Little Big Man (1970) ☆ 👁

Kis nagy ember

(Arthur Penn)

amerikai dráma, háborús film, kalandfilm, történelmi film, vígjáték, western

4,2
★★★★☆
261 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-23 09:47:33 Xuja (5) #26

Fergeteges, térdcsapkodós szatíra, tanmese, civilizációs kiáltvány és fejlődéstörténet. Valóban egy pre-Forrest Gump, csak messze nem olyan szerteágazó itt a tabló, és giccsbe hajlás helyett kőkeményen ironikus, szórakoztató és humoros, illetve nagy ritkán drámai - de akkor elemi erejű - képeket kapunk (szülés, folyóparti mészárlás). Hoffman hányattatásainak van egyfajta pikareszk beütése - mivel folyamatosan változik a közeg körülötte, illetve az ő szerepe és személyisége is - de a visszatérő karakterek és történetszálak miatt mégis van egy íve az egésznek.

Formailag a Bonnie és Clyde emlékezetesebb volt, de azért stílusosan és ízlésesen van rendezve, tetszetős képi világgal. A karakterek - a főszereplőt kivéve - inkább vicces skiccek, mintsem hús-vér emberek, de pont ez passzol a jellegéhez, és igazi örömjátékot látunk a mellékszerepekben is - de George törzsfőnök valóban zseniális, Balsam remekül bohóckodik egy tőle szokatlan szerepben, Dunaway igazán érzéki, Mulligan pedig egyszerre ördögi és röhejes.

2022-09-18 08:58:52 Jereváni Rádió (5) #25

Ennyi drámai és tragikus történést ilyen mulatságosan előadni, ez tényleg parádés.

Már-már kelet-európai abszurd és groteszk, Mrozek és Örkény is bólogatnának hevesen.

Tényleg adódik a Forrest Gump párhuzam, de ez százezerszer jobb film annál.

2020-04-03 21:37:27 hollyaudreyanne (5) #24

Nahát... Kb. 10 éve olvastam a könyvet és 8 éve láttam először a filmet, de akkor elsuhant mellettem mindkétszer. Most meg ledöntött a lábamról.
Lehet, nagyon furcsa, de engem hangulatában az Aki király akart lenni című filmre emlékeztetett. Pedig teljesen más a két film.

2015-11-01 13:36:02 Leo_Stotch (5) #23

Halvány ötös de nem ez a lényeg. Kevés ilyen mozi van, vagy csak eddig nem láttam sokat (Forrest,Lesz ez még így se!)..hogy akár egy jeleneten belül elő tud csalni könnyet a humora és a drámája.

2015-03-12 08:47:30 Tenebra (5) #22

Újranézés után határozottan azt állítom, hogy ez egy nagyon humoros film is. Rendkívül sokszor nevettem fel. És feltűnt, hogy nemcsak a fehéreket, de az indiánokat is kifigurázza Penn. A legviccesebb jelenet, mikor a a vak törzsfőnök a támadás alatt menekül, mert elhiszi Kis Nagy ember szavait, hogy ő is láthatatlan :D :D :D. És úgy általában, a törzsfőnök minden megnyilvánulása nagyon vicces.

S mindezt úgy, hogy nincsenek a karakterek direkt gügyére rajzolva, mint a mai vígjátékok nagy részében. Hanem szimplán van 1-2 ütődött tulajdonságuk, mint a cseh groteszk filmek szereplőinek.

Ezért is olyan kiváló film ez továbbra is. Na, meg azért, mert tökéletesen keveri a hagnemeket. Van, hogy egy humoros jelenet tragédiával végződik pl. mikor Custer támad.

Apropó, Custer: most valahogy nagyon felkúrta az agyam ő és az amerikai hadsereg is... Ez egy gyalázat, amit műveltek.

2014-07-30 22:39:13 VVega (4) #21

Én is így vagyok vele. Van pár humoros pillanat, viszont összességében keserű, de legalábbis keserédes film. Ettől persze még nagyszerű.

előzmény: csabaga (#20)

2013-08-23 16:37:26 csabaga (4) #20

Újranézve most egy keserű filmnek láttam,a humor kevésbé jött át.

2011-12-07 21:16:21 mortimer ezredes (4) #19

Remek film, nagyszerű színészekkel. Chief Dan George tényleg kiváló alakítást nyújt a bölcs cheyenne törzsfő szerepében. A pawnee indiánok itt is eléggé nagatív színben tűnnek fel(akárcsak a Farkasokkal táncolóban).

2011-09-28 23:21:34 Gasz András (4) #18

Chief Dan George szerintem a legjobbja a filmnek.

Egy ilyen témájú filmnek inkább komolynak kéne lennie szerintem. Azért csak mert vicces néhol és szatirikus ezért nem adok neki ötöst.

