A berni követ (2014) ☆ 👁

(Szász Attila)

magyar dráma, thriller, történelmi film

3,5
★★★☆☆
269 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-31 09:38:19 Ehun69 (5) #31

hiány pótló alkotás 9/10

2021-05-25 16:25:22 Calavera (?) #30

...és a végén komolyan a Sziget-himnusz, Punnany Massif szám veszi kezdetét? Az együttessel még úgy nem lenne gond, de nem egy ilyen jellegű film végén. Komolyan odamennék bármelyik készítőhöz, és erre így rákérdeznék, hogy "Ezt hogyan is gondoltátok?" akkor mindenki elszégyelné magát, hogy "Ja, az nem volt a legjobb ötlet..."

2020-01-22 23:38:40 DevilTakeU (3) #29

Minden porcikám tiltakozik a három csillag ellen,mégsem tudok rá többet adni. Tökéletesen profi munka,a szó pozitív és negatív értelmében egyaránt. Az egy szem Kulka János nem először bizonyított,tényleg mesteri amit művel,nyilván nem az ő hibája,de a többiek a közelében sincsenek (Balsai Móni meg konkrétan biodíszlet szegény). Kifejezetten zavart hogy a film fele német (pedig itt kint élek egy ideje),a közösen éneklős jelenet nekem már sok volt,minden egyéb,az operatőri munka,a vágás,a díszletek tévéfilmes produkcióhoz (vagyis nyomott büdzséhez) képest korrektnek mondhatók,nálam a zene húzza le az összképet. A Vizsga kapcsán kiemeltem hogy milyen zseniális,és hogy mennyire a látottak alá dolgozik,itt kifejezetten tolakodónak éreztem bizonyos jelenetek alatt,a stáblistás Punnany Massif dal meg egyszerűen érthetetlen a hiphop betéttel meg a scratching-gel,akkora stílustörés,amire nem is tudok hirtelen példát mondani. A filmvégi emelkedett hangulatot nálam sikeresen agyonvágta. :(

5/10

2019-04-03 08:41:36 KicsiPeti (3) #28

Szász Attila filmjei engem nagyon megszoktak fogni,felfigyeltem a rendezőre a Félvilág óta,ami azóta is a képzeleti dobogó első fokán helyezkedik el nálam:).
A Berni követ, egy erös közepes film élményt nyújtott számomra,egy nagyon jó Kulka Jánossal a főszerepben,és a társakra sem lehet semmi panaszunk.Egy kicsit zavart a rövid játékidő,talán kicsit gyorsan zajlottak az események,és ez zavarhatott engem,de záró képsorok,erősek voltak.
Ennél a filmnél,viszont hiányzott Szász Attilától megszokott kézjegyei,itt is van egy két jó kép,de a többi filmjeinél csúcsosodik ki,,gondolok itt a képi világra,atmoszférára,ami a Félvilágnál,és az Örök télnél már jelen volt. Az apró meséknél is megtalálhatóak,és ez volt életem elsö magyarfilmje amit megnéztem a mozikban,úgy éreztem Szász Attila filmjére bátran vásárolhatok jegyet,hisz mindeképpen minőségi magyarfilmet fogok látni a nagyvászonon,és ez igy is lett.
Szász Attila filmjei minőségi filmek,és remélem még sokat láthatunk ettől a párostól,minden évben egy filmet csinálniuk kellene:)
Berni követ egy erős közepes nálam,jó volt nézni,kicsit gyors ugyan,de élvezhető 65%

2016-01-14 01:05:46 ChrisAdam (4) #27

Engem meg is lepett a Hotel Benczúr, mert a nyáron, a Sziget Fesztivál alatt ott szálltunk meg egy hétig és már a kezdőjelenetnél, a svájci zászlót leszámítva kifejezetten ismerős volt a környék. Ez kicsit ki is zökkentett, de egyébként a film nagyszerű, persze akad pár jelentősebb hibája, főleg a végefelé: a túlzott patetikusság és giccs nem maradt ki belőle, a zene - a végefőcím Punnanyn kívül - nem mindig jó, néhol túl sok. Továbbá a hangulat sem érkezett, pedig vártam a jó kis 50-es, 60-as évekbeli feelinget. Valahogy nem sikerült megteremteni. Kulka brillírozik már megint, viszont a két szabadságharcos karaktere és játéka nekem kevés volt, Lovas Rozi pedig nagyon szép és jó színésznő. :) A történet jó, az pedig különösen, hogy a helyszínt szigorúan tartják a Benczúr... akarom mondani abban a berni utcában.
Jó lenne több ilyet látni. ...és igen, lényegesen jobb, mint a Félvilág. Viszont ez is csupán egy gyengébbik négyest érdemel tőlem.

