Transcendence (2014) ☆ 👁

Transzcendens

(Wally Pfister)

amerikai-angol-kínai dráma, sci-fi, thriller

2,7
★★☆☆☆
416 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-04-16 08:42:01 Kogaledo (5) #38

Én nagyjából veled értek egyet, ugyanolyan kellemes csalódás, mint a hasonló osztályzatot kapott Emlékek őre.
Ez a film nekem a tudatról szólt, ami nem az agyban lakik, a gép csak arra kellett, hogy a tudat megnyilvánulhasson a földön. A film a korlátoltságról is szól, és a fejlődés szűklátókörű elutasításáról, amikor egy magasabb rendű intelligenciára rátámad az ember a hülye gépfegyvereivel, de kár a gőzért, az információ birtokosa újraépíti magát bármikor, ha akarja. Volt már erre példa az emberiség történelmében, azt hiszem. :) Aztán, ha elege lesz, kikapcsolja a gépet, eltűnik a földről, és megéli szabadon az egységtudatot a maga szintjén - immár a buta ember nélkül. Számomra erre utalt az utolsó jelenet a vízzel.
A film értelmezésénél érdemes a címből kiindulni. Én bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a téma, és szereti a Her, Mátrix, 13. emelet, Exisntenz, Dark City -féle mozikat. Elgondolkodtató film.

előzmény: od.gszal (#26)

2014-12-26 12:24:03 morcosmedve (4) #37

Egy félelmetesen borzongató thriller, korszerű kérdésfelvetésekkel.

2014-12-11 12:53:48 Ágó (1) #36

Erős versenyben Seth MacFarlane mesterművével az év leggyengébbje címért.

Olórin már az első kommentben mindent leírt.

2014-09-13 21:18:12 Channá (3) #35

Zavaros volt az egész történet, és hiába Johnny Depp, akkor sem tudott lekötni a film. Végig kérdések voltak bennem, és nem kaptam rájuk választ.
Viszonylag jók voltak az effektek, és a történet sem lett volna rossz, de szerintem nem volt rendesen kidolgozva. A szereplők sem játszottak hatalmasat. Egyszer nézhetős, talán kétszer, hátha másodszorra érthetőbb.
Mindent elárul, hogy kb. egy hónap múlva már nem is emlékeztem arra, hogy láttam a filmet....

2014-09-08 20:47:01 flake (2) #34

Ami igazán idegesítő ebben a filmben az az, hogy ha nem lenne komolytalan a rendezés, ha egy feszes és intelligens scriptet írtak volna a történethez, amiben egyébként lenne egy olyan közepesen érdekes potenciál, amiből persze semmi nem jön át úgy, ahogy kellene, ha nem lenne tele olyan szintű baromságokkal és logikátlanságokkal, ami felett még egy anti sci-fi fan sem tud szemet hunyni és nem lenne tele nyállal az utolsó harmad, talán még egy kellemes emlék is lehetett volna.

előzmény: JeszKar (#33)

2014-09-08 19:12:09 JeszKar (2) #33

Az elején még inkább csak egy középszerű unalmas film volt gyenge színészi játékkal. Bár nem túl combos, de nem különösebben rossz. Aztán a második felére sokat romlott a helyzet. Igazából három pontot szeretnék kiemelni, amik mellett nem tudtok szó nélkül elmenni.
1. Jó értelmeztem, hogy számítógépes vírust juttatnak emberi keringési rendszerbe (mi ez, egy Syfy B-film?)
2. Jól látható, hogy a filmvégére gyakorlatilag akármit meg tud csinálni Will, kivéve, ha ez egyik barátjára fognak fegyvert, ami miatt beadja magának a vírust.
3. És ez talán a legnagyobb. Az egy dolog, hogy a kormány összedolgoz a terroristákkal, mert miért ne, az egy másik dolog, hogy a terroristák ideológiailag problémásak, és valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nem tartoztatta le őket senki (annak ellenére, hogy kikapcsolt telefont is egyszerű követni), de hogy végén ők közösen + Will, együttesen elpusztítják a technológiát, hát arra szavak sincsenek. A barátjára fegyver fognak, ezért hagyja, hogy meghaljon a felesége, valamint, elpusztít mindent technológiát, ezzel egyűk effektív valószínűleg megöl pár százmillió (vagy inkább néhány milliárd) embert a földön. És ez Happy Ending? Nem mondom Will terve helyes, mert nem az, de ezt a végére ő is belátja, és ezért elpusztít mindent. *facepalm*

