas, nem bökte annyira a szemem, mint az Alkonyatnál vagy mi is volt még ilyen... Ennek ellenére egészen biztos vagyok, hogy biztosabban adnám rá a négyest, netalántán az ötöst, ha ez a történet egy jól felépített, felvezetett, izgalmas, nagyot szóló 150-160 percbe lett volna begyömöszölve. Bár az előző rész nekem tetszett, ahogy szépen adagolja a feszültséget, megalapozza a háborús hangulatot, s így sem rossz, de a kettőt okosan, ügyesen összeboronálva lehetett volna igazán jó.

spoiler
Ez a rész attól sajog, amire épül: a háború. Az előző részben valahogy elképesztően jól fel tudták idézni a háborús hangulatot, itt viszont a Kapitólium romjai közt sem sikerült ezt valahogy megidézni. Szörnyűek a díszletek, műanyag szagot árasztanak a számítógépes effektek és ezzel, hogy a Poszátát kivonták a harcból, kicsit elkerülték a háborút és egy jó, unalmas szeletet sikerült kreálni, amikor a Kapitólium utcáit róják, Peeta transzformálásait figyelve. Tök felesleges. Amire éppen várunk a négy részen keresztül, az ez - a Kapitólium harca, a háború, a véres harc, ami által felszabadul Panem. De csak a romos várost látjuk, az unalmas tengődést, amiben egy kis dráma megbújik, na meg mutánsok.
A könyvet nem olvastam, de gyanítom, hogy ugyanígy van, ahogy itt - ez viszont elég rossz húzás, ha nem két szálon futtatják a sztorit, pedig jobb lenne így: Katnissék szála és a harc (egy főszereplő vezetésével), akkor máris sokkal sűrűbb, izgalmasabb. A véres harc, a nagy finálé elmarad, mint ahogy ennek a filmnek a fináléja is kínosan el lett rontva: a kiszámítható fordulat és annak a következménytelensége fájó, majd a boldog vég még inkább elnyomja azt, amiről is szól a sorozat. Kénytelen-kelletlen ahhoz nyúlnak - az írónő is -, amit az emberek és a nagy történetek elvárnak, pedig titkon reméltem, hogy ez majd merész lesz és Katniss legalább feláldozza magát vagy valami kevésbé tökéletes vég lesz - hiszen az utolsó jelenettel valahogy az egészet hazavágják: kicsit arról kéne szólnia, hogy hiába harcolnak és hiába hal meg Snow, a hatalom mindig hatalom marad és sose jön el a tökéletes idill. Az utolsó jelenet viszont éppen ezt hirdeti, gyönyörű aranysárga mező, baba, boldogság és ami még kell.
Amit még nagyon sajnálok és idáig eljutva már erősen gondolkozok a kettesen: Snow elfogása és a Kapitólium leverése - egy Katniss-féle egyéni rezidencia-ostromot igencsak megnéztem volna és azt, ahogy ő szorítja sarokba Snoke-ot, ehelyett elájul és felébred, amikor már minden oké. Na, igen, ezzel nagyon nem vagyok kibékülve. Ezt nagyon nem így kellett volna.

De hogy ne csak negatívumokat mondjak: Jennifer Lawrence, habár nem olyan mint hajdanán, de még mindig az egyik legjobb női főhős, a föld alatti/csatornás jelenetek rendkívül jók, annak nagyon tudtam örülni, a film eleji felvezetés se rossz, de a Kapitóliumba érve zuhanni kezd sajnos.

Összességében a sorozat remek, nagyon szerethető, remek "világot" sikerült felépíteni - különösen azért, mert itt nem szuperhősök, természetfeletti lények és képességek gigászi harca telíti be az országot, hanem a kisemberekből lett katonák és egy totális diktatúra őrzői közti háború jelenik meg - de ugyanakkor van egyfajta bukéja is az utolsó résznek (és a sorozatnak), ami azt a "lehetettvolnajobbis-többetkilehetettvolnahozni" szagot árasztja. A legjobb egyértelműen a második, utána szorosan a harmadik, majd az első és az utolsó - ami szép gondolatmenetem végére magamban is kettessé vált: sajnos többet nem érdemel és persze a pofon jár az írónőnek is, ha így írta meg az utolsó részt.
Katniss Everdeenre azért emlékezni fogunk.

