Deliverance (1972) ☆ 👁

Gyilkos túra

(John Boorman)

amerikai dráma, kalandfilm, thriller

4,1
★★★★☆
328 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A South Park alkotói a 12. évad 8. részében („Nagy zűr nagy Kínával”) Indiana Jones-szal, Steven Spielberggel és George Lucas-szal a Gyilkos túra c. film erőszakolós jelenetére utalnak vissza egy jelenet erejéig.

Zsigmond Vilmos egyszer komolyan balhézott a forgatáson, mire John Boorman odalépett hozzá, kivette a kezéből az Arriflex-kamerát, és ezt mondta neki: "Ide figyelj! Ha még egyszer így viselkedsz, úgy odavágom hozzád ezt a kamerát, hogy nem ismersz magadra!" Az operatőr ekkor rájött, hogy lehet "bánni" a rendezőkkel: finoman, de sosem hangosan és nyilvánosan.

A megerőszakolás jelenetet csak egyszer vették fel, mert Ned Beatty nem akarta többször.

A húros párbajt a Spongya Bob... egyik része is megidézte.

Az Archer c. sorozat is felemlegeti Boorman dolgozatát.

Az Archer c. sorozatban Lana Kane példaként hozza fel a filmet a walesi "terroristák" (szabadságharcosok) kapcsán.

Ahogy (el)nézem a Brickleberry egyik része is reflektál a Gyilkos túrára (amikor Malloy, a medve - húros hangszerrel kezében - a suttyók között csőbe húzza Stevet)...

Az operator Zsigmond Vilmos volt.

PG

A vizi jelenetekhez vlo felkeszuleshez a stabnak vegig kellett csinalnia egy vadvizi evezos turat.

PG

A kamerat egeszen a viz szintjeig leengedtek, igy joval gyorsabbnak tunik a csonakok es szereplok mozgasa a valosagosnal es fokozza a feszultseget a nezokben.

PG

A Modern család egyik részében Dylan említi e filmet, de nem jön rá a címére, Jay kisegíti, de Haley párja a Muppet Show-ra gondol.

„...csak próbál felérni a magáról alkotott elképzeléseihez. Nem teljesen hangember… (…) Felszedett információkat büfög vissza, nem tapasztalatból származó bölcsességeket. Egész jó íjász – de sportoló, nem túlélő. Nagyobb a szája, mint a szakértelme, véleménye van, nem tudása. Igen, jobbak az ösztönei, mint a három útitársának. De minden ösztöne, ugyanúgy, mint a macsó öntetszelgése, csak egy póz. Nem azt mondom, hogy a póz hazugság. Lewis nem szélhámos – hisz a pózban, és mintha rá öntötték volna. De ez nem Lewis, hanem aki Lewis lenni akar.“ (QT - Cinema Speculation, 89. oldal)