De más szempontból sem jobb a film Egyszerűen látszódik, hogy megpróbál nagyon Nolanos lenni, és nem csak rendezésileg. A zeneszerző megpróbál Zimmeres lenni, az operatőr megpróbál Psifteres lenni, és a Pfsiter meg megpróbál Nolanosan rendezni. De nem megy, a jeleneteknek nincsen súlya, a zene jellegtelen, és az operatőri munka sem olyan, mint amilyennek kéne lenni. Az meg egyébként rejtély számomra, hogy miként lehetséges az, hogy Deep amikor éppen nem Jack Sparrow szerű karaktert játszik, akkor még rosszabb film és ő maga is.
Ennek ellenére nem adom meg az egyest. Ennek két oka is van. Az első, mint mondtam az első fele inkább csak unalmas, de nem különösebben rossz. A másik, hogy legalább egy olyan témát választott, amiről még nem nagyon készült film (szingularitás), ami azért kicsit dicséretes. Hogy miért kellet ehhez még a nanotechnológiát is odakeverni azt nem tudom. Pláne, hogy a nanotechnológia ebben a filmben tulajdonképpen varázspor.

2014-08-29 22:41:50 nony_15 (4) #32

Nem értek egyet. Nem tudom ti hol éltek, de sok nagyon fontos és időszerű kérdést felvet. Lehet nem ezért megy az ember moziba, jó a kungfu mókus és a lázongó majmok, de én látok benne valamit, amit reméljük soha nem fogunk meglátni.

2014-08-20 21:27:41 Corso666 (4) #31

Abszolút egyetértek veled, sajnos az általad is említett egy-két logikai bukfenc miatt én is csak 4est adok, és mert dühít, hogy a forgatókönyv "Will" ellen hangolja a nézőt. A látványvadász lehurrogóknak meg üzenem, hogy tartsanak inkább Gyűrűk ura maratont. :D

előzmény: od.gszal (#26)

2014-07-31 19:23:13 Karesz84 (2) #30

Sablonhalmaz és kihasználatlan színészi képességek.

2014-07-22 15:21:27 reting1111 (1) #29

A film így is fél órával hosszabb a kelleténél, de a karakterek mind teljesen üres bábok. Annyit tudunk a főhősökről, hogy szeretik a csajt meg a számítógépeket, az ellenállásról pedig annyit, hogy ők mindennek az ellenkezőjét szeretik. Morgan Freeman minding jó fiú és mindig mindent tud, a filmben pedig csak úgy tátonganak a történeti lukak.
A látványvilág pedig nem rossz, csak baromi kevés, amit csináltak vele. Annyi jó felvételt lehetett volna csinálni, annyi elmulasztott lehetőség van itt.
Ez a sztori egy szabványos holywoodi jó-rossz-csavar történet, ami a kezdőkkel elhiteti, hogy ők most egy okos filmet láttak. Pedig aztán a fólaszt! De ha már a történet olyan egyszerű, hogy egy négyéves megmondja a film közepén (egy ötéves előbb is), hogy mi fog történni a végén, akkor már miért nem használták föl az időt arra, hogy vizuálisan élvezhetőbb filmet alkossanak?
Vegyük például az akciófilmeket. Minden egyes esetben tudjuk nem csak azt, hogy mi lesz a film vége, hanem azt is, hogy milyen események fogják egymást követni a filmben. És ennek ellenére beülünk a Rambo 4-re, a Raid-ekre vagy az Expendables-re? - Naná, mert tudjuk, hogy mi ezt nem a zsombilitos sztori miatt nézzük, hanem azért, hogy leesen a gatyánk a látványtól.
Ennek a filmnek az esetében nem kusza CGI-ra gondolok feltétlenül. Elég lett volna, ha egy kicsit jobban kihasználják a tereket, ahol játszódnak vagy egy kicsit jobban ábrázolják a karakterek hangulatát a környezettel.
A lényeg, hogy ez a film sem lesz a SciFi kánon része.