2011-09-28 22:00:30 elmouse (5) #17

Az egyik legjobb western. Pedig nem is az. :)

2011-09-28 18:59:50 Tenebra (5) #16

Én továbbra is kitartok amellett, hogy ez azért a Tom Jones-nál sokkal komolyabb, komplexebb néhány vígjátéki elem kivételével.

A Forrest Gump alább jó párhuzam volt, szerintem leginkább az hasonlítható ehhez. Az is egyszerre tud humoros és drámai lenni, amolyan "tragielégia" mindkettő.

A Tom Jones szerintem azért inkább a komédia irányába hajlik, habár kétségtelen, hogy annak a hátterében is meghúzódik pár komoly kérdés.

A Farkasokkal táncoló meg nagyon jó film, megfelelően drámai, élvezetes, átélhető, de szerintem közel sem olyan ütős és zseniális, mint a Little Big Man. Ennek oka egyszerűen az, hogy túlontúl komolyan vette magát, és pont ezáltal fordul önparódiába és hiteltelenbe néhány ponton. Míg a Little Big Man sem egy hú, de hiteles film, de kezdettől fogva sem veszi túl komolyan magát, nem akar szájbarágós lenni. (Hiszen azért bizonyára Custer sem volt annyira vérgeci, mint amilyennek ez a film bemutatja, de minthogy rendkívül eltúlzott karakterekkel dolgozik, így ez szerintem sokkal inkább megbocsátható neki, mint a komoly hangvételű Farkasokkal táncolónak, mely viszont komolyan úgy mutatja be a fehéreket is, mint egytől-egyig alávaló gazembereket.)

előzmény: csabaga (#15)

2011-09-28 17:22:53 csabaga (4) #15

Én nem tudom a kettőt összehasonlítani.
Az egyik egy dráma,a másik egy "pikareszk" film.Olyasmi,mit a Tom Jones.

2011-09-28 17:09:19 BonnyJohnny (5) #14

Én a Farkasokkal táncolót is nagy filmnek gondolom. Ha jól tudom zseniálisra osztályoztam KT-n.
De a két film összevetéséből nálam is simán, egyértelműen és minden tekintetben a Little Big Man nyerne.

előzmény: Olórin (#13)

2011-09-28 16:57:50 Olórin (5) #13

Farkasokkal táncoló vs Kis nagy ember - szerintem is simán az utóbbi a nyerő.

2011-09-28 16:55:03 Tenebra (5) #12

messze van a Farkasokkal táncolótól.

Ebben egyetértünk, csak más oldalró. :> Mérföldekkel jobb, mint Costner művészieskedő political correct filmje.:D Persze azt is szeretem, de nálam Penn e műve a nyerő. Pont az irónia miatt, és pont azért, mert annyira nem vette komolyan magát. Persze ettől függetlenül szerintem nagyon fajsúlyos film, hihetetlenül jól bemutatja, ahogy az embertelen civilizáció átgázol az őslakosokon. Csak itt nem kell könnyeket hullatni értük, mint a Farkasokkal táncolóban, vagy nem olyan didaktikusan jelenik ez meg, mint a Soldier Blue-ban. Megfelelően távolságtartó, néhol életszagú bemutatása ez a problémának. S tényleg mindezt úgy, hogy megőrzi könnyedségét, és nem válik csöpögőssé, rózsaszínűvé vagy didaktikussá.

S igen, Chief Dan George semmivel sem nyújt kevésbé zseniális alakítást, mint a mainstream fehér sztárok.

előzmény: Gasz András (#10)

2011-09-28 16:42:09 critixx (5) #11

Ne felejtsük ki a zseniális Chief Dan George-ot sem, aki megérdemelte volna az Oscart a filmért (de legalább a jelölésig eljutott).

előzmény: puttancsospeti (#5)

2011-09-28 09:44:04 Gasz András (4) #10

Kis nagy ember:

Szerintem messze van a Farkasokkal táncolótól. Méghozzá mert nem veszi komolyan magát, csak a film 20%-ában amikor főleg a nagypapa, a törzsfőnök monológjait hallhatjuk. A többi jelenet amolyan paródiába is beleillik sokszor. A Forrest Gumpnak is megannyi komoly szála volt a Vietnámi harcok, a film végi dráma stb. Mindezeket körülvette mosolygós báj és jelenetek, de nem paródiába illőek, mint itt. S mondanivalója háttérbe szorul a sok-sok vígjátékba is beleillő jelenettől. Tetszettek a humoros részek is, de nem kellett volna teletömni velük a filmet, mert elvileg ennek a fő lényege komoly témák kivesézése lenne. Legalábbis eleinte. A színészek se leptek meg sajnos. Azért Hoffman hozta, amit elvárunk tőle, de kiugró alakítást ő se nyújtott. A szinkron tényleg nagyon erős volt s itt is hallhattuk a nagyszerű Kenderesi Tibort is. A mondanivalója nagyon jó a filmnek és szép a fényképezés is. Mégis csalódásként ért engemet.