előzmény: zéel (#11)

2014-12-21 23:19:19 nandras (2) #26

dicséretes próbálkozás, de mindössze egy orbitális közhelyhalmazt sikerült összehozniuk az alkotóknak.
van itt minden, ami szem- szájnak ingere- önfeláldozó hős '56- os harcosok, velejéig aljas volt ávós, akinek már a kinézete is undort kelt a nézőben, puhagerincű, opportunista nagykövet, zokogó szerető... már csak egy kiskutya és egy édibédi kisgyermek hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a tabló.
még élő, és azzal a német úriemberrel -aka herr alzheimer- hadakozó 56- os öregurak és újonnan keletkezett 56- os hősök elmorzsolhatnak egy könnycseppet, de ép szépérzékkel rendelkező néző csak hüledezve néz ki a fejéből, hogy "mi ez a marhaság??"
lehetett volna egy jó filmet is készíteni a megtörtént eseményekről, de sajnos nem sikerült.
egy valamit azonban mindenképpen a javára kell írni a filmnek- nem hosszú.

2014-08-20 22:34:06 Jereváni Rádió (4) #25

Nagyszerű film, jól illik az A vizsga és a Szabadság, különjárat sorába.

2014-05-20 12:34:51 hhgygy (3) #24

Mivel a születési éved 1979 az enyém meg 1965, másképpen látjuk a világot, ennyi. Minden kurzus arra alapoz, hogy majd csak kihalnak azok, akik még tudják, mi hogy volt, és majd a mi történészeink megírják az "új múltat".

előzmény: Rice (#23)

2014-05-20 00:48:33 Rice (5) #23

Ugyan nem tisztem védeni a filmet (nem is kell, megvédi magát...:)), de mitől vagy benne olyan biztos, hogy ez a valóság? Az általad linkelt leírásban különösen tetszik, mikor kiemeli, hogy a lövöldözés hevében tinta került a leltárra, ami így részben olvashatatlanná vált... Vajon miért volt ezt olyan fontos megemlíteni? Csak nem hiányzott egy-két váza vagy festmény a követségről? :) Szóval én simán elképzelhetőnek tartom, hogy az egész ramazuri után összeült a követség, megbeszélték, hogy "így jó lesz, ugye, Józsikám?", majd leírták hivatalosan is, hogy mekkora hősök. Ki ellenőrzi? A kutya se. De valahogy tőlem sokkal távolabb áll a kezében pisztollyal, akcióhősként rohangáló kissé elhízott és kopaszodó nagykövet, mint a Kulka által megszemélyesített diplomata... Persze ez is csak egy vélemény.

előzmény: hhgygy (#5)

2014-05-20 00:40:55 Rice (5) #22

Régen adtam magyar filmre ötöst - nem is tudom, adtam-e már egyáltalán - de ez az alkotás nagyon megfogott. Nem tudom megmondani miért. Tán pont ez a jó benne. Számomra hitelesnek tűnt, még ha nem is ez történt a valóságban, de ahogy a film elején is leszögezik; történhetett volna így is. Lehet benne hibákat keresni, én nem akarok. Le a kalappal!

2014-02-27 09:25:06 wurlitzer (4) #21

Az esemény, amire a Hálaadás ünnepe alapult, pont hogy a békés együttélésről szólt...

előzmény: Tenebra (#18)

2014-02-27 08:19:47 BonnyJohnny (3) #20

Na, én ezt hívtam fehérnek. :)

előzmény: hhgygy (#15)

2014-02-26 23:41:46 mrfaktor (4) #19

Mekkora jó film volt. Még hogy a magyar filmesek nem képesek maradandót alkotni. Remek tempójú, rövid, tömör alkotás.

85%

2014-02-26 16:41:00 Tenebra (4) #18

Nem is e filmre értettem, hogy nosztalgiázna, hanem úgy általában. Ez a film pont, hogy eloszlatja ezt a nosztalgiát, mert megmutatja, honnan indult az a rendszer. Vérre és hullákra építeni rendszert pedig nem szerencsés dolog. Bár az amerikaiaknál ugye működőképes, sőt, Hálaadáskor meg is ünneplik, hogy több ezer indiánt kiirtottak és rezervátumba kényszerítettek.