2014-07-16 02:15:01 ZoLeEe (4) #28

Rossz film,vagy jó film tele hibákkal? mindenesetre minimum a szórokoztató kategória... A fő hibája hogy a nem akar választ adni, a nézőre hagyja azt a kérdést amit szerintem rohadtul nem kellene ráhagyni egy ilyen filmben. Mindeggy hogy ilyen vagy olyan(a jó és a rossz relatív) de legyen következetes, ha a gépbe tötött Will ember akkor viselkedjen emberként, ha pedig nem akkor ne jópofizzon. Ha egy embert géppel kombinálnak akkor elvileg az eredmény vagy egy gép emberi tulajdonságokkal vagy egy ember a géptesbe zárva ,ez a filmbéli mix sehogyse jön ki.
Ez az emberközpontúság meg szánalmas, miért ne lehetne egy gép alkotta világ jobb mint az emberé?Mi lenne ha végre egy filben hagynák "győzni" a mesterséges inteligenciát? Egy kis önkritika biztos nem ártana egy újabb istenkirálycsászár az emberiség helyett. (legtávolabb talán eddig a matrix volt, ott legalább kieggyeztek a döntetlenben :D )

2014-07-08 18:58:20 flake (2) #27

Végül is... végignéztem :D

2014-06-16 18:37:03 od.gszal (4) #26

Akkor elmesélném, hogy miről szólt ez a film, mert úgy látom, nem ment át, és ez sajnos a forgatókönyv hibája. Nos az első pillanattól az volt a kérdés, hogy a feltöltött tudat ember-e, van-e öntudata, vagy pedig valamiféle gépi antikrisztus, amely vagy a mátrix, vagy a terminátor disztópiáját fogja megvalósítani (amitől az MI ellenes terrorista csoport rettegett). Ennek a lénynek a cselekedetei meg kell mondjam, hogy feldühítettek egészen a film végéig. Hiszen ha akarta volna, minden másodpercükről tudhatott volna a lázadóknak, és mindenkit letartóztattathatott volna, nem csak azt a pár sejtet az elején, aminek az volt az értelme, hogy amíg a bázis fel nem épül, ne merjenek, tudjanak támadni. Meghekkelve a műholdakat (vagy akár sajátokat is fellövetve), városához semmiféle terrorista nem juthatott volna száz kilométertől közelebb. De tovább próbálkozhattak, és úgy tűnt, hogy a terroristáknak van igazuk, mert nem több, mint egy szörnyeteg. A nézőkkel is ezt próbálták elhitetni, ez sikerült is, ám a fent említettek miatt az egész illogikusá vált. Azonban csak látszólag, ugyanis a másolt tudat nagyon jól tudta, pontosan tudta ellenségeinek minden lépését, de erről mi nézők nem tudhattunk, csak utólag vált visszafejthetővé. A terroristák, volt munkatársai pontosan úgy reagáltak, de még a szerelme is, ahogyan előre látta, egyre inkább félték, rettegték, gyűlölték. A végére mindenki ellene fordult, még a felesége is. Eközben a telep sok-sok milliárd nanorobotot bocsájtott ki, ismeretlen céllal, és bár embereket gyógyított vele, de az uralma alá vonta őket (látszólag), ezzel is feltüzelve ellenségeit, akiknek igazából semmi esélye nem lett volna ellene, ha bekeményített volna. Az ellene tervezett vírusról is tudott, sőt nemcsak tudott, hanem felhasználta a saját tervéhez. Ugyanis a nanorobotok meggyógyítják az egész bolygót, embereket, állatokat, növényeket, megtisztítják a légkört, a vizeket, ami a feleség víziója volt. Viszont az emberiség jelenlegi életmódja pusztuláshoz vezet a nanorobotok ellenére is, így a vírusban rejlő program minden számítógépet leállított, minden kapcsolatot elbontott (hogy ne tudja vezérelni a nanorobotokat világszerte), így az emberiség kénytelen volt jóval a globalizáció előtti szintre visszatérni. A film végén egyértelműen kiderült, hogy az a lény, akit feltöltöttek, ember volt, sőt etikailag talán az embernél is magasabb rendű (a terroristáknál biztosan, hiszen ő nem ölt meg senkit, és a borgoknak (Star Trek) hitt embereknek sem esett semmi bajuk). Igazából ha akarta volna, akkor a vírus semmit nem ért volna, a nanorobotok működő hálózatot alkothattak volna a net és az ócska számítógépek nélkül is, ezt lássuk be. Emberségét akarta bebizonyítani a feleségének, ami sikerült is. A felesége megsérült, és meg is halt, ám eközben őt is feltöltötte. Hova? Hát a nanorobotokba, amelyek a központi / tudatos irányítás híján is tovább dolgoznak a jövőben. Immár együtt volt a két szerető ember, ám nem tudatosan. A tudatos lét visszatérte sem lehetetlen, ha az emberiség előröl akarná kezdeni az önpusztítást. (minél több szenny és betegség, annál több nanorobot) Mintegy a bolygó emberfeletti védelmezőivé váltak ők ketten együtt a végére, de úgy, hogy visszaadtak az emberiségnek egy jobb bolygót, visszaadva saját kezükbe sorsukat. Hogy az emberiség erre méltó illetve alkalmas lenne? Kétlem. De hát én nem vagyok emberfeletti, tévedhetek is.
Rengeteg sci-fi film és könyv jutott róla eszembe, pl. Her, Amikor megállt a Föld, Mátrix, Star Trek borgjai, a Terminátor, a Dűne istencsászár utáni homokférgei...

