Zelig (1983) ☆ 👁

(Woody Allen)

amerikai fantasy, vígjáték

4,2
★★★★☆
298 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Dr. Eudora Nesbitt Fletcher: Meséld el, hogy miért veszed át annak a személynek a jellegzetességeit aki veled van!
Leonard Zelig: Biztonságos.
Dr. Eudora Nesbitt Fletcher:Hogy érted, hogy biztonságos?
Leonard Zelig: Biztonságos olyannak lenni, mint a többiek.
Dr. Eudora Nesbitt Fletcher: Biztonságban szeretnél lenni?
Leonard Zelig: Azt akarom, hogy szeressenek.

Leonard Zelig: A bátyám vert. A nővérem verte a bátyámat. Az apám verte a nővéremet, a bátyámat és engem. Az anyám verte az apámat és a nővéremet és engem és a bátyámat. A szomszédok verték a családunkat. A háztömb lakói verték a szomszédainkat és a családunkat.

Leonard Zelig: 20 éves vagyok. Rohanok a zsinagógába. Megkérdezem a rabbitól az élet értelmét. Ő megmondja nekem az élet értelmét, de héberül mondja. Nem tudok héberül. Erre ő 600 dollárt akar héber leckéért.

- Ezen a nyomon elindulva a kutatás a kínai negyedbe vezet, ahol egy kínai szervezet épületének hátsó részében egy furcsa kinézetű keleti férfire bukkannak, akire illik Leonard Zelig személyleírása. Mivel gyanús, a nyomozók megpróbálják eltávolítani a maszkját, de mivel az nem maszk, kitör a verekedés.

Leonard Zelig: Szeretnék mindenkitől bocsánatot kérni. Rettenetesen sajnálom, hogy feleségül vettem azokat a hölgyeket. Én csak... nem is tudom. Akkor jó ötletnek tűnt. Annak az úriembernek, akinek kivettem a vakbelét, nem is tudom, mit mondhatnék. Ha ez vigasztalja, biztos megvan még otthon valahol.

Leonard Zelig: Szeretem a baseballt. Nem fontos minden részletét érteni. De olyan gyönyörű nézni!

Narrátor:
A halálos ágyán Morris Zelig azt mondta a fiának, hogy az élet egy értelmetlen és fájdalmas lidércnyomás. Az egyetlen tanács, amit adhat, hogy mindig tartson magánál kötelet.

Amerika egy erkölcsös ország. Egy istenfélő ország. Nem nézzük el a botrányokat, a szélhámosságot és a poligámiát. A tiszta társadalom reményében azt mondom: lincseljük meg szégyentelent!

-Az idősebb Zelig második házasságát,hangos veszekedések tarkították.Annyira,hogy bár a család egy bowlingpálya felett lakott,a bowlingpálya tett panaszt a zaj miatt.