Futótűz - 80%
A kiválasztott első rész - 70%
Az éhezők viadala - 60%
A kiválasztott befejező rész - 45%

2016-03-27 20:54:15 noresz02 (3) #15

Csak azért ültem elé, mert a előző 3 részt megnéztem. Azokat még moziban, ezt már csak otthon. Konzisztens módon csúszik lefelé a színvonal az első résztől kezdve és itt eléri a mélypontot, konkrétan voltak benne időhúzó jelenetek is többször.
Semmi új nem történt, csak ami törvényszerű: általában a folytatások mindig rosszak. Minél több van belőle annál jobban.

2016-03-26 20:16:31 Singularity8 (2) #14

Az előző rész másfél, ez fél órával volt hosszabb, mint kellett volna. Szóval max egy bő 2 órás film volt az egészben. Taps a két részre szedésért. Bele sem merek gondolni, milyenek lehetnek azok a "gyenge Hunger Games-utánzatok"...

2016-03-11 04:04:59 sasi89 (2) #13

Úgy gondolom hogy az első 2 film egész korrektül sikerült, a harmadikkal már akadt egy-két problémám, de ez az utolsó film nekem szinte semennyire nem jött be. Semmi nem jut eszembe amit ki tudnék emelni, egyetlen egy dolog sem. Szinte végig gyengének éreztem, súlytalannak, ráadásul a film végéhez közeledve akad két jelenet amelyekről előre ordít hogy mi is fog történni, annyira kiszámíthatóak, pedig meggyőződésem hogy nem a kiszámíthatóság lett volna a cél. Csak azért nem mondom hogy kár ezért a filmért mert eleve semmilyen elvárásaim nem voltak. Akinek van szabad két órája azt javaslom nézzen ehelyett valami mást, semmiről nem fog lemaradni.

2015-12-27 13:32:24 cucu (2) #12

Kisallatok nagylatoszogben. Igaz vagy nem igaz?

2015-12-22 14:09:52 Ilith (4) #11

Én szeretem ezt a történetet. A könyveket is olvastam. De maradok az első résznél.
Ebből a részből totálisan kimaradt az izgalom, kihagyták belőle a kétértelműséget. A könyv majdnem a végéig lebegteti, hogy Katniss kit választ majd, hogy az új elnöknek mik is a céljai. Nem tudtam azonosulni Peetával, de Finickkel sem.
A csapdák jók voltak viszont, a főszereplő hiteles, mégis hiányzott az erő ebből a filmből.

2015-11-26 12:04:52 BonnyJohnny (3) #10

1. Híveinek védelme? Dehogy nem. Vagy, hogy magát Snowt idézzem: ő sosem pazarol.

2.1. Ott nem csak az előreadott gyerekek lettek lebombázva.

2.2. Addigra már a felkelőké volt a légtér (a 2. szektoros erődöt is simán lebombázták, és ez már az után van, sőt, a Capitolium külső részének megszállása után). Meg capitoliuminak is volt álcázva (ellenségnek álcázott gépekkel mieinket/szövetségeseinket bombázni nem új ötlet).

Amúgy nagy hiba volt különvenni a könyvet (minőség szempontjából, persze, pénzügyileg még a bevétel visszaeséssel együtt is megérte). Valamivel jobb, mint az előző rész, de ez is gyenge.

Az első kettőben még volt kraft.

előzmény: Dió (#9)

2015-11-22 20:29:39 Dió (4) #9

Az előző részek átlagossága és a "szedjük két részre" filozófia ellenzőjeként minimális elvárásokkal ültem le a Mockingjay elé. Ehhez képest az első rész kellemes meglepetést hozott: meglepetésemre működtek benne az arányok (99% hangulatépítés és 1% akció), és mivel jól csinálta, amit csinált, végső soron sikerült felépítenie egy hideg, sötét, rémisztő orwelli világképet, amelyben ha nem kiemelkedő, ám többnyire jól megírt karakterek vezették elő a második résztől elvárt akcióorgiát. Ez utóbbi nem jött el, a második részben ugyanis alig több az akció, mivel azok egy részét rétestésztára nyújtott lelkizésekkel helyettesítik. Ugyanakkor, a sötét hangulat - mivel azt az előző részből készen kapja a film - itt is garantált, így összességében a finálé tetőpontjáig együtt izgulsz a szereplőkkel (amikor azok éppen nem nyavalyognak valami miatt), így nekem pl. nem egyszer lökte fel a feszültség a torkomig az adrenalint (pl. az "olajos" jelenet).