70%

2011-04-30 20:16:59 Bruce94 (4) #9

Bár ugyan nem ér fel a Farkasokkal táncolóval, a témában, de szintén nagyszerű alkotás. Hoffman szokás szerint zseniális, csakúgy mint Faye Dunaway, illetve az öreg indián főnököt alakító színész. A történet nagyszerű, epikus, szinte minden műfaj elemei megtalálhatóak benne, de a 130 perces játékidő azért szerintem kicsit túl hosszú. A mészárlás jelenetnél, meg kellett állítanom a lejátszót, annyira nem hittem szememnek. Kiemelném még a Pannónia stúdióban készült szinkront, amely méltó a stúdió korábbi nagy hírű munkáihoz. Csakhogy néhány hangot említsek: Márton András, Mécs Károly, Káldy Nóra, Kenderesi Tibor, Pécsi Ildikó.
Összességében elmondható, hogy egy többször nézős film klasszikussal van dolgunk.
10/9

2011-04-07 13:55:49 BonnyJohnny (5) #8

Nem tudom mi volt velem, mikor először néztem. Átpörgettem volna a Washita folyó völgyi mészárlást (ugyan az, ami a Last Samurai és a Hidalgo című filmekben is feltűnt, a bűnbánó fehér katona szemszögéből). Vagy csak nem figyeltem oda, vagy csak nem... nem is tudom. Ezúttal hasonló érzéseket keltett bennem, mint Olórinban. Először megutáltam a fehéreket, majd megsajnáltam az indiánokat, majd a zenészekre közelítő képnél belém hasított a háború abszurditásának a gondolata. Ezek a képek valóban beleégtek az elmémbe.
Amúgyis rendkívül szépen fényképezett film, megragadó beállításokkal.
Dustin Hoffman ismét zseniális, de valahogy az öreg indiánt alakító férfi egy orrhosszal mindig előtte, és amúgyis hatalmas szövege van.
A Forrest Gumpos hasonlat annyira igaz erre a filmre, mint Benjamin Buttonra. Hasonló szerkezetű "elmesélt" történet, narrációval. Csak ennek a stílusa is közelebb áll a Tom Hanks filmhez. Hasonlóan mulatságos és megrázó, abszurd és szatirikus jelenetekkel, giccs nélkül... vagy csak kevés giccsel, inkább bájjal, és fenomenális szövegekkel.

2009-04-25 01:21:25 k3pl3r (?) #7

Lehet, hogy hülyeség amit most mondok, de nekem egy picit olyan érzésem volt, mintha Forrest Gump-ot néznék western környezetben. Zseinális alkotás, a műfaj egyik legjobbja, bár még sok bepótólni valóm van, de nem hiszem hogy sok jobbat fogok látni.

2009-02-10 22:17:10 puttancsospeti (5) #6

Faye Dunaway és Dustin Hoffman

2009-02-10 22:16:36 puttancsospeti (5) #5

A könyv azért sokkal ütősebb, de Faye Dunaway Dustin Hoffman játéka miatt számomra is ötös.

2006-07-31 10:47:18 Olórin (5) #4

nem, legalábbis előbb még véghezvizek egy népirtást:)

előzmény: Daemiaen (#3)

2006-07-31 10:38:56 Daemiaen (3) #3

Azér' öngyilkos ne legyél. :D

előzmény: Olórin (#2)

2006-07-31 10:35:11 Olórin (5) #2

Csak csatlakozni tudok Ivanhoz. Csodálatos western szívvel, lélekkel, humorral, drámával, ahogy elnéztem, nem nagyon sorolják a nagy klasszikusok közé, amit nem értek, lehet, hogy ez sokaknak szentségtörés lesz, de nálam a Vad bandán kívül kb mindent letarolt a műfajban, fordostul, leonéstul. Rég gyakorolt rám ilyen erős hatást egy film. Briliáns dialógusok, fantasztikus poénok (egy-két kedvenc az idézetek közt), remek színészek, nagyszerű képek, izgalmas és érdekes, egyetlen pillanatig sem unalmas cselekmény. Hol komoly és véres, hol vicces és önironikus, tiszteli a westernt, ugyanakkor ki is figurázza.
Van egy jelenet, ami mindörökre az emlékezetembe égett: az indiánok táborában, azon a földön, amit hivatalosan megkaptak az amerikai kormánytól, egyszercsak megjelenik a katonaság, és iszonyatos mészárlást rendez, válogatás nélkül ölve időseket és gyerekeket, nőket és férfiakat, mindeközben pár méterre a vérontástól a katonai zenekar vidám, hetyke kis indulót játszik. A Kis Nagy Ember után jobban gyűlölöm a saját fajtámat, mint a Farkasokkal táncoló után.

2005-01-23 13:42:37 Ivan/ (5) #1

Hihetetlenűl jó film, amit csak ajánlani tudok mindenkinek!