E film pedig szerintem sokat köszönhet a forgatókönyvnek is, ha már az alkotókról beszélünk. Ennél és A vizsgánál is nagyon érződik, hogy egy sokáig érlelt, jól átgondolt, profi módon megírt történetről van szó.

előzmény: zéel (#16)

2014-02-26 16:33:44 zéel (4) #17

Igen!:)
És még a színek is stimmelnek. (Bár én déli napsütésben láttam.)
...és mondom eladó! Össze kellene dobni az árát, és KTK-ént (KT Klubként? KT Kávézóként?) működtetni.

előzmény: hhgygy (#15)

2014-02-26 16:29:53 zéel (4) #16

Kulka. OK! Jó volt, de azért említsük meg legalább időnként Szász Attila, a rendező nevét is. Mert, ugye, és ezt te tudod a legjobban, a filmeket mégiscsak a rendezők (meg forgatókönyv-írók, operatőrök stb.) csinálják. Aki már 2005-ben is igen figyelemreméltó rövidfilmmel jelentkezett. (Lásd ITT!)
Kádár meg a nosztalgia. Ennek a filmnek semmi köze a nosztalgiához, ugyanis Kádár megítélése éppen ekkor (1958), Nagy Imre kivégzés után volt a mélyponton. (Akkor senki nem gondolta volna, hogy néhány év múlva Magyarország lesz a szovjet blokk irigyelt országa.)
Egyébként pedig ha "csak" mint filmet néz(t)em, valóban, feszes, izgalmas film volt. Nem tudom, hogy mikor készült utoljára ilyen színvonalas magyar tévéfilm!

előzmény: Tenebra (#14)

2014-02-26 15:54:28 hhgygy (3) #15

Ez az az épület:

[StreetView]

előzmény: zéel (#13)

2014-02-26 14:24:23 Tenebra (4) #14

Megnéztem. Egészen jó film volt. Izgalmas, feszes, meg a "miért"-ek miatt gondolkodtató. Elsősorban azért gondolkodtam mondjuk, mert végig az a kérdés járt a fejemben, hogy ez miért készült, miért éppen most? Hiszen nincs évforduló vagy ilyesmi. Felmerült itt a "propagandafilm" szó is, és igazából emiatt gondolkodtam rajta. De csak nagyon nehezen tudnám ezt az Orbán-kormány propagandájaként értelmezni, szóval szerintem ez sem állja meg a helyét. (Max. 1-2 áthallás van az elején, mikor az öregek mondják, hogy milyen szar is külföldön, mert lenézik őket, és visszavágynak Mo-ra még akkor is, ha dutyiban kell ülniük... :D Ez azért nagyon passzol a kormánypárti ideológiához.)

De lehet, nem is kell annyira kutatni, miért készült ez. Legalább itt egy újabb film, mely állást foglal 56 státuszát illetően, és problematizálja a Kádár-nosztalgiát, mely még ma is létezik, sőt. Persze a probléma árnyaltabb (hiszen mennyivel jobb ma, mint akkor? mennyivel jobbak a mai hazugságok mint az akkoriak? ráadásul akkoriban viszonylagos jólét volt stb. stb. stb.). De 1956-ot illetően nem kell túl sokat gondolkodni, forradalom és szabadságharc volt, s akik meghaltak a forradalom ügye miatt, hősök voltak, nem terroristák. Pont. A film úgy gondolom, emellett (is) érvel, úgyhogy ha csak ez volt a célja, akkor én örülök neki, és azt mondom, még kell pár, magasabb színvonalú alkotás, ami végre letisztítja a sarat '56-ról, és az új generáció számára már egy, az 1848/49-es szabadságharchoz hasonló státuszú történelmi eseménnyé teszi, az ellenforradalom bélyege meg rossz emlék marad csupán.

A filmről még annyit, hogy igen, volt benne jó pár didaktikus dialóg, meg elég nagy volt a kontraszt Kulka és a két másik fiatal színész között (Kulka javára persze), de szerintem abszolút nem érződött rajta, hogy tévéfilm és viszonylag low-budget volt. Szerintem abszolút vállalható lenne ez moziban is, csak hát, mint azt A vizsga vagy az egyéb, nem vígjáték kategóriába tartozó filmek nézettségi mutatója reprezentálja, valószínűleg a kutya nem nézte volna sajnos, ha nem tévében adják...