Aztán jön a vége, amit nem tudom jól értek -e, mert elsőre plot hole-nak tűnik... help pls:
Ha jól értem, a lakosság elnöki palotába evakuálása Snow ötlete volt. 1) Ez nem illik a karakterhez. 2) Alma hogyan tudta, hogy a kapunál előre fogják adni a gyerekeket, hogy ő majd jól lebombázhassa őket? Illetve mégis hogyan jutott be a légtérbe a bombázóival?? Háború van... ehhez képest Snow nyitott kapukkal várja bármely kerület vadászrepülőit?

2015-11-21 22:59:04 Ubul (2) #8

most néztem, moziban...fel tudnék robbanni. Perpill csak ezt érzem a filmmel kapcsolatban (meg hogy elvesztegetett 2.5 óra az életemből)

Míg az előző részeket imádtam->tetszett->jó kategóriába tudtam sorolni (részenként így, sorban)...ez bántóan rossz volt most. És a könyveket (még) nem olvastam, szóval az nem indok, hogy a 3. könyv se volt sokkal jobb.

2015-11-21 15:09:48 Ugor (4) #7

Ha lúd (vagy poszáta), legyen kövér! – mondtam és leakasztottam a fogasról rozsdamarta 3D-s szemüvegemet. Kár volt. A filmben semmi, de semmi nem indokolta ezt a fajta megtekintést. De nem is ez a lényeg. Ha az ember már megnézi valaminek az első három részét, nyilván kíváncsi a befejezésre is. Még akkor is, ha kódolva van a befejező rész az előzőekben. Hagyományos kávé megivódott a film előtt, tekintet éles, mint a sasé, elme befogadóképes. Két sorral feljebb három liba (nem poszáta) igencsak azért váltott jegyet, hogy a barátnői csevejt itt folytassák le, de film közben kénytelen voltam verbálisan rájuk szigorulni. Ennek mintha eredménye is lett volna. Film: hullámzott a lelkembe a hármas, meg a négyes végig. Hármas azért, mert sokáig unalmas volt. Négyes azért, mert a kategóriájában és azzal, amit ígért, megdolgozott érte. Tiniszenvelgős, világmegmentős, nyilazós film maradt, de nem baj ez, tudtam és így ültem be. Bizonyára akad, aki azt írja, hogy végig egész tűrhető, de a végét hát, hát, így-úgy elrontották. Nem rontották el. Az ragadta ki a saját hajánál fogva a hármas mocsarából, amibe már süllyedt is bele. A meglepetésnek szánt lövés cseppet sem volt meglepetés, de nem haragudtam érte, üzenete volt az egésznek, komoly is, mély is, a nézők jelentős része nem fogja majd fel, csak annyi marad, hogy jó csaj volt a főszereplő vagy nem, vagy mennyi lövöldözés volt benne. Kicsit érdekes, kicsit feledhető, de nem elvetendő film ez.

2015-11-18 20:38:17 limupei (3) #6

Szépen felolvasták a könyvet. A fontos részeket szinte ordították, a keményeket meg átfogalmazták. Szerintem lehet lapozni*.

*azért az első kettőt még mindig szeretem.

2015-11-18 20:30:48 TomPowell (4) #5

Számomra a második magasan a legjobb, plusz a menetrendszerű szenvelgésekből vissza lehetett volna venni (ezzel még jobban aláhúzva, hogy nem kellett volna két részre bontani), de helyenként valóban magával ragadóan tragikus darab.

előzmény: JeszKar (#4)

2015-11-17 22:36:23 JeszKar (4) #4

Köröket ver az előzőre. Van egyfajta érdekes tragédiája a történet, és kifejezetten tetszett, hogy több az ármány benne. Azon még, hogy ez vagy a második epizód a jobb, még egy kicsit elmélkedek.

2015-01-21 11:38:34 Bigacsiga (3) #3

Bocsi, nem a bennmaradására gondoltam, hanem arra, hogy hogyan "igazították át a forgatókönyvet".

2015-01-20 11:23:05 BonnyJohnny (3) #2

Lásd érdekességek!

előzmény: Bigacsiga (#1)

2015-01-20 09:08:32 Bigacsiga (3) #1

Kíváncsi vagyok, hogyan fogják összehozni Philip Seymour Hoffman nélkül! Főleg, hogy kulcsszerepe van/lenne a könyv szerint.