2014-06-16 00:17:04 critixx (?) #25

20 millió Johnny Depp pénztárcájában.

előzmény: opposition (#24)

2014-06-15 23:32:42 opposition (2) #24

Ebben hol van a 100 millió dollár?

2014-05-01 04:37:35 Veres Szilárd (2) #23

illetve a "fasz se tudja..." olyan jó Oravecz Nórásan van megfogalmazva, hogy úgy tűnjön az ilyesmire fogékonyaknak, hogy ez a film igazából mély. de valójában rohadt felszínes és buta. mint Oravecz bölcseletei.

előzmény: Veres Szilárd (#22)

2014-05-01 04:35:44 Veres Szilárd (2) #22

milyen kérdéseket vet fel? mert igen, megpróbál valamiféle kérdéseket felvetni, de azokat is annyira bénán és ötlettelenül. a film üzenete nagyjából az, hogy: "a modern technika a fejünkre nőhet? vagy az evolúció része? fasz se tudja..." ("majd ti gondolkodtok rajta, mi lusták voltunk")

előzmény: Hoqspok (#20)

2014-04-22 07:40:24 Batyu (4) #21

rossz társasággal néztétek! :P

2014-04-21 11:49:50 Hoqspok (3) #20

egy erős közepes osztályzatot megérdemel, a téma inkább SciFi rajongóknak olvasni való elméleti kérdés felvetései miatt mint sem mozifilmre szegényes látvány világa miatt.

2014-04-21 10:55:08 Veres Szilárd (2) #19

Nicolas Roeg, Mario Bava

előzmény: Korben (#17)

2014-04-21 10:18:35 flake (2) #18

Ez nagyon off, de egyet azért mondok én is: Jan de Bont.

előzmény: Korben (#17)

2014-04-21 09:50:38 Korben (?) #17

picit off: azért érdekes számomra, hogy egy színészből inkább lesz jó rendező, mint egy operatőrből. Pedig ez nem logikus. Mondjon vki egy operatőrt akiből jó rendező lett! Kezdem én: Barry Sonnenfeld

2014-04-20 13:27:49 BonnyJohnny (1) #16

Nolan amilyen jó rendező, annyira rossz producer. :P

2014-04-20 13:20:08 Ubul (2) #15

az osztályzatok alapján,itt is :D :D :D

előzmény: critixx (#14)

2014-04-20 13:00:40 critixx (?) #14

Hatalmas bukás Amerikában a film. :-)

2014-04-19 19:19:41 unfamous (1) #13

Bosszantóan sz@r film, nano technológia,közös tudat,digitális vírus a vérben,waaah,dühösen hagytam el a termet!

2014-04-18 09:09:20 Daemiaen (1) #12

Méghogy a G.I. Joe-ban volt nevetséges a nanotechnológia alkalmazása! Sokat felesleges hozzáfűzni a végeredményhez: akinek volt tehetsége, aprópénzre váltotta, akinek nem volt, legalább keresett egy jókorát.

2014-04-17 12:38:31 critixx (?) #11

"Tapasztalatot meg eleve nem lehet ellesni... azt csak tapasztalni lehet."

