Big Bad Wolves (2013) ☆ 👁

Csúnya, gonosz bácsik

(Aharon Keshales - Navot Papushado)

izraeli krimi, thriller, vígjáték

3,5
★★★☆☆
174 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-03-20 07:44:58 Killjoy (4) #13

Eredeti nyelven pótoltam pár napja. Annyit tudtam, hogy valami pedofil sztori és hogy Tarantino nagy kedvence. Hááát... Nekem nem lett az.

Érdekes volt kicsit kilépni a komfortzónámból és héber nyelven nézni egy filmet, de a történet annyira semmilyen volt. Vártam valami nagy fordulatot, valamit amitől ez a film átlép egy határt és több lesz egy szimpla bosszú filmnél. Sok helyen logikátlannak éreztem a szereplők tetteit és a szövegek jó része sem működött nálam igazán. Valahogy olyan érzésem volt végig, hogy ez a tipikus két szék között a pad alá. Kriminek teljesen kidolgozatlan volt, semmit nem tudtunk meg a nyomozásról, vígjátéknak meg nekem túl beteg lett. A befejezés húzta fel végül egy gyenge négyesre, pedig végig hármast akartam adni, de az utolsó pár perc éppen átbillentette a mérleg nyelvét.

2014-09-04 02:03:32 Xuja (5) #12

Az elején kicsit megijedtem, mert ugyan nagyon jó volt a felvezetés, de hiányoltam a fekete humort. Aztán persze kapunk belőle bőven a film beindultával. Elképesztően beteg, stílusos, sötét, brutális vígjáték. Majnem olyan jó, mint a Prisoners, ami igencsak nagy szó nálam, mivel azt a filmet egy remekműnek tartom. Ráadásul itt a drámai vonal jóval kevésbé komolyan vehető (nyilván az alkotók szándéka szerint is.)

2014-06-10 21:03:12 Rorschach (4) #11

Kicsit többet vártam, de a maga módján nincs ezzel semmi baj, kellően érdekfeszítő film.
A "tarantinózás" nem mindig működött sajnos, annak viszont kifejezetten örültem, hogy nem csak megpróbálták másolni a legnagyobb mozivirtuózok egyikét, de igyekeztek nem átbillenni a ló túloldalára.Tetszett továbbá, hogy észrevehetően nem amerikai a film, ennek legékesebb bizonyítéka az, hogy nem volt "a gyanúsított felülkerekedik a túszejtőin, előtör a valódi énje és megvallja bűneit"-nagyjelenet, amire amúgy eleve mindenki számítana. Hogy ez jót tett-e a Csúnya, gonosz bácsiknak - tök jó a magyar cím btw -, avagy sem, azt még nem igazán sikerült eldöntenem, de mindenképp érdekes volt látni egy ilyen témát feldolgozó thrillert ezen kulcsmomentum nélkül.Továbbá semmihez nem fogható élményben volt részem életem első amerikai szinkronját hallgatva... Megfordult a fejemben, hogy talán túlzottan szőrös szívűek vagyunk a magyar szinkronnal. Persze, tudom, hogy ott nincs kultúrája ennek az egésznek, de más volt megtapasztalni, hogy tényleg.

Szóval ez egy jó film, még akkor is, ha néhol átgondolatlan, és Tarantino mondatai elég valószínűtlen, hogy bárki más száját is elhagyják.

2014-06-05 22:30:28 Gatyamadzag (4) #10

Szerintem kifejezetten vicces, morbid és sötét komédia volt ez. Néhol már kínomban nevettem, hogy ezt nem hiszem el, nem lehetünk túl az erőszakon? "Nem, előtte nevess még kicsit" - szólt vissza mindig a film. A film felütése viszonylag átlagos a mai kis költségvetésű de annál erőszakosabb filmek között de mégis sikerült különleges, a filmhez illő egyedi hangulatot varázsolni az egész alá (jól eltalált zenék, szép beállítások), a színészek is remekül hozták a vicces és a beteg részeket is.

A film vége sajnos kicsit lapos, nehéz a remek középrész után jól befejezni a filmet, ez nem is sikerül, nem kapunk Hollywoodi jó befejezést, se "tipikus" rossz befejezést, valahol a kettő között lebegünk egy tessék-lássék cut-to-blackkel.

Úgy érzem sok, emlegethető jelenetet hozott a film, a brutalitás miatt nehezebb újranézni de az biztos, hogy megéheztem egy tortára.