2014-02-26 13:29:36 zéel (4) #13

Világos krém, olyan tejszínes!
Te melyik színre vagy vevő?

előzmény: BonnyJohnny (#12)

2014-02-26 13:24:08 BonnyJohnny (3) #12

Még nem láttam a filmet, ezért kérdezem: a krém színű, vagy a fehér épület?

előzmény: zéel (#11)

2014-02-26 13:18:15 zéel (4) #11

Ezt lehet, hogy az érdekességek közé kellene írnom, mert az önmagában érdekes, hogy hogyan keveredtem én ma délben a Benczúr utcába. (De ez maradjon az én titkom!:)
No, de egyszer csak azt vettem észre, hogy állok a svájci magyar nagykövetség előtt. Mármint a filmbeli nagykövetség előtt!
Aki nem hiszi, járjon utána! Egy jó kis városligeti kirándulás után be kell menni a Benczúr utcába, megkeresni a Hotel Benczúrt, és éppen vele szemben találjuk a "nagykövetséget". Ahol -a szomszédok elmondása szerint - tavaly ősszel forgatták a filmet.
Ja, és a legfontosabb: ez a villa eladó! (Még mindig. Nálam ugyanis éppen nem volt annyi, hogy megvegyem.)

2014-02-26 09:37:49 deepbluenoir (?) #10

számos erőssége volt a filmnek, de a szabadságharcosok színészi játéka hagyott kívánnivalót maga után és ez most egy nagyon-nagyon finom understatement volt.
ezen kívül kissé átgondolatlanul használt drámai zene, felesleges patetikusság,pár kisebb hiba.
viszont alapvetően tűrhetően kevert thriller-dráma, történelem szórakoztató formában.
egyáltalán nem rossz, de a valóban jótól azért messze van.

2014-02-26 01:19:44 koponyányi monyók (4) #9

Nagyon kellemes élmény volt ez a másfél óra, egy-egy jelenetnél, bizony, el is felejtkeztem arról, hogy magyar filmet nézek. Kiváló munka volt, mind az alkotók, mind a színészek részéről. A sz9veg csak néhány dialógusban bicsaklott meg, összességében úgy beszéltek a szereplők, ahogy a normális emberek szoktak...na és a színészek, egytől egyik ügyesek és természetesek voltak, de én külön kiemelném Kulkát és Lovas Rozit, ők ketten szerintem kimagaslottak a filmből. Nálam erős 4-es, de ha másodjára megnézem, és elgondolkodom még rajta egy kicsit, 5-ös is lehet :)

2014-02-25 23:08:01 Antoninus (2) #8

"Politikailag korrekt" propagandafilm

2014-02-25 21:52:47 hhgygy (3) #7

Nem változtat a film megítélésén, de a valóságot sem árt ismerni.

előzmény: Hannibal Lecter (#6)

2014-02-25 21:48:48 Hannibal Lecter (4) #6

Mennyiben változtat az a film megítélésén? Az alkotók előre leszögezték, hogy nem a valós eseményeket kívánják "rekonstruálni" a produkciójukban.

2014-02-25 21:46:28 hhgygy (3) #5

Nem ártana elolvasni a valóságos történetet sem.

2014-02-25 21:44:37 Hannibal Lecter (4) #4

Talán a sok pozitív kritika kissé túl magasra srófolta az elvárásaimat, de nem bántam meg ezt az alig több, mint egy órát: jól átgondolt és profin megvalósított hazai thrillerrel van dolgunk, mely mentes a magyar tévéfilmekre sokszor jellemző ügyetlenkedéstől, és alacsony költségvetése ellenére még jól is néz ki. Kulka János ismét kolosszális, A vizsga után újból remekel.

2014-02-24 23:30:03 Hannibal Lecter (4) #3

A trailer egész jó. Egy újabb Vizsgára számítok. :)

2014-02-22 17:28:06 zéel (4) #2

Kösz!
Lásd még: [link]!

2014-02-22 11:43:08 Jereváni Rádió (4) #1

Tévépremier, 2014. február 25-én, 20:20-kor az m1-en!