Tehetséget pedig még kevésbé. A suszter maradjon a kaptafánál. Számos kiváló operatőrből (Koltai Lajos, Ragályi Elemér, sőt, megkockáztatom, Sas Tamás, aki operatőrnek igen tehetséges volt) lett pocsék rendező. Ugyanez vonatkozik a színészekre. Nem minden bokorban terem egy John Cassavetes vagy akár egy Clint Eastwood, de manapság minden második sztár rendezni akar.

Egyébként ugyanez a hiba ott van sok magyar amatőrfilmesnél is, akik azt hiszik, a rendezéshez elég megtanulni a technikai dolgokat és kvázi operatőrré képezniük magukat, holott pont azokat a dolgokat felejtik el, melyek a rendezéshez esszenciálisak lennének. És akkor jönnek a cúcsbéna Guy Ritchie utánérzések meg zombifilmek.

előzmény: BonnyJohnny (#8)

2014-04-17 12:35:42 simijohnny (?) #10

Bevallom, jómagam rendszeres Index olvasó vagyok, de ha filmekről van szó... (Mehet az off-ba.)

előzmény: tomside (#9)

2014-04-17 11:56:28 tomside (?) #9

Index és Origo...
Tényleg nem tudom, ekkora demagógia megtapasztalásán sírjak-e vagy nevessek.

előzmény: simijohnny (#6)

2014-04-17 11:12:22 BonnyJohnny (1) #8

gondoltam elesett pár elemet Nolan rendezési stílusából és tapasztalatából.
Nem értem ezt a hozzáállást. (Már többektől olvastam.) Ez azért nem úgy megy! Ahogy Nolan sem kapja a kezébe a kamerát... pedig biztos ellesett pár dolgot Pfistertől.
Tapasztalatot meg eleve nem lehet ellesni... azt csak tapasztalni lehet.

előzmény: Gasz András (#7)

2014-04-17 11:05:11 Gasz András (2) #7

A trailerből valahogy éreztem... Sajnálom azért mert Pfistert jó operatőrnek tartottam, gondoltam elesett pár elemet Nolan rendezési stílusából és tapasztalatából. De úgy tűnik nem...

2014-04-17 09:26:20 simijohnny (?) #6

Mikor az Index és Origo közölte, hogy itt az évtized sci-fije, gondoltam, hogy nagy lesz a baj.

2014-04-17 09:20:50 TomPowell (1) #5

Szerintem semmi meglepő nincs benne. Egy elsőfilmes rendezőre kb. 100 millió dolláros filmet bízni, hogy egy kezdő forgatókönyvíró munkájából dolgozzon, és mindezek alá még oda raknak egy rakat sztárt nagy fokú felelőtlenségre vall a stúdió részéről. Plusz filmes háttéremberekből ritkán szokott jó rendező válni.

előzmény: ChrisAdam (#3)

2014-04-17 09:13:50 BonnyJohnny (1) #4

A fényképezés és a rendezés két külön szakma (művészet). Nem feltétlenül van tehetség mindkettőhöz. Persze lehet, hogy igen, ahogy egy színészeknek is lehet tehetsége a rendezéshez is (talán még több, mint a színészethez), de gyakoribb, hogy nem.

előzmény: ChrisAdam (#3)

2014-04-17 08:58:17 ChrisAdam (?) #3

Fúúha. Ez nagyon meglepő. Nagyon... Hogy egy hollywoodi mainstream film ilyen szereplőgárdával és rendezővel (értsd: kitanulhatta magát Nolan keze alatt, ráadásul Nolan is sok tanáccsal ellátta elvileg)... hogy ennyire szar legyen. Nagyon meglepő. Pedig a trailere tökre tetszett.

előzmény: Olórin (#1)

2014-04-17 08:23:39 BonnyJohnny (1) #2

Tudtam! Valahogy éreztem, esküszöm, hogy ez nem lesz jó.
Mondjuk, hogy "döbbenetesen, fájdalmasan, kínosan szar" lesz, azt nem gondoltam volna, azért legalább egy közepes osztályzatot kinéztem a szereplőgárdából, de a barátaimnak már mind mondtam, hogy ez nem lesz olyan jó, mint ők várják. Ők mindig kérdezték, hogy miért, én meg mondtam, hogy megérzés. És igazam lett!

előzmény: Olórin (#1)

2014-04-16 23:39:20 Olórin (1) #1

Hát, ez valami döbbenetesen, fájdalmasan, kínosan szar volt.
Rég esett ennyire jól karót nyomni valamire.