(A címfordítók meg megint bújjanak el, nem tudom miért volt nehéz a bácsik helyett farkasokat írni. Ezzel a címmel legalább annyi embert becsábítanak, mint annó az Erőszakikkal.)

előzmény: carmine (#3)

2014-06-05 14:49:16 simijohnny (?) #9

*sör*

előzmény: critixx (#7)

2014-06-05 14:33:03 BonnyJohnny (4) #8

Egyébként itt most a verbális (bár írásban volt, szóval akkor... lexikális? na mindegy...) riposzton volt a lényeg. ;) És hát én csak Olórintól olvastam kritikát a filmről. Mondhatni, hogy azok közül a kritikusok közül ő a kedvencem, akiktől olvastam a filmről. :D

előzmény: critixx (#7)

2014-06-05 14:14:23 critixx (?) #7

A kedvenc kritikusod? O-val kezdődik a neve és a KT-n is szerkesztő? ;-)

előzmény: BonnyJohnny (#6)

2014-06-02 07:32:39 BonnyJohnny (4) #6

A Big Bad Wolves, ha nem is az év legjobb, de mindenképpen a leggonoszabb filmje,
Az én kedvenc kritikusom meg ezt. ;)
Én személy szerint azt írtam lentebb, hogy ez a film inkább kegyetlen mint jó. :) Érdekes élmény, de nem nézném újra. :) Szóval valahol egyetértek a fanyalgókkal, de első blikkre ez valami olyasmi, amire a barátaimmal egymás között azt szoktuk mondani, hogy "ezt megadjuk". :D Nem épp kritikai szöveg, de benne van a lényeg.

előzmény: zéel (#5)

2014-06-01 23:26:34 zéel (1) #5

Tárgyalt filmünk egy perverz baromság. Aki még nem hülyült el teljesen, az kerülje a vetítőtermet, ahol ez a szánalmas hulladék van műsoron - írja kedvenc kritikusom, TPP a filmről.

2014-06-01 21:48:59 zéel (1) #4

Egy néző (a kevésből) kiment a moziból a film felénél. Bánom, hogy nem követtem.
Szar, beteg film.

2014-05-28 23:21:06 carmine (3) #3

Nekem a humorfaktor valahogy nem jött át. Volt benne egy-két megmosolyogtató rész, de ezek csak pont annyit értek, hogy izgalmas thriller se legyen belőle. Bár az izgalmakat erősen kinyírja, hogy a mai trendeknek megfelelőlen (amik már nagyon régen tartanak) a végén van egy fordulat. Ami már annyira természetes, hogy mindenki sejti, hogy ki a gyilkos. Fordulatként van felvezetve, ám senki nem lepődik meg rajta. True Detective SPOILER: A sorozat pont ettől emelkedett ki többek közt az átlagból, hogy úgy volt fordulat, hogy nem volt. Manapság már ettől lepődik meg az ember. Egyébként nekem is a Prisoners jutott eszembe, de azért QT ennél százszor jobb filmet hozna össze a témából. Az erőszak nála jobban el van túlozva, ezzel is jelezve, hogy ez csak vicc. A párbeszédekről nem is beszélve.
De nem rossz a film, mert van egy fajta hangulata és gond nélkül végig nézhető, köszönve a remek színészeknek, főleg Gidi és az örege. Ám semmi semmi extrát nem látok benne. Közepes történet, közepes dialógusok, közepes karakterek, minimális erőszakkal megspékelve.
Nagy szerencséje az alkotóknak, hogy QT a film mögé állt, ám azért azt tudjuk, hogy számára százával vannak olyan különböző -ploitation filmek a világ minden részéről, ami szerinte zseniális, de itt még a 2-es átlagot sem érné el.
Egyébként gondolom nem csak nekem tűnt fel, hogy Lior Ashkenazi tiszta Clive Owen, gyakran Steve Carell mimikával. :)

2014-01-28 08:20:08 BonnyJohnny (4) #2

Ha Tarantino rendezte volna a Prisonerst... :)
Egyébként ebbe senki ne keressen drámát, mert egy kicsit sem mennek rá. Thriller is szerintem csak a film tartalma miatt illik rá. Ez színtiszta komédia, méghozzá az éjsötét fajtából. Mikor már leülne a film, előbukkan az apa, mikor arra is ráunnánk felbukkan a nagyfater. :)
Egyébként ez a film inkább kegyetlen mint jó. :) Érdekes élmény, de nem nézném újra. :)

2014-01-24 10:05:57 Olórin (4) #1

Gonosz, éjsötét fekete komédia, meglepően jól lavírozik a